dania na zimno - 500 przepisów (strona:27/34)

Morderca - Inni, lecz tacy sami, rozdział I 166

cokolwiek jest nie po myśli córki. Nie jest lekko.  Jednak jak odetchnę, wrócę i dalej będę blogować. Co ja bym bez bloga robiła? :) Jednak zwolnię tempo, tak, by dać sobie ze wszystkim radę. Dziękuję, że jesteście ze mną. :) Także trzymajcie się ciepło i czekajcie na nowe wpisy. Tymczasem zapraszam do miłej lektury i życzę udanego weekendu. Słońce ma być(...)topiąc część śniegu wokoło. On sam opadł na kolana silnie osłabiony i coraz bardziej senny. Jak przez mgłę zobaczył tajemniczego mężczyznę w pelerynie, którego zdziwił swym zachowaniem. Poczuł dotkliwe zimno – nie z zewnątrz, lecz w sobie, rozchodziło się po ciele jak ciepła krew. Osunął się w śnieg, widząc przed oczami twarz tej, za którą tak bardzo tęsknił. Zanim stracił świadomość

Anioszek w kuchni
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną 242

jabłek (nawet nie wiem, jakiego gatunku były moje, kupiłam w Lidlu – jabłka polskie) - cukier (ilość zależy od stopnia kwaśności jabłek, musimy też uwzględnić dodanie galaretek. Ja dałam 3 łyżki) - sok z cytryny - 2 galaretki (cytrynowe lub z limonki) - 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia - lody waniliowe (kupiłam) - bita śmietana (ubiłam z odrobiną czerwonego barwnika) Ciasto zagniatamy dzień przed(...)pieczemy 30 minut. Upieczoną szarlotkę, gdy przestygnie, oprószamy cukrem pudrem. Szarlotka z lodami i bitą śmietaną to bez wątpienia jedno z najlepszych ciast - deserów. Można ją podać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Po raz kolejny wzięłam udział w akcji zorganizowanej przez Bożenkę – Ciasto na niedzielę – szarlotka, jabłecznik. Gorąco polecam. Smacznego. Wraz ze mną w pieczeniu Ciasta

mojewypiekiinietylko
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM (NAJLEPSZY FARSZ) 346

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM Naleśniki zna i jadł raczej każdy. Naleśniki mają do siebie to, że mogą być na wytrawnie jak i na słodko. Jest wiele możliwości

Kuchnia Paulettes
Szybkie krokiety z chleba 144

Krokiety w tej wersji są świetną alternatywą dla nieco pracochłonnych krokietów z ciasta naleśnikowego. Przyrządza się je zdecydowanie szybciej i co najważniejsze odchodzi nam najbardziej czasochłonny

Krokusowy Dom
Torcik śmietanowy z kiwi 167

Uwielbiam robić takie torciki na zimno. Czasami ich smak przypomina mi lody. Robiłam już różne torciki a ten powstał z mieszanki różnych składników i przepisów Podaję przepis na pyszny torcik z kiwi Składniki: - 1 paczka biszkoptów - ½ kostki masła - 2 serki homo - ½ szklanki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 śmietana 30% (350g) - 1 śmietanka 18% (250ml) - 1 bita śmietana w proszku(...)nich smak dżemu i galaretki albo też można totalnie wymieszać smaki jak kto lubi. Jeżeli na wierzch torcika układamy inne owoce niż kiwi to na wierzch możemy jeszcze dać 1 galaretkę. Torcik wyszedł tak smakowicie że szybko zniknął z lodówki

Kuchenne Wariacje
Tartaletki z kurkami i porem 165

Można zrobić w podłużnej foremce, lub jak ja w małych okrągłych foremkach o średnicy 10 cm. Wykonanie ciasta – mąkę, masło, żółtko, jogurt zagnieść w jednolitą

Kuchnia Pokoleń
Kartoflanka/chowder z kukurydzą i boczkiem. Fioletowa 224

Jesień, jesień a na stole kolejna kartoflanka. Inna od każdej, którą już na blogu znajdziecie. Ta, podobnie jak Cullen skink, sama może być pełnym obiadem. Cudnie

Karo in the Kitchen
Leśny mech 232

wnioskami: szpinak oprócz koloru sprawia, że ciasto jest idealnie wilgotne i rzeczywiście nie zostawia żadnego posmaku! Piekłam je w tortownicy o średnicy 24 cm, chciałam, żeby było wyższe, żeby dało się je jeszcze dodatkowo przełożyć kremem – wiadomo, im więcej kremu tym lepiej ;) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru(...)przełożenia przygotowałam prosty krem śmietankowy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z mascarpone i cukrami. Jeśli ciasto będzie długo czekało na gości lub jeśli nie możecie go przechować w zimnie, pod koniec ubijania można dodać saszetkę utrwalacza do bitej śmietany. Pierwszy z blatów kładziemy na paterze i nasączamy ponczem (u mnie sok z cytryny z wodą). Następnie smarujemy blat warstwą dżemu

Ciastkozercy
Sos do hamburgerów – najlepszy! 318

Sos do burgera to poważna sprawa. Jedni użyją majonezu, inni sosu tatarskiego. Jeszcze inni lubią musztardę dijon, inni tylko się na nią skrzywią i posmarują kotleta

Karo in the Kitchen
Drożdżówka z jabłkami. I o tych, których już z nami nie ma 208

tego grona. On był mi z nich wszystkich najbliższy, to za nim tęsknię i jego wspominam najczęściej i najdłużej, zawsze z ogromną żałością, że odszedł tak szybko.Dzisiaj mieszkam w Danii. Tu nie ma tradycji odwiedzania grobów najbliższych, a przynajmniej nie pierwszego listopada. Zamiast tego są urodziny mamy C., jest więc rodzinne spotkanie, obiad, mnóstwo śmiechu. I tylko ja zawsze(...)minut.Ostudzić w formie.Smacznego!Po zabieganym weekendzie dzisiaj odpoczywamy. Będziemy oglądać zaległe seriale, wyjdziemy tylko z psem na spacer, bo pogoda bardzo się już daje we znaki. Jest przeraźliwie zimno, wiatr przeszywa niemal do kości. Poważnie rozważam wyciągnięcie z zakamarków szafy zimowego płaszcza... Czy to już wypada

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Escalivada na toście z grillowanym pstrągiem i sosem picada + KONKURS 170

Moje danie dla Detektywa Eduardo Mendozy Z okazji premiery książki "Tajemnica zaginionej ślicznotki" Wydawnictwo Znak zaprosiło mnie do fajnej zabawy - wymyślenia dania detektywa , wariacji na temat tradycyjnego dania kuchni barcelońskiej, miasta w którym toczy się akcja powieści. Bazą mojego przepisu jest escalivada -  klasyczna katalońska przystawka złożona z grillowanego bakłażana, papryki oraz cebuli - w końcu mamy(...)książek od Wydawnictwa Znak  - wysyłka tylko na terenie Polski.  Jeżeli komentujecie jako Anonim, koniecznie się podpiszcie! Inaczej Was nie zidentyfikuję. Zwycięzcę ogłoszę na moim  Fanpagu . "Danie Detektywa" - Escalivada na toście z grillowanym pstrągiem i sosem picada Składniki / na 6-8 kanapek: na escalivadę: 1 duży bakłażan 2 czerwone papryki 1 biała cebula oliwa sól, pieprz

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka z ryżem i papryczką chili 163

Dzisiaj jest zapiekanka z ryżem i papryczką chili . Dzięki czemu zapiekanka jest ostra, ale ser mozzarella przełamuje ten smak. Zapiekanka z ryżem i papryczką chili Składniki

Pomysłowa kuchnia
ŻELATYNA VS. AGAR - POKSRAMIAMY! 205

specyficzny zapach , który nie każdemu odpowiada. Można go nieco zamaskować, rozpuszczając żelatynę w gorącym mleku. Stosowana jest w cukiernictwie np. do masy cukrowej, deserów bez pieczenia, ciast na zimno, mas tortowych i do placków, natomiast w kuchni do różnego rodzaju galaret. Jeśli któraś z tych propozycji nam nie wyjdzie, wynika to zazwyczaj ze złego przygotowania żelatyny. Jak się z nią(...)podobne do żelatyny, jednak tężeje nieco szybciej. Nie ma zapachu, jest przeźroczysty. Stosuje się go przede wszystkim w deserach i ciastach bez pieczenia w diecie roślinnej, galaretach i innych daniach, w których normalnie występuje żelatyna. Do kupienia w sklepach ekologicznych, ze zdrową żywnością i lepiej zaopatrzonych sklepach spożywczych. Najłatwiej kupić można przez internet. Jak się z nim obchodzić

W kuchni Karmel-itki
Hummus – pasta z ciecierzycy 197

Hummus to nic innego jak pasata z ciecierzycy, która jest bardzo popularna w kuchni wegańskiej i niestety niedoceniana. Cieciorka może zastępować mięso gdyż bogata jest w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa migdałowa 273

Dzień dobry! Miło znów Was gościć na moim blogu, tym razem propozycja wytrawna – moja własna wersja zapomnianego przepisu na zupę migdałową! Propozycja idealna zarówno jako starter jak i danie główne. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jej spróbować, koniecznie zróbcie ją przy najbliższej okazji! Nie będziecie żałować… Zupa idealna również dla wegetarian oraz wegan, wystarczy pominąć lub zastąpić(...)cukiniowe paski. Posyp całość kilkoma listkami świeżej bazylii. Przed podaniem skrop krem kilkoma kroplami oleju z pestek dyni – gwarantuję cudne doznania smakowe! Zupę możesz podać również na zimno, smakuje równie dobrze. Jeśli zaś nigdy nie próbowaliście tego magicznego oleju, czas najwyższy! Polecam bez zastanowienia wybitnie pyszny, zrobiony z pasją i miłością olej z pestek dyni firmy Green Spoon ( www.green-spoon.com

Garniec Magalie