tego najlepszym przykładem. Pogacse ziemniaczane Pamiętam kiedy pierwszy raz wybrałam się na wycieczkę na Węgry. Był październik. Pogoda jaka nas wtedy zastała w Budapeszcie była wręcz wymarzona. Nie za zimno, nie za ciepło, brak deszczu – jednym słowem warunki idelane na zwiedzanie. Zwiedziliśmy miasto na ile to było możliwe do zrobienia w dwa dni. Było co zwiedzać bo jak wiadomo(...)paprykę ale jest jednocześnie kuchnią ciężką i tłustą. Najbardziej zasadnie uświadomiła mi to książka jaką dostałam od mojego lubego. Pamiętam jak mi powiedział, że mam mu ugotować jakieś danie wedłu z jednego z przepisów z tejże właśnie książki. Jak dzisiaj mam przed oczyma siebie przeglądającą tę książkę i mówiącą do samej siebie w duchu, iż nie ma w niej
mecooksRyba w innej odsłonie. Idealny pomysł na pyszną kolację lub zimną płytę na święta itp. Ja z reguły staram się unikać tzw ,,złotej panierki,, więc to danie jest super alternatywą :) Zapraszam! Ryba po grecku Składniki: 400g mrożonych filetów rybnych 2 łyżki mąki sól, pieprz 2 łyżki soku z cytryny olej do smażenia farsz: 2 duże marchewki 2 średnie(...)czasie dodać koncentrat pomidorowy (i ewentualnie 2 łyżki salsy). Wymieszać. Na dnie naczynia wyłożyć część farszu, następnie kawałki ryby i znów przykryć farszem. Gotowe! Można podawać na zimno i na ciepło. Najlepiej z pieczywem
Tagebuch po polskupiwo :). Kurczak upiekł się idealnie. Dzięki temu że stał a nie leżał, cała skórka była chrupiąca i ładne podpieczona. I całkiem ostra! Kurczak jest smaczny i ciepły i na zimno. Bardzo polecam! Mała uwaga. Miałam kłopot z puszką od piwa. Nie mogłam dostać piwa w małej puszce, były tylko 0,5 l, a taka z siedzącym na niej kurczakiem(...)wewnątrz kurczaka. Otworzyć piwo, odlać około dwóch trzecich . Ostrożnie nałożyć kurczaka na puszkę będzie wyglądał jakby na niej siedział. Umieścić puszkę z kurczakiem na tacy do pieczenia ( dałam ceramiczną formę do tarty), a następnie umieścić w piecu i piec przez około 1 godzinę 10 minut, lub do momentu aż kurczak będzie złoty i dobrze upieczony. Aby sprawdzić
Stare GaryDomowa lemoniada to trochę taki skoncentrowany kompot na zimno. Jest kwaśna, orzeźwiająca i bardzo zdrowa, o ile nie dodacie do niej kilogramów cukru. Ja swoją przyrządzam z mięta, z imbirem, z różnymi owocami i cytrusami, ale co najważniejsze BEZ CUKRU, za to z dodatkiem syropu różanego lub miodu. Świetnie sprawdzi się podczas gorących letnich dni! :) Dziś(...)Całość zalewamy ok. 1,5 l wody. Lemoniadę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3-5 minut często mieszając. W międzyczasie staram się wycisnąć ze skórek wszystko, co się da i ubijam je tłuczkiem do ziemniaków. Po zagotowaniu lemoniadę odcedzam przez sitko do dużej miski, bo nie lubię farfocli w niej pływających. Ale jeśli Wam nie przeszkadza miąższ i liście
Cooking MonsterSkładniki: kapusta włoska 1 duża, szynka wieprzowa 70 dag, jajka 2 sztuki, ryż ugotowany 2 saszetki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie
W Mojej Kuchni Lubięmleku, ale też po prostu owsianka we wszystkich możliwych wariacjach. Nie zdziwcie się więc, jeśli przed Wami na stole wyląduje coś zupełnie nieoczekiwanego - to pewnie też pod nazwę grød da się podciągnąć. Deser podajemy ze śmietanką - najczęściej kremówką, może też być słodka śmietanka do kawy, lub, w wersji fit lub kryzysowej, po prostu mleko. Gdy postawiłam przed C. miseczkę(...)minut. Na końcu dodać truskawki i poziomki, gotować jeszcze 5 minut. Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie, wlać do kisielu, wymieszać. Gotować jeszcze przez 2 minuty. Podawać na ciepło lub zimno ze śmietaną. Smacznego! Przepis dodaję do dwóch akcji: wiśniowej Mirabelki i skandynawskiej Mopsika
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTrudno jest przekazać smak i wygląd potrawy w tekście i na fotografii.Podobno kiedyś wymyślą takie komputery, które będą emanowały z ekranu choćby zapachem,ale do rzeczy: smaku tego dania nigdy się nie zapomni.Karkówka jest podstawowym składnikiem, ale zestaw i sposób przyrządzenia warzywgwarantuje niesamowite wrażenia smakowe.Danie nie jet skomplikowane.Zaczynamy:Na fotografii staraliśmy się pokazać 1 kg karkówki(...)Podajemy jako obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką wielowarzywną (w wersjiz olejem) lub inną ulubioną.Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, np. do kanapki.Polecamy bardzo gorąco!Smacznego
Maminek kulinarnyWitam serdecznie Propozycja na pyszną paprykę faszerowaną białym serem i tuńczykiem, papryka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do podania na obiad jako drugie danie lub na kolacje. Będziemy potrzebować: 2 duże strąki papryki czerwonej 300 g białego sera 1 puszka tuńczyka duże kawałki 100 g chleba bez skórki 1 jajko - rozdzielone żółtko od białka(...)maluję górę olejem. Zapiekanie papryki: Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam około 35 – 40 minut. Naczynia nie nakrywam. Paprykę najlepiej podawać na ciepło ale na zimno również dobrze smakuje:). Faszerowana papryka z białym serem i tuńczykiem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeBagietka dla tych, którzy nie lubią wyrabiać ciasta, ale są za to cierpliwi. Całość, łącznie z wypiekiem, zajmuje około 40 godzin, w tym 12 godzinna autoliza i 24 godzinna zimna fermentacja. Samej realnej pracy tak niewiele, że trudno ją dostrzec. W zasadzie to się tylko czeka...a efekt jest rewelacyjny.Bagietka wyłącznie na zakwasie, cienka i chrupiąca skórka, delikatny i stosunkowo(...)każdym razem będzie można je łatwiej składać.Schowaj ciasto do lodówki na 24 godziny. Ciasto musi być pod przykryciem. W tym czasie poddane zostanie powolnej fermentacji.Wyjmij ciasto z lodówki, daj czas na osiągnięcie temperatury pokojowej (około 2 godziny).Podziel ciasto na 4 części i daj odpocząć około 1 godziny. Uformuj bagietki i pozwól im wyrastać około 1 godziny (jeśli
Grahamka, weka i kajzerkaMaj powoli się kończy a na dworze robi się co raz cieplej. Niedługo zaczniemy grillować, spotykać się na świeżym powietrzu z rodziną i znajomymi. Dlatego
Szybko Tanio Smacznieprzekąska, szybka w wykonaniu. Dziś tym zajadają się moje dzieci. Zazwyczaj słyszę "mamooo a zrobisz mi ryż z jabłkami....." Teraz moja mała sama bierze czynny udział w tworzeniu tego dania. Trze jabłko na tarce i smaży je na patelni. Zapewne za jakiś czas ona usłyszy "mamoo a zrobisz mi.....:)) SKŁADNIKI:porcja na 4 kokilki lub 1 średnie(...)nagrzanego piekarnika na ok 20-25 minut, zapiekam- tak gotowe posypuję cynamonem i jeżeli jest dla nas za mało słodkie posypuję jeszcze cukremświetnie smakuję na ciepło jak i na zimno.- największego małego niejadka tym przekonamy
Basia w kuchniGalantyna z kurczaka idealnie pasuje do kanapek jako alternatywa wędliny. Dobrze się też sprawdza jako przystawka razem z sosem. Od Was zależy jak ją wykorzystacie. Zachęcam
Smaki EwyŚwięta, święta i po świętach. Są jednak takie zimowe smaki, na które sezon nie kończy się tak szybko. Osobiście mogłabym jeść wszystkie wigilijne dania przez cały rok codziennie, ale szczególnie lubię zupę grzybową. Zwłaszcza z topinamburem i szuszonymi owocami. Co roku jesienią staram się pójść na grzyby, nawet jeśli mam czas odwiedzić tylko lasek, który rośnie blisko mojej(...)każdy talerz do podania 5 bulw topinamburu – obranych lub oskrobanych 100 ml wiśniówki – pół kieliszka na każdą porcję mleczko kokosowe do podania (opcjonalnie) olej tłoczony na zimno do dekoracji szczypiorek lub dymka do dekoracji – posiekany Przepis na zupę grzybową z topinamburem Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na noc, żeby się namoczyływ dużej ilości wody. Rano sprawdzamy
Ugotowane pozamiataneilość pracy fizycznej przebijała najcięższy nawet trening na siłowni, postanowiłam więc jedzeniowo postawić na jedną z „combozup”. W naszym języku „combozupa”, to takie jednogarnkowe, sycące, wieloskładnikowe i oczywiście przepyszne danie. Takiego czegoś właśnie potrzebowaliśmy. Tym razem postawiłam na polsko-japońskie „fusion” na wolnogotowanym bulionie drobiowo-wołowym. Po południu wstawiłam więc wywar, żeby się „pyrkał” . Dodatkowo, potrzebowałam jeszcze parę grzybów(...)iść. Nie wiem, gdzie jesteśmy”. Zmroziło mnie do kwadratu. Przed oczami wyobraźnia podsuwa obrazy dzików, strzyg i utopców atakujących moje miłości. Prawie wyraźnie widzę jak walczą o przetrwanie w zimnie i ciemności z lisami i innymi potworami. Lecę po latarkę, w międzyczasie mówię M, żeby mi udostępnił swoją lokalizację, dobiegam do bramki, żeby bohatersko rzucić się na ratunek
Kate's Kitchen