Uwielbiam robić takie torciki na zimno. Czasami ich smak przypomina mi lody. Robiłam już różne torciki a ten powstał z mieszanki różnych składników i przepisów Podaję przepis na pyszny torcik z kiwi Składniki: - 1 paczka biszkoptów - ½ kostki masła - 2 serki homo - ½ szklanki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 śmietana 30% (350g) - 1 śmietanka 18% (250ml) - 1 bita śmietana w proszku(...)nich smak dżemu i galaretki albo też można totalnie wymieszać smaki jak kto lubi. Jeżeli na wierzch torcika układamy inne owoce niż kiwi to na wierzch możemy jeszcze dać 1 galaretkę. Torcik wyszedł tak smakowicie że szybko zniknął z lodówki
Kuchenne WariacjeMożna zrobić w podłużnej foremce, lub jak ja w małych okrągłych foremkach o średnicy 10 cm. Wykonanie ciasta – mąkę, masło, żółtko, jogurt zagnieść w jednolitą
Kuchnia PokoleńJesień, jesień a na stole kolejna kartoflanka. Inna od każdej, którą już na blogu znajdziecie. Ta, podobnie jak Cullen skink, sama może być pełnym obiadem. Cudnie
Karo in the Kitchenwnioskami: szpinak oprócz koloru sprawia, że ciasto jest idealnie wilgotne i rzeczywiście nie zostawia żadnego posmaku! Piekłam je w tortownicy o średnicy 24 cm, chciałam, żeby było wyższe, żeby dało się je jeszcze dodatkowo przełożyć kremem – wiadomo, im więcej kremu tym lepiej ;) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru(...)przełożenia przygotowałam prosty krem śmietankowy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z mascarpone i cukrami. Jeśli ciasto będzie długo czekało na gości lub jeśli nie możecie go przechować w zimnie, pod koniec ubijania można dodać saszetkę utrwalacza do bitej śmietany. Pierwszy z blatów kładziemy na paterze i nasączamy ponczem (u mnie sok z cytryny z wodą). Następnie smarujemy blat warstwą dżemu
CiastkozercySos do burgera to poważna sprawa. Jedni użyją majonezu, inni sosu tatarskiego. Jeszcze inni lubią musztardę dijon, inni tylko się na nią skrzywią i posmarują kotleta
Karo in the Kitchentego grona. On był mi z nich wszystkich najbliższy, to za nim tęsknię i jego wspominam najczęściej i najdłużej, zawsze z ogromną żałością, że odszedł tak szybko.Dzisiaj mieszkam w Danii. Tu nie ma tradycji odwiedzania grobów najbliższych, a przynajmniej nie pierwszego listopada. Zamiast tego są urodziny mamy C., jest więc rodzinne spotkanie, obiad, mnóstwo śmiechu. I tylko ja zawsze(...)minut.Ostudzić w formie.Smacznego!Po zabieganym weekendzie dzisiaj odpoczywamy. Będziemy oglądać zaległe seriale, wyjdziemy tylko z psem na spacer, bo pogoda bardzo się już daje we znaki. Jest przeraźliwie zimno, wiatr przeszywa niemal do kości. Poważnie rozważam wyciągnięcie z zakamarków szafy zimowego płaszcza... Czy to już wypada
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoje danie dla Detektywa Eduardo Mendozy Z okazji premiery książki "Tajemnica zaginionej ślicznotki" Wydawnictwo Znak zaprosiło mnie do fajnej zabawy - wymyślenia dania detektywa , wariacji na temat tradycyjnego dania kuchni barcelońskiej, miasta w którym toczy się akcja powieści. Bazą mojego przepisu jest escalivada - klasyczna katalońska przystawka złożona z grillowanego bakłażana, papryki oraz cebuli - w końcu mamy(...)książek od Wydawnictwa Znak - wysyłka tylko na terenie Polski. Jeżeli komentujecie jako Anonim, koniecznie się podpiszcie! Inaczej Was nie zidentyfikuję. Zwycięzcę ogłoszę na moim Fanpagu . "Danie Detektywa" - Escalivada na toście z grillowanym pstrągiem i sosem picada Składniki / na 6-8 kanapek: na escalivadę: 1 duży bakłażan 2 czerwone papryki 1 biała cebula oliwa sól, pieprz
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj jest zapiekanka z ryżem i papryczką chili . Dzięki czemu zapiekanka jest ostra, ale ser mozzarella przełamuje ten smak. Zapiekanka z ryżem i papryczką chili Składniki
Pomysłowa kuchniaspecyficzny zapach , który nie każdemu odpowiada. Można go nieco zamaskować, rozpuszczając żelatynę w gorącym mleku. Stosowana jest w cukiernictwie np. do masy cukrowej, deserów bez pieczenia, ciast na zimno, mas tortowych i do placków, natomiast w kuchni do różnego rodzaju galaret. Jeśli któraś z tych propozycji nam nie wyjdzie, wynika to zazwyczaj ze złego przygotowania żelatyny. Jak się z nią(...)podobne do żelatyny, jednak tężeje nieco szybciej. Nie ma zapachu, jest przeźroczysty. Stosuje się go przede wszystkim w deserach i ciastach bez pieczenia w diecie roślinnej, galaretach i innych daniach, w których normalnie występuje żelatyna. Do kupienia w sklepach ekologicznych, ze zdrową żywnością i lepiej zaopatrzonych sklepach spożywczych. Najłatwiej kupić można przez internet. Jak się z nim obchodzić
W kuchni Karmel-itkiHummus to nic innego jak pasata z ciecierzycy, która jest bardzo popularna w kuchni wegańskiej i niestety niedoceniana. Cieciorka może zastępować mięso gdyż bogata jest w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzień dobry! Miło znów Was gościć na moim blogu, tym razem propozycja wytrawna – moja własna wersja zapomnianego przepisu na zupę migdałową! Propozycja idealna zarówno jako starter jak i danie główne. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jej spróbować, koniecznie zróbcie ją przy najbliższej okazji! Nie będziecie żałować… Zupa idealna również dla wegetarian oraz wegan, wystarczy pominąć lub zastąpić(...)cukiniowe paski. Posyp całość kilkoma listkami świeżej bazylii. Przed podaniem skrop krem kilkoma kroplami oleju z pestek dyni – gwarantuję cudne doznania smakowe! Zupę możesz podać również na zimno, smakuje równie dobrze. Jeśli zaś nigdy nie próbowaliście tego magicznego oleju, czas najwyższy! Polecam bez zastanowienia wybitnie pyszny, zrobiony z pasją i miłością olej z pestek dyni firmy Green Spoon ( www.green-spoon.com
Garniec Magalieżeby szybciej ostygły. Po tym czasie białka z cukrem ubić dokładnie w mikserze (końcówką do ubijania białek, przez około 10 minut), aż masa będzie bardzo gęsta, a beza całkowicie zimna. Zmienić końcówkę miksera na mieszającą. Stopniowo, kawałek po kawałku dodawać masło, cały czas miksując. Po pewnym czasie od rozpoczęcia ubijania masa będzie rzadsza i będzie wyglądała na zwarzoną (absolutnie(...)przy węższych blatach, biszkopt może się łamać. Dlatego rada: jeżeli zmierzycie wysokość całego biszkoptu i wyjdzie Wam, że na jeden blat wypada mniej niż 1,5 cm, wówczas radzę dany biszkopt podzielić np. na dwie części i upiec kolejny biszkopt już z połowy składników. Smacznego! Truskawkowy tort falbankowy Truskawkowy tort falbankowy Truskawkowy tort falbankowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7
moj przepis napapryczki chilli, docenianej zwłaszcza w Portugalii oraz krajach Afryki. Jest podstawą sosów i marynat, które właśnie od niej czerpią swoją nazwę. Często mianem „piri – piri” określa się również całe dania, które oprócz wspomnianych papryczek doprawiane są zwykle wędzoną papryką, skórką i sokiem z cytryny, zieloną pietruszką oraz czosnkiem. Ta wyrazista mieszanka znakomicie sprawdzi się w wegańskich kotletach, nadając(...)pieczenia. Kotlety piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, po tym czasie przewrócić na drugą stronę i piec dalsze 10 – 15 minut. Świetnie smakują zarówno na ciepło i zimno, jak i serwowane w bułce jako burgery. Smacznego
Even Better FoodSezon cukiniowy w pełni, pora więc wykorzystać to warzywo, które dzięki swojemu łagodnemu smakowi daje nam dużo możliwości w kuchni. Dziś więc frittata z cukinią i
Kulinarne przygody GatityNiedawno w sklepach sieciowych pojawił się jarmuż, warzywo zapomniane. W telewizji zaczęto je również promować. Tak mnie to wszystko zaciekawiło, że postanowiłam coś z niego zrobić
Smaki Ewy