skąd pochodzę słowo “śledzik” oznacza spotkanie przed wigilijne w gronie przyjaciół czy kolegów z pracy, ale w innych regionach śledzik to spotkanie ostatkowe, czyli taki polski mardi gras – hucznie obchodzony wtorek przed Środą Popielcową, która zaczyna post. Dowiedziałam się o tym, kiedy śledzie SEKO zaprosiły mnie do świętowania z nimi śledzika. Teraz jedynym znakiem postu jest obżeranie się(...)zapasy były już poważnie naruszone. Łatwiej było zacisnąć pasa, jeśli wyrzeczeniom towarzyszyła intencja religijna. Łatwiej było znosić nierówności społeczne, kiedy bogatsi też pościli. Co jedzono w poście? Typowymi daniami był wegetariański żurek, zupa piwna i oczywiście śledź. Jedzony aż do Wielkanocy mógł się wprawdzie znudzić, ale we wtorek ostatkowy dopiero się z nim witano. Tego dnia powinno się
Ugotowane pozamiataneprzedstawiam przepis , który może i Waszych bliskich ucieszy i otuli świąteczną atmosferą . Przecież dom to właśnie , bliscy , dobre ,szczere jedzenie , podane od serca i ciepło uśmiechu przy stole szczególnie Wigilijnym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Śledzie z Ibizy podpatrzyłam kiedyś u mojej, niestety już zmarłej teściowej , która robiła je genialnie – zresztą ona wszystko robiła genialnie(...)sarepskiej ) sos : 200 g rodzynków sułtańskich ( opakowanie ) 0,5 l ketchupu pikantnego 8 cebul średniej wielkości ewentualnie dodatkowa łyżeczka chilli w proszku , jeśli lubicie tak jak my b.ostre dania olej do smażenia ( łyżka – półtorej ) Wszystkie składniki na zalewę , wkładamy do rondelka , oczywiście cebulę kroimy i doprowadzamy do wrzenia . Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia . Śledzie wyjmujemy z słonej zalewy
Ogrodnik w podróżyZa kilka dni ten magiczny wieczór. Moment spokoju, radości, miły czas spędzony w gronie rodzinnym. Zanim rozsiądziemy się do suto zastawionych mięsnych stołów świątecznych, przeżyć musimy
Z Majeczką w kuchniPawlikowska wykorzystuje więc w swoich przepisach najprostsze, najbardziej „pierwotne” składniki, starając się by były możliwie wolne od skażenia współczesnego świata. Zgodnie z zapowiedzią na początku książki proponowane przez autorkę dania nie są skomplikowane. Zazwyczaj składają się jedynie z kilku składników i garści niewymyślnych przypraw. Wbrew moim obawom nie są to propozycje, na których przygotowanie należałoby wydać majątek. Gdyby(...)świąt. Nie sądzę, aby bardzo ascetyczne przepisy autorki skusiły mięsożerną część społeczeństwa i zmusiły ją do zmiany nawyków żywieniowych, niemniej warto spróbować urozmaicić nimi swój standardowy posiłek, czy też – wigilijny stół. Ja w tym roku spróbuję zastąpić typową kapustę, jednym z podobnych przepisów Pawlikowskiej, a kilka innych pomysłów wykorzystam w nieświątecznym okresie roku. Ponieważ staram się też ograniczać cukier, gdzie
Życie zamknięte w smakuWieczerza wigilijna, czas spędzony z rodziną, niepowtarzalna atmosfera i chęć zatrzymania tych chwil, najlepiej zamknięcie ich w butelce, aby na cały rok wystarczyło. Jest to ten moment, kiedy chcemy, aby wszystko było idealne, potrawy, prezenty, słowa jakie kierujemy do swoich bliskich. Ciekawym i na pewno polepszającym humor i nastrój akcentem będzie domowej roboty chleb na zakwasie, który będzie pięknie pachniał(...)pszennej 1 łyżeczka soli 10 g świeżych drożdży (jeżeli zakwas jest młody, bądź zależy nam na szybszym wyrastaniu) 1 łyżka miodu pół filiżanki ziaren (do wyboru, do koloru, ja dałam ziarna dyni i siemienia lnianego) Do miski wlewamy ciepłą wodę, zakwas i pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie potrwa to około 12 minut, albo robotem kuchennym z końcówkami do ciasta drożdżowego
MamaOskarkaPyszny czerwony barszczyk z dodatkiem suszonych grzybków i domowego zakwasu. Bez torebek i kupnych zakwasów, po prostu domowy. Bez niego nie ma u nas wigilijnej kolacji. Podaje go zawsze z uszkami a także do po picia krokietów czy pierogów. składniki: 1 kg czerwonych buraków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 3 duże ząbki czosnku 4 listki laurowe garść(...)sałatkę a grzybki do pierogów lub uszek. Jeśli otrzymany wywar jest zbyt mocny w smaku dolać trochę wody i ponownie zagotować. Na koniec dodać zakwas do smaku, ja dałam ok 1,5 szklanki. Doprawić do smaku jeśli potrzeba. Całość wymieszać i jeszcze chwile podgrzewać ale nie doprowadzić do zagotowania. I barszczyk gotowy. Przy podgrzewaniu gotowego barszczyku również nie doprowadzać
Monia miesza i gotujesubstytut oliwy z oliwek. W kuchni polskiej mak wykorzystuje się do wypieku ciast i słodkości jako posypka do wypieków np. bułek, chleba, rogalików. Mak wykorzystywany jest do niektórych potraw wigilijnych np. kutii, makowca. Jest bowiem symbolem płodności, urodzaju, pomyślności i dobra. W kuchni wielkopolskiej mak słynie jako dodatek do tradycyjnych Rogali Marcińskich wypiekanych z okazji dnia Świętego Marcina 11 listopada(...)maku). następnie należy przez około 25 minut gotować na małym ogniu. opłukany mak należy zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu do czasu, aż ziarenka maku bez trudu dadzą się rozetrzeć w palcach. gdy wybierzemy tą metodę mak należy wcześniej moczyć kilka godzin w ciepłej wodzie w ten sposób skrócimy sobie czas gotowania maku. Dobrze odsączony mak należy skręcić
Ciastka - domowe słodkościPaszteciki możemy spotkać z kapustą i grzybami, kapustą i pieczarkami (tak, to też grzyby;), z kapustą czy z samymi grzybami. Co ciekawe, jeśli spróbujemy w kilku domach to samo danie w postaci np. pasztecików z kapustą i grzybami, to będą one smakować inaczej. Wszystko to dlatego, że każda gospodyni inaczej robi farsz z kapusty i grzybów. Chodzi tutaj(...)przecinać do końca. W takiej postaci pieczemy paszteciki, a po upieczeniu tniemy rulony do końca na nasze paszteciki-poduszeczki. Takie paszteciki sprawdzą się również jako dodatek do wigilijnego barszczu. Można je zrobić już na początku grudnia i zamrozić, a w Wigilię pozostaje je wyjąć z zamrażarki i odświeżyć w piekarniku przed podaniem. Ja tak robię, bo paszteciki nic nie tracą
Mieszam w GarnkuIdealna zupa na Wigilię Bożego Narodzenia, jednak na moim stole gości nie tylko w święta. Zakwas Buraki Włoszczyzna Cebula Czosnek Miód Ziele angielskie Liście laurowe Kmin
MarcinChefJajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK. Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty na mak i to z dokładką zawsze miałam miejsce :) Makowce u mnie w domu były kupowane dopóki sama nie zaczęłam ich wypiekać. Niestety dopiero ostatnio udało mi się(...)amaretto 2 łyżki soku z cytryny 100 g rodzynek (namoczone we wrzątku) Mleko zagotowujemy i zalewamy nim mak. Gotujemy często mieszając na małym ogniu ok. 30 minut. Mak powinien dać się rozetrzeć w palcach. Mak odcedzamy na gęstym sitku i mielimy w maszynce do mielenia mięsa przynajmniej 2 razy, z najdrobniejszym sitkiem. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy zmielony mak, migdały
Dzieje kuchennej WiewióryPolska, tradycyjna zupa grzybowa podawana podczas Wigilii, to zupa postna, klarowna, intensywna w smaku i niezabielaną śmietaną (choć w wielu domach spotyka się wersję ze śmietaną
Moja DelicjaPolska, tradycyjna zupa grzybowa podawana podczas Wigilii, to zupa postna, klarowna, intensywna w smaku i niezabielaną śmietaną (choć w wielu domach spotyka się wersję ze śmietaną
Moja Delicjagrzaniec to rozgrzewające wino (względnie cydr) z dodatkiem korzeni, trunek mocno osadzony w tradycji, podawany głównie podczas Bożego Narodzenia. Być może pamiętacie, że dickensowy Scrooge z „Opowieści wigilijnej”, już po przemianie, zapraszał swojego pracownika Boba na grzane wino o wdzięcznej nazwie „smoking bishop” :-). Anglicy znają też co prawda mulled beer, czyli grzane piwo, ale nie mają do niego takiej ręki(...)smak, rozgrzewającą moc i wspaniały aromat korzeni i pomarańczy. Grzaniec to nasz ulubiony towarzysz filmowych wieczorów we dwoje ❤️. Jesteśmy przekonani, że nawet najbardziej zatwardziały miłośnik zmrożonego kufelka z piwem da się uwieść tej gorącej energii. Składniki: Butelka 0,5 l piwa (lager, ale, w przypadku bezalkoholowych dobrze sprawdza się jabłkowe) Pomarańcza Dwucentymetrowymi kawałek imbiru Szczypta cynamonu Szczypta gałki muszkatołowej
Niedzielny kucharzreceptury rodzinne. Najzwyklejszy w świecie "stukartkowiec" w kratkę. Z przyjemną dla oka, kolorową, abstrakcyjną okładką, bo zostanie ze mną na długo. Mój Mąż zawsze powtarza, że najsmaczniejsze dania wychodzą mi wtedy, gdy improwizuję. Mamy ochotę na coś szczególnego, chcę zużyć lodówkowe zapasy, albo otrzymuję prośbę od mojej drugiej połówki - Kochanie, zrobisz mi coś pysznego? Jeżeli potrawa(...)cytryną , hummus z południowych Włoch , śródziemnomorskie grzanki serowe oraz pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem . Zapisałam sobie w nim też dwie receptury rodzinne - na barszcz wigilijny mojej Mamy oraz racuchy Dziadka mojego Męża. Może zastanawiacie się, czemu nie mam ich więcej? Ponieważ moja Mama też ma swój zeszyt - naznaczony zębem czasu kajet z wypadającymi karteczkami
Chilli Czosnek i Oliwa