Pikantne polędwiczki z kurczaka w bekonie – ale jak to – mięso i brązowy cukier? Tak! Właśnie tak! Takie połączenie smaków jest bardzo popularne w USA
Pociąg Do KuchniZimą uwielbiamy jeść buraki pod różną postacią. Są słodkie, sycące i pełne zdrowych właściwości. Wspomagają układ krwionośny i obfitują w kwas foliowy, który jest zalecany kobietom
two broke sistersChrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere to kolejna propozycja dla wszystkich tarto-smakoszy :) Tarta ze szpinakiem świetna jest na ciepło, ale również na zimno. Ser
Moja DelicjaMęska część domowników bardzo lubi steki wołowe, więc co pewien czas goszczą one na naszym stole. Ostatnio przygotowałam New York stek, który jest z rostbefu i
Kuchcik gotujeWstyd się przyznać - oboje z Mężem do tej pory nie mieliśmy okazji jeść zielonych szparagów. Przynajmniej żadne z nas takiej sytuacji nie pamięta. Ja na pewno
Kuchnia po mojemuOkres przedświąteczny to okres kiedy chyba najchętniej sięgamy po ryby z różnych powodów: tradycja, post, różne postanowienia. Część z nas jada ryby również w każdy piątek
Waniliowe ImprowizacjeWitam szanownych czytelników, witam :) Dzisiaj tak jak w tytule: danie raczej obiadowe. Chociaż w sumie naleśniki na śniadanie to też pomysł nie byle jaki. Zresztą jak tam lubicie, mi wszystko jedno :) Otóż tym razem za sprawą ekologicznego sklepu internetowego natusfera.pl wszedłem w posiadanie kilku ciekawych produktów, m.in. mąki pszennej pełnoprzemiałowej grubomielonej i mąki jaglanej . Jaglanej to w ogóle(...)warzywa do miękkości. Potem dosypujemy sezam, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę, doprawiamy solą i gotowe. Nakładamy na połowę naleśnika, drugą połową przykrywamy i gotowe :) Inaczej raczej się nie da zawinąć, bo tak jak pisałem naleśniki są dość grube. Podawać z ulubionymi sosami. Jedzonko naprawdę pyszne, Madzia z Justyną potwierdzają :) A w kolejnym poście (wkrótce) rosyjskie bliny , które też serwowałem
Marder&Marder ManufactureCoq au Vin, w wolnym tłumaczeniu kogut w winie, jest jedną z najbardziej znanych francuskich potraw. Klasycznie kurczak powinien dusić się w czerwonym winie długo, ja
karmelowyMam kilka takich swoich „kulinarnych zboczeń” . Pierwszym z nich są noże – Wy nawet nie wiecie jak bardzo się wkurzam, kiedy albo w domu
Ostra na SłodkoDni temu kilka do naszego domu wkradła się podstępnie niezdrowa atmosfera. Parę głupich nieporozumień damsko - męskich pod rząd, zmęczenie pracą czy problemami zdrowotnymi i ciche dni
Kuchnia po mojemuDzisiaj mamy Wam do przedstawienia trzy wersje makaronów jakie są ostatnio dość popularne w eko sklepach. Nie są to tanie produkty ale jedną paczkę otrzymałyśmy w
Candy PandasZ reguły wszelkie gotowe produkty omijam szerokim łukiem. Ale ostatnio pojawiły się w sklepie świeże, włoskie tortellini, o zadziwiająco dobrym składzie. Bez substancji konserwujących, bez utwardzanych
Moja DelicjaOstry, słodki, słony i kwaśny. 4 smaki na małych skrzydełkach. I sałatka z wytrawnym dressingiem yuzu. Świeży, lekki, nasycony smakiem i kolorami. Yuzu jest kuzynem cytryny
Pociąg Do KuchniDziś przedstawiam świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Szybkie, łatwe i przyjemne bolognese to zawsze strzał w dziesiątkę. Ten przepis podpatrzyłam w jednej z
karmelowySałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos
Moja Delicja