się z Wami tym przepisem. Zapiekanka ryżowa z maślakami. Składniki: 1 szkl. ryżu; 150 g sera żółtego; 200 g maślaków (mogą być inne grzyby); pierś kurczaka; papryka zielona; papryka czerwona; cebula; sól, pieprz, papryka w proszku. Gotujemy ryż - na szklankę ryżu - dwie nie pełne szkl. wody. Doprawiamy solą, pieprzem. Ugotowany ryż (taki lekko wodnisty) przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na ryż
Miksturownikpyszna i sycąca sałatka, na którą Was zapraszam. Sałatka z fasolki szparagowej i kurczaka. Składniki: 400 g fasolki szparagowej żółtej; pierś z kurczaka, puszka kukurydzy; 8 pomidorków koktajlowych, 1 czerwona papryka; 3 - 4 łyżki majonezu, sól, pieprz olej do smażenia. Umytą pierś kurczaka kroimy w paski, obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy aż będzie rumiana. Fasolkę gotujemy, ale niezadługo. Oczywiście wcześniej
MiksturownikGołąbki wigilijne z kaszą i grzybami. Składniki na ok. 15 szt. główka czerwonej kapusty; 150 g kaszy gryczanej; 200 g grzybów mrożonych (np. prawdziwki, maślaki, kozaki); 200 g pieczarek; cebulka; 1 łyżeczka masła; oliwa z oliwek; sól, pieprz, ok. 1 l bulionu warzywnego; Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na maśle z oliwą z oliwek. Posiekane grzyby (pieczarki
Miksturownikdrożdży; 3 łyżki oleju lub oliwy; 1 łyżka cukru lub miodu; 1 3/4 szkl. ciepłej (niegorącej) wody. jajko do posmarowania; ulubione zioła do posypania. Farsz: I. 1 papryka czerwona, duża; 100 g sera żółtego; szczypior; Ewentualnie: kabanosy/ salami/ szynka. II. 1/4 kostki sera feta; 5 pomidorków suszonych; Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy szklankę ciepłej wody i wsypujemy
MiksturownikCaprese to pochodząca z południowych Włoch sałatka, która miała odzwierciedlać włoską flagę - czerwony - pomidory, biały - mozzarella i zielony - bazylia. Sałatkę polewamy delikatnie oliwą z oliwek. Chyba nigdy nie zapomnę caprese w Złotych Tarasach w Warszawie. Postanowiłyśmy z koleżanką coś zjeść... Kawałek bagietki, sałata i po 5 plasterków pomidora i mozarelli. Wiecie ile mnie to kosztowało? 13 złotych!! Załamałam się
Kraina Tysiąca Smakówproste, nie zajmuje dużo czasu, a grejpfrutówka ma ładny naturalny kolor i smakuje dużo bardziej naturalnie niż ta dostępna w sklepach! Składniki: - 0,5 litra dobrej wódki - 1 duży czerwony grejpfrut - 5 czubatych łyżeczek cukru Przygotowanie: Z grejpfruta wyciskamy sok (powinno wyjść około 200ml) i wlewamy do dużego słoika. Dolewamy wódkę, wsypujemy cukier i porządnie mieszamy. Odstawiamy w ciemne
Kraina Tysiąca Smakówporcji): - 1 awokado - 1 limonka - 2 pomarańcze - 3 jabłka - paczka pokruszonych herbatników - 2 opakowania waniliowego serka homogenizowanego - kilka łyżeczek konfitury truskawkowej (lub dowolnej innej w czerwonym kolorze) Przygotowanie: 1. Awokado, pomarańcze i jabłka obieramy ze skórki. Pomarańczę należy dokładnie obrać z całej białej części skórki. Z limonki wyciskamy sok. Dokładnie miksujemy te składniki blenderem, aż powstanie
Kraina Tysiąca Smakówłatwo obrać brzoskwinię i pomidora albo przygotować karczocha lub kwiaty cukinii... Przepisów jest naprawdę masa - od najprostszych pulpecików, po różnego rodzaju risotta czy np. kotlety cordon bleu, konfiturę z czerwonej cebuli, ale i potrawy typowo włoskie - pomysły na lasagne, ravioli, gnocchi, kolorowy makaron. Dzięki dokładnym ilustracjom przygotujemy makaronowe cukierki czy pierożki angnolotti albo tortelli. Pizza, focaccia, nadziewane kopytka... mogłabym
Kraina Tysiąca Smakówjeśli macie ochotę możecie przyprawić sobie ją inaczej ;) Składniki: - 1 udko kurczaka - wędzone - 2 opakowania zupki chińskiej - przyprawa z jednego z opakowań (u mnie kurczak curry) - pół czerwonej papryki - pół puszki kukurydzy konserwowej - 3 średniej wielkości ogórki konserwowe - 2 łyżki majonezu - pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Makaron dokładnie kruszymy, otwieramy opakowania i wysypujemy na talerz, zasypujemy jednym opakowaniem
Kraina Tysiąca SmakówAnanas w marynacie: - 3 - 4 plastry świeżego ananasa - łyżka sosu sojowego - łyżka miodu - 2 - 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: - 2 łyżki oleju - puszka kiełków fasoli mung - pół niedużej czerwonej papryki Przygotowanie: 1. Polędwicę kroimy na nieduże kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty z mięsem i odstawiamy. 2. Ananasa kroimy w paski, mieszamy z miodem, sosem
Kraina Tysiąca Smakówdzieciństwa, chociaż na pewno pojawiała się na stole. Za to dziś mogłabym ją jeść trzy razy w tygodniu, jak tylko przychodzi na nią sezon :) Uwielbiam jej smak i soczysty czerwony kolor. Lubię też dodać sporo soku z cytryny, jeśli nie jest wystarczająco kwaśna. Zupę przygotowuję na bazie wywaru drobiowego, ale można też ugotować ją na wywarze warzywnym. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówspodobał mi się przepis z bloga Mad na trochę nietypowe "posadzenie" jajek:) Nie miałam wszystkich składników, więc zrobiłam z tego co miałam. Składniki: 1/2 paczki mrożonych warzyw 1/2 czerwonej papryki puszka pomidorów w zalewie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka kilka plasterków kiełbasy podsuszanej łyżka kaparów oliwki
Zdrowa Kuchnia Sowy