szklanki mąki + odrobina do podsypania 3 jajka 100 gram masła o temperaturze pokojowej szczypta soli dwie łyżki wody-opcjonalnie 8 suszonych pomidorów 10 plasterków szynki parmeńskiej pieprz cebulka czerwona ząbek czosnku 3 świeże pomidory garść czarnych oliwek 150 ml śmietanki kremówki 150 gram startego żółtego sera szczypta gałki muszkatołowej Zaczynamy od zrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy
Mango Papajapieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy nasz bulion jest gotowy dodajemy pokrojone w kostkę buraczki oraz łyżkę soku z cytryny lub octu winnego, by nie stracić pięknego czerwonego, buraczkowego koloru. Gotujemy przez 10 minut i wrzucamy pokrojone bardzo drobno łodygi i liście botwinki. Gotujemy całość przez kilka minut i dodajemy śmietanę wymieszaną z łyżką mąki, uważając by się
Mango Papajazupek postanowiłam coś cudnego wyczarować. I wyszło! Aromatyczna, imbirowa, pikantna. Taka jak lubimy. Składniki: 250 gram piersi z kurczaka 250 gram krewetek koktajlowych 4 plastry ananasa z puszki papryka czerwona 3 cm imbiru dwie trawy cytrynowe papryczka chili litr bulionu marchewka ząbek czosnku szczypiorek sól pieprz dwie łyżki sosu sojowego łyżka soku z limonki Do garnka wlewamy bulion
Mango Papajasztuk po śniadaniu, ha!). Nie bójmy się eksperymentować w kuchni! Składniki (na dwie porcje!): pierś kaczki (około 500 gram, po 200-250 gram na osobę) 150 gram czerwonych porzeczek (plus kilka sztuk do ozdoby) 50 gram malin sok z połowy limonki skórka z limonki łyżka cukru 3 łyżki wody sól pieprz 500-600 gram młodych ziemniaków
Mango PapajaSkładniki: 500 gram piersi kurczaka 5 plastrów ananasa z puszki pół szklanki soku z puszki ananasa 1 czerwona papryka słoiczek pędów bambusa 2 marchewki 1 dymka ze szczypiorkiem papryczki chili 2 cm imbiru 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu teryiaki sok z połowy limonki szczypta soli 4 łyżki sosu słodkiego chili pieprz panierka/ tempura
Mango Papajagrzybków kefirowych, jeśli tylko macie taką możliwość, zachęcam bardzo gorąco do produkcji własnego, probiotycznego kefiru, sam bez żadnych dodatków jest również bardzo smaczny... :-) Składniki: - 700g odszypułkowanych truskawek - 200g odszypułkowanych czerwonych porzeczek - 130g ksylitolu (lub dowolnie, do smaku- porzeczki są bardzo kwaśne) - 1,5l kefiru Umyte, odszypułkowane owoce umieścić w misce, garnku, itp. dodać ksylitol i całość dokładnie zmiksować, używam ręczny
Smaczne Zdroweciasto przykrywamy sciereczka i pozostawiamy w cieplym miejscu na ok. 1h Skladniki do pizzy: 300g kielbasy 100g bekonu 200g pieczrek 2 cebule 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy stary ser zolty ( wedle gustu) Kielbase, pieczarki, cebule i papryke kroimy i przesmarzamy ( wszystko osobno, cebule i papryke mozna razem) Reszte bedziemy tylko ukladac
Klaudynkowa kuchniamożna znaleźć np. olej rydzowy, kiełbasę myśliwską i miody pitne. Poszczególne produkty i regiony są w krótki sposób scharakteryzowane, a dodatkowo ozdobione ładnymi zdjęciami. W przewodniku znajdziemy dwie trasy: czerwoną i żółtą, które pomagają zlokalizować poszczególne miejsca. Poniżej prezentuję jak wyglądają przykładowe strony z przewodnika: W przewodniku nie zabrakło też przepisów z produktami oznaczonymi europejskimi znakami jakości. Dania na fotografiach
Pasja SmakuBardzo orzeźwiający dzięki grejpfrutowi a zarazem sycący więc traktuję go nie jak deser ale jeden z posiłków w ciągu dnia. Na upalne dni ideał :) duży banan brzoskwinia mała gruszka czerwony grejpfrut garść jagód kilka malin (dodałam mrożone) Wszystkie składniki miksujemy. Przelewamy do szklanki i gotowe :) Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
Mienta blogwydaniu będzie podany z sosem na bazie warzyw i rewelacyjnego soku pomidorowego eko, który otrzymałam w ramach współpracy z firmą symbio.pl Składniki : * szklanka makaronu razowego pszennego eko * pół czerwonej papryki * pół małej cebuli * ząbek czosnku * pół pomidora * sól, pieprz do smaku * ulubione zioła * pół butelki soku pomidorowego bio * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Rozgrzać
Magiczne Życie Martysmażyć i jakie dodatki przygotować zmieniała się co najmniej 3 razy, ale ostatecznie wyszło bardzo smacznie. SKŁADNIKI ok. 1 kg filetów z tołpygi 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 400 gram ziemniaków kilka gałązek rozmarynu ok. 10 ząbków czosnku Składniki do marynaty do ryby: 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego 4 czubate łyżeczki
OstryKęsmaczając w nim świeżą bagietkę lub grzanki z grilla. SAŁATKA Z RUKOLI, POMIDORKÓW I KWIATÓW SKŁADNIKI 2 garście rukoli liście mięty młody szczypior dymka pomidorki koktajlowe cebula dymka rzodkiewka czerwona pocięta w paseczki 1 nektarynka pokrojona w kostkę Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz wrzątek WYKONANIE W dużej misce układamy rukolę, pomidorki pokrojone na połówki, listki mięty
OstryKęspojedynczy filet z piersi kurczaka pół żółtej cukinii pół małego fenkułu 4-5 grzybów mun suszonych 4 duże świeże boczniaki 1 duże zielone chilli 1 mała papryczka chilli czerwona 4 centymetry imbiru 3 ząbki czosnku kolendra sos sojowy jasny olej sezamowy ocet ryżowy brązowy cukier limonka ziarna białego sezamu 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej olej rzepakowy do smażenia WYKONANIE
OstryKęsbierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl Składniki : * 1/4 główki sałaty lodowej * kilka rzodkiewek * ogórek zielony * pół czerwonej papryki * filet z kurczaka * ulubiona przyprawa do drobiu * bakłażan * szklanka ugotowanego, najlepiej drobnego, makaronu razowego * pół kostki fety * garść listków świeżej bazylii Dressing : * saszetka oleju kujawskiego pomidory, czosnek i bazylia
Magiczne Życie Martybyła pyszna. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 150 g wędzonego boczku cienkie plasterki musztarda rosyjska Kamis sól morska ziołowa Kamis pieprz kolorowy Kamis kilka strąków zielonego groszku liście z buraków czerwonych kilka gałązek koperku 2 łyżki oleju Przygotowanie: Polędwiczkę oczyścić z białych błonek. Przeciąć na długość uważając żeby nie przeciąć za głęboko. Przykryć kawałkiem foli spożywczej i równomiernie rozbić na grubość
Ala piecze i gotuje