rozmaite dania począwszy od knedli przez mięsne tortellini aż po sycące lasagne. W trakcie jedzenia otwierane są także prezenty. W dniu dzisiejszym najpopularniejszym i powszechnie serwowanym deserem jest panettone. Tradycyjnymi życzeniami są: „Buon Natale” i „Felice Natale”. 5 . Św. Szczepana (Santo Stefano). Podobnie jak w Polsce drugi dzień świąt wypełniają spotkania rodzinne
Bon Ton Italiawyraźnie nie chce. Ale już wie, że dla świętego spokoju lepiej ubrać, a chwilę później schować się w pokoju i ściągnąć :) Z wszystkich komentarzy wybrałam osiem. A z nich pięć. Do tych powędrują słodkie zestawy od Wedla , dla pozostałych trzech osób ufunduję nagrody niespodzianki, bi nie dało się inaczej :) aczp 27/5/15 Było nas pięcioro, mały odstęp wiekowy, jakieś
bistro mamachcących zasmakować paprykowego święta informacja :) Święto paprykobrania odbywa się każdego roku we wrześniu w Kalocsy. To małe miasteczko w południowej części Węgier. Przez weekend miasto zmienia się w mekkę papryki :P Istny paprykoland, gdzie można zakosztować wszelkich możliwych odmian papryki w niezliczonej ilości dań, nad którymi pieczę
vegetanieŚwięta się skończyły więc wracamy w pełny prozdrowotny kurs! Poszalejemy z mąkami co oznacza że w naszych ciastkach na słono zabraknie mąki pszennej :). Będą
Kuchnia PROzdrowotnaTradycyjne mięsno-ryżowe gołąbki znudziły mi się. Postanowiłam zrobić z niedocenionej kaszy gryczanej oraz z tegorocznymi suszonymi grzybami. Jest to próba generalna przed świętami :) Składniki
Bon Appetit Małgorzatynadchodzące święta i urodziny, moje i Dominika - niby mamy jeszcze 2-3 miesiące, a zleci nie wiadomo kiedy, a ja chciałabym, żeby te wydarzenia były naprawdę niezwykłe pod względem kulinarnym Ogromnym wyzwaniem będzie na pewno namówienie Dominika na wyjazd za granicę, do ciepłych krajów w lutym. Zrobiłam już kilka rezerwacji i mam nadzieję, że nie da się(...)jest w porównaniu do tego, że ktoś nie może chodzić? Niczym... więc pobiegnę dla tych, którzy nie mogą :) We wrześniu udało mi się opublikować 6 przepisów (ach, ten urlop!): Dania obiadowe/zupy: Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak
Cooking MonsterPrawdopodobnie jeden z najlepszych serników jaki kiedykolwiek jadłam. Przepis znalazłam na Kwestii Smaku. Ciasto jest cudownie kremowe aż nie chce się przestać jeść. Nie będę
Emskie SmakiW ostatnich dniach mam wewnętrzne zapotrzebowanie na buraki. Przywiozłam od mamy zakwas do barszczu i postanowiłam zrobić sobie małe święta. Barszcz nie Wigilijny, bo na rosole
Emskie Smakiwyjątkowo piękny. Pogoda dopisała, odpoczywałam ile się dało. Dzisiaj podsumowanie w zdjęciach. * jedzenie z budki - czy jeszcze dobre? * tytuł zobowiązuje :) * kawa być musi :) i piękny kubek z Pepco * lody wieczorową porą niech Was nie zmylą :p * pyszności drożdżowe - tym razem z mięsem mielonym i pieczarkami * bardzo smutne święto, ale przed nim szał w sklepach - co się
Magiczne Życie Martygalarecie Co prawda do świąt zostało jeszcze trochę czasu, ale ja pragnę podzielić się jednym ze świątecznych przepisów już teraz. Powód dla którego to robię jest banalne prosty. Otóż karp w esencjonalnej i aromatycznej galarecie (uzyskanej poprzez dodatek dużej ilości cebuli), jest jednym z ulubionych dań serwowanych w mym domu
Miód i pieprzbrzuchy po świętach? najedzeni?... jeżeli dla odmiany macie ochotę na coś lżejszego od typowych świątecznych potrwa to dobrze trafiliście. U mnie w tym roku dla mnie królował wieniec drożdżowy z makiem, drożdżowe ciasto, z dużą ilością maku i orzechami na wierzchu.. nie da się nie pokochać (wariacja na temat zwykłego makowca) :3 a wy co byście mogli jeść
More food, love and dreamssiebie, bo nie pamiętam własnych urodzin, imprez, sylwestrów, świąt wielkanocnych, ale Wigilie mam poukładane w pamięci w sposób chronologiczny, od momentu, kiedy skończyłam jakieś 6-7 lat... Niewiarygodne, ale prawdziwe. Mam kilka wątpliwości, nie wiem czy w przypadku niektórych nie było odwrotnie, ale to właśnie dzięki ludziom, z którymi dane było mi spędzić ten czas, mogłam dotrzeć w pamięci
bistro mamalodówce postanowiłam po raz ostatni przed świętami upiec coś słodkiego :) Było pół kostki drożdży i pół słoika powideł śliwkowych i napoczęty kartonik mleka ... tak więc problemu co upiec nie było, rozwiązanie nasunęło się samo - oczywiście ciasto drożdżowe :) Tym razem w postaci chałki. Chyba nie jest mi jednak dane, upiec ładną, małą, zgrabną chałeczkę :( Moje chałki rozrastają
Walijskie Pichcenieniego nie ma świąt. Bigos to jedna z tych potraw, którą każdy umie ugotować, ale mało kto potrafi zrobić to perfekcyjnie. Zadanie to wyda wam się jednak o wiele łatwiejsze, jeśli rozłożycie tą potrawę na czynniki pierwsze. Artykuł BIGOS – JAK ZROBIĆ NAJBARDZIEJ ŚWIĄTECZNE Z WSZYSTKICH DAŃ? pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE