I dla dużych i dla małych racuch zawsze doskonały. A dokładniej… racuszki bananowe. Na śniadanie, do obiadu, czy też na kolację. Z racji tego, że na
mojewypiekiinietylkoRobiąc to danie inspirowałam się "Gotuj krok po kroku", modyfikując przepis pod swoje kubki smakowe:) Wyszło naprawdę bardzo smaczne! Nie zniechęcajcie się ilością składników, bo to nie jest dużo. Tłok robią przyprawy:), których nie można pominąć. Kwaskowego smaku nadaje połówka cytryny. Możemy dodać więcej, ale ja nie chciałam przesadzić. Chodziło mi tylko o delikatny, cytrynowy posmak. Składniki(...)delikatnie wciskając ją w nacięcia. Z podanej ilości powinna wyjść 1 łyżeczka marynaty na każdy kawałek kurczaka, czyli 6 łyżeczek Dolewamy trochę oliwy z oliwek (nie szkodzi, że jest zimna), podgrzewamy patelnię i podsmażamy mięso z każdej strony. Najpierw pod przykryciem, na małym ogniu. Przekręcamy kawałki drobiu od czasu do czasu, nawet kilka razy. Następnie, jak się już trochę poddusi
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki: udziec z indyka 1,5 kg, przyprawa kebab- gyros Prymat 1 opakowanie, oliwa 10 łyżek, marchew 4 sztuki, cebula 1 sztuka, fasolka szparagowa 15 dag
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, ziemniaki ugotowane 2 małe, marchewka ugotowana 1 mała, papryczka chilli 1 średnia, cebula 1 mała, kucharek 2 łyżeczki
W Mojej Kuchni LubięWitam serdecznie Propozycja na pyszną paprykę faszerowaną bez mięsa, jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Idealnie nadaje się do podania na obiad jako drugie danie lub na kolację. Będziemy potrzebować: 3 lub 4 papryki (w zależności od wielkości) na farsz: 500 g pomidorów 100 g chleba bez skórki 250 g sera mozzarella 50 g orzechów włoskich mielonych około(...)naczyniu żaroodpornym. Zapiekanie papryki: Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekam około 35 – 40 minut. Naczynia nie nakrywam. Paprykę najlepiej podawać na ciepło ale na zimno również dobrze smakuje:). Faszerowana papryka z pomidorami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeJuż do Was wracam, po tej krótkiej przerwie. Koleżankę odwieźliśmy na lotnisko dziś o czwartej rano, wróciwszy do domu zakopaliśmy się z powrotem w kołdry, bo zimno jest okrutnie. W dodatki pada i wieje, co absolutnie nie sprzyja spędzaniu czasu poza łóżkiem. I choć dawno nic nie piekłam, jakoś nie mogłam się przemóc, żeby wyjść do sklepu. W związku(...)cieście zostały już tylko wspomnienia, nie miałam czasu pokazać go wcześniej. Wizyta Doroty była absorbująca (absolutnie nie narzekam), miałyśmy wiele do obgadania, poza tym chciałam jej pokazać kawałek Danii. C. stanął na wysokości zadania i oprowadzał ją po muzeach, kiedy byłam w pracy. Te kilka dni minęło bardzo, bardzo szybko. Dziękuję Ci Kochanie za wizytę i mam nadzieję, że niedługo
Pożeraczka, czyli raz adobrzechrupkość marchewki w połączeniu z tymiankiem, słonym serkiem i słodkim miodem, dają niesamowity efekt. Ta tarta to kwintesencja idealnego, wiosennego posiłku - lekka, delikatna, pełna smaku. Musicie ją mieć! Na dania z młodą marchewką zapraszają dzisiaj również Panna Malwinna i Mopsik. Tarta z młodą marchewką, kozim serkiem i miodem Składniki: (na formę do tarty o średnicy 24 cm) spód(...)wierzch wyłożyć marchewki, oliwki i kozi twarożek. Polać sokiem ze smażenia marchewek, posypać resztą tymianku. Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Mimo prawdziwie dekadenckich upałów, nadal wypijam dwa dzbanki gorącej herbaty dziennie. Myślicie, że to normalne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszynka pieczona z jabłkiem Jesienna aura sprawia, że mamy apetyt na "konkretne" dania. Niewątpliwie należy do nich pieczeń z wieprzowej szynki, której wyborny smak, został tym razem dodatkowo podkreślony, aromatem pieczonych jabłek. składniki 1,5 kg foremnej wieprzowej szynki 3-4 niewielkie kwaśne jabłka 1,5 łyżki soli kamiennej grubej 1 łyżeczka cukru brązowego 2 liście(...)podczas pieczenia. Umożliwia on pieczeni, wchłonięcie z powrotem soków, które z niej wypłynęły w trakcie pieczenia. Teraz możemy wyjąć pieczeń z piekarnika i podać ją na gorąco, lub na zimno
Miód i pieprzPrzygotowując się do jakiejś imprezy np. sylwestrowej, wcześniej ustalam co będę podawać na stół. Przede wszystkim musi być zimny bufet. Bo oprócz dań na gorąco właśnie zestaw zimnych zakąsek, mięs i sałatek to podstawa menu. W końcu cała noc przed nami. Przygotowałam dla Was propozycję na kolację na tę sylwestrową noc. Jest to smaczna rolada(...)około 40 minut. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika. Wystudziłam i wstawiłam do lodówki na 2 godziny. Odwinęłam folię i pokroiłam roladę w grube krążki. Roladę można podać na zimno na półmisku np. na kolację Traka rolada jest smaczna, ma delikatne mięso i ładnie wygląda na półmisku. Jeśli ją zrobicie, mam nadzieję, że zadowolicie samych siebie
Kuchnia u KrysiKwiecień to miesiąc, w którym następuje eksplozja zieleni. Nagle białe krajobrazy z dnia na dzień zielenieją i stają się niewiarygodnie piękne. Warto się nimi inspirować, żeby
KulinarneImpresje.plPrzedstawiam kolejny ciekawy pomysł na pyszne śniadanie. Tym razem jest to omlet z dużą ilością natki pietruszki, tak typowej dla kuchni arabskiej. Omlet jest bardzo smaczny
Codzienne GotowanieGigantes plaki to tradycyjna grecka potrawa bazująca na lokalnej odmianie fasoli (fasolia gigantes), serwowana w tawernach w całej Grecji, uznawana za potrawę narodową. To klasyczne danie ma bardzo wiele lokalnych odmian, ale w gruncie rzeczy jest to grecki odpowiednik naszej fasolki po bretońsku, tylko w nieco zdrowszej wersji, bo bez mięsa. Gigantes znaczy "olbrzym", a plaki - "pieczony". Macie ochotę(...)naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gotową potrawę, jeśli to konieczne, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno posypaną pokruszonym serem feta, posiekaną cebulką i natką pietruszki
Smakowity Blog KulinarnyMoje dzieciaki nie przepadają za mięsem mielonym. Jednak podane w takiej formie ,,z oczkiem Minionka'' zjadają z wielką ochotą i zawsze proszą o dokładkę. Polecam nie
Pani na deserChyba prawie każda pani domu ma swoją ulubioną, sprawdzoną sałatkę śledziową, którą serwuje na Święta Bożego Narodzenia. Mam wrażenie, że każda publikacja z przepisami świątecznymi
Przysmaki Karolki