niej trochę pesto i syrop . Zamrozić niestety jej się nie da, jest bardzo delikatnym ziołem i od razu czarnieje. Postanowiłam więc zrobić cukier bazyliowy, który gdzieś mi niedawno mignął w internecie. Będzie go można wykorzystać na przykład do bazyliowego sernika na zimno z borówką amerykańską , bazyliowej panny cotty z poziomkami , lemoniady bazyliowej
Kulinarne przygody Gatitytalerzu znalazły się zielone szparagi (jak ja je lubię!), wędzony na zimno łosoś i koktajlowe pomidorki. Na koniec kilka płatków parmezanu i jest pysznie! Składniki (na 4 porcje) 0,5 paczki makaronu spaghetti pełnoziarnistego pęczek zielonych szparagów 8-10 plastrów łososia wędzonego na zimno garść pomidorków koktajlowych 1 łyżka oliwy parmezan lub grana padano sól, pieprz(...)mniejsze kawałki, dodać do szparagów i krótko podsmażyć. Dodać pomidorki pokrojone na połówki. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić i wrzucić do warzyw. Wszystko wymieszać. Danie podawać posypane wiórkami parmezanu lub grana padano
Kulinarne Inspiracjeprzed sama imprezą. Wystarczy jeden lub dwa płaty gotowego ciasta. Trochę sera i wkład własny. Spirale doskonale smakują popijane barszczykiem lub najzwyczajniej bez niczego. Można podawać na zimno lub jeszcze gorące. Do tego polecam sos, przepis TU SKŁADNIKI 2 płaty ciasta francuskiego 30 dag sera mozzarella ( stary) jajko do smarowania WYKONANIE Płat ciasta dzielimy na połowę(...)drugiej strony skręcamy. Spiralki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy posmarować jajkiem. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Tutaj inne dania z ciasta francuskiego: Ciasto francuskie z salami Ślimaczki z pesto Gniazdka z szynką i parówkami Przekąska z salami Mielone w cieście francuskim SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie Ewybardzo lubię surówki. Nie tylko jako dodatek do drugiego dania, często jadam je również od tak „solo”. Dzisiejsza propozycja jest nie tylko pyszna, prosta w przygotowaniu, ale też i zdrowa. Do startych warzyw i jabłka dodałam zdrowy olej rzepakowy tłoczony na zimno. Czy wiedzieliście, że taki olej pomoże nam uzupełnić dietę o kwasy
Słodkie okruszkiwody w czajniku i wymieszaniem poszczególnych składników), więc jeśli zadajesz sobie pytanie czy dasz radę.... odpowiedź brzmi TAK! Smak galaretki zmieniasz wedle uznania, ta sama zasada tyczy się owoców. Ja używam tych sezonowych, więc gdy sezon na maliny w pełni, wybór jest oczywisty. Sernik na zimno z malinami Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytwystarczająco czasu i cierpliwości na próby i dopracowanie przepisów. Jakoś z daniami wytrawnymi idzie mi dużo lepiej …;) Udało mi się jednak stworzyć kilka – w miarę dobrych mam nadzieję – przepisów jak ten Sernik jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką czy ten Jeżynowy sernik na zimno. Dzisiaj kolejna moja propozycja to ciasto czekoladowe z masą kokosową z dodatkiem wiśni
UgotujmyTo.plszklanki mleka 2,5 łyżki żelatyny 6 niedużych bananów masa śmietankowa na wierzch 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % 1/3 szklanki mleka 1 łyżka żelatyny 4 kostki ciemnej czekolady, dałam mleczną spód 200 g herbatników kakaowych 120 g masła Przygotować spód. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić. Herbatniki przełożyć do rozdrabniacza i zmielić na pył. Następnie do zmielonych herbatników dodać rozpuszczone(...)Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Potem dodać zimna płynną żelatynę i ponownie dokładnie zmiksować. Z lodówki wystawić foremkę. Na spód z herbatników wyłożyć ok 1/3 masy i ładnie rozsmarować. Banany obrać ze skórki i ułożyć na masie lekko dociskając. Ja miałam nieduże banany i nie były zbyt grube więc dałam całe i ułożyłam w odstępach ale można też banany
Monia miesza i gotujeKurczaka w takim wydaniu robi moja mama. W towarzystwie szpinaku, nikt nie odmawia, każdy chce spróbować. Na ciepło lub na zimno, pochłania się go z wielkim
Pink Envelopetypowych dań kuchni hiszpańskiej.Po wejściu do restauracji od razu pojawił się przy nas kelner, który wskazał nam nasz stolik. W tle z głośników dyskretnie płynęła andaluzyjska muzyka. W trakcie przyjmowania naszego zamówienia okazało się, co było miłą niespodzianką, że w ramach zestawu możemy zamówić i talerz degustacyjny i paellę, tak aby spróbować obydwu dań.Po chwili oczekiwania(...)doskonały, delikatny i kremowy domowy sernik na zimno, polany sosem malinowym, a także jeden z bardziej typowych deserów hiszpańskich, crema catalana. Jest to coś w rodzaju naszego budyniu, z tym, że przygotowany on jest na bazie mąki kukurydzianej, dodatkowo przykryty chrupiącą kołderką karmelową. Reasumując, La Ibérica nadal trzyma dobry poziom ! Wszystkie dania były bardzo smaczne, przygotowane
Kulinarne przygody Gatitynaszym świątecznym stole. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sama dziwię się, że nie ma jej jeszcze na blogu, ale może to i lepiej, bo przepis który dziś prezentuję dopracowałam i wzbogaciłam o kilka przypraw, których dotąd nie używałam do przygotowania tego dania. A mowa tu o goździkach, cynamonie i miodzie. Nadają one potrawie wyjątkowego
Smakowity Blog Kulinarnyowocowych) miejscach. Jaka ona jest? Kremowa, aksamitna, mocno owocowa. Łącząca danie główne z deserem, nadająca się na śniadanie, kolację, podwieczorek, drugie śniadanie i... w sumie, jak się człowiek uprze to co 60 minut może wybić "godzina tej zupy". Jest rewelacyjna: - na gorąco i/lub na zimno, - przecedzona i/lub z owocami, - z grzankami/płatkami kukurydzianymi/ziarnami i/lub
Wypisz Wymalujbutelce (o tym, w następnym wpisie), ale może stanowić samodzielne danie. Co mnie w niej zachwyca? Bogactwo smaku, szybkość wykonania. I jeszcze jedno, może nawet najważniejsze – ona nigdy się nie znudzi. Jest pożywna i orzeźwiająca. Zimą, można podać na ciepło, latem – dla ochłody – na zimno. Oczywiście składniki można modyfikować, w zależności od ochoty i upodobań
mojewypiekiinietylkozimno, nie używać do smażenia. Może być stosowany jako dodatek do warzyw, kasz, ziemniaków, twarogu, sałatek, domowych past i dressingów. Można go też spożywać bezpośrednio, raz dziennie podczas posiłków. Jeśli chodzi o łuskane nasiona konopne również zawierają dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega - 6 i Omega - 3. Posiadają prawie 30% białka. Mogą być dodawane do różnych dań, nawet
kruche babeczkim.in. przepisy na szybkie makarony, frittatę, grillowane i pieczone mięsa, zupy, tortille czy sałatki, a dodatkowo propozycję szybkich owocowych deserów, musów, lodów czy nawet ciast. Drugi dział - ŚWIEŻO - klasyczne dania w nowej, świeżej odsłonie - np. sałatka Cezara czy caprese, burger, stek, makarony, pieczone kurczaki, pieczone mięsa, jajka na grzankach, kurczak w cieście, zupy, pierożki, żeberka, ryby(...)wiele makaronów, sałatek, dań z rybami, zupy, owoce morza, tarty, czy risotto. W tym dziale znajdziemy m.in. grillowanego kurczaka w za'atarze, którym zainpirowaliśmy się do wykonania tego wpisu - ( klik ). Ponownie na końcu działu znajdziemy słodkie przepisy - ciasto czekoladowe, tosty francuskie, przepis na ciasto z jabłkami i jagodami, babeczki w czekoladzie, lody, płynna czekolada na zimno czy choćby pieczoną
Plate of Joybliskim przygotowując taki oto brzoskwiniowiec :) Bo kto powiedział, że ciasta na zimno są zarezerwowane tylko na lato i upały? Zapewniam, że w zimie smakują równie wybornie :) Polecam :) Składniki * na tortownice 24-26 cm* - 0.5 litra jogurtu naturalnego - 500 gram serka homogenizowanego waniliowego - 3/4 szklanki cukru pudru ( dałam trochę mniej ) - 3 łyżki żelatyny - duża puszka brzoskwiń - 1 banan ( opcjonalnie ) - dwie
Kuchnia z widokiem na ogród