czerwony - 5718 przepisów (strona:235/382)

Karczek pieczony w ziołach i winie 169

Składniki : około 1 kg karczku ( u mnie 80 dag ) po łyżeczce słodkiej papryki, kurkumy, pieprzu ziołowego, kminku sól, kilka ziaren jałowca i majeranek wino czerwone około 1/2 szklanki Przygotowanie : Umyte mięso posolić, kminek i jałowiec zmielić, dodać do papryki i kurkumy Posypać przyprawami wcierając je w mięso, na końcu obsypać majerankiem, nakłuć ostrym widelcem Pozostawić na kilka godzin w chłodnym

Proste Potrawy
Sałatka z selerem marynowanym 1161

Składniki : 1 duża czerwona papryka 1 średni ogórek zielony puszka kukurydzy 3 jajka słoiczek selera marynowanego majonez + jogurt sól, pieprz Przygotowanie : Jajka, ogórek i paprykę kroimy w drobną kostkę Kukurydzę odsączamy, selera odsączamy i odciskamy z zalewy Składniki łączymy mieszając dokładnie, dodajemy sól i pieprz do smaku Zalewamy mieszanką majonezu i jogurtu, mieszamy ponownie. Smacznego

Proste Potrawy
Sałatka energetyczna 253

kwasowo-zasadową, poprawia krążenie, odnawia prawidłową florę bakteryjną jelit, dzięki temu likwiduje biegunki i zaparcia. Jest lekkostrawna. Zioła - np. pokrzywa, mniszek lekarski działają krwiotwórczo, zwiększają poziom hemoglobiny i ilość czerwonych ciałek krwi. Ostropest odnawia wątrobę. Olej lniany - z awiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów. Reguluje ciśnienie krwi. " Kiedy tylko zrobię majonez domowy to wypróbuję

Proste Potrawy
Szparagi w cieście francuskim 170

zarumienienia ciasta, zostało mi kilka płatów sera, który ( pokrojony w paski ) ułożyłam na roladkach w czasie pieczenia  Roladki można polać ostrym keczupem. Mnie smakowały bardziej te z szynką, czerwony barszczyk będzie w tym towarzystwie całkiem na miejscu i wtedy mamy danie obiadowe:) Uwaga : szparagi przełamujemy i odrzucamy tę dolną część która jest zdrewniała

Proste Potrawy
Gołąbki z kaszą w kapuście włoskiej 136

jeszcze lepiej zrobić sos salsa . Ewentualnie sos doprawić tymi samymi ziołami co farsz.   Gołąbków wychodzi kilka, więc mamy obiad przynajmniej na 2 dni :) Ja podałam je tylko z czerwonymi buraczkami. Nie jest to może to super danie, ale przepis jest dość prosty, a kapusta włoska gotuje się szybciej niż biała. O tej porze jest już młoda kapusta biała

Proste Potrawy
Polędwiczki w sosie śmietankowo- musztardowym 179

razem i doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Danie niewyszukane, a szybkie i smaczne :) Podane z młodą kapustą , fasolką szparagową czy gotowanym groszkiem jest naprawdę świetne. Proponuje też wypróbować z czerwoną kapustą . Przepis pochodzi stąd . mojeGotowanie.pl

Proste Potrawy
Syrop z pokrzywą 318

kocem. Pić z herbatą. Przepis znalazłam w książkach S. Korżawskiej Syrop ma osad, przed użyciem będę go mieszać :) "Pokrzywa jest lekiem krwi- działa krwiotwórczo, zwiększa poziom hemoglobiny i ilość czerwonych ciałek krwi, dlatego też przetwory z niej podawane są w osłabieniu organizmu, przy anemii " Pokrzywę zbierać z dala od dróg

Proste Potrawy
Sałatka z kurczakiem w carry i ziołami 223

Składniki : filet z kurczaka  pomidorki koktajlowe groszek mrożony około szklanki papryka czerwona, ale jeszcze lepiej żółta olej, sól, pieprz świeża bazylia, mięta, szczypiorek Przygotowanie: Kurczaka umyj i pokrój w kostkę obsyp dobrze carry, przesmaż na oleju  Pomidorki, paprykę umyj i pokrój w kostkę Umyty szczypiorek, bazylię, miętę pokrój dość drobno, wsyp do kurczaka Składniki połącz, polej resztą oleju

Proste Potrawy
Sałatka z groszkiem 369

Składniki : szklanka ugotowanego zielonego groszku , jest już świeży, ale może być mrożony mały pęczek rzodkiewki 3 ugotowane jajka 1 cebula czerwona majonez z jogurtem Przygotowanie : Jajka, cebulę i rzodkiewkę pokroić w kostkę Do groszku, dodać pokrojone składniki i wszystko wymieszać, posolić, dodać pieprz  Doprawić majonezem zmieszanym z jogurtem.            Sałatka szybka do zrobienia

Proste Potrawy
Chłodnik z botwinki 144

Składniki : około 50 dag czerwonych młodych buraczków z liśćmi mały ząbek czosnku mała marchew i pietruszka zielony ogórek sól, pieprz ziarnisty i mielony, liść laurowy sok z cytryny lub ocet jabłkowy, cukier jogurt naturalny około 330 g ugotowane jajka koperek świeży Przygotowanie : Buraczki i liście dokładnie umyć i pokroić; buraczki w cienkie plastry, a liście dość grubo Ugotować

Proste Potrawy
Leczo z bobem 151

Danie przyrządziłam szybko, a że było smaczne dzielę się przepisem :) Jeśli nie dodamy do potrawy parówki będziemy mieć ekspresowy obiad jarski :) Składniki : 25 - 30 dag bobu 1 duża papryka czerwona, żółta i zielona cebula mała cukinia opakowanie pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku sól, pieprz świeży tymianek i majeranek olej do smażenia ewentualnie parówka lub inne ugotowane i podrobione mięso Przygotowanie

Proste Potrawy
Pomidory krojone w słoikach na zupę 198

może sposób zbyt praktyczny, ale jeśli nie dysponujemy dużą ilością czasu by poświęcić go na zrobienie koncentratu, to taka metoda może okazać się przydatna :) Składniki : pomidory, najlepsze bardzo czerwone tzn. dojrzałe Przygotowanie: Pomidory myjemy i te większe kroimy na 8 części, te mniejsze na 4, wykrawamy twarde części przy ogonku Wkładamy do umytych słojów uciskając mocno, by zmieścić

Proste Potrawy
10 Mistrzowskich pomyslów na MŚ, wielki finał za kilka godzin! 143

świecie gofry! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Koktajl jeżynowy

Moja smaczna kuchnia
Ciasteczka francuskie z powidłami 434

ciasteczka francuskie z powidłami śliwkowymi. Do tego pyszną bardzo aromatyczną herbatkę Teekanne a szczególnie nowość na rynku  TEEKANNE WOF Superftuits . Herbatka jest pyszna, aromatyczna, mocno owocowa o intensywnym czerwonym kolorze. W ofercie znajdziecie również inne herbatki o różnym smaku i taką na jesienne chłodne wieczory i poranki. O nowościach będziecie się dowiadywać jeśli polubicie ich profil na fb klik

Ala piecze i gotuje
Cheeseburger 209

porcje): - 130 g mięsa mielonego (tradycyjnie powinniśmy użyć wołowiny, ja jednak użyłam w połowie wieprzowego a w połowie wołowego mięsa, by kotlety nie wyszły zbyt suche) - połowę czerwonej cebuli - ogórek konserwowy - 2 bułeczki hamburgerowe z sezamem - 6 plasterków cienko pokrojonego wędzonego bekonu - 4 plasterki sera (przeznaczonego do zapiekania) - 2 - 3 listki sałaty lodowej - oliwa z oliwek - ocet winny - musztarda - ketchup

W mojej holenderskiej kuchni