Dynia - cudownie lekkostrawna, bogata w witaminy. Gotowa na przyjęcie różnych form i wszelkich przypraw i smaków. Warto pamiętać o niej w kuchni, kiedy sezon w pełni
Kuchnia po mojemuDziś przedstawiam pomysł na ekspresowy obiad w zabieganym tygodniu. Kurczak w pikantnym sosie miodowo-musztardowym z wyczuwalnym masłem orzechowym, z fasolką szparagową, cukinią i papryką. Odkąd
karmelowyDni lecą jak szalone. Szczególnie te weekendowe oczywiście. Znów mamy poniedziałek. Choć obecnie nie pracuję zawodowo to i tak nie lubię tego dnia. Trzeba otrząsnąć się
Kuchnia po mojemuAromatyczne, soczyste i delikatne kotlety mielone z boczkiem z piekarnika. Prawdziwa uczta dla mięsożerców. Kotlety z piekarnika na pewno zdrowsze są od tych smażonych na patelni
Kuchcik gotujeDziś przedstawiam Wam absolutnie przepyszny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Mój ukochany był na tyle zachwycony, że zażyczył sobie to samo następnego dnia, a
karmelowyW ramach wiosennych porządków, zrobiłam je także w zamrażarce. Takim też sposobem wylądował na moim stole karp:) Jednak nie byle jaki, bo z pieczarkami w sosie
karmelowyPikantne polędwiczki z kurczaka w bekonie – ale jak to – mięso i brązowy cukier? Tak! Właśnie tak! Takie połączenie smaków jest bardzo popularne w USA
Pociąg Do KuchniChrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere to kolejna propozycja dla wszystkich tarto-smakoszy :) Tarta ze szpinakiem świetna jest na ciepło, ale również na zimno. Ser
Moja DelicjaMęska część domowników bardzo lubi steki wołowe, więc co pewien czas goszczą one na naszym stole. Ostatnio przygotowałam New York stek, który jest z rostbefu i
Kuchcik gotujeWstyd się przyznać - oboje z Mężem do tej pory nie mieliśmy okazji jeść zielonych szparagów. Przynajmniej żadne z nas takiej sytuacji nie pamięta. Ja na pewno
Kuchnia po mojemuOkres przedświąteczny to okres kiedy chyba najchętniej sięgamy po ryby z różnych powodów: tradycja, post, różne postanowienia. Część z nas jada ryby również w każdy piątek
Waniliowe ImprowizacjeWitam szanownych czytelników, witam :) Dzisiaj tak jak w tytule: danie raczej obiadowe. Chociaż w sumie naleśniki na śniadanie to też pomysł nie byle jaki. Zresztą jak tam lubicie, mi wszystko jedno :) Otóż tym razem za sprawą ekologicznego sklepu internetowego natusfera.pl wszedłem w posiadanie kilku ciekawych produktów, m.in. mąki pszennej pełnoprzemiałowej grubomielonej i mąki jaglanej . Jaglanej to w ogóle(...)warzywa do miękkości. Potem dosypujemy sezam, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę, doprawiamy solą i gotowe. Nakładamy na połowę naleśnika, drugą połową przykrywamy i gotowe :) Inaczej raczej się nie da zawinąć, bo tak jak pisałem naleśniki są dość grube. Podawać z ulubionymi sosami. Jedzonko naprawdę pyszne, Madzia z Justyną potwierdzają :) A w kolejnym poście (wkrótce) rosyjskie bliny , które też serwowałem
Marder&Marder ManufactureCoq au Vin, w wolnym tłumaczeniu kogut w winie, jest jedną z najbardziej znanych francuskich potraw. Klasycznie kurczak powinien dusić się w czerwonym winie długo, ja
karmelowyMam kilka takich swoich „kulinarnych zboczeń” . Pierwszym z nich są noże – Wy nawet nie wiecie jak bardzo się wkurzam, kiedy albo w domu
Ostra na SłodkoDni temu kilka do naszego domu wkradła się podstępnie niezdrowa atmosfera. Parę głupich nieporozumień damsko - męskich pod rząd, zmęczenie pracą czy problemami zdrowotnymi i ciche dni
Kuchnia po mojemu