dania na swieta - 518 przepisów (strona:19/35)

Barszcz czerwony na zakwasie 201

W ostatnich dniach mam wewnętrzne zapotrzebowanie na buraki. Przywiozłam od mamy zakwas do barszczu i postanowiłam zrobić sobie małe święta. Barszcz nie Wigilijny, bo na rosole

Emskie Smaki
Tydzień w moim telefonie XXXXXIX 135

wyjątkowo piękny. Pogoda dopisała, odpoczywałam ile się dało. Dzisiaj podsumowanie w zdjęciach. * jedzenie z budki - czy jeszcze dobre?  * tytuł zobowiązuje :) * kawa być musi :) i piękny kubek z Pepco  * lody wieczorową porą niech Was nie zmylą :p * pyszności drożdżowe - tym razem z mięsem mielonym i pieczarkami   * bardzo smutne święto, ale przed nim szał w sklepach - co się

Magiczne Życie Marty
karp z szarej galarecie 182

galarecie Co prawda do świąt zostało jeszcze trochę czasu, ale ja pragnę podzielić się jednym ze świątecznych przepisów już teraz. Powód dla którego to robię jest banalne prosty. Otóż karp w esencjonalnej i aromatycznej galarecie (uzyskanej poprzez dodatek  dużej ilości cebuli), jest jednym z ulubionych dań serwowanych w mym domu

Miód i pieprz
Kilka pomysłów na... 128

brzuchy po świętach? najedzeni?... jeżeli dla odmiany macie ochotę na coś lżejszego od typowych świątecznych potrwa to dobrze trafiliście. U mnie w tym roku dla mnie królował wieniec drożdżowy z makiem, drożdżowe ciasto, z dużą ilością maku i orzechami na wierzchu.. nie da się nie pokochać (wariacja na temat zwykłego makowca) :3 a wy co byście mogli jeść

More food, love and dreams
Moje Wigilie 127

siebie, bo nie pamiętam własnych urodzin, imprez, sylwestrów, świąt wielkanocnych, ale Wigilie mam poukładane w pamięci w sposób chronologiczny, od momentu, kiedy skończyłam jakieś 6-7 lat... Niewiarygodne, ale prawdziwe. Mam kilka wątpliwości, nie wiem czy w przypadku niektórych nie było odwrotnie, ale to właśnie dzięki ludziom, z którymi dane było mi spędzić ten czas, mogłam dotrzeć w pamięci

bistro mama
DROŻDŻOWA CHAŁA Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 126

lodówce postanowiłam po raz ostatni przed świętami upiec coś słodkiego :)  Było pół kostki drożdży i pół słoika powideł śliwkowych i napoczęty kartonik mleka ... tak więc problemu co upiec nie było, rozwiązanie nasunęło się samo - oczywiście ciasto drożdżowe :)  Tym razem w postaci chałki. Chyba nie jest mi jednak dane, upiec ładną, małą, zgrabną chałeczkę :(  Moje chałki rozrastają

Walijskie Pichcenie
BIGOS – JAK ZROBIĆ NAJBARDZIEJ ŚWIĄTECZNE Z WSZYSTKICH DAŃ? 426

niego nie ma świąt. Bigos to jedna z tych potraw, którą każdy umie ugotować, ale mało kto potrafi zrobić to perfekcyjnie. Zadanie to wyda wam się jednak o wiele łatwiejsze, jeśli rozłożycie tą potrawę na czynniki pierwsze. Artykuł BIGOS – JAK ZROBIĆ NAJBARDZIEJ ŚWIĄTECZNE Z WSZYSTKICH DAŃ? pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Menu italiano - Na co dzień i od święta - recenzja książki 150

Menu italiano - Na co dzień i od święta" podzielona jest na 12 głównych rozdziałów + Wstęp i Indeksy na końcu, ułatwiające wyszukiwanie przepisów bez konieczności wertowania książki. Jeden rozdział to jeden miesiąc. Książka ta to swego rodzaju kulinarny kalendarz. Na początku każdego z rozdziałów znajdziemy spis potraw na poszczególne dni danego miesiąca. Wymienione są również charakterystyczne dla miesiąca(...)ważne, są używane w późniejszych przepisach. Mamy więc pewność, że w styczniu nie zostanie nam zaproponowany przepis z użyciem świeżych truskawek.Na każdej stronie znajdziemy po 1-2 przepisy na dania + obok zdjęcie jednej z nich. Treść przepisów jest przejrzysta, są napisane w konkretny sposób, nie przerażają nadmiarem treści. Książkę tę poleciłabym osobom, którym znudził się polski schabowy

Szefowa kuchni
Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami 162

nimi zachodu, jednak nie ma bez nich Świąt. W tym roku postawiłam na "nowoczesność" i świadomie zrezygnowałam z tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami czy też samymi grzybami. Inspiracją do zrobienia innego farszu była spontaniczna wycieczka do Torunia w pewien letni, słoneczny dzień. W najsłynniejszej w tym mieście pierogarni dane mi było spróbować kilku rodzajów przepysznych pierogów.  Teraz

Przysmaki Karolki
Nocna owsianka piernikowa 195

zakupów, gotowaniu ogromnych ilości jedzenia, mimo iż święta trwają tak na prawdę tylko 3 dni :-). Tak dużo pracy wymaga porządnego kopniaka na początek dnia, zastrzyku energii dzięki któremu sprostamy wszystkim zadaniom jakie sobie wyznaczyliśmy do zrobienia. Dlatego też proponuję Wam przygotować owsiankę, która wprowadzi Was w świąteczny nastrój, a dodatkowo da dużo siły i energii na kilka godzin

Pora coś zjeść
Kurczak po marokańsku 424

świętach wszyscy chyba cierpimy na przejedzenie i przesyt wszelkiego tradycyjnego jadła. Jasne, każdy je lubi, no ale ile można? Proponuję dzisiaj zatem lekkiego kurczaka w przepysznym słodkawym sosie o smakach typowych dla kuchni marokańskiej, podanego z kaszą kuskus i pieczonym bakłażanem.Do przygotowania dania użyłem:500 gram filetów z piersi z kurczaka,1 szklanki kaszy kuskus

Wyprawy kulinarne
Trufle razy dwa 168

mdłe za sprawą alkoholu - następnym razem dałabym nieco więcej. Nie miałam likieru kokosowego, ale biały rum sprawdził się znakomicie. Jakoś tak pasuje mi do kokosu... Smak mleka w proszku jest dość mocno wyczuwalny - nam to odpowiada. A ciemna czekolada świetnie równoważy słodkość białej. Ogólnie - polecam serdecznie. Do pojedzenia, na Święta czy jako prezent - wyglądają uroczo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa z cukinii 163

     Chyba przywiozłam ze sobą pogodę. Ach, gdyby tak ciepło mogło być cały rok! Chociaż, zrobiłabym wyjątek dla śniegu w Noc wigilijną. Bo bez

Gotowanie to kochanie
467. Czekoladowe szaleństwo, czyli wspólne śniadanie. 158

inspiracja Chyba bardziej czekoladowo się już nie dało I gdyby nie to, że wczoraj ukradli mi 100zł, rano uciekł mi pociąg, a wracając ze szkoły na dworze panowała jakaś nawałnica było by idealnie. Ale co tam, złość z czasem przeszła, a na twarzy pojawił się uśmiech, mamy weekend, za rogiem wizja świąt, a śniadanie zjadłam chyba z całą blogosferą

More food, love and dreams
Prima Aprilis.. Grypa ma ochotę na psikusa. 146

tylko oglądać. Ścięła mnie grypa i z gorączką włóczę się po mieszkaniu, złowrogo pokasłując. Oby do Świąt minęło.  Poza tym dziś Prima Aprilis, 1. kwietnia w kalendarzu. Choroba zrobiła mi psikusa. A wy? Sprawiliście komuś żart? Prima Aprilis jest świętem ogólnoświatowym, zwyczaj ten obowiązuje w wielu krajach, m.in. w anglojęzycznych, gdzie  jest nazywany „Dniem Głupców”  (April(...)Fools’ Day lub All Fools’ Day), w Szkocji jako „polowanie na głupca”  (Hunt the gowk Day), na Litwie „Dzień kłamcy” (Melagio diena), w Portugalii  „Dzień kłamstwa” (Dia da mentira), a w Rosji „Dzień śmiechu” (Dien smiecha). W państwach germańskojęzycznych to po prostu 1 kwietnia, a żart zrobiony tego dnia Aprilscherz lub np. Aprilskämt (Szwecja). We Francji prima apilis

W kuchni Karmel-itki
Fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 159

skórką pomarańczową i fenkułem. Miałam namiastkę Świąt - zrobiło się nastrojowo i świątecznie :) Nazwa chleba uzmysłowiła mi, że najwyższy czas nastawić ciasto na pierniczki, które od lat robię z ciasta dojrzewającego . Składniki (na 2 bochenki) : podaję za Guciem – klik! Starter około 1 g świeżych drożdży 75 ml zimnej wody 150ml/90g mąki pszennej (dałam typ 720) 1/2 łyżeczka soli Ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Dulces de Semana Santa 148

Pojawiają się one zawsze podczas świąt, festiwali i różnych ważnych okazji. W pierwszej chwili przywiodły mi one na myśl rodzime obchody Tłustego Czwartku, jednakże hiszpańska tradycja związana jest dawnym zakazem jedzenia mięsa podczas Wielkiego Postu, co wymusiło poszukiwania kalorycznych potraw celem przetrwania tego trudnego okresu. Nazarenos na ulicach WalencjiDo typowych dań należą przede wszystkim torrijas

Food Square

Proponowane wyszukiwania