czerwony - 5718 przepisów (strona:219/382)

Pikantny ser owczy zapiekany w cieście 113

mąki pszennej 15 dag margaryny 1 jajo 1 żółtko Masa serowa: 35 dag sera owczego 1 pęczek szczypiorku 15 dag żółtego sera gołdy 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki czerwonej 1/2 łyżeczki soli łyżka masła i łyżka mąki na zasmażkę 100 ml słodkiej śmietany świeżo starta gałka muszkatołowa świeżo starty czarny pieprz 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego 3 łyżki oliwy

Apetyczna babeczka
Dietetyczna sałatka z makaronu ryżowego 1862

sałatek, oraz wielu potraw mięsnych i wegetariańskich. Warto po niego sięgać!. Znajdziecie go u sprawdzonego sprzedawcy www.naSushi.pl Składniki: 20 dag makaronu ryżowego 1 zielony ogórek 3 jaja 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy sól pieprz olej kujawski o aromacie bazylii jako dressing świeża natka pietruszki 1. Makaron ugotować wg.przepisu na opakowaniu. Przed gotowaniem nitki połamać na krótsze kawałki. Po ugotowaniu

Apetyczna babeczka
Sałatka z bobu, krewetek koktajlowych i czosnku 168

Sałatka jest sycąca i z pewnością w letnie dni zastąpi nam obiad, a przygotowuje się ją w kwadrans. Oto mój przepis... Składniki dla 4 osób: 1 kg bobu 1 czerwona papryka 25-35 dag krewetek koktajlowych 4-5 ząbków czosnku garść drobno pokrojonego koperku do smażenia olej kujawski  o smaku czosnku i bazylii łyżka soli do gotowania bobu świeżo

Apetyczna babeczka
Cukinia nadziewana ryżem jaśminowym 141

pysznie i zdrowo ją nadzieję. Po dobry ryż jaśminowy zajrzyjcie do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . Składniki na obiad dla 4 osób: 2 średnie cukinie 15 dag ryżu jaśminowego 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 8 pieczarek Ser żółty lub pleśniowy - kilka plastrów 1. Ryż gotujemy 10 minut, cebulkę i pieczarki blanszujemy na oliwie z oliwek. Paprykę kroimy w kostkę. Cukinie

Apetyczna babeczka
Szynka marynowana w winie porzeczkowym 137

rarytas dla osób, które lubią mięso z posmakiem owocowym. Szynka marynowana w czerwonym winie porzeczkowym, oliwie z oliwek od Hiszpańskich Delikatesów ,  oraz z solą morską.  Składniki: ok 1.5 kg surowej szynki 2-3 łyżeczki soli gruboziarnistej 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki domowego wina, u mnie porzeczkowe świeżo mielony pieprz 1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, nacinamy

Apetyczna babeczka
Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami w oleju 157

ciecierzycy (cieciorki), znajdziecie ją na stronie www.Skworcu.com.pl 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju 3 cebule 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek świeżo starty pieprz  1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki ziarna słonecznika do posypania 1. Cieciorkę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia obgotować ją ok 30-40 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. 2. Na patelni

Apetyczna babeczka
Sos paprykowo pomidorowy do ryżu i drobiu 163

kocha!.  Składniki: 2 kg pomidorów, najlepiej malinówka lub limo, ważne żeby to były wiejskie pomidory z targu, a nie z supermarketu 1/2 kg cukinii 1 i 1/2 kg czerwonej papryki, zamiennie można dołożyć 2 żółte papryki 20 dag pieczarek 1 szklanka cukru brązowego 1/2 szklanka oleju lub oliwy 1 łyżka soli 3/4 szklanki octu 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

Apetyczna babeczka
Sałatka z kapustą, ogórkiem i pomidorami 179

porcji warzyw wychodzi 6 litrowych słoików gotowej sałatki.  Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji, w oryginale zielone pomidory zostały zamienione na żółtą Limę. Składniki: 1  kg czerwonych pomidorów Limo 1  kg żółtych pomidorów Limo 1 kg cebuli  1 kg ogórków gruntowych  1 kg kapusty białej  1/2 kg marchewki 4 ząbki czosnku 20 dag cukru

Apetyczna babeczka
Litewskie kibiny 164

pięknego wzorku na łączeniu, ale jak nad tym popracuje to z pewnością wyjdzie idealnie. Litewskie kibiny nadziewane baraniną i białą kapustą w cieście drożdżowym, podawane w moim domu z czerwonym barszczem, zapraszam! Składniki na ciasto: 60 dag mąki pszennej 25 dag margaryny lub masła 2 jaja 1 białko 3 dag drożdży 20 dag kwaśnej śmietany, ok.3/4 szklanki 100 ml ciepłego

Apetyczna babeczka
Paella z oscypkiem i chorizo 146

oscypki lub 20 dag wędzonego sera  10 dag chorizo 20 dag ryżu białego lub brązowego szklanka bulionu 50 dag fileta piersi kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 czerwona papryka puszka pomidorów lub 2-3 świeże pomidory puszka papryki lub świeża kolba kukurydzy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek 1 łyżeczka  kurkumy sól

Apetyczna babeczka
Czebureki 654

powoduje, że pochłaniają dużo mniej oleju podczas smażenia. Podawać na gorąco, gdyż mają  wtedy chrupiącą skórkę, odgrzewane już nie będą chrupiące. Bardzo dobrym dodatkiem do czeberuków jest barszcz czerwony. Farsz: 80 dag mięsa mielonego, dobre będzie wieprzowe mięso z golonki  1-2 cebule 2 łyżeczki suszonego majeranku  sól pieprz oliwa 2-3 łyżki zimnej wody

Apetyczna babeczka
Jesienna sangria na białym piwie 159

Dzień dobry, Dziś mam dla Was przepis w sam raz na jesienną imprezę! Sangria to wywodzący się z Hiszpanii napój na bazie czerwonego wina i owoców. Ja nadałam mu jesiennego charakteru, dodając winogrona i gruszki, a zamiast wina, wykorzystałam białe piwo pszeniczne. Skąd ten pomysł? Otóż jakieś 3 lata temu wybraliśmy się w Mężem w podróż poślubną do Portugalii. Pewnego

Chilli Czosnek i Oliwa
Straszne ciasteczka na Halloween 397

pudru 350 g mąki pszennej 1 duże jajko 1 żółtko 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii szczypta soli ewentualnie marmolada w roli krwi lub czerwony barwnik spożywczy migdały Wszystkie składniki zmieszać, zmiksować lub szybko wyrobić ręcznie na gładką masę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny, po tym czasie rozwałkować

chwile dla mnie
Fantastyczny sos Reggae :) Ketchup paprykowy 192

przeznaczonej do kiszenia, a w żadnym polskim sklepie nie można trafić na suszony koper... Ale... Oby więcej takich przypadków :) Skąd ta nazwa?  Kroiłam paprykę, która miała być wyłącznie czerwona, a nie była. Podszedł mąż, spojrzał na deskę i oznajmił: Widzę, że robisz sos w kolorach reggae.  I tak zostało :) Składniki: 1 kg papryki ok. 2 g płatków chilli

chwile dla mnie
Najlepsza kiszona papryka (dieta Dr. Dąbrowskiej) 204

końcu znalazłam tutaj ten przepis. Jest rewelacyjny i śmiało mogę go polecić. Papryka jest jędrna i delikatna, lekko kminkowa w smaku.  Znacznie lepsza niż marynowana :) 1 kg papryki czerwonej, pomarańczowej lub żółtej 6 ząbków czosnku  3 liście laurowe 2-3 łyżki nasion kopru 1-1,5 łyżeczki kminku 1 łyżeczka gorczycy 6 ziaren pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego

chwile dla mnie