czerwony - 5718 przepisów (strona:277/382)

Sałatka z fasolki szparagowej i kurczaka. 392

pyszna i sycąca sałatka, na którą Was zapraszam. Sałatka z fasolki szparagowej i kurczaka. Składniki: 400 g fasolki szparagowej żółtej; pierś z kurczaka, puszka kukurydzy; 8 pomidorków koktajlowych, 1 czerwona papryka; 3 - 4 łyżki majonezu, sól, pieprz olej do smażenia. Umytą pierś kurczaka kroimy w paski, obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy aż będzie rumiana. Fasolkę gotujemy, ale niezadługo. Oczywiście wcześniej

Miksturownik
Wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami. 267

Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami. Składniki na ok. 15 szt. główka czerwonej kapusty; 150 g kaszy gryczanej; 200 g grzybów mrożonych (np. prawdziwki, maślaki, kozaki); 200 g pieczarek; cebulka; 1 łyżeczka masła; oliwa z oliwek; sól, pieprz, ok. 1 l bulionu warzywnego; Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na maśle z oliwą z oliwek. Posiekane grzyby (pieczarki

Miksturownik
Wytrawne rogaliki z nadzieniem. 273

drożdży; 3 łyżki oleju lub oliwy; 1 łyżka cukru lub miodu; 1 3/4 szkl. ciepłej (niegorącej) wody. jajko do posmarowania; ulubione zioła do posypania. Farsz:  I. 1 papryka czerwona, duża; 100 g sera żółtego; szczypior; Ewentualnie: kabanosy/ salami/ szynka. II. 1/4 kostki sera feta; 5 pomidorków suszonych;  Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy szklankę ciepłej wody i wsypujemy

Miksturownik
Caprese, czyli włoska klasyka. 144

Caprese to pochodząca z południowych Włoch sałatka, która miała odzwierciedlać włoską flagę - czerwony - pomidory, biały - mozzarella i zielony - bazylia. Sałatkę polewamy delikatnie oliwą z oliwek.  Chyba nigdy nie zapomnę caprese w Złotych Tarasach w Warszawie. Postanowiłyśmy z koleżanką coś zjeść... Kawałek bagietki, sałata i po 5 plasterków pomidora i mozarelli. Wiecie ile mnie to kosztowało? 13 złotych!! Załamałam się

Kraina Tysiąca Smaków
Domowa wódka grejpfrutowa (grejpfrutówka) 226

proste, nie zajmuje dużo czasu, a grejpfrutówka ma ładny naturalny kolor i smakuje dużo bardziej naturalnie niż ta dostępna w sklepach! Składniki: - 0,5 litra dobrej wódki - 1 duży czerwony grejpfrut - 5 czubatych łyżeczek cukru Przygotowanie: Z grejpfruta wyciskamy sok (powinno wyjść około 200ml) i wlewamy do dużego słoika. Dolewamy wódkę, wsypujemy cukier i porządnie mieszamy. Odstawiamy w ciemne

Kraina Tysiąca Smaków
Owocowe love - deserek with serek :) 105

porcji):  - 1 awokado - 1 limonka - 2 pomarańcze - 3 jabłka  - paczka pokruszonych herbatników  - 2 opakowania waniliowego serka homogenizowanego - kilka łyżeczek konfitury truskawkowej (lub dowolnej innej w czerwonym kolorze) Przygotowanie:  1. Awokado, pomarańcze i jabłka obieramy ze skórki. Pomarańczę należy dokładnie obrać z całej białej części skórki. Z limonki wyciskamy sok. Dokładnie miksujemy te składniki blenderem, aż powstanie

Kraina Tysiąca Smaków
"Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja książki 169

łatwo obrać brzoskwinię i pomidora albo przygotować karczocha lub kwiaty cukinii... Przepisów jest naprawdę masa - od najprostszych pulpecików, po różnego rodzaju risotta czy np. kotlety cordon bleu, konfiturę z czerwonej cebuli, ale i potrawy typowo włoskie - pomysły na lasagne, ravioli, gnocchi, kolorowy makaron. Dzięki dokładnym ilustracjom przygotujemy makaronowe cukierki czy pierożki angnolotti albo tortelli. Pizza, focaccia, nadziewane kopytka... mogłabym

Kraina Tysiąca Smaków
Sałatka z makaronem z zupek chińskich i kurczakiem wędzonym 447

jeśli macie ochotę możecie przyprawić sobie ją inaczej ;) Składniki: - 1 udko kurczaka - wędzone - 2 opakowania zupki chińskiej  - przyprawa z jednego z opakowań (u mnie kurczak curry) - pół czerwonej papryki  - pół puszki kukurydzy konserwowej - 3 średniej wielkości ogórki konserwowe - 2 łyżki majonezu - pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Makaron dokładnie kruszymy, otwieramy opakowania i wysypujemy na talerz, zasypujemy jednym opakowaniem

Kraina Tysiąca Smaków
Polędwiczka po chińsku z ananasem i kiełkami fasoli mung 137

Ananas w marynacie: - 3 - 4 plastry świeżego ananasa - łyżka sosu sojowego - łyżka miodu - 2 - 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: - 2 łyżki oleju - puszka kiełków fasoli mung - pół niedużej czerwonej papryki Przygotowanie:  1. Polędwicę kroimy na nieduże kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty z mięsem i odstawiamy. 2. Ananasa kroimy w paski, mieszamy z miodem, sosem

Kraina Tysiąca Smaków
Zupa z botwinki 140

dzieciństwa, chociaż na pewno pojawiała się na stole. Za to dziś mogłabym ją jeść trzy razy w tygodniu, jak tylko przychodzi na nią sezon :) Uwielbiam jej smak i soczysty czerwony kolor. Lubię też dodać sporo soku z cytryny, jeśli nie jest wystarczająco kwaśna. Zupę przygotowuję na bazie wywaru drobiowego, ale można też ugotować ją na wywarze warzywnym. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Jajka sadzone zapiekane z warzywami 149

spodobał mi się przepis z bloga  Mad na trochę nietypowe "posadzenie" jajek:) Nie miałam wszystkich składników, więc zrobiłam z tego co miałam. Składniki: 1/2 paczki mrożonych warzyw 1/2 czerwonej papryki puszka pomidorów w zalewie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka kilka plasterków  kiełbasy podsuszanej łyżka kaparów oliwki

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pikantne, domowe i bardzo zdrowe krakersy! 164

przez 10 min. Ciasteczka są wyśmienite! My schrupaliśmy je same, ale super będą z dodatkiem gęstego dipa, albo serka ziołowego typu Almette. I oczywiście jako dodatek do czerwonego barszczu! Przepis ma tylko jedną, ale poważną wadę: wychodzi ich mało!!! Należy zrobić od razu z podwójnej porcji:)   ***** „W konfrontacji strumienia ze skałą strumień zawsze wygrywa - nie przez swoją siłę

Zdrowa Kuchnia Sowy