Serowe krakersy solone to moja propozycja na konkurs z serkami Almette dla blogerów. Przygotowałam wcześniej babeczki z czerwonej fasoli , dzisiaj prosta, ale bardzo smaczna przekąska z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV lub jako zagryzka do piwa. Krakersy przygotowałam bazując na moim starym przepisie na kruche, serowe rogaliki, bez jajek i cukru. Gdy wstawiłam zdjęcie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzupa gulaszowa Zupa gulaszowa z pieczarkami i papryką Zupa gulaszowa z wołowymi klopsikami Gęsta i smaczna Zupa paprykowa z wołowiną : SKŁADNIKI: 60 dag wołowiny bez kości 3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta) 1 papryczka chilli 2 cebule 1/2 litra wody, 1 litr rosołu, 4 ziemniaki, 2 marchewki 1 łyżeczka soli, 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu do smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolczakówka piekąca, inaczej kroplista, Hydnellum peckii jest bardzo rzadkim grzybem. W Polsce ten gatunek jest pod całkowitą ochroną. Znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem E czyli "wymierające". To grzyb niejadalny , ale jakże piękny - przyznacie. Dla właśnie takich cudeniek warto zabierać ze sobą do lasu aparat fotograficzny . Spotkanie takich okazów w lesie robi niesamowite wrażenie
Smaczna PyzaSkładniki: 1 kolba świeżej kukurydzy 1 czerwona papryka 3 ogórki małosolne przepis tutaj Przygotowanie: Oczyszczoną paprykę z ogórkami małosolnymi kroimy w kostkę, kukurydzę oczyszczamy z zewnętrznych liści, ziarna kukurydzy odkrajamy nożem. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy
Moja smaczna kuchniaprzyszła jesień. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że to już. Grzyby rosną, jarzębina jest szalenie czerwona, noce coraz chłodniejsze. Uwielbiam tę porę roku może dlatego, że urodziłam się na przełomie lata i jesieni. Jesienny wpis, to chyba już tradycja, tutaj można wrócić do 2012 i do 2013 , czas na 2014. :) Tym razem przygotowuję wpis słuchając Grzegorza Turnaua
Brzuszki ŁakomczuszkiSkładniki: - 1 pęczek selera naciowego - 250 g pieczarek - 1/2 puszki kukurydzy - 3 małe piersi z kurczaka - 2 duże ogórki konserwowe - 1 garść rukoli - 1 słoik suszonych pomidorów - przyprawy: delikat czerwony, pieprz, sól oraz przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Identycznie robimy z piersiami z kurczaka, które doprawiamy delikatem oraz przyprawą do kurczaka. Selera, pomidory
Zainspirowana w kuchnitroszkę ostrości. Powiem Wam, że na drugi dzień był jeszcze smaczniejszy. Rzecz na pewno do powtórzenia i to jeszcze w tym sezonie. Składniki: - 2 kg dojrzałych pomidorów - 6-8 czerwonych papryk - 3-5 ząbków czosnku - 1-1,5 szklanki bulionu - 1 łyżka oleju (u mnie kokosowy) - sól i swieżo mielony pieprz Dodatkowo: - bazylia - pikantny ser z niebieską pleśnią
Smaczne Zdrowekwaśny z cukinią. Nigdy jeszcze takiego nie robiłam, przepis dostałam od znajomej więc zobaczymy co tam z tego wyjdzie. składniki: 2,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 4 czerwone papryki 500 g przecieru pomidorowego 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 3 płaskie łyżki soli 1 łyżka cukru Cukinię obrać ze skórki, usunąć miąższ z pestkami i zetrzeć
Monia miesza i gotujeksamitną konsystencję ta pasta uzyskuje dzięki oliwie i zmiksowaniu jej na samym końcu. Pasta paprykowa do słoików, składniki na 6 słoiczków po ok 2 5 0 ml: 3 kg czerwonej papryki 5 ząbków czosnku 1 ostra papryczka 1,5 łyżki soli 2 łyżki cukru 80 ml oliwy 20 ml octu jabłkowego 20 ml octu balsamicznego Umyte papryki układamy na blasze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięThe post Leczo z cukinią (kabaczkiem) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeSkładniki: kromki czerstwego chleba kawałki marynowanej, czerwonej papryki kilka małych, marynowanych patisonków ząbek czosnku oliwa z pierwszego tłoczenia pieprz do smaku Przygotowanie: Chleb grillujemy z obu stron, następnie nacieramy czosnkiem i skrapiamy oliwą, układamy pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, podobnie patisonki. Podajemy najlepiej zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniasurówek. Idealny jako winegret. Kuskus z pieczonymi warzywami, świeżą miętą i olejem rydzowym Do przygotowania potrzebujemy: -200g kaszy kuskus - 3 kolorowe papryki: zielona, żółta, czerwona - 2 dojrzałe pomidory - mała cukinia zielona - ulubione zioła, pieprz, sól - 2 łyżki oleju rydzowego do skropienia - 12 liści świeżej mięty - łyżka ziarno siemienia lnianego - garść prażonego ziarno słonecznika - olej rydzowy
Sajkofanka smakupikantość sera przełamana słodyczą dojrzałej gruszki, z dodatkiem orzechów a całość uzupełniona prażonymi ziarnami i polana sosem balsamico. Pyszna, lekka kolacja. Oj było smakowicie... Do tego idealnie pasuje lampka czerwonego, wytrawnego wina... :-) Składniki na 4 porcje: - sałata lodowa - kilka garści ruccoli - kilka garści roszponki - kilka rodzajów sera z niebieską pleśnią (pikantnych, po plastrze na porcję)- u mnie 4 rodzaje, np.lazur
Smaczne Zdroweznaczy nie lubię tych takich w formie "nie przetworzonej". Nie wiem czemu ale jakoś wogóle mi nie podchodzą. Gdy zaczyna się sezon na truskawki, wszyscy dookoła zajadają się tym czerwonym owocem, każdy oprócz mnie. Uwielbiam za to truskawki w jogurtach, dżemach, ciastkach, ciastach, lodach. Wiem, że to nie logiczne i conajmniej dziwne, ale właśnie tak mam. Także gdy przychodzi pora
W mojej holenderskiej kuchniMakaron z kurkami w sosie śmietanowym Składniki: 250-300 g makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 70 g sera koziego ½ papryczki chili 200 g boczku w plastrach 1 mała czerwona cebula około 5 suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 40 g startego parmezanu 2 garści rukoli 250 ml śmietany 2 jajka sól, pieprz bazylia, oregano olej do smażenia lub masło Przygotowanie
Mania Gotowania