dania na zimno - 500 przepisów (strona:14/34)

Sernik z piernikową nutą 137

łyżka przyprawy do piernika stewia lub inna substancja słodząca wg. smaku (ja dałam 1,5 łyżeczki) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy przekładamy do małej prostokątnej formy (ja użyłam naczynia żaroodpornego) pieczemy w temp 180 stopni przez około 30 minut pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia najlepiej smakuje na zimno SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jesienna strona makarona 161

można zobaczyć tylko straszące gołe gałęzie. Wszędzie szaro i buro, zimno i mokro - chyba nikt nie lubi takiego widoku... Najpiękniej jest późną wiosną czy latem, a patrząc za okno człowiek zaczyna tęsknić nawet za złotą polską jesienią.  Dzisiaj wyglądając przez okno na ponure ulice postanowiliśmy stworzyć danie, które ukazuje kolorową stronę jesieni i samym wyglądem poprawia humor

Kuchnia od dwojga
Ogórki małosolne 163

SKŁADNIKI -ogórki 2 kg -woda zimna 2 l -czosnek 1 główka -liście chrzanu,wiśni,porzeczki czarnej -koper pęczek -ziele angielskie zgniecione w moździerzu 10-15 kulek -pieprz kolorowy zgnieciony w moździerzu 10-15 kulek -ziarno kolendry pół łyżeczki -sól według uznania ja dałem 90 gram WYKONANIE Do dużego słoja wlewamy wodę i solimy i dokładnie mieszamy. Następnie wkładamy nasze składniki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kapusta z grzybami i wędzoną śliwką 176

który bezlitośnie wieje we wszystkie otwory mego mieszkania i jest zimno... brrr... pada deszcz... mało optymistycznie... a poranek był nawet słoneczny! Przede mną wyprawa po Córcię do szkoły a potem gorąca czekolada na rozgrzewkę (taki jest plan) i dokańczanie bajecznie świątecznej kapusty na obiad. Do skonstruowania tego dania zmotywowała mnie grudniowa KUCHNIA i kapusta własnego kiszu czekająca

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ananasowy sernik na zimno 156

doceniający mój blog zostawił pod tym postem komentarz, może to mi da pozytywnego kopa? ;) potrzebuję tego. Praca i stres z nią związany wysysa ze mnie dobry humor. Przepis na ten sernik wymyśliłam w zeszłą środę, kiedy wracałam z dworca do domu. W końcu prosiliście o jakieś ciasto na zimno i jest ;) Składniki (tortownica o średnicy 19cm): Spód: pół szklanki płatków

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
PIEROGI Z MIĘSEM (INDYK + KACZKA) - Bezglutenowe i zwykłe. 183

bezglutenowe) ma być tak cienkie, że bardziej się już nie da! I oto sekret najlepszych pierogów. To nie przechwałki, gdy spróbujecie, przyznacie nam rację.Te oto niewinne pierożki wywołały u nas niemały spór na linii matka - córka. Starsza kuchara woli bowiem je na ciepło, a młodsza na zimno, ale z roztopionym masłem. Dla tych, co na drugi dzień chcą pierogi

Wypisz Wymaluj
Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere 422

Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere to kolejna propozycja dla wszystkich tarto-smakoszy :) Tarta ze szpinakiem świetna jest na ciepło, ale również na zimno. Ser Gruyere oczywiście możecie zastąpić innym żółtym np. ementalerem, ale podczas degustacji naszej tarty wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że bez sera Gruyere tarta ze szpinakiem nie była by taka smaczna :) Smak sera Gruyère jest bowiem bardzo(...)drobno posiekać. Zeszklić na pozostałej łyżce oliwy bez rumienienia (można dodać szczyptę soli, aby cebula puściła sok) . Ostudzić. Ostudzony szpinak odcisnąć z nadmiaru wody na sicie, najbardziej jak się da (lub przecisnąć przez gazę) . Następnie przełożyć na deskę i drobno posiekać. Wrzucić do misy. Dodać ostudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser Gruyere starty na tarce (jeśli mamy

Moja Delicja
Gołąbki z tuńczykiem w liściach botwiny (na zimno) 149

najnowszych dań, które wymyśliłam na poczekaniu. Plusem jest to, że po zawinięciu nie trzeba ich gotować 🙂 farsz przygotowałam w taki sposób, aby były zimną przekąską na zasadzie “polskiego sushi”, a całość… Artykuł Gołąbki z tuńczykiem w liściach botwiny (na zimno) pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Sałatka z pęczaku, soi i fasoli 238

prostu lubię lekkie i szybkie dania. Sałatki można przyrządzić na wiele sposobów. Danie można wzbogacić o warzywa, różne rodzaje fasoli czy kaszę. Sałatka z pęczaku to bardzo popularna sałatka wśród moich domowników. Pęczak niegdyś nienawidzony przeze mnie rozpoczął nową karierę w mojej kuchni. Używam go często głównie w sałatkach na zimno lub na ciepło . Zdarzy mi się

codojedzenia
WEGAŃSKI GULASZ 134

Niefotogeniczny gulasz w ramach akcji  #blogerzyodkuchni   Przygotowany na bazie sezonowych warzyw podany z kaszą bulgur smakuje wspaniale.  Można go jeść zarówno na ciepło

Kukuleczki
Ciasto karmelowe 182

każdy na pół litra mleka) - ja tym razem   dałam 2 czekoladowe i 3 krówkowe.Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. (Budynie dodajemy suche, prosto z torebki.) Piec około 40-45 minut w keksówce lub formie od babki. Temperatura pieca to około 175-180 stopni.Ciasto można podawać na zimno lub na ciepło polane polewą karmelową.Polewa karmelowa:Do rondelka

Codzienna kuchnia niecodzienna
"deseroumilacz" czyli wyśmienity sernik na zimno mało kaloryczny... 174

opakowanie + żelatyna 1 łyżeczka, wiśnie mrożone 25 dag, cukier wanilinowy Delecta 1 opakowanie, galaretka wiśniowa 1 opakowanie + 1 łyżeczka żelatyny KREM MASCARPONE: serek mascarpone 250 gram, śmietana 30% zimna 150 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, maczek truskawkowy Decorada Delecta 1/2 opakowania, posypka smak owocowy Decorada Delecta 1/2 opakowania 1 opakowanie biszkoptów rozkruszyć w misce, wlać stopione wystudzone masło i ręką(...)naczynia dać serek mascarpone, zimną śmietanę, wsypać galaretkę cytrynową i ubić mikserem z 4-5 minut krem rozsmarować na serniku, trochę zostawić do nałożenia do szprycy i na kremie zrobić dekorację przy rancie posypać posypką smak owocowy Decorada Delecta , na środku posypać posypką smak truskawkowy Decorada Delecta , schować do lodówki njlepiej na całą noc deserowy sernik na zimno w sumie

W Mojej Kuchni Lubię
Roladki schabowe z szynką, serem i ogórkiem kiszonym pieczone w piekarniku. 282

Dzisiaj zapraszam na aromatyczne roladki, proste w wykonaniu i bardzo pyszne. Do ich przygotowania nie potrzeba dużo produktów.Wyśmienicie smakują  na ciepło a także na

Sama słodycz i szczypta chili
Kokardki z musem truskawkowym 135

Makaron kokardki – 40 dag Truskawki – 1 kg Cukier – 4–5 łyżek Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Liski mięty  Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i

Camilla w kuchni
Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka 149

春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Mogą być spożywane na zimno, smażone itd. Sajgonki smażone zazwyczaj mają mniejsze(...)Gotowe osuszamy na ręcznikach papierowych. Podajemy gorące z sosem słodko kwaśnym. Kilka rad ułatwiających przygotowanie sajgonek: - arkusze papieru ryżowego muszą być całe (jeżeli trafimy na pęknięty lub dziurawy lepiej dać podwójnie) - moczymy je krótko (moczone zbyt długo będą się rwały) - najlepiej układać je na drewnianej desce - sajgonki nie powinny się ze sobą stykać (papier może się rwać) - nie nakładajmy zbyt

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania