Zastanawiacie się co upiec na zbliżające się Święta lub inne uroczystości? To ciasto będzie strzałem w dziesiątkę. Słodycz kajmaku, którą przełamuje kwaskowość dżemu porzeczkowego. Pychotka Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka ok. ⅓ szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki) ½ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Masa budyniowa: 4 żółtka ½ szklanki cukru 2 szklanki mleka 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła Poncz: 1- 1 ½ szklanka kawy posłodzonej według uznania (dałam 1 łyżeczkę) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego ok. 350- 400g dżemu z czarnych porzeczek ok. 280g herbatników 100g nutelli (lub innego kremu orzechowo- czekoladowego) kakao Sposób przygotowania: Jeśli
Cukiernia PychotkiCzasami szukamy nowych smaków, inspiracji, ciekawych połączeń. Uwielbiamy tradycyjne potrawy, jednak od czasu do czasu lubimy zaszaleć :) Taka jest właśnie ta potrawa. Z jednej strony schab
Świat Smakunaszego stylu żywienia by poprawić pracę całego organizmu. Bo najlepsza inwestycja, to inwestycja w siebie. Dodatkowo przy każdym wpisie znajdziecie osobny przepis i ewentualne odnośniki do przepisów z danym super food. Pisząc wpisy, będę wspomagała się Internetem, książkami i własną wiedzą. Na pierwszy ogień rzucam więc wychwalaną przeze mnie od bardzo dawna i kochaną całym sercem... KURKUMĘ(...)Indiach, Chinach, Peru, Jawie, Bengalu, Tajwanie i Sri Lance. Znana jest od pradawnych czasów i używana głównie jako przyprawa oraz barwnik np. w rytuałach religii hinduskiej do barwienia świętych szat. Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa terra merita ( w łacinie: terra merita , „ chwalebna ziemia ”) , nawiązującego do koloru ziemi, zawierającej pigment mineralny ( ochra ). Opis: Kurkuma
Czarnawisienkawyjadł od razu wszystkich. Co jest ogromnym komplementem, bo C. słodycze lubi, ale za nimi nie szaleje. Dlatego dumna z nich jestem niesłychanie i polecam Wam upiec przed Świętami - choć wyglądają niepozornie, smakują rewelacyjnie. Po prostu nie można się w nich nie zakochać, i już.Przepis to modyfikacja tego na czekoladowo-pomarańczowe ciasteczka. Patrząc na nie zastanawiałam się(...)każdym przepisie. Ale jakoś tak ostatnio pasuje mi... Do wszystkiego.Poza czekoladą dokonałam jeszcze paru zmian, żeby wszystko dobrze się ze sobą komponowało. Zmniejszyłam ilość cukru i zamiast białego dałam jasny brązowy - podkreśla lekko karmelowy smak białej czekolady, która jest też słodsza od gorzkiej. Dorzuciłam suszoną żurawinę - bo, jak już wszyscy wiedzą, zakochałam się w tym połączeniu bez pamięci. Nie dawałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzas plynie sobie jak rzeka, spokojnie, miarowo. Swieta tuz, tuz. Odliczam dni, skreslam w kalendarzu te co juz minely.Ciagle cos planuje, zapisuje na kartkach, potem skreslam, poprawiam. Od nowa obmyslam wigilijne menu. Mimo tej niepewnosci i braku zdecydowania na mojej liscie jest kilka dan, bez ktorych nie ma Swiat i wigilijnej kolacji.Niektore z nich znam od dziecka, bo tradycyjnie pojawialay(...)naszym stole co roku. Pamietam ich wyglad i smak. Nie wyobrazam sobie, ze dzis mogloby ich zabraknac.Ale sa tez takie dania, ktore do mojego menu wpisaly sie zaraz po slubie.To te, ktore sa wspomnieniem rodzinnego domu mojego Meza. Dla Niego nie ma Swiat bez pierogow.I tak co roku spedzam dlugie chwile w kuchni na waklowaniu, wykrawaniu i lepieniu
Przysmaki KarolkiZa oknem pada snieg, na stole pala sie swieczki. Obierane mandarynki pozostawiaja w powietrzu cudowny aromat, a na skorze malutkie kropelki soku. Blogie lenistwo.Scena jak z
Przysmaki KarolkiKawa inka z czekoladowo - karmelowymi smakami Kawa inka, towarzyszy mi od najmłodszych lat, pamiętam, kiedy byłam dzieckiem i co dziennie piłam zbożową naturalną pyszną Inkę, czasem
Mój pomysł naŚwieży bób dostępny jest tylko kilka tygodni w roku, dlatego sięgam po niego, jak tylko pojawi się w warzywniaku i na straganach. Bób możemy ugotować w
Ale ProsteDziś prezentujemy słodką propozycję na zbliżające się święto zakochanych czyli Walentynki. Deserki te, to połączenie prostego kruchego ciasta z jabłkami, kasztanami, orzechami i odrobiną cynamonu. Deserki te powstały z mojej miłości do męża, słodkości i ... kasztanów. Pierwszy raz kasztany jadłam kilka, nie chyba to już będzie kilkanaście lat temu, kiedy były w Polsce jeszcze mało spotykane i mało znane(...)już wtedy się w nich zakochałam. Ostatnio bardzo się ucieszyłam, gdy je znalazłam pakowane, obrane ze skórki i gotowe prosto do chrupania lub dodawania do dań. Co prawda cena w porównaniu z tymi w skorupkach jest zaporowa, ale ja lubię mieć w domu taką paczuszkę, na czas gdy przyjdzie mi do głowy jakiś ciekawy pomysł na ich wykorzystanie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś zapraszam na wyjątkową pizzę na cieście z dodatkiem mąki żytniej i ziół prowansalskich. Co do kompozycji dodatków... to w założeniu była pizza prawdziwie włoska... miało
Delicious TitbitsGęsina jest ważnym elementem europejskiego dziedzictwa kulinarnego. Przez wieki królowała na polskich stołach. Obecnie jesteśmy największym producentem w Europie... i niewiele z tego dla nas wynika
SzczyptaSmaQNajlepszy bigos robi mój tata (chociaż zdarza się za tłusty), ja przygotowuję go rzadko (zazwyczaj na święta), jednak tym razem wszyscy wokół rozmawiali o bigosie, więc i ja musiałam go mieć :). Taka zachcianka :) Wiem tyle, że im częściej bigos odsmażany tym lepszy w smaku, tak samo im więcej rodzajów mięsa w nim tym jest smaczniejszy.W przygotowaniach pomagał(...)który najbliżsi chwalą :)Ah i dałam kiedyś spróbować zarówno kapusty kiszonej jak i bigosu rodowitym Brytyjczykom, bardzo im smakowało co dobrze świadczy o naszej polskiej kuchni :) Składniki: (ilość jest różna, zależy ile mam w lodówce:) kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik)kapusta biała (zazwyczaj średnia główka)kiełbasacebulapieczarkiprzecier pomidorowyprzyprawy ( przyprawa do dań z kapustą, sól morska, pieprz ziołowy
NA MOIM TALERZUsię w dobre składniki. - Do ciasta półkruchego proponuję dodatek wody różanej. Wystarczy odrobina, a podniesie walory smakowe całego wypieku. - Piekąc spód ciasta blaszkę wykładamy papierem tak, aby wystawał. Ja dałam za mały arkusz i upieczone ciasto musiałam przełożyć wykładając większy arkusz. - Ciasto półkruche zarobiłam z 750 g mąki. Na sernik zużyłam prawie całe ciasto, zostało niewiele. Zamroziłam, przy „okazji(...)zaoszczędziłam sobie dużo pracy (pominęłam mielenie twarogu, miksowanie robotem, ubijanie białek…). Efekt wyszedł wyśmienity. Nie bez kozery to właśnie sernik krakowski jest kulinarną wizytówką wśród polskich ciast. Na święta… i nie tylko – gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sernik krakowski appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoWielkimi krokami zbliżają się święta, więc powoli trzeba zacząć zabierać się za szukanie prezentów. W zeszłym roku opublikowałam na blogu post (klik) , który miał za zadanie pomóc w wyborze prezentu dla kogoś, kto praktykuje zdrowy tryb życia. Dziś przychodzę do Was z czymś bardzo podobnym, w zasadzie z drugą częścią tamtego wpisu. Skupiłam się na żywieniowej sferze, ponieważ(...)bliższa niż ta sportowa Prezenty do 50 zł 1. Smakowita Ella Jedna z moich ulubionych pozycji ze zdrowymi przepisami. Pięknie wydana, z apetycznymi zdjęciami i bardzo prostymi daniami, przystępnymi dla większości kieszeni. Dobra zarówno dla początkujących zdrowomaniaków, jak i dla tych zaawansowanych. Kupisz tu 2. Wyciskarka do cytrusów Małe urządzenie podłączane do prądu, które pozwala
Powiedz dietom nieWielkimi krokami zbliżają się święta, więc powoli trzeba zacząć zabierać się za szukanie prezentów. W zeszłym roku opublikowałam na blogu post (klik) , który miał za zadanie pomóc w wyborze prezentu dla kogoś, kto praktykuje zdrowy tryb życia. Dziś przychodzę do Was z czymś bardzo podobnym, w zasadzie z drugą częścią tamtego wpisu. Skupiłam się na żywieniowej sferze, ponieważ(...)bliższa niż ta sportowa Prezenty do 50 zł 1. Smakowita Ella Jedna z moich ulubionych pozycji ze zdrowymi przepisami. Pięknie wydana, z apetycznymi zdjęciami i bardzo prostymi daniami, przystępnymi dla większości kieszeni. Dobra zarówno dla początkujących zdrowomaniaków, jak i dla tych zaawansowanych. Kupisz tu 2. Wyciskarka do cytrusów Małe urządzenie podłączane do prądu, które pozwala
Powiedz dietom nieRogale świętomarcińskie to tradycyjne rogale z nadzieniem z białego maku i bakalii, wypiekane na dzień św. Marcina, który pokrywa się ze Świętem Niepodległości Polski. Najbardziej znane w Poznaniu i okolicach – w innych częściach kraju często trudno je kupić, ponieważ zarejestrowane są jako wyrób regionalny. Bardzo podoba mi się świętowanie odzyskania niepodległości takim niepowtarzalnym wypiekiem. A jak to się zaczęło(...)był ważny dla Kościoła – legenda mówi, że koń św. Marcina zgubił podkowę. W XIX wieku cukiernik należący do parafii św. Marcina, który po prośbie proboszcza, aby każdy dał coś biednym od siebie, stworzył rogale-podkowy nawiązujące do legendy. Bogaci je kupowali, a ubogim je rozdawano. Tak więc z zamysłu rogale świętomarcińskie to deser, którym należy się dzielić. Z rodziną
Poezja smaku