czerwony - 5718 przepisów (strona:228/382)

Grillowane ziemniaki z topionym serem camembert 149

będzie solo dobrze smakować,    a najlepiej samemu    się o tym przekonać. Zapraszam do przepisu zapoznania i udanego grillowania.  Składniki: 10 młodych małych ziemniaków, cebule czerwone, 4 łyżki oliwy z oliwek, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, świeży rozmaryn, listki świeżej bazylii, topiony ser camembert.   Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, suszymy, układamy

Moniki Smakołyki
Mielone zraziki nadziewane porem i papryką 211

obiad. Zraziki są z mięsa mielonego, nadzienie zaś z papryki i pora. Do tego sos pomidorowo-paprykowy i pyszny obiad gotowy;)) Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,  czerwona i zielona papryka,  1/2 pora,  cebula,  2 ząbki czosnku,  jajko,  2 łyżki bułki tartej,  2 łyżki koncentratu pomidorowego,  2 łyżki pikantnego ketchupu,  sól

Z miłości do słodkości
Potrawka z kurczakiem, pieczarkami, fasolką szparagową i dynią 210

Składniki (4 porcje): 400 gram piersi kurczaka 500 gram dyni 200 gram fasolki szparagowej żółtej- ja użyłam zamarynowanej, zeszłorocznej papryka czerwona cebula czosnek 3/4 puszki pomidorów, najlepiej krojonych 450 gram pieczarek sól pieprz liść laurowy ziele angielskie łyżka oliwy z oliwek świeże oregano do przybrania przed podaniem kasza pęczak do podania Cebulkę i czosnek drobno siekamy i na rozgrzanej oliwie

Mango Papaja
Jednodaniowy gulasz po węgiersku 153

węgiersku Składniki: 50 dag łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka pokorojona w pół plasterki 4 szklanki bulionu lub wody 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 3 ziemniaki pokoroje w kostkę 15 dag pieczarek pokojonych w plasterki 5-6 łyżek suchego makarony risini 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy gulaszowej (u mnie pikantnej

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka Cezar 379

zawiera pomarańczy, ale starsze dziecko się uparło... i u nas jest z pomarańczą :-). Sałatka Cezar Składniki: 1/2 sałaty lodowej lub rzymskiej 1 podwójna piers z kurczaka 1/2 czerwonej cebuli 4-5 kromek pieczywa tostowego 1 pomarańcza 50 g sera  pamezan 1 ząbek czosnku olej z oliwy 1 żółtko sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Domowy hamburger 168

gustu i smaku  :-). Następnym razem pokuszę się o upieczenie bułek ! Domowy hamburger Składniki: 30 dag kg łopatki wieprzowej 4 plastry żółtego sera pomidor czerwona cebula 2 ogórki konserwowe liście sałaty lodowej 4 bułki do hamburgerów sól, pieprz majonez ketchup musztarda Wykonanie: Mięso mielimy, dodajemy nieco zimnej wody, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. W międzyczasie

Kulinarne przygody Gatity
Pljeskavica, czyli serbskie mielone 231

Pyszne ! Sezon grillowy na rozbiegu, więc pljeskavica będzie doskonałym zamiennikiem dla tłustawej karkówki ! Pljeskavica, czyli serbskie mielone Składniki: 1 kg zmielonej w domu łopatki wieprzowej 1 duża czerwona cebula 1 papryczka chili 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej* sól, pieprz * To mój dodatek do dania, wędzona papryka nadała mięsu wspaniały aromat. Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Wraps z kurczakiem 389

mamy ochotę. Dziś u mnie padło na kurczaka :-). Wraps  z kurczakiem Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 pomidory parę listków sałaty rzymskiej lub innej 1 czerwona cebula 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego świeżego oregano sól, pieprz olej 5-6 pszennych tortilli Wykonanie: Kurczaka kroimy w cienke paseczki, oprószamy solą

Kulinarne przygody Gatity
Gazpacho, hiszpański chłodnik 143

zawiera chleba, ale tradycyjne gazpacho andaluz ma w swoim składzie miąższ chleba. Kto lubi, dodaje :-) Gazpacho, hiszpański chłodnik Składniki: 1 kg obranych ze skórki dojrzałych pomidorów 350 g czerwonej papryki 400 g zielonego ogórka 10 g czosnku 100 g cebuli 75 ml oliwy z oliwek EV 75 ml octu winnego 100 ml wody 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: Warzywa obieramy

Kulinarne przygody Gatity
Domowe lody porzeczkowe 145

przede mną kolejne wyzwania :-) Domowe lody porzeczkowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g  domowego cukru waniliowego 450 g czerwonej porzeczki + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z brokułem łodygowym i mozzarellą 176

serem pleśniowym.  Piekłam taką ostatnio ze szpinakiem . Sałatka z brokułem łodygowym i mozzarellą Składniki dla 2 osób: 1/2 opakowania brokuła łodygowego 2 kulki mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych płatki chili oliwa z oliwek EV ocet balsamiczny sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Brokuły płuczemy i blanszujemy w parowniku przez 5 minut. Następnie przelewamy je zimną

Kulinarne przygody Gatity
Ketchup pomidorowo-śliwkowy 131

ziela angielskiego w  ziarnach 1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach 1/2 łyżeczki gorczycy w ziarnach 2 laski cynamonu parę gałązek tymianku 2 gałązki rozmarynu 5 liści szałwii 30 ml czerwonego octu winnego 5 łyżek cukru sól Wykonanie: Posiekany czosnek i zioła delikatnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Pomidory kroimy na kawałki, usuwając gniazdka. Śliwki drylujemy i kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki

Kulinarne przygody Gatity
Konserwowe papryczki chili 155

wtedy ogonki, wyjmuję pestki i wkładam do plastikowych pudełek. A w zimie są jak znalazł, jako dodatek do rozgrzewającyh dań. Konserwowe papryczki chili Składniki (na 2 słoiki): 500 g czerwonych papryczek chili 1 szklanka wody 2/3 szklanki octu 2 łyżki soli 4 łyżki cukru Wykonanie: Uwaga ! Papryczki są ostre, ja podchodzę do nich zawsze w rękawiczkach jednorazowych ! Papryczki myjemy, usuwamy

Kulinarne przygody Gatity
Caponata 151

Polecam także przygotowanie większej ilości caponaty i zamknięcie jej w słoikach na zimę ! Caponata Składniki: 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki posiekanego czosnku 1 zielona i 1 czerwona papryka, pokrojone w kostkę 3 łodyżki selera naciowego pokrojonego w plastry 2 małe bakłażany pokrojone w grubą kostkę 3 pomidory polne podłużne obrane ze skórki 2 łyżki octu winnego

Kulinarne przygody Gatity
Leczo 180

dojrzałe, pełne aromatów i kolorów... Wykorzystuję więc dziś ostatnie momenty sezonu paprykowego i serwuję leczo ! Może też się skusicie ? Leczo Składniki: 1 kg zielonej papryki 200 g czerwonej papryki 200 g żółtej papryki 250 g cienkiej kiełbasy 200 g cebuli 350 g pomidorów bez skórki 150 g pieczarek 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki sól pieprz

Kulinarne przygody Gatity