dania na zimno - 500 przepisów (strona:25/34)

Rólgrólmeflól, czyli zapach mojego duńskiego domu, z duńskim deserem w tle 168

mleku, ale też po prostu owsianka we wszystkich możliwych wariacjach. Nie zdziwcie się więc, jeśli przed Wami na stole wyląduje coś zupełnie nieoczekiwanego - to pewnie też pod nazwę grød da się podciągnąć. Deser podajemy ze śmietanką - najczęściej kremówką, może też być słodka śmietanka do kawy, lub, w wersji fit lub kryzysowej, po prostu mleko.  Gdy postawiłam przed C. miseczkę(...)minut. Na końcu dodać truskawki i poziomki, gotować jeszcze 5 minut. Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie, wlać do kisielu, wymieszać. Gotować jeszcze przez 2 minuty. Podawać na ciepło lub zimno ze śmietaną. Smacznego! Przepis dodaję do dwóch akcji: wiśniowej Mirabelki i skandynawskiej Mopsika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Karczek w warzywach 186

Trudno jest przekazać smak i wygląd potrawy w tekście i na fotografii.Podobno kiedyś wymyślą takie komputery, które będą emanowały z ekranu choćby zapachem,ale do rzeczy: smaku tego dania nigdy się nie zapomni.Karkówka jest podstawowym składnikiem, ale zestaw i sposób przyrządzenia warzywgwarantuje niesamowite wrażenia smakowe.Danie nie jet skomplikowane.Zaczynamy:Na fotografii staraliśmy się pokazać 1 kg karkówki(...)Podajemy jako obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką wielowarzywną (w wersjiz olejem) lub inną ulubioną.Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, np. do kanapki.Polecamy bardzo gorąco!Smacznego

Maminek kulinarny
Papryka Faszerowana Twarogiem i Tuńczykiem 199

Witam serdecznie Propozycja na pyszną paprykę faszerowaną białym serem i tuńczykiem, papryka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do podania na obiad jako drugie danie lub na kolacje. Będziemy potrzebować: 2 duże strąki papryki czerwonej 300 g białego sera 1 puszka tuńczyka duże kawałki 100 g chleba bez skórki 1 jajko - rozdzielone żółtko od białka(...)maluję górę olejem. Zapiekanie papryki: Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam około 35 – 40 minut. Naczynia nie nakrywam. Paprykę najlepiej podawać na ciepło ale na zimno również dobrze smakuje:). Faszerowana papryka z białym serem i tuńczykiem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Bagietka, autoliza, zakwas żytni razowy 248

Bagietka dla tych, którzy nie lubią wyrabiać ciasta, ale są za to cierpliwi. Całość, łącznie z wypiekiem, zajmuje około 40 godzin, w tym 12 godzinna autoliza i 24 godzinna zimna fermentacja. Samej realnej pracy tak niewiele, że trudno ją dostrzec. W zasadzie to się tylko czeka...a efekt jest rewelacyjny.Bagietka wyłącznie na zakwasie, cienka i chrupiąca skórka, delikatny i stosunkowo(...)każdym razem będzie można je łatwiej składać.Schowaj ciasto do lodówki na 24 godziny. Ciasto musi być pod przykryciem. W tym czasie poddane zostanie powolnej fermentacji.Wyjmij ciasto z lodówki, daj czas na osiągnięcie temperatury pokojowej (około 2 godziny).Podziel ciasto na 4 części i daj odpocząć około 1 godziny. Uformuj bagietki i pozwól im wyrastać około 1 godziny (jeśli

Grahamka, weka i kajzerka
Sałatka z buraków i ogórków kiszonych 166

  Maj powoli się kończy a na dworze robi się co raz cieplej. Niedługo zaczniemy grillować, spotykać się na świeżym powietrzu z rodziną i znajomymi. Dlatego

Szybko Tanio Smacznie
Ryż zapiekany z jabłkami 244

przekąska, szybka w wykonaniu. Dziś tym zajadają się moje dzieci. Zazwyczaj słyszę "mamooo a zrobisz mi ryż z jabłkami....." Teraz moja mała sama bierze czynny udział w tworzeniu tego dania. Trze jabłko na tarce i smaży je na patelni. Zapewne za jakiś czas ona usłyszy "mamoo a zrobisz mi.....:)) SKŁADNIKI:porcja na 4 kokilki lub 1 średnie(...)nagrzanego piekarnika na ok 20-25 minut, zapiekam- tak gotowe posypuję cynamonem i jeżeli jest dla nas za mało słodkie posypuję jeszcze cukremświetnie smakuję na ciepło jak i na zimno.- największego małego niejadka tym przekonamy

Basia w kuchni
Galantyna z kurczaka i papryki na parze 195

Galantyna z kurczaka idealnie pasuje do kanapek jako alternatywa wędliny. Dobrze się też sprawdza jako przystawka razem z sosem. Od Was zależy jak ją wykorzystacie. Zachęcam

Smaki Ewy
Zupa grzybowa z topinamburem i suszonymi owocami 158

Święta, święta i po świętach. Są jednak takie zimowe smaki, na które sezon nie kończy się tak szybko. Osobiście mogłabym jeść wszystkie wigilijne dania przez cały rok codziennie, ale szczególnie lubię zupę grzybową. Zwłaszcza z topinamburem i szuszonymi owocami. Co roku jesienią staram się pójść na grzyby, nawet jeśli mam czas odwiedzić tylko lasek, który rośnie blisko mojej(...)każdy talerz do podania 5 bulw topinamburu – obranych lub oskrobanych 100 ml wiśniówki – pół kieliszka na każdą porcję mleczko kokosowe do podania (opcjonalnie) olej tłoczony na zimno do dekoracji szczypiorek lub dymka do dekoracji – posiekany Przepis na zupę grzybową z topinamburem Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na noc, żeby się namoczyływ dużej ilości wody. Rano sprawdzamy

Ugotowane pozamiatane
Zupa w stylu ramen – historia z dreszczykiem 99

ilość pracy fizycznej przebijała najcięższy nawet trening na siłowni, postanowiłam więc jedzeniowo postawić na jedną z „combozup”. W naszym języku „combozupa”, to takie jednogarnkowe, sycące, wieloskładnikowe i oczywiście przepyszne danie. Takiego czegoś właśnie potrzebowaliśmy. Tym razem postawiłam na polsko-japońskie „fusion” na wolnogotowanym bulionie drobiowo-wołowym. Po południu wstawiłam więc wywar, żeby się „pyrkał” . Dodatkowo, potrzebowałam jeszcze parę grzybów(...)iść. Nie wiem, gdzie jesteśmy”. Zmroziło mnie do kwadratu. Przed oczami wyobraźnia podsuwa obrazy dzików, strzyg i utopców atakujących moje miłości. Prawie wyraźnie widzę jak walczą o przetrwanie w zimnie i ciemności z lisami i innymi potworami. Lecę po latarkę, w międzyczasie mówię M, żeby mi udostępnił swoją lokalizację, dobiegam do bramki, żeby bohatersko rzucić się na ratunek

Kate's Kitchen
Racuszki bananowe 129

I dla dużych i dla małych  racuch zawsze doskonały. A dokładniej… racuszki bananowe. Na śniadanie, do obiadu, czy też na  kolację. Z racji tego, że na

mojewypiekiinietylko
Kurczak w kwaskowej marynacie (piersi i pałki kurczaka) 164

Robiąc to danie inspirowałam się "Gotuj krok po kroku", modyfikując przepis pod swoje kubki smakowe:) Wyszło naprawdę bardzo smaczne! Nie zniechęcajcie się ilością składników, bo to nie jest dużo. Tłok robią przyprawy:), których nie można pominąć. Kwaskowego smaku nadaje połówka cytryny. Możemy dodać więcej, ale ja nie chciałam przesadzić. Chodziło mi tylko o delikatny, cytrynowy posmak. Składniki(...)delikatnie wciskając ją w nacięcia. Z podanej ilości powinna wyjść 1 łyżeczka marynaty na każdy kawałek kurczaka, czyli 6 łyżeczek Dolewamy trochę oliwy z oliwek (nie szkodzi, że jest zimna), podgrzewamy patelnię i podsmażamy mięso z każdej strony. Najpierw pod przykryciem, na małym ogniu. Przekręcamy kawałki drobiu od czasu do czasu, nawet kilka razy. Następnie, jak się już trochę poddusi

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
szybkowar-udziec indyka w warzywach... 131

Składniki: udziec z indyka 1,5 kg, przyprawa kebab- gyros Prymat 1 opakowanie, oliwa 10 łyżek, marchew 4 sztuki, cebula 1 sztuka, fasolka szparagowa 15 dag

W Mojej Kuchni Lubię
kotleciki mielone po hiszpańsku w pomidorach świeżych... 183

Składniki: mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, ziemniaki ugotowane 2 małe, marchewka ugotowana 1 mała, papryczka chilli 1 średnia, cebula 1 mała, kucharek 2 łyżeczki

W Mojej Kuchni Lubię
Papryka Faszerowana z Pomidorami – Danie Wegetariańskie 161

Witam serdecznie Propozycja na pyszną paprykę faszerowaną bez mięsa, jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Idealnie nadaje się do podania na obiad jako drugie danie lub na kolację. Będziemy potrzebować: 3 lub 4 papryki (w zależności od wielkości) na farsz: 500 g pomidorów 100 g chleba bez skórki 250 g sera mozzarella 50 g orzechów włoskich mielonych około(...)naczyniu żaroodpornym. Zapiekanie papryki: Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam około 35 – 40 minut. Naczynia nie nakrywam. Paprykę najlepiej podawać na ciepło ale na zimno również dobrze smakuje:). Faszerowana papryka z pomidorami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania