Pieczony kurczak to u nas zawsze obiad na dwa dni – pierwszego dnia, świeżo po wyjęciu z pieca zjadamy udka. Piersi zostają na drugi dzień – albo do
Karo in the KitchenSernik na zimno z dodatkiem trzech rodzajów czekolady. Kremowy, puszysty, rozpływający się w ustach. SKŁADNIKI: (na tortownicę 28cm, blachę 24x24cm)1/2 masła1 szkl cukru pudru1 kg twarogu sernikowego (u mnie President)9 łyżeczek żelatyny3/4 szkl zimnej wody600 ml śmietanki 30%100g czekolady gorzkiej (ja akurat nie miałam więc dałam mleczną+4 łyżki kakao)100g czekolady mlecznej100g czekolady białej
Kto ugości moich gości?dałam rozgniecione banany. Plasterkami z dwóch owoców przełożyłam masę, dzięki czemu ich smak jest bardzo wyraźny. Na wierzch wiśnie i odrobina wiśniowego kisielu, bez cukru. Kwaśny dodatek świetnie równoważy słodycz z bananów, sprawia, że całość nie jest mdła. Muszę powiedzieć, że banany i wiśnie to zaskakująco udane połączenie. Jeśli jeszcze nie znacie - spróbujcie koniecznie.Bananowy sernik z wiśniami (na zimno)Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKotlety nie muszą być nudne, mielone również:). W dzisiejszej wersji kotlecikami nafaszerowałam pieczarki. Plaster sera na każdej z nich dodaje smaku. Polecam również na imprezową przekąskę
Szefowa kuchninaszych wersji na tuńczyka... to danie awaryjne, gdy nie ma nic innego w lodówce lub gdy nie mam czasu zrobić czegoś bardziej skomplikowanego, a tuńczyk w szafce jest zawsze. Wystarczy 5 składników i obiad gotowy. Idealnie nadaje się do pudełka i zabrania ze sobą do pracy, smakuje zarówno na ciepło jak na zimno. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwarzywach z sosem chrzanowym... - no dobrze - spróbuję.. .....i tak weszła łopatka do stałego repertuaru obiadowego Powiem, że odgrzewana na drugi dzień też jest pyszna,.. i na zimno do kanapek też dobrze spełnia swoją rolę. Mojej łopatki bylo 1,2 kg. W jednym kawałku. Na 12 godz. przed przyżądzeniem należy zanurzyć ją w solance - po przygotowaniu będzie krucha, soczysta(...)każdej części. Solanka - na litr wody - 3 pełne łyżki soli. Mięso oczyścić, zalać solanką i odstawić w chłodne miejsce na 12h przed przygotowaniem. Warzywa, które wykorzystałam do przygotowania dania: - 4 duże marchewki - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - mały por zielona i biała część - 4 ząbki czosnku - 1 mała cebula dodatkowo - 2 liście laurowe - 3 kulki ziela angielskiego - pół
kawawszklanceKilka składników, kilka(naście) minut lepienia, smażenie lub pieczenie i nuggetsy gotowe! Jeżeli potrzebujecie pomysłu na obiad lub na smaczną przekąskę, to polecamy właśnie to - doskonałe
Bananowe PoleSmaki dzieciństwa... Dziś klimaty ziemniaczane. Zapewne jedliście kiedyś babkę ziemniaczaną przyrządzaną przez dziadków lub rodziców... Chrupiąca z zewnątrz, pachnąca, idealna zarówno na ciepło jak i na
potrawyregionalneSą naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Wyglądają jak placuszki, a w smaku są bardzo mięsne :) Ponieważ mięso stanowi tutaj główny składnik, a pozostałe składniki tylko
DefinicjaSmakuświetnie smakuje na drugi dzień zimna z turystycznej lodówki. Można ją również zakupić w barach , czy w popularnej Rosticceria, na terenie Sycylii, ale...generalnie każdy taką przekąskę zrobi w domu sam. Jest tak popularna jak nasza...kanapka. Teściowa robiła ją zawsze w nocy, lub bardzo wcześnie, nad ranem, gdyż około 9.00-10.00 nie dało się już , z powodu gorąca, „odpalić
Z Kuchni Do KuchniSezon na bób w pełni! 🙂 Jeśli tak jak ja lubicie tą pyszną i zdrową roślinę, to zapraszam Was do wykorzystania jej w tarcie. Tarta z bobem
greengoodiesto propozycja, to inspiracja dla Was. Stwórzcie własne niepowtarzalne danie, a będziecie do niego powracać bardzo często. To do dzieła. WARZYWNY DAHL Z SOCZEWICĄ CZERWONĄ, ZIELONĄ I FASOLKĄ MUNG Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1/2 szklanki fasolki mung (jeśli nie ma, można dać 1 szklankę zielonej soczewicy) 3 średnie cukinie (może być dynia(...)pieprzu kajeńskiego - można dać mniej) 5 cm świeżego imbiru 1 łyżka świeżo zmielonego kuminu 1 łyżka kurkumy 2 liście laurowe 1,5 l bulionu warzywnego (z mojego przepisu na domową kostkę bulionową ) pęczek świeżej kolendry sól morska świeżo mielony czarny pieprz łyżka masła klarowanego do smażenia (weganie używają oleju rzepakowego tłoczonego na zimno) do posypania opcjonalnie: czarnuszka, prażone ziarna
Naturalna KuchniaStaram się, by dania z warzyw były kolorowe i nie kojarzyły się z nudnym jedzeniem. Dlatego wymyśliłam pyszną zupkę z pomidorów, papryki i włoszczyzny. Mój synek nie przepada np. za papryką, ale w tej zupce jej nie widać, więc zjadł z wielkim apetytem:) Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja każdą porcję dekoruję kleksem
Z miłości do słodkościPoczątek lata to sezon na fasolkę szparagową . Objadamy się nią podając na wszelkie możliwe sposoby . Z masłem i bułeczką tartą , na kwaśno, w cieście naleśnikowym smażoną
Buniabaje w kuchni