łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 pęczka świeżej mięty (lub 1 łyżeczka suszonej) 4 ziemniaki (obrane, pokrojone w plastry) 2 nieduże cukinie (pokrojone w plastry) 1 czerwona papryka (pokrojona na duże kawałki) 200 g sera Feta 1 świeża chilli, posiekana (opcjonalnie) Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę, a następnie dodaj mięso mielone. Smaż
Chilli Czosnek i Oliwałyżki oliwy sól i pieprz ziemniaki do upieczenia (opcjonalnie) na pikantne tzatziki: 500 ml naturalnego jogurtu greckiego 4 cebulki dymki, pokrojone w drobną kostkę 1 ząbek czosnku, rozgnieciony 1 czerwona lub zielona papryczka chilli, pokrojona w drobną kostkę ( z pestkami lub bez, zależy jak ostro jadasz ) 1/2 ogórka, obranego i pokrojonego w kosteczkę ok. 6 łyżek posiekanych świeżych ziół ( kolendry
Chilli Czosnek i Oliwatawernie stanowiła obiekt nasz pożądania. Zaglądaliśmy do niej codziennie. 3. Blaszany dzbanek na wino W Grecji zamówienie " Poproszę dzban wina " zostanie przyjęte przez kelnera z pełnym zrozumieniem;) Urocze blaszane, czerwone dzbanuszki to typowe greckie naczynia do podawania wina. I wbrew pozorom, świetnie się z nich nalewa do kieliszków, nic się nie rozlewa. 4. Warzywa prosto od rolnika Na Kos świeże
Chilli Czosnek i Oliwaziemniaki. Warzywa możemy doprawić na różne sposoby, np świeżymi ziołami - ja postawiłam na hiszpańską wędzoną paprykę, która świetnie podkreśliła rozgrzewający charakter dania. Jeżeli nie możecie jej dostać, dodajcie słodką czerwoną paprykę w proszku. Duszone warzywa same w sobie stanowią sycące danie (m.in. dzięki ziemniakom), ale możemy je jeszcze podkręcić dodając sadzone jajko na hiszpańską modłę . Innym fajnym pomysłem byłoby dodanie
Chilli Czosnek i Oliwałyżek oliwy 1/2 kg cebuli, pokrojonej na pół a następnie w cienkie talarki 250 g zielonej lub brązowej soczewicy* 250 g długoziarnistego ryżu ( u mnie basmati ) sól, pieprz * soczewica czerwona nie nadaje się, gdyż rozpadnie się w czasie gotowania Przygotowanie: Rozgrzej 4 łyżki oliwy na dużej patelni i wrzuć na nią cebulę. Smaż pod przykryciem na bardzo małym ogniu
Chilli Czosnek i Oliwanaprawdę robi on różnicę ) i wzbogacają konsystencję cudownie chrupiąc pod zębami. Dzisiejsza pasta przypomina mi w smaku bardzo przeze mnie lubianą i często przygotowywaną gruzińską pastę gupta na bazie czerwonej fasoli, sporej ilości różnych przypraw i właśnie orzechów włoskich. Jak już wspomniałam, zapach grillowanych bakłażanów jest niesamowity, taki dymny , podoba mi się też ich wygląd. Takie bakłażany są o niebo
Chilli Czosnek i Oliwawinie Ser zwany krassotyri , kakkinotyri lub possia jest specjalnością wysp Kos oraz Nissiros. Ser kozi , choć zdarza się również krowi, pocięty w wąskie bloki marynowany jest w zalewie z czerwonego wina . Tradycja jego przygotowywania pochodzi jeszcze z czasów starożytnych. Jedzony jest jako przekąska do wina lub ouzo , a w połączeniu w arbuzem stanowi podobno typową przekąskę rolnika z Kos. Idealna
Chilli Czosnek i Oliwachlebki pita 1 mała papryczka chilli 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 10 czarnych oliwek 1 pomidor pokrojony na plasterki 1 czerwona cebula pokrojona na cienkie plasterki 1/2 szklanki liści bazylii Przygotowanie: Halloumi pokrój na 8 plastrów i osusz papierowym ręcznikiem. Przekrój pity na pół. Zmiksuj chilli, czosnek, oliwę, sok z cytryny
Chilli Czosnek i Oliwasmażymy intensywnie mieszając ( nie może się przypalić ), aż ziarna staną się szkliste, czyli zaczną być przezroczyste. Wlewamy wino. Koniecznie białe i wytrawne (choć widziałam też przepisy z wykorzystaniem czerwonego wina, które nada różowy kolor risotto). Czekamy, aż wino wchłonie się/odparuje. Wlewamy bulion. Bulion może być warzywny, drobiowy, grzybowy - dobrany do charakteru risotta. Najlepszy ugotowany samodzielnie, ale możemy
Chilli Czosnek i Oliwamożesz je również wcześniej obrać, ja tego nie robiłam) 1 duża cebula, drobno pokrojona 2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki 1 i 1/2 łyżki oliwy 140 ml octu z czerwonego wina 150 g drobnego cukru 1 papryczka chilli drobno pokrojona 1 łyżeczka soli 2,5 cm. świeżego imbiru, obranego i startego na tarce Przygotowanie: Na patelni lub w średnim garnku
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 1 łyżka oleju roślinnego 1 cebula, posiekana 1/2 łyżeczki nasion kminu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 225 g ryżu basmati lub mieszanki ryżów, np. basamati, czerwonego i dzikiego ( u mnie basmati ) 500 ml bulionu z kurczaka * 150-200 g rozdrobnionego, zimnego gotowanego mięsa - ja wybrałam mięso z piersi i udek kurczaka, ale może być dowolne inne
Chilli Czosnek i Oliwaraczą się kawałeczkami turrón , migdałowo-miodowego nugatu. Po kolacji młodzi Hiszpanie spotykają się w barach, pubach i klubach, gdzie bawią się do białego rana. Tradycyjnie powinni mieć na sobie czerwoną bieliznę , którą otrzymali od kogoś w prezencie. Taki strój ma im przynieść szczęście w Nowym Roku, niczym naszym maturzystom bielizna noszona na Studniówce. Soczewica, symbol szczęścia i dobrobytu Nowy
Chilli Czosnek i Oliwaposiekanej świeżej mięty (duży pęczek) 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżka ouzo (lub 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub pomiń) 1 jajko 60 ml oliwy 2 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz mąka do obtoczenia Przygotowanie: Do miski włóż wołowinę, cebulę, miętę, kmin, ouzo, jajko, ocet, bułkę tartą i 2 łyżki oliwy. Dopraw solą
Chilli Czosnek i Oliwawłoskich bułeczek ziołowych ) lub 4 większe 8-10 łyżeczek pesto bazyliowego (można zastąpić listkami świeżej bazylii) 1 opakowanie halloumi 200 g 8 pomidorków koktajlowych 1/2 cebuli białej lub czerwonej biały ocet winny 8-10 małych liści sałaty Przygotowanie: Cebulę pokrój na cienkie plasterki, włóż do miseczki i zalej 2-3 łyżkami octu winnego. Przemieszaj i odstaw na 10 minut
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowania: 30 min + czas marynowania ryby Składniki: 600 g ryby o białym, zwartym mięsie, np. halibuta marynata do ryby: po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, mielonego imbiru, kurkumy i mielonej czerwonej papryki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz do smaku surówka: 4 marchewki, 1 koper włoski, 1 pęczek koperku sos jogurtowy z kiszonymi cytrynami (jeżeli nie masz kiszonych cytryn, możesz zamiast nich
Chilli Czosnek i Oliwa