czerwony - 5718 przepisów (strona:238/382)

Krem z kukurydzą i indyczą piersią 115

innego, ale od tego przepisu zamierzam wznowić aktywne prowadzenie bloga :) Składniki (porcja - zdjęcie): 1 puszka kukurydzy (285 g) 250 ml bulionu 1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego 0,5 dużej czerwonej papryki (ok. 100g) 1 łyżeczka śmietany (18%) 150 g (maksymalnie) piersi z indyka 1 łyżeczka oleju kurkuma, chili, kolendra (ilość przypraw według uznania: kurkumy i kolendry nie mniej niż

Malowane smakiem
Leczo (porcja ok. 410 kcal) 193

Składniki (porcja zdjęcie): 1 łyżka masła (10 g) 1 cebula (100 g) 1/2 dużej papryki czerwonej (ok. 100 g) (ja papryki miałam mrożone pokrojone w większą kostkę) 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki żółtej (żółta i zielona razem do 100 g) 100 g cukinii zielonej 250 g (pół kartonika) soku zagęszczanego pomidorowego (dałam: Tomatera Primo Gusto) 1/2 łyżeczki cukru kawałek

Malowane smakiem
Lekkie ciasto sernikowo-bezowe z wiśniami i porzeczkami (155 kcal/100 g) 373

miareczki stevii w pudrze) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Bezowy wierzch: 3 x białko 130 g cukru (11 łyżek; 3/4 szklanki) 150 g pozbawionych pestek wiśni 150 g czerwonej porzeczki szczypta soli Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki potrzebne na sernikowy spód blendujemy razem na gładko. 2. Masę twarogową przelewamy do okrągłej formy o średnicy 24 cm. 3. Podpiekamy przez

Malowane smakiem
Meksykańskie klopsiki z piersi indyka (na parze) (porcja - 440 kcal) 146

zdjęcie): 250 g zmielonej piersi indyka 0,5 jajka (25 g) 20 g (2 łyżki) bułki tartej 60 g (ok. 4 łyżki) kukurydzy z puszki (odsączonej) 50 g papryki czerwonej (1/4 dużej papryki) przyprawy: sól, pieprz, kolendra mielona (pół łyżeczki), oregano (0,5 - 1 łyżeczki), chilli (pół łyżeczki maks) lub według uznania :) Przygotowanie: 1. Paprykę zawijamy w folię aluminiową

Malowane smakiem
Chleb fasolowy (bez mąki, z mlekiem w proszku) - 200 kcal/100 g 181

Składniki: 1 puszka (240 g) białej fasoli (może być też czerwona) 3 jajka 10 g (1 płaska łyżka) masła 0,5 szklanki (50 g) odtłuszczonego mleka w proszku  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody  1 łyżeczka ziół prowansalskich (lub inne zioła - jako smak przewodni)  1 łyżka (15 g) siemienia lnianego (ziarenka)  sól

Malowane smakiem
Kruchy placek ze śliwkami i winem 138

ciasto ( lub posłużyć się robotem ). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 30-40 minut w lodówce. NADZIENIE: * 1 kg śliwek * 100 ml wina półwytrawnego ( różowe lub czerwone ) * 1/2 szklanki cukru * 2 budynie śmietankowe lub waniliowe * 1/3 szklanki wody Śliwki umyć, wypestkować. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, zalać winem i gotować 5 minut. W zimnej wodzie rozprowadzić proszek

kolorowotorcikowo
Ryba w mleczku kokosowym 165

łyżki oleju 1-2 łyżki sosu sojowego 1 suszony liść limonki kaffir (lub skórka starta z limonki) sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: świeża kolendra lub szczypiorek do posypania czerwone lub zielone chili do posypania (opcjonalnie) ryż do podania (jaśminowy, basmati lub zwykły) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowanie kokosa: Wiórki kokosowe wsypujemy na suchą patelnię

Poezja smaku
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 382

śliwek. Pierś kaczki z sosem śliwkowym i golasami SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 2 piersi z kaczki 5 średnich ziemniaków 8 śliwek węgierek 2 łyżeczki cukru kieliszek 125 ml czerwonego wytrawnego wina 125 ml bulionu warzywnego lub drobiowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego estragonu kilka gałązek świeżego oregano kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 duże ząbki czosnku 2 jajka

OstryKęs
Soczewicowy pasztet ze śliwką 198

szpitalu, tydzień temu, kiedy to mój najlepszy (i najostrzejszy) nóż wyrządził mi krzywdę. Prosty, zdrowy i niesamowicie pyszny. W tym tygodniu też zrobię podobny! Składniki: 200 gram soczewicy czerwonej 100 gram kaszy jaglanej  3 małe cebule szczypta kurkumy szczypta soli pieprz majeranek łyżka oliwy z oliwek 10 suszonych śliwek mała garść nasion słonecznika Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy (osobno

Mango Papaja
Wątróbka z drobiu po hiszpańsku 161

wszystkim,którzy do wątróbki są nie przekonani. Składniki: 50 dag wątróbki z drobiu mleko 25 dag pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki 80 ml czerwonego wytrawnego wina sól,pieprz, 2 gałązki świeżego majeranku Wykonanie: Wątróbkę płuczemy, moczymy w mleku i pozostawiamy w chłodnym miejscu na godzinę. Pomidory myjemy, pozbywamy się skórki i kroimy w cząstki

Gorący kąsek
Kuskus z warzywami 319

tego pożywny dodatek do mięsa. Kuskus może też być podany samodzielnie, jest świetny na zimno, jak i na ciepło. Delikatny kuskus doskonale komponuje się z kolorową papryką, marchewką, czerwoną cebulą, ogórkiem i pietruszką. Całość doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki oraz podajemy z kurczakiem. Warzywa ilość dowolna, ale dobrana proporcjonalnie do ilości kuskus, kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wrzucamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grzybiec purpurowozarodnikowy 315

Grzybiec purpurowozarodnikowy Porphyrellus porphyrosporus - nieczęsto spotykany grzyb z rodziny borowikowatych. Gatunek wpisany na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem R czyli rzadkie. Grzybiec to o kuzyn także gorzkiego w smaku Goryczaka żółciowego , ale ze względu na bardzo ciemne ubarwienie całego owocnika raczej ciężko go pomylić z prawdziwkiem . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Szaszłyki z karkówki 203

jedzonko palce lizać. składniki: 700 g karkówki 6 łyżek oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól/pieprz do smaku 1 duża czerwona papryka 14 niedużych pieczarek 3 cebule Karkówkę pokroić w dużą kostkę. Przygotować marynatę. Wymieszać dokładnie oliwę z sokiem z cytryny, słodką papryką i czosnkiem. Do smaku dodać nieco soli

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka z cukinią i pomidorami 436

świeże zioła, zerwa na balkonie i w pół godziny obiad gotowy.     Składniki: 250 g makaronu np. świderki pół cukinii 2 - 3 pomidory 1 papryka garść liści bazylii (czerwona i zielona) 2 gałązki tymianku kilka listków oregano 2 kulki morazelli sól, pieprz   Wykonanie Makaron gotujemy al dente.  Warzywa myjemy.  Pomidory kroimy w kostkę (możemy wcześniej sparzyć

Sto kolorów kuchni
Stek wołowy 202

temu mięso będzie miękkie  delikatne  Składniki: 2 steki z polędwicy wołowej sezonowej 150 g  sól pieprz łyżeczka  oleju sos: 50 ml wina czerwonego  1 łyżeczka  kolendry 1 łyżeczka rozmaryny 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz dodatki: masełko ziołowe - ząbek czosnku, 2 łyżki pietruszki, sól morska  grillowana cukinia Przygotowanie: Steki osuszone

Niezły Młynek