alkohol odparuje (gotuj 2 minuty). Dodaj ryż i ciągle mieszając dodawaj po 100 ml wody. Jak ryż wchłonie wodę , dodawaj kolejną porcję, aż cały ryż będzie ugotowany. Dodaj posiekane czerwone pomidory. Ciągle mieszając gotuj jeszcze 5 minut. Do gotowego risotta dodaj posiekaną pietruszkę i podawaj od razu gorące. Risotto można jeść samo bez dodatków lub możecie je podać
SMYKWKUCHNIporcje: 50 g serka Almette z ziołami, przyprawa uniwersalna , sos sałatkowy koperkowo- ziołowy, filet z kurczaka, listki świeżej bazylii, 2 garści świeżego szpinaku, 2 bardzo małe cebulki czerwone, 2 łyżeczki ziaren kapary, 4 papryczki peperoni czereśniowej marynowanej, 4 szt. physalis, świeży tymianek, olej rzepakowy, pieprz kolorowy do smaku. Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy, przekrawamy na dwie równe płaskie części. Każdą
Moniki Smakołykiwersji mniej pikantnej - bo to taki stereotyp, że co węgierskie to pikantne :) Każdy może sobie wszak doprawić na talerzu :) SKŁADNIKI 1 duża cebula 1/2 kg kiełbasy podwawelskiej 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 2 małe cukinie (lub 1 duża) 1 duży pomidor 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, cukier papryka słodka i ostra opcjonalnie chili olej do smażenia
Moje Kuchenne Rewelacjesałatką brokułową - jest obłędna i musicie chociaż raz jej spróbować> Składniki: główka brokułu 300 g wędzonego boczku 100 g pestek słonecznika 100 g pestek dyni 1 czerwona cebula Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 5 łyżek majonezu Przygotowanie: Brokuła myjemy pod strumieniem wody i dzielimy na małe różyczki - gotujemy na parze przez 5 minut, studzimy
Niezły MłynekSkładniki (4-5 porcji): 1 kg łopatki wieprzowej 500 gram dyni 1 kg cukinii 600 gram świeżych grzybów leśnych (np. podgrzybki, kurki...) 1 puszka pomidorów 1 cebula 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 5 ziarenek owocu jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz łyżka oliwy z oliwek szklanka bulionu lub wina ryż brązowy/kasza do podania
Mango PapajaSKŁADNIKI: - 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej - łyżka suszonych płatków pomidorów - 10-15 truskawek - 1/4 awokado - 2 łyżki żurawiny suszonej - świeża melisa - łyżka posiekanych pistacji - 2 pomidorki koktajlowe - 1/5 słodkiej czerwonej papryki - 1/3 banana dresing: 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżeczka octu winnego, sól, pieprz Przepyszna! SMACZNEGO! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
SMYKWKUCHNIpomidory, roszponka, sałata rzymska, kiełki rzodkiewki, 1 łyżeczka soli, pieprz świeżo mielony do smaku, szczypta kolendry, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta kardamonu, szczypta rozmarynu, 2 – 3 łyżki kurkumy, szczypta czerwonej papryki chili, oliwa do posmarowania, 4 łyżki musztardy, 1 łyżka miodu. Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy kurkumę, sól, pieprz, kolendrę, gałkę muszkatołową, kardamon, rozmaryn, paprykę chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Filety
Moniki Smakołykijest bardzo orzeźwiająca, lekka, a dzięki papryczce chili wyrazista i delikatnie pikantna. Składniki: 4 marchewki, 4 pietruszki korzeń, 3 gałązki selera naciowego, 10 ziaren obranego bobu, 1 duża czerwona cebula, 1 garść ziaren zielonego groszku, 10 zielonej fasolki szparagowej, ½ papryczki chili, 5 młodych ziemniaków, liście selera, zielona pietruszka, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku
Moniki Smakołykikolorowym szpinakiem wygląda znakomicie. Składniki: 2 szt. świeżej dzwonki łososia, 4 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki musztardy starofrancuskiej, 1 łyżeczka miodu, 3 ząbki czosnku, szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku, 1 łyżka soku z limonki, pieprz czarny grubo mielony, olej rzepakowy do smażenia, sól himalajska świeżo mielona, 150 g mrożonego szpinaku, 2 łyżki kapary, 6 pomidorów suszonych, 1 duża
Moniki Smakołykismakowity obiad : Składniki: (dla 2 osób) 2 z polędwiczki dorsza lub innej preferowanej ryby ( po 150g każda) 200/50g obranej i pozbawionej miąższu i pestek dyni 1 mała czerwona cebula 1 spory ząbek czosnku 1 mała papryczka chili (ok.15g) 1 ser camembert garść posiekanych listków świeżej kolendry kilka gałązek rozmarynu oliwa z oliwek pół łyżeczki miodu świeżo
Symfonia SmakówSparassis nemeci to brat bardziej znanego Siedzunia sosnowego vel szmaciaka . Jodłowy jednak jest dużo rzadszy. Ten gatunek, jak inne siedzunie, jest w Polsce pod ścisłą ochroną . Znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem V czyli narażony na wyginięcie. Ja miałam przyjemność obejrzeć go sobie na żywo w orawskim lesie a dla Was mam zdjęcia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza250g ryżu do sushi 8 łyżek octu ryżowego 5 płatków glonów nori kawałek surowego łososia kilka sztuk krewetek kilka sztuk paluszków krabowych ogórek zielony pokrojony w słupki żółta, czerwona, pomarańczowa papryka pokrojona w paski ósemki pomarańczy pasta wasabi imbir marynowany sos sojowy Ryż ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudziłam. Wlałam ocet. Wymieszałam. Na macie ułożyłam płatek nori, na którym
bastalenaduża marchew i pietruszka kawałek pora i selera 1 mała cebula garść poszatkowanej białej kapusty kilka różyczek kalafiora olej sól , pieprz, kostka rosołowa , liść laurowy 1 mały czerwony burak 3 -4 łyżki średniej grubości kaszy Przygotowanie : Warzywa obrać , pokroić w kostkę , pora w krążki Kalafior umyć i podzielić na małe " różyczki " Do garnka z około
Proste PotrawySkładniki: małe pomidorki koktajlowe czerwone i żółte , mogą być też duże sałata - kilka liści strąk papryki oliwa , sól Przygotowanie : Wszystkie składniki doskonale umyć Sałatę podzielić na małe kawałki , paprykę pozbawić nasion , pokroić w drobne piórka Pomidory pokroić na połówki, większe na ósemki Wszystkie składniki wymieszać, lekko posolić i skropić oliwą
Proste Potrawycentralny układ nerwowy i mają korzystny wpływ na przemianę materii ( tworzenie tkanki kostnej, pobudzanie wzrostu ). Marchew stosuje się w celach profilaktycznych i leczniczych przy hypowitaminozie. Powiększa ona ilość czerwonych krwinek i hemoglobiny, odnawia komórki naskórka, pobudza czynności wątroby, pozwala uzyskać zdrową i ładną skórę, działa uspokajająco. Marchew leczy artretyzm, choroby nerek, stany przedrakowe. Zupę z marchwi zaleca się ze względu
Proste Potrawy