ogórka nadziane serkiem i udekorowane kolorowymi dodatkami. Świetna propozycja na śniadanko lub przekąskę. składniki: 6 dużych ogórków gruntowych 450 g serka, użyłam Wieluń 2 łyżki jogurtu 1 mała cebula czerwona sól czosnkowa Kamis do smaku 1 łyżka natki pietruszki do dekoracji: natka pietruszki, kwiaty nasturcji, roszponka Ogórki obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążyć miąższ z pestkami
Monia miesza i gotujejest piękne z każdego punktu widzenia. Horacy Po usłyszeniu "zrób leczo" chwyciłam świeże warzywa i wzięłam się do roboty. Składniki: Pół cukinii 2 duże pomidory 3 papryki: czerwona, zielona, biała 8 ziemniaków 2 marchewki Cebula Kalarepa Liście pora 4 łyżki oliwy z oliwek woda Przyprawy: Świeży koperek, świeża pietruszka, sól, pieprz, pieprz ziołowy, pieprz Cayenne, czosnek, zioła prowansalskie, Bombay Masala
Weganizm infantylnysojowego 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego 3 łyżki oleju (w przypadku posiadania nieprzywierającej patelni, w razie jej braku - 1 łyżka oleju wystarczy, reszta pójdzie na smażenie) Konfitura: Pół kilograma czerwonych śliwek 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego woda Przyprawy: sól Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, łyżkę cukru i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i olej. Mieszamy
Weganizm infantylnyżadnych zmartwień, a rano, jeżeli nam się zechce, postaramy się o nowe. Dobrze? Stanisław Lem Składniki: 1 duża lub 2 małe cukinie 1 cebula 3 plastry szynki sojowej 1 czerwona papryka 1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki wody kilka kropel soku z limonki oliwa z oliwek przyprawy: sól pieprz czosnek staropolski bazylia Przygotowanie: Cukinię kroimy
Weganizm infantylnyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Moja propozycja na sałatkę wykonaną z kaszy kuskus z dodatkiem pomidora, ogórka, cebuli, czerwonej i zielonej papryki. Doskonała do grilla lub na przyjęcia. Bardzo smaczna, lekka a przede wszystkim zdrowa. Sałatka dla wegetarian i nie tylko Post Sałatka z kaszą kuskus pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSkładniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (ja używam polędwiczki lub szynki) 2 cebule 2 papryki 15 pieczarek Marynata: 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej szczypta pieprzu cytrynowego 1 łyżka bazylii suszonej 1 łyżka kolendry suszonej 1 łyżka tymianku suszonego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki oliwy sól
Niezły MłynekWiem co jem! Niby fast food ale bez chemii. Składniki: jedna pierś kurczaka pomidor sałata ser ogórek cebula woda Panierka: szklanka mąki pół łyżeczki czarnego pieprzu łyżeczka czerwonej słodkiej papryki pół łyżeczki soli pół łyżeczki chili ( tylko dla tych co lubią ostre) Sos: 3 łyżki majonezu sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku pół żyłeczki pieprzu grubo zmielonego
Niezły MłynekSkładniki: 6 L wody 500 g porzeczki czerwonej 500 g porzeczki czarnej pęczek mięty (ok 30-40 listków) 3 szklanki cukru Przygotowanie: Wodę wlewamy do garnka i gotujemy, myjemy owoce i wrzucamy do gotującej się wody z miętą i cukrem. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Studzimy, przecedzamy i pijemy :) Najlepiej smakuje z kostkami lodu. Smacznego
Niezły Młyneksię nie przejadła. Pyszna, kremowa, aromatyczna, rozgrzewająca...bohaterka dzisiejszego wpisu - zupa-krem z pomidorów. Składniki: dwie łyżeczki oliwy z oliwek 1 listek laurowy 3 marchewki pokrojone w plasterki 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru pokrojony w plasterki jedna trzecia papryczki chilli, drobno posiekanej razem z pestkami (ja użyłam suszonej z własnego zbioru
Kulinarny Pamiętnikząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oleju rzepakowego 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 500 g mrożonego szpinaku (użyłam brykietu) sól, pieprz, ostra czerwona papryka, czosnek granulowany woda szklanka mleka sok z połowy cytryny Do podania: jogurt grecki ziarna słonecznika Przygotowanie: 1. Świeże warzywa (oprócz ziemniaków) wraz z czosnkiem wrzuciłam na rozgrzany olej, szybko
Kulinarny Pamiętnikminut i kilka podstawowych składników wystarczy do wyczarowania pysznego dodatku do chleba na śniadanie czy kolację. Składniki: kostka białego sera półtłustego mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki jogurtu greckiego łyżeczka czerwonej papryki słodkiej szczypta papryki ostrej sól, pieprz posiekany szczypiorek do posypania Przygotowanie: Ser rozgniotłam i wymieszałam z koncentratem, jogurtem i przyprawami. Po przełożeniu do miseczki całość posypałam szczypiorkiem
Kulinarny Pamiętnikziarenek, doprawiony bazylią i oregano - samo zdrowie. Wychodzi dosyć wilgotny i zdecydowanie lepiej smakuje na zimno niż zaraz po wyjęciu z piekarnika. Składniki: puszka odsączonej z zalewy i wypłukanej czerwonej fasoli 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego pół szklanki odtłuszczonego mleka granulowanego pół łyżeczki sody 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego łyżeczka oregano łyżeczka suszonej bazylii
Kulinarny Pamiętnikburaczane carpaccio . Dzisiaj przyszła pora na zasmażane buraczki na ciepło - z podanych proporcji wychodzą 2 solidne miski. Składniki: 10 średniej wielkości buraków ugotowanych w mundurkach na parze 2 średnie czerwone cebule 2 łyżki oleju rzepakowego sok z jednej dużej cytryny sól pieprz Przygotowanie: Ostudzone buraczki obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę pokroiłam w drobną kostkę
Kulinarny PamiętnikSkładniki: dwie czerwone papryki, pokrojone w kostkę duża cebula, pokrojona w kostkę średni por (biała część), pokrojony w półplasterki trzy ząbki czosnku, pokrojone w plasterki średnia cukinia, pokrojona w grube półplasterki 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki dwie średnie marchewki, pokrojone w plasterki puszka pomidorów krojonych łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia przyprawy: słodka papryka (pół łyżeczki), ostra papryka, sól
Kulinarny PamiętnikDobre zamiast kanapek na drugie śniadanie czy z kubkiem domowego barszczu czerwonego na podwieczorek. Są mięciutkie, pachnące i delikatne. Polecam :-) Składniki: * na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła saszetka (7 g) suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli szczypta cukru *na farsz: 400 g odsączonej i posiekanej kapusty kiszonej 2 marchewki starte na tarce
Kulinarny Pamiętnik