czerwony - 5718 przepisów (strona:264/382)

Sałatka z ogórków 1107

gotowe :) Ja tą sałatkę robię w dwóch wersjach jedna z papryką a druga bez. Składniki: - 4 kg ogórków - 1/2 kg cebuli - 1/2 kg marchwi - 1/2 kg papryki czerwonej - 3 łyżki soli - 1 szklanka oleju - 1 szklanka octu - 1 szklanka cukru - 1 pęczek natki pietruszki - 4 ząbki czosnku - pieprz do smaku Przygotowanie: Ogórki obieramy i kroimy w plasterki razem

Zainspirowana w kuchni
EKSPRESOWY KETCHUP Z SUSZONYCH POMIDORÓW 227

Stoję przed półką w markecie strapiona. Równo, jak pod linijkę poukładane buteleczki, tubki i słoiczki, wszystkie tak soczyście czerwone, nieodgadnione. Stoję tak i myślę, po który wyciągnąć swą dłoń. Ketchupie, który jesteś najlepszy? Głupie pytanie. Najlepszy jest ten domowy! Pełen ziół, doprawiony tak, jak lubię, o idealnej dla mnie konsystencji. Dzięki Cook it Lean znalazłam swój, ekspresowy i banalny

W kuchni Karmel-itki
Mięso pieczone z warzywami 195

polewam odrobiną sosu sojowego i sosem Worcestershire. Ja dodaję: udka z kurczaka piersi z kurczaka skrzydełka karkówka schab boczek marchewka pietruszka seler ziemniaki buraki kalafior tymianek rozmaryn majeranek czerwona słodka papryka sól  świeżo zmielony pieprz sos sojowy ciemny sos Worcestershire oliwa z oliwek Mięso nacieramy wszystkimi przyprawami. Układamy w brytfance. Warzywa obieramy, kroimy w słupki, ćwiartki, talarki. Układamy wszystko

Olikowa kuchnia
Pulpeciki na parze z sosem paprykowo-pomidorowym 221

maszynie, podczas gdy klopsiki się parują, na dole robi się sos i zazwyczaj jeszcze gotują się ziemniaki ( taka spryciula z tej maszyny:) ) :) Do sosu będziemy potrzebować: 100 g papryki czerwonej 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 0,5l bulionu ( ew. 0,5 l wody + kostka bulionowa) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 listek bazylii 100 g śmietany

Olikowa kuchnia
Surówka kalafiorowo-brokułowa 154

cytryny. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, polewamy nim całość i dobrze mieszamy. *możemy dodać również czerwonej papryki

Olikowa kuchnia
Kurczak z nutą cytrynową 247

ryżem ale mi go zabrakło ( leń wszedł i nie chciał iść do sklepu :) ) Zrobiłam pieczone ziemniaczki z szałwią, bazylią i odrobiną oliwy cytrynowej. Składniki: 2 piersi kurczaka 2 papryki ( czerwona i żółta) 1 cukinia skórka z cytryny majeranek zioła do drobiu sól pieprz cytrynowy 0,5 kg ziemniaków ćwiartka cebulki kilka listków szałwii kilka listków bazylii oliwa MONINI Lemon

Olikowa kuchnia
Kurczak z chrupiącym groszkiem cukrowym i papryką 253

ściągam przepis całkowicie! :) Oczywiście musiałam dodać coś od siebie :) Ale dziękuję koleżance za inspirację :) Przepis jest bardzo prosty! Jak wszystkie u mnie! :) Potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka 1/2 papryki czerwonej/żółtej 1/2 młodej cebuli 2-3 ząbki czosnku 1 pomidor  1 garść groszku cukrowego 2-3 gniazda makaronu pełnoziarnistego wstążki sól pieprz Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek pokrojony

Olikowa kuchnia
Podpłomyki z warzywami 237

miało się ochotę zjeść je wszystkie :)   Składniki: 300 g mąki pszennej 1 jajko 1 op proszku do pieczenia 1/2 szkl wody 2 łyżki oleju sól Dodatki: 1 cebula czerwona 2 pomidory żółte 1/2 papryki 10 oliwek 1/2 szklanki startego sera żółtego szczypiorek czosnek granulowany Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sól. Wybijamy jajko, wodę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy

Olikowa kuchnia
Cukinia nadziewana ryżem i mięsem mielonym 257

kaszą jeśli wolicie;) Danie jest naprawdę bardzo smaczne i sycące:) Składniki: duża cukinia,  200g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego),  50g ryżu pełnoziarnistego,  cebula,  1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki,  puszka krojonych pomidorów,  2 łyżki koncentratu pomidorowego,  sól, pieprz,  szczypta ostrej papryki.  Wykonanie Ryż ugotować do miękkości, odcedzić. Cukinie przekroić na pół

Z miłości do słodkości
Kurczak cajun z szparagami 312

smaków- bazylia, czosnek, śmietana i cajun. Przepysznie i warto spróbować . Polecam . Zaczynamy: Składniki: 5 piersi z kurczaka- pokrojone w kostke 2 łyżeczki przyprawy Cajun 2 zielone papryki 1 czerwona paprika pęczek szparagów 200 gr pieczarek 2 ząbki czosnku 3 łyzki masła 1 łyżeczka suchej bazyli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki soli 500 ml śmietany szczypior Wykonanie

Smaki Edyty
Letnia sałatka z pomidorów 3389

Kocham lato za warzywa i owoce, uwielbiam za to, że działka o tej porze roku jest kolorowa i pachnąca. Pomidory już dojrzewają na działce, są okazałe, czerwone i pachnące latem. Są idealne do sałatek. Dzisiaj polecam pyszną letnią sałatkę z pomidorów z oliwą, pietruszką, cebulką i miksem prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzeszków pini. 2 dojrzałe pomidory myjemy, obsuszamy, kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mintaj pod pierzynką z potrawką pomidorowo - paprykową 174

opakowanie kostek z mintaja ( 6 kostek) - masło, oliwa z oliwek - świeży tymianek - sól morska - pieprz cytrynowy sos: 200 ml śmietanki kremówki 2 jajka potrawka pomidorowo- paprykowa: opakowanie pomidorków koktajlowych czerwona papryka pól szkl. kolorowego ryżu 1 łyżka masła (do wysmarowania formy) pół kostki bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek pól cebuli młodej Wykonanie: przygotowujemy dwa naczynia żaroodporne, wysmarowane masłem

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami i peperoni 218

Składniki: opakowanie makaronu (np. kokardki) mięso mielone (40dag) cebula młoda (dwie małe) 2 ząbki cząsnku papryczka peperoni natka pietruszki świeże oregano dymka czerwona papryka 1szt śmietana 2 jajka       Wykonanie:   Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni dusimy cebulkę, paprykę, peperoni, czosnek, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego

SMYKWKUCHNI
GRZANIEC (wino grzane) 165

Mój ulubiony grzaniec (na 2 lampki): - przyprawa do grzanego wina firmy Prymat - owoc jałowca 5sztuk - cynamon - anyż - plasterek pomarańczy - goździki - wino czerwone   Wino wlewamy do rondelka, wsypujemy przyprawy, na bardzo małym ogniu ogrzewamy, wina nie wolno zagotować. Wlewamy do kieliszków, pyszota!   Na jesienne wieczory niezastąpione!!!     pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
Łosoś w sosie teriyaki z warzywami w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem grzybów Mun 192

jasny sos sojowy ciemny ocet ryżowy słodki ocet ryżowy cukinia zielona pokrojona na małe paseczki cebula w paseczki 2 ząbki czosnku świeży imbir 3 pieczarki grzyby Mun papryka czerwona kukurydza makaron Chow Mein chili limeta olej     przygotowanie: Łososia kroimy w paski marynujemy przez około godzinę w sosie teriyaki. Skrapiamy limetą. Smażymy na oleju podlewamy łyżeczką sosu sojowego

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania