czerwony - 5718 przepisów (strona:246/382)

Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 204

dziki szczaw (lapatho) na Krecie zawiera dwa razy więcej kwercetyny niż cebula . Zaś dwa kawałki kreteńskiej tarty (100 g) zawierają ok. 12 razy więcej kwercetyny niż kieliszek czerwonego wina (100 ml) oraz 3 razy więcej tego związku niż filiżanka czarnej herbaty (200 ml) /cebula, wino oraz herbata są w północnej Europie głównymi źródłami kwercetyny/. Wniosek – horta jest potencjalnie ważnym źródłem

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuska sałatka z liści mlecza (mniszka lekarskiego) 207

wykorzystałam mieszankę różnych liści rzodkiewki z jednego pęczka ok. 30 g parmezanu w kawałku na sos: 1 łyżeczka posiekanej szalotki, 1 łyżeczka francuskiej musztardy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 1 filet anchois, posiekany, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz opcjonalnie: wędzony boczek pokrojony w kostkę Przygotowanie: W miseczce umieść szalotkę, musztardę, ocet i posiekany filet anchois. Dopraw solą

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami 268

mogą tylko rosnąć, zresztą przecież one właśnie po to są aby je jeść), staram się teraz używać jak najwięcej świeżych ziół w czasie przygotowywania potraw. Po paście z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem tego wspaniałego zioła - lekki makaron o wspaniałym, świeżym aromacie cytryny z dodatkiem tymiankowo-czosnkowych pieczarek . Ten makaron

Chilli Czosnek i Oliwa
Młode ziemniaczki z salsą verde i jajkiem sadzonym 174

niej zastosowanie;) ) czas przygotowania: 20 min. Składniki: na salsa verde: 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka koperku 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kaparów 1 łyżka musztardy 2 łyżki czerwonego octu winnego 6-8 łyżek oliwy (do uzyskania pożądanej konsystencji) sól, pieprz do smaku poza tym: 500 - 600 g małych, młodych ziemniaczków, większe można ew. pokroić na połówki 2 jajka

Chilli Czosnek i Oliwa
Hortopita, czyli tarta z zieleniną i fetą 164

przeze mnie we wpisie o horcie badaniu  Trichopoulou i wsp  stwierdzono, że dwa kawałki kreteńskiej tarty (100 g) zawierają ok. 12 razy więcej kwercetyny (przeciwutleniacza) niż kieliszek czerwonego wina (100 ml) oraz 3 razy więcej tego związku niż filiżanka czarnej herbaty (200 ml) / wino oraz herbata należą do głównych źródeł kwercetyny w północnej Europie /. Myślę, że ciasto przygotowane

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek? - Relacja z imprezy Flos Olei 189

przygotowywanych potraw. Oliwy lekkie (nr 1 i 2) pasują do sałatek i owoców morza. Kolejne raczej do mięsa, np. nr 5 i 6, czyli oliwy intensywnie owocowe pasują do czerwonego mięsa. Co myślicie o metodzie degustacji oliwy? Spróbujecie? Choć te czynności wydają się śmieszne, to np. pocieranie kubeczka z oliwą naprawdę daje natychmiastowy efekt w postaci wyczuwania większej ilości aromatów

Chilli Czosnek i Oliwa
Coca (hiszpańska pizza) z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką 166

łyżki białego wina (ja pominęłam) 250 ml letniej wody dodatki: na tapenadę: 120 g czarnych oliwek, 4 suszone pomidory, łyżeczka kaparów, kilka łodyżek tymianku, 3-4 łyżki oliwy 1 czerwona papryka kilka garści rukoli kilka filecików anchois Przygotowanie: Drożdże rozpuść w 2 łyżkach letniej wody, dodaj szczyptę cukru i odstaw. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj mieszankę z drożdżami, sól

Chilli Czosnek i Oliwa
Penne z klopsikami z kiełbasy i cukinią 163

Składniki: 500 g makaronu penne, u mnie penne rigate nr 31 Arrighi 500 g surowej kiełbasy (takiej, z której będzie można zdjąć flak) oliwa 1 cukinia 1 czerwona papryka puszka pomidorów, u mnie marki Valfrutta 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki płatków chilli 1/4 szklanki wody 1-2 łyżki octu balsamicznego sól, piperz do podania: starty parmezan, świeża bazylia

Chilli Czosnek i Oliwa
Şakşuka - bakłażan w sosie pomidorowym 183

podstawie przepisu z turkishfood.about.com na 4-6 porcji czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 2 duże bakłażany (ja dałam 4 sztuki, obecnie bakłażany są jeszcze drobne i takie wolę) 1 czerwona papryka 1 cebula 1 cukinia 5 dużych pomidorów, obranych i pokrojonych na kawałki, lub 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli pieprz

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z groszku i zielonej fasolki z parmezanem 152

zielonej fasolki 150 g fasolki Mamut (lub groszku cukrowego, bobu, fasolki szparagowej) 200 g groszku (waga przed łuskaniem, jeżeli chcecie użyć groszku mrożonego, weźcie ze 100 g) 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę 80-100 g parmezanu, startego na wiórki obieraczką do warzyw sos: ząbek czosnku, 3 łyżki octu z białego wina, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz Przygotowanie: Odetnij

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pomidorów i brzoskwiń z grillowanym kurczakiem 188

pokrojone w plastry lub kostkę (opcjonalnie: obrane) 2 duże brzoskwinie, obrane i pokrojone w cząstki lub kostkę (mi skórka brzoskwini nie przeszkadza, to zależy od Waszych preferencji) 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w cieniutkie piórka listki świeżej bazylii lub mięty do przybrania sałatki na dressing: 4 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka soku z cytryny

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 306

niezawodny sposób na mięsny gulasz. po odparowaniu i zgęstnieniu jako sos do pizzy jako sos do gołąbków, jako baza do zapiekanek biała fasola z sosem pomidorowym doprawionym solą, cukrem, czerwonym octem winnym i chilli to jedno z moich ulubionych śniadań. Jak zrobić passatę pomidorową? - krok po kroku Składniki: 6 kg mięsistych pomidorów, np. malinowych lub lima (to te podłużne

Chilli Czosnek i Oliwa
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 259

przepis własny na 4 porcje (liczę po 2 sztuki warzyw na osobę, w sumie na 8 papryki/pomidorów) czas przygotowania: 1,5 godz. Składniki: 5 dużych pomidorów 2 papryki (czerwona i żółta) 1 cukinia, pokrojona w drobną kostkę 200 g ryżu arborio (lub innego o okrągłych ziarnach) 1 cebula, pokrojona w kostkę ząbek czosnku, zmiażdżony i posiekany pęczek natki pietruszki

Chilli Czosnek i Oliwa
Pikantny kalafior smażony z fasolką szparagową 190

jest jeszcze końcówka sezonu na fasolkę to możecie jeszcze go wypróbować. Także stopień pikantności możecie dostosować do siebie :) Składniki: 1 mały kalafior garść zielonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej cebuli chili 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz  1 łyżka oleju Wykonanie: Kalafiora oczyścić, umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Pod koniec gotowania dodać fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki

Pasja Smaku
Sałatka z wędzonym łososiem znad Bałtyku! ;-) 218

wędzonego na gorąco łososia. Sałatka miała być prosta i szybka w wykonaniu i niskokaloryczna! SKŁADNIKI: - 3 łyżki wędzonego łososia około 100-120 g  - pomidor - zielona papryka (1/4 szt) - czerwona papryka (1/4 szt) - sól morska - pieprz  - rukola duża garść - NA SOS: sok z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu, łyżka wody

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania