czerwony - 5718 przepisów (strona:241/382)

Białkowe ciasto czekoladowe bez mąki 319

jedną blaszkę czekoladowca wykorzystujemy jej całą puszkę, podbijając konkretnie ilość białka. Jednocześnie uspakajam - nie zapłaczecie po pierwszym kęsie, ciacho jest mocno czekoladowe, bez warzywnych podtekstów ;) Składniki: puszka czerwonej fasoli małe opakowanie jogurtu greckiego 3 jajka 3 czubate łyżki kakao 100 g suszonej żurawiny miód szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia       Białka oddzielamy od żółtek

sama złodycz
Truskawkowe babeczki na kruchym cieście z zakręconą bezą 169

pianę, partiami dodajemy cukier puder, nie przerywając miksowania. Gdy całość się połączy, dodajemy mąkę i ocet, mieszamy do momentu, gdy masa będzie gęsta i perłowa. Wewnątrz rękawa cukierniczego rysujemy czerwonym barwnikiem w żelu 3 proste linie lub dodajemy kilka kropli bezpośrednio do miski z masą bezową i wykałaczką robimy nieregularne wzory. Pianę przekładamy do rękawa i na blaszce wyłożonej papierem

sama złodycz
Łosoś z warzywami 219

Składniki: ok 1 kg łososia 200 gr pieczarek 1 czerwona papryka wiązka szparagów szczypior 2 łyżki oliwy z oliwek glazura: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu winnego 1 łyżka pasty curry 1 łyżka pasty imbirowej- lub startego imbiru 1 łyżka suszonego czosnku- lub świeżego Wykonanie: Składniki na glazurę mieszamy- i smarujemy poporcjowanego łososia. Łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika

Smaki Edyty
Ciasto bez pieczenia 667

jednocześnie doskonale smakuje. Moja propozycja , to mały torcik z serków i galaretki. Wypróbujcie,np na urodziny malucha doskonałe. Czego potrzebujemy  3 serki homogenizowane waniliowe 4 galaretki , 2 czerwone i dwie żółte ( można dać każdą inną)  owoce świeże lub z kompotu, np truskawki,gruszki, ananasy, brzoskwinie. Jak robimy Rozpuścić jedna galaretkę w półtorej szklanki wody. Ostudzić i połączyć

W kuchennym oknie Ewy
Ruskie pierogi, czy na pewno? 166

pewno potrawa jest polska . Bardzo dobrze wyjaśnia to  dr Maciej Malinowski na stronie http://obcyjezykpolski.strefa.pl/ Krótko nawiązując do wypowiedzi profesora, nazwa ruskie ,  wywodzi się z Rusi Czerwonej  ( Grody Czerwieńskie , a przymiotnik ruski oznaczał  wtedy- pochodzący z byłych kresów wschodnich. Tak więc przepis na  pierogi z nadzieniem ziemniaczano - mięsnym, powstał na kresach wschodnich i zagościł

W kuchennym oknie Ewy
Domowa rolada schabowa 118

schabu 1 kg. mięsa mielonego ( można różne np. drobiowo-  wieprzowe) przyprawa do mięsa mielonego 2 bułki suche  2 jajka  sól , pieprz 2 ząbki czosnku czerwony Delikat  tymianek Wykonanie: Schab przekroić tak, by powstał płat. Najlepiej odkroić z góry jeden, potem ze środka drugi i na koniec trzeci. Rozłożyć i rozbić  całość. Powstanie duży płat schabu

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z łososiem i ryżem 149

Sałatki często tworzą się pod wpływem chwili i inspiracji. Tak też powstała moja sałatka. Polecam!! Składniki:  20 dag. łososia wędzonego na zimno 2  woreczki ugotowanego ryżu jedna czerwona cebula 4 ogórki kiszone 7 jajek 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu łagodnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku pół pora  Wykonanie: Do ostudzonego ryżu dodajemy, pora pokrojonego

W kuchennym oknie Ewy
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-grzybowym 165

kurczakiem w sosie śmietanowo - grzybowym. SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 30 dag grzybów leśnych    1 duża cebula 200 g śmietany 12 % pęczek szczypiorku sól, pieprz, słodka czerwona papryka masło i olej do smażenia makaron razowy PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na maśle w rondlu. Dodajemy pokrojone na kawałki grzyby.  Dusimy pod przykryciem, aż grzyby zmiękną

Moje Kuchenne Rewelacje
Tortilla czyli domowe i zdrowe twistery a'la KFC 180

duże pomidory 1 czerwona cebulka sałata - może być lodowa, albo mieszanka sałat majonez szklanka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, czosnek, papryka ostra  i słodka 4 łyżki mleka łyżeczka proszku do pieczenia olej Na ciasto: 2 szklanki pszennej mąki pół łyżeczki soli 2/3 szklanki gorącej wody 3 łyżki smalcu PRZYGOTOWANIE Tortille: Do przesianej mąki dodajemy sól. Smalec rozpuszczamy w gorącej wodzie

Moje Kuchenne Rewelacje
Leczo z cukinią i patisonem 169

kiełbasy podwawelskiej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 1 duża cebula 1 mała cukinia 1 średni patison 2 pomidory sól ,pieprz, papryka słodka i ostra papryczka chili lub ostra pasta paprykowa - jeśli ktoś lubi pikantnie !!! olej  PRZYGOTOWANIE Obraną kiełbasę i wszystkie warzywa   (cukinię, patisona i pomidory bez skórki) kroimy  w kostkę. Najpierw podsmażamy cebulę. Potem dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Ryba po grecku 302

morszczuka 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 por (biała część) kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego  1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii 1 łyżeczka cukru 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka mąki, olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cebulę i pora kroimy w półplasterki. Pozostałe

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka misz-masz na słodko-pikantnie 188

Bardzo lubię wymyślać nowe sałatki. Tym razem błyskawiczny sałatkowy misz-masz ze słodko-pikantnym sosem chili :) SKŁADNIKI 1/2 opakowania mieszanki sałat  z roszponką 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 100g szynki lub polędwicy 1 duży pomidor 3 jajka na twardo sos chili słodko-pikantny PRZYGOTOWANIE   Sałaty przekładamy do miski.  Szynkę i papryki kroimy w kostkę, pomidora

Moje Kuchenne Rewelacje
Domowa pizza 263

niedojeżdżając do końca by sos się nie przypalał - zostawiamy ok. 1 cm nieposmarowanego ciasta dookoła. C ebulę i pieczarki podsmażamy i dusimy do miękkości przyprawiając solą, pieprzem i papryką czerwoną. Połowę układamy na pizzy. Następnie kładziemy połowę reszty naszych dodatków - szynkę i paprykę konserwową pokrojoną w kostkę, oliwki posiekane w krążki i utarty ser. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni

Moje Kuchenne Rewelacje
Roladki drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej 172

serowo- warzywnym nadzieniem    SKŁADNIKI  2 filety z piersi z kurczaka 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 1/2 opakowania serka twarogowego  z czosnkiem 1/2 ogórka zielonego 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz  PRZYGOTOWANIE  Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy.  Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś położymy na desce  i równolegle do deski poprowadzimy nóż przez środek

Moje Kuchenne Rewelacje
Pikantne leczo z kurczakiem 146

Prosty przepis na ostre leczo z kurczakiem SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 2 cukinie (ok.500g) 1 duża czerwona papryka 1 duża zielona papryka 2 pomidory  2 cebule 5 ząbków czosnku olej do smażenia sól, pieprz , papryka ostra w proszku PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, solimy, pieprzymy

Moje Kuchenne Rewelacje