minut w temperaturze 180 °C. Razem ze mną kruche ciasta z dodatkiem owoców piekły: Joanna - Kruche ze śliwkami i nadzieniem żurawinowym Agnieszka - Tartaletki truskawkowe Dorota - Galette ze śliwkami,czerwoną porzeczką Iwona - Kruche ciasto z jagodami Lidia - Kruche ciasto z malinami i borówkami Bożena- Tarta z budyniem i owocami
Moje domowe kucharzeniekonkursie na blogu " Cuda i smaki regionu " związany z akcją "Makaron Rządzi Zdrowo!" :) Przepis jest niezwykle prosty, zdrowy i bardzo pożywny :) Składniki: 150g makaronu w kształcie ryżu 1 papryka czerwona 1 ogórek szklarniowy 1 puszka kukurydzy 2 gałązki koperku 1 łyżka majonezu lekkiego Sól, pieprz do smaku Makaron wrzucamy do gotującej się wody na ok. 15 minut
Emcia PichciWami opinią na temat Zupy Babci Zosi firmy SyS tj. barszczu ukraińskiego. Zupkę przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu, ale dodatkowo dorzuciłam dwa skrzydełka z kurczaka i puszkę fasoli czerwonej razem z zalewą. Zupę (pomimo przypraw w pudełku) musiałam porządnie doprawić. W sumie trochę mało wyszło barszczu jak na 3 osoby i pomimo tego, że dałam
Emcia Pichciworeczek ryżu pełnoziarnistego (125g) 1 pierś podwójna z kurczaka 1 cebula 2 łyżki oleju ryżowego 1 opakowanie warzyw na patelnię Przyprawy do smaku (u mnie curry, ostra czerwona papryka, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, sól, pieprz) Ryż wrzucamy do gotującej się, osolonej wody (1 łyżeczka) i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną
Emcia PichciSkładniki: 6 nóżek z kurczaka 3 łyżki ketchupu Pudliszki (pikantny) 500g warzyw na patelnię Przyprawy: czosnek w proszku, papryka czerwona słodka, oregano, bazylia, sól, pieprz Przepis: Do rękawa wkładamy umyte nóżki i dodajemy ketchup razem z przyprawami. Dokładnie wszystko mieszamy w rękawie i wsadzamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Nóżki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200C przez 60 minut
Emcia PichciSkładniki: 250g tortellini z mięsem 200g szynki drobiowej 1 ogórek świeży 1 papryka czerwona 2 pomidory 2 łyżki majonezu lekkiego Sól, pieprz Przepis: Tortellini gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie kroimy w kostkę ogórka, pomidora oraz paprykę. Po odcedzeniu tortellini dodajemy warzywa i majonez. Dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz
Emcia Pichciłyżek płatków owsianych 1 szklanka mleka + 3 łyżki 1 łyżeczka proszku budyniowego toffi 1 łyżka błonnika kakaowego 1 łyżeczka nutelli 1 łyżeczka masła orzechowego Garść rodzynek 3 garści porzeczek czerwonych Przepis: Do garnuszka wlewamy mleko i trzymamy na ogniu aż się zagotuje, następnie wrzucamy płatki i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy roztwór z proszku budyniowego i trzech łyżek mleka
Emcia Pichciplacuszków: 300g cukinii 5 łyżek sera żółtego startego 2 łyżki otrąb mielonych pszennych 1 łyżka błonnika owsianego 2 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka sosu sojowego Odrobina czerwonej ostrej papryki, ziół prowansalskich i sól Dip: 1 ogórek gruntowy 150g jogurtu greckiego Sól, pieprz Przepis: Cukinię obieramy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Posypujemy lekko solą i odstawiamy
Emcia Pichciszklanki cukru pudru 250g masła Składniki na krem śmietankowy: 200g śmietanki kremówki 30% 2 śmietan fixy 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 łyżeczki barwnika w żelu czerwonego (do wykończenia) Dodatki: 200g dżemu truskawkowego Banan 100g borówek 2 rurki z kremem Sos czekoladowy Przepis na biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Mąki przesiane dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia
Emcia PichciStandardowy gnieciuch ;) Składniki: 2 szklanki porzeczek czerwonych 200g masła 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka Kruszonka: 2 łyżki oliwy 2 łyżki mąki 4 łyżki kruszonych migdałów 2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie) Przepis: Porzeczki płuczemy i porządnie odsączamy. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każde
Emcia PichciProdukty otrzymane od firmy Bule Dragon (sos średnio-ostre tajskie czerwone curry testowałam tu klik ) Weekend majowy uraczył nas wspaniałą pogodą, idealną na grillowanie w babcinym ogródku. Postanowiłam w końcu przetestować sos sweet chilli , który dostałam jakiś czas temu do sprawdzenia. Postanowiłam użyć go na dwa sposoby - pierwszy jako dodatek do pieczonych kiełbasek i drugi jako marynata. W pierwszym
Emcia Pichciszklanki mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 20g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy Dodatki: 1 kulka mozzarelli 6 łyżek kukurydzy konserwowej 1 papryka czerwona 5szt. kabanosków chorizo mini firmy Pekpol 5 szt. kabanosków klasycznych mini firmy Pekpol 3 łyżki ketchupu 10 oliwek zielonych Przepis: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i oliwę. W szklance rozrabiamy drożdże
Emcia Pichcipieczarek 1 cebula 500g makaronu penne 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 3 plastry żółtego sera 2 łyżki oleju do smażenia 1 łyżeczka oliwy 1 łyżka śmietany 18% Sól, pieprz, ostra czerwona papryka Gałązka pietruszki Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy przez ok. 15-20 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej
Emcia PichciSkładniki dla dwóch osób (lub jednej wygłodniałej :P): 6 kotlecików sojowych 1/2 papryki czerwonej 1 pomidor 5 szt. pieczarek 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy: 1 kostka warzywna 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka oregano Sól, pieprz Zagęszczacz: 10 łyżek zimnej wody 1 łyżka mąki pszennej Przepis: Oliwę
Emcia PichciPomysł na..." Papirus z czosnkiem i ziołami Winiary 2 kotleciki sojowe 1 liść sałaty 1/2 ogórka konserwowego 1/2 szklanki wywaru warzywnego 1 plaster sera żółtego 1 krążek cebuli czerwonej 1 łyżeczka ketchupu Przepis: Kotleciki sojowe moczymy w gorącym wywarze warzywnym przez ok. 10 minut. Następnie odsączamy je i układamy na Papirusie na rozgrzanej patelni. Smażymy przez ok. 3 minuty
Emcia Pichci