czerwony - 5718 przepisów (strona:245/382)

Turecka pasta z bakłażanów z kminem rzymskim i orzechami włoskimi 210

naprawdę robi on różnicę ) i wzbogacają konsystencję cudownie chrupiąc pod zębami. Dzisiejsza pasta przypomina mi w smaku bardzo przeze mnie lubianą i często przygotowywaną gruzińską pastę gupta na bazie czerwonej fasoli, sporej ilości różnych przypraw i właśnie orzechów włoskich. Jak już wspomniałam, zapach grillowanych bakłażanów jest niesamowity, taki dymny , podoba mi się też ich wygląd. Takie bakłażany są o niebo

Chilli Czosnek i Oliwa
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 211

winie Ser zwany krassotyri , kakkinotyri lub possia jest specjalnością wysp Kos oraz Nissiros. Ser kozi , choć zdarza się również krowi, pocięty w wąskie bloki marynowany jest w zalewie z czerwonego wina . Tradycja jego przygotowywania pochodzi jeszcze z czasów starożytnych. Jedzony jest jako przekąska do wina lub ouzo , a w połączeniu w arbuzem stanowi podobno typową przekąskę rolnika z Kos. Idealna

Chilli Czosnek i Oliwa
Cypryjskie kanapki z grillowanym serem halloumi 291

chlebki pita 1 mała papryczka chilli 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 10 czarnych oliwek 1 pomidor pokrojony na plasterki 1 czerwona cebula pokrojona na cienkie plasterki 1/2 szklanki liści bazylii  Przygotowanie: Halloumi pokrój na 8 plastrów i osusz papierowym ręcznikiem. Przekrój pity na pół.  Zmiksuj chilli, czosnek, oliwę, sok z cytryny

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto z grzybami i pieczoną dynią 188

smażymy intensywnie mieszając ( nie może się przypalić ), aż ziarna staną się szkliste, czyli zaczną być przezroczyste. Wlewamy wino.  Koniecznie białe i wytrawne (choć widziałam też przepisy z wykorzystaniem czerwonego wina, które nada różowy kolor risotto). Czekamy, aż wino wchłonie się/odparuje. Wlewamy bulion.  Bulion może być warzywny, drobiowy, grzybowy - dobrany do charakteru risotta. Najlepszy ugotowany samodzielnie, ale możemy

Chilli Czosnek i Oliwa
Dżem z pomidorów i chilli 174

możesz je również wcześniej obrać, ja tego nie robiłam) 1 duża cebula, drobno pokrojona 2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki 1 i 1/2 łyżki oliwy 140 ml octu z czerwonego wina 150 g drobnego cukru 1 papryczka chilli drobno pokrojona 1 łyżeczka soli 2,5 cm. świeżego imbiru, obranego i startego na tarce Przygotowanie: Na patelni lub w średnim garnku

Chilli Czosnek i Oliwa
Pilaw z kurczakiem i pestkami granatu 165

Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego 1 cebula, posiekana 1/2 łyżeczki nasion kminu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 225 g ryżu basmati lub mieszanki ryżów, np. basamati, czerwonego i dzikiego ( u mnie basmati ) 500 ml bulionu z kurczaka * 150-200 g rozdrobnionego, zimnego gotowanego mięsa - ja wybrałam mięso z piersi i udek kurczaka, ale może być dowolne inne

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz z soczewicy na Nowy Rok – o tradycjach sylwestrowo – noworocznych 197

raczą się kawałeczkami turrón , migdałowo-miodowego nugatu. Po kolacji młodzi Hiszpanie spotykają się w barach, pubach i klubach, gdzie bawią się do białego rana. Tradycyjnie powinni mieć na sobie czerwoną bieliznę , którą otrzymali od kogoś w prezencie. Taki strój ma im przynieść szczęście w Nowym Roku, niczym naszym maturzystom bielizna noszona na Studniówce. Soczewica, symbol szczęścia i dobrobytu Nowy

Chilli Czosnek i Oliwa
Keftedakia - aromatyczne greckie klopsiki z piekarnika 196

posiekanej świeżej mięty (duży pęczek) 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżka ouzo (lub 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub pomiń) 1 jajko 60 ml oliwy 2 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz mąka do obtoczenia  Przygotowanie: Do miski włóż wołowinę, cebulę, miętę, kmin, ouzo, jajko, ocet, bułkę tartą i 2 łyżki oliwy. Dopraw solą

Chilli Czosnek i Oliwa
Mini-kanapeczki z grillowanym halloumi, pesto i marynowaną cebulką 156

włoskich bułeczek ziołowych ) lub 4 większe  8-10 łyżeczek pesto bazyliowego (można zastąpić listkami świeżej bazylii) 1 opakowanie halloumi 200 g 8 pomidorków koktajlowych 1/2 cebuli białej lub czerwonej biały ocet winny 8-10 małych liści sałaty Przygotowanie: Cebulę pokrój na cienkie plasterki, włóż do miseczki i zalej 2-3 łyżkami octu winnego. Przemieszaj i odstaw na 10 minut

Chilli Czosnek i Oliwa
Pity z grillowaną rybą po marokańsku 217

przygotowania: 30 min + czas marynowania ryby Składniki: 600 g ryby o białym, zwartym mięsie, np. halibuta marynata do ryby: po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, mielonego imbiru, kurkumy i mielonej czerwonej papryki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz do smaku surówka: 4 marchewki, 1 koper włoski, 1 pęczek koperku sos jogurtowy z kiszonymi cytrynami (jeżeli nie masz kiszonych cytryn, możesz zamiast nich

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb andaluzyjski (tapas z chorizo i cieciorki) 225

pół w całości) dodaj do kiełbasy chorizo. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekanej natki pietruszki i wymieszaj.  Gotową masę układaj na kromkach chleba. Świetnie smakuje z czerwonym winem

Chilli Czosnek i Oliwa
Tunezyjska pieczona sałatka - Meshweya 246

Meshweya wg Łatwej kuchni śródziemnomorskiej Claudii Roden na 2 porcje (jako samodzielne danie) lub 4 mniejsze czas przygotowania : 30 min. + 45 min. pieczenie warzyw Składniki: 3 cebule 3 papryki (czerwone lub zielone) 3 pomidory 200 g tuńczyka z puszki, u mnie tuńczyka Callipo w oliwie 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka kaparów 10 oliwek (czarnych lub zielonych) kilka filecików

Chilli Czosnek i Oliwa
Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą 190

mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba* 1 1/2 łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka drożdży instant 375 ml ciepłej wody 5 łyżek oliwy 130 g czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula, posiekana 1 łyżka suszonej mięty (lub innych ziół) * mąkę pełnoziarnistą możesz zamienić na mąkę pszenną typ 650 Przygotowanie: W misce wymieszaj obie mąki, sól, drożdże i suszoną miętę. Dodaj oliwę

Chilli Czosnek i Oliwa
Relacja z Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych - Regionalia 2014 117

smakując kolejnych wspaniałych trunków. Okolice Zielonej Góry charakteryzują się dość ciepłym jak na Polskę klimatem, który sprzyja uprawie winorośli. W Lubuskim produkuje się zarówno wina białe, jak i czerwone, choć z festiwalu wróciłam z czymś dużo ciekawszym - winem z dzikiej róży w typie Porto . Dowiedzieliśmy się przy okazji o Tygodniu otwartych winnic, organizowanym co roku we wrześniu przez lubuskie winnice

Chilli Czosnek i Oliwa
Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane na "Małą Wielkanoc" 204

kostkę.  Jeżeli chcesz przygotować kiełbaski z jagnięciny, wykorzystaj udziec jagnięcy.  Jeżeli zamierzasz opiec kiełbaski nad ogniem, posmaruj je odrobiną oliwy i następnie piecz w oparach białego lub czerwonego wina.  Przepis na wielkanocne kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane dodaję do akcji Mirabelki  Wielkanocne Smaki edycja

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania