Już do Was wracam, po tej krótkiej przerwie. Koleżankę odwieźliśmy na lotnisko dziś o czwartej rano, wróciwszy do domu zakopaliśmy się z powrotem w kołdry, bo zimno jest okrutnie. W dodatki pada i wieje, co absolutnie nie sprzyja spędzaniu czasu poza łóżkiem. I choć dawno nic nie piekłam, jakoś nie mogłam się przemóc, żeby wyjść do sklepu. W związku(...)cieście zostały już tylko wspomnienia, nie miałam czasu pokazać go wcześniej. Wizyta Doroty była absorbująca (absolutnie nie narzekam), miałyśmy wiele do obgadania, poza tym chciałam jej pokazać kawałek Danii. C. stanął na wysokości zadania i oprowadzał ją po muzeach, kiedy byłam w pracy. Te kilka dni minęło bardzo, bardzo szybko. Dziękuję Ci Kochanie za wizytę i mam nadzieję, że niedługo
Pożeraczka, czyli raz adobrzechrupkość marchewki w połączeniu z tymiankiem, słonym serkiem i słodkim miodem, dają niesamowity efekt. Ta tarta to kwintesencja idealnego, wiosennego posiłku - lekka, delikatna, pełna smaku. Musicie ją mieć! Na dania z młodą marchewką zapraszają dzisiaj również Panna Malwinna i Mopsik. Tarta z młodą marchewką, kozim serkiem i miodem Składniki: (na formę do tarty o średnicy 24 cm) spód(...)wierzch wyłożyć marchewki, oliwki i kozi twarożek. Polać sokiem ze smażenia marchewek, posypać resztą tymianku. Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Mimo prawdziwie dekadenckich upałów, nadal wypijam dwa dzbanki gorącej herbaty dziennie. Myślicie, że to normalne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszynka pieczona z jabłkiem Jesienna aura sprawia, że mamy apetyt na "konkretne" dania. Niewątpliwie należy do nich pieczeń z wieprzowej szynki, której wyborny smak, został tym razem dodatkowo podkreślony, aromatem pieczonych jabłek. składniki 1,5 kg foremnej wieprzowej szynki 3-4 niewielkie kwaśne jabłka 1,5 łyżki soli kamiennej grubej 1 łyżeczka cukru brązowego 2 liście(...)podczas pieczenia. Umożliwia on pieczeni, wchłonięcie z powrotem soków, które z niej wypłynęły w trakcie pieczenia. Teraz możemy wyjąć pieczeń z piekarnika i podać ją na gorąco, lub na zimno
Miód i pieprzPrzygotowując się do jakiejś imprezy np. sylwestrowej, wcześniej ustalam co będę podawać na stół. Przede wszystkim musi być zimny bufet. Bo oprócz dań na gorąco właśnie zestaw zimnych zakąsek, mięs i sałatek to podstawa menu. W końcu cała noc przed nami. Przygotowałam dla Was propozycję na kolację na tę sylwestrową noc. Jest to smaczna rolada(...)około 40 minut. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika. Wystudziłam i wstawiłam do lodówki na 2 godziny. Odwinęłam folię i pokroiłam roladę w grube krążki. Roladę można podać na zimno na półmisku np. na kolację Traka rolada jest smaczna, ma delikatne mięso i ładnie wygląda na półmisku. Jeśli ją zrobicie, mam nadzieję, że zadowolicie samych siebie
Kuchnia u KrysiKwiecień to miesiąc, w którym następuje eksplozja zieleni. Nagle białe krajobrazy z dnia na dzień zielenieją i stają się niewiarygodnie piękne. Warto się nimi inspirować, żeby
KulinarneImpresje.plPrzedstawiam kolejny ciekawy pomysł na pyszne śniadanie. Tym razem jest to omlet z dużą ilością natki pietruszki, tak typowej dla kuchni arabskiej. Omlet jest bardzo smaczny
Codzienne GotowanieGigantes plaki to tradycyjna grecka potrawa bazująca na lokalnej odmianie fasoli (fasolia gigantes), serwowana w tawernach w całej Grecji, uznawana za potrawę narodową. To klasyczne danie ma bardzo wiele lokalnych odmian, ale w gruncie rzeczy jest to grecki odpowiednik naszej fasolki po bretońsku, tylko w nieco zdrowszej wersji, bo bez mięsa. Gigantes znaczy "olbrzym", a plaki - "pieczony". Macie ochotę(...)naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gotową potrawę, jeśli to konieczne, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno posypaną pokruszonym serem feta, posiekaną cebulką i natką pietruszki
Smakowity Blog KulinarnyMoje dzieciaki nie przepadają za mięsem mielonym. Jednak podane w takiej formie ,,z oczkiem Minionka'' zjadają z wielką ochotą i zawsze proszą o dokładkę. Polecam nie
Pani na deserChyba prawie każda pani domu ma swoją ulubioną, sprawdzoną sałatkę śledziową, którą serwuje na Święta Bożego Narodzenia. Mam wrażenie, że każda publikacja z przepisami świątecznymi
Przysmaki KarolkiSmażone placuszki serniczki to pyszna przekąska, którą łatwo przygotować i sprawić przyjemność swoim bliskim. Serniczki powinny posmakować osobom lubiącym dania przygotowane z białego sera. Placuszki serniczki są bardzo popularne na Podlasiu. Placuszki serniczki to smak mego dzieciństwa i przygotowuję je zawsze z wielką przyjemnością. Do przygotowania serniczków, należy użyć prawdziwego tłustego lub półtłustego sera twarogowego (może być(...)zapiekły, inaczej trudno będzie je obrócić na drugą stronę. Placuszki podawać z ulubioną konfiturą, ewentualnie z wymieszaną z cukrem śmietaną. Serniczki dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zobacz również: racuchy z gruszką na maślance
Kuchcik gotujePublikując przepisy na boczek pieczony w winie oraz boczek z grilla obiecywaliśmy, że będzie go więcej. A więc jest – tym razem upieczony w domowym piekarniku w
Kulinarna PokusaWitam serdecznie Propozycja na pyszny golas z kaszy gryczanej . Jest to proste i zdrowe danie, zawiera dużo pełno wartościowego białka i złożonych węglowodanów . Będziemy potrzebować : 300 g kaszy gryczanej (przed gotowaniem) 500 g białego sera 500 g ugotowanych ziemniaków 3 jajka 2 cebule (około 150 g) 4 łyżki oleju masło lub inny tłuszcz do wysmarowania foremki olej do smażenia(...)minut aby przestygł , następnie wybijam go z foremki na deseczkę – golas jest gotowy . Golas z kaszy gryczanej – pieróg z kaszy gryczanej jest gotowy można podawać na ciepło lub na zimno . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeKiedy szparagi pojawiają się w sklepach to znak że wiosna zawitała na dobre, pokrzywy są młodziutkie, połączyłam te dwa smaki i wyczarowałam takie oto danie :) Gwarantuję że nic nie parzy, a pokrzywa to wdzięczne zioło, przekonajcie się ! Korzystajmy, bo sezon na szparagi też trwa zdecydowanie za krótko! Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 żółtko(...)serem, wstawiamy do nagrzanego do 200*c piekarnika, zmniejszamy temp do 180*c i pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu z pieca kroimy i podajemy.Smakuje też rewelacyjnie na zimno. Życzę smacznego ;-) Ps. Mój przepis bierze udział w akcji organizowanej na Durszlaku "Lokalna kuchnia Tomasza Jakubiaka" Jeśli ktoś chciałby nabyć książkę można ją kupić pod tym linkiem KLIK
Wanilia i Kardamon