można znaleźć np. olej rydzowy, kiełbasę myśliwską i miody pitne. Poszczególne produkty i regiony są w krótki sposób scharakteryzowane, a dodatkowo ozdobione ładnymi zdjęciami. W przewodniku znajdziemy dwie trasy: czerwoną i żółtą, które pomagają zlokalizować poszczególne miejsca. Poniżej prezentuję jak wyglądają przykładowe strony z przewodnika: W przewodniku nie zabrakło też przepisów z produktami oznaczonymi europejskimi znakami jakości. Dania na fotografiach
Pasja SmakuBardzo orzeźwiający dzięki grejpfrutowi a zarazem sycący więc traktuję go nie jak deser ale jeden z posiłków w ciągu dnia. Na upalne dni ideał :) duży banan brzoskwinia mała gruszka czerwony grejpfrut garść jagód kilka malin (dodałam mrożone) Wszystkie składniki miksujemy. Przelewamy do szklanki i gotowe :) Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
Mienta blogwydaniu będzie podany z sosem na bazie warzyw i rewelacyjnego soku pomidorowego eko, który otrzymałam w ramach współpracy z firmą symbio.pl Składniki : * szklanka makaronu razowego pszennego eko * pół czerwonej papryki * pół małej cebuli * ząbek czosnku * pół pomidora * sól, pieprz do smaku * ulubione zioła * pół butelki soku pomidorowego bio * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Rozgrzać
Magiczne Życie Martysmażyć i jakie dodatki przygotować zmieniała się co najmniej 3 razy, ale ostatecznie wyszło bardzo smacznie. SKŁADNIKI ok. 1 kg filetów z tołpygi 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 400 gram ziemniaków kilka gałązek rozmarynu ok. 10 ząbków czosnku Składniki do marynaty do ryby: 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego 4 czubate łyżeczki
OstryKęsmaczając w nim świeżą bagietkę lub grzanki z grilla. SAŁATKA Z RUKOLI, POMIDORKÓW I KWIATÓW SKŁADNIKI 2 garście rukoli liście mięty młody szczypior dymka pomidorki koktajlowe cebula dymka rzodkiewka czerwona pocięta w paseczki 1 nektarynka pokrojona w kostkę Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz wrzątek WYKONANIE W dużej misce układamy rukolę, pomidorki pokrojone na połówki, listki mięty
OstryKęspojedynczy filet z piersi kurczaka pół żółtej cukinii pół małego fenkułu 4-5 grzybów mun suszonych 4 duże świeże boczniaki 1 duże zielone chilli 1 mała papryczka chilli czerwona 4 centymetry imbiru 3 ząbki czosnku kolendra sos sojowy jasny olej sezamowy ocet ryżowy brązowy cukier limonka ziarna białego sezamu 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej olej rzepakowy do smażenia WYKONANIE
OstryKęsbierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl Składniki : * 1/4 główki sałaty lodowej * kilka rzodkiewek * ogórek zielony * pół czerwonej papryki * filet z kurczaka * ulubiona przyprawa do drobiu * bakłażan * szklanka ugotowanego, najlepiej drobnego, makaronu razowego * pół kostki fety * garść listków świeżej bazylii Dressing : * saszetka oleju kujawskiego pomidory, czosnek i bazylia
Magiczne Życie Martybyła pyszna. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 150 g wędzonego boczku cienkie plasterki musztarda rosyjska Kamis sól morska ziołowa Kamis pieprz kolorowy Kamis kilka strąków zielonego groszku liście z buraków czerwonych kilka gałązek koperku 2 łyżki oleju Przygotowanie: Polędwiczkę oczyścić z białych błonek. Przeciąć na długość uważając żeby nie przeciąć za głęboko. Przykryć kawałkiem foli spożywczej i równomiernie rozbić na grubość
Ala piecze i gotujesera i szynki gotowanej, i wymieszaniu z sosem na bazie majonezu, octu winnego, musztardy i soli. Te składnki są najczęściej stosowanymi. Choć równie dobrze mozemy użyć: ogórka konserwowego, czerwonej papryki, kaparów, oliwek, ugotowanych krewetek czy kurczaka. Sałatkę spożywa się na zimno i obowiazkowo musi “przegryźć się “ w lodówce. Z reguły podawana jest jako antipasto (przekąska
Mia Cucina Sofietawarzywnym kupiliśmy potrzebne produkty i dzisiaj młody przyniósł ze szkoły dzieło: Brukselkę ugotowałem i jutro zrobię kotleciki, a dzisiaj zrobiłem coś takiego: Składniki: cukinia kalarepa marchewka cebula cukrowa papryka czerwona pomidor 2 ząbki czosnku natka pietruszki oliwa z oliwek do smażenia przyprawy: sól, pieprz, oregano, sos sojowy Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na oliwie
Gotuj z Misiemrównież sałatki i sosy. Tym razem proponuję sałatkę z białej kapusty która świetnie pasuje to wszelkiego rodzaju mięsnych wypieków grillowych. Składniki : 2 kg białej kapusty 3 kolorowe papryki 3 czerwone cebule pęczek koperku 2 łyżki soli 300 gram cukru 250 ml oleju rzepakowego 200 ml octu 1 litr wody mineralnej gazowanej Przygotowanie : Kapustę, paprykę, cebulę i koperek szatkuję bardzo drobno
Mechanik grillujetruskawkowego, lada moment znikną nasze cudowne, słodkie polskie truskawki, zostaniemy na resztę lata z importowanymi podróbkami, dlatego póki jeszcze są polecam zrobić sobie lekki, babski koktajl, drink na bazie czerwonego wina i truskawek. I uwaga, on uzależnia. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikobiadek. Skrzydełka doprawiłam słodka papryką,majerankiem i marynatą teriyaki i upiekłam w piekaniku. Gotowe skrzydełka podałam ze smażonym ryżem z papryką. Pycha:) składniki: 8-10 skrzydełek kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 2 woreczki ryżu u mnie paraboliczny słodka papryka majeranek marynata teriyaki olej Skrzydełka umyć i osuszyć. Oprószyć dokładnie słodką papryką i majerankiem. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym
Monia miesza i gotujeefektownych obiadów w 30 min - ale smak jest rewelacyjny. Zachęcam wszystkich do tej zapiekanki- jest przepyszna . Polecam Zaczynamy: Składniki: 500 gr mielonego mięsa 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 cebula 250 ml rosołu wołowego 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka zmielonego kminku 3 łyżeczki zmielonej kolendry 1 cebula 4 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka pasty
Smaki EdytyWłasnych czereśni nie mam, ale na targu jest ich całkiem sporo. Białe, czerwone i prawie czarne. Duże i małe. Słodkie lub trochę kwaśniejsze. Nie ważne jednak jakie, bo są najlepszymi owocami wakacyjnymi! Obowiązkowo musiałam zrobić z nimi ciasto, bo nie można się nimi ciągle zajadać w "czystej" postaci. Trafiłam na przepis z bloga Ogrody Babilonu , i chociaż moje nie wygląda
Pasja Smaku