Sałatka makaronowa z kurczakiem 274pęczek pomidorki koktajlowe - 6 szt makaron wstążki - 250 g groszek konserwowy - 0,5 puszki filet z kurczaka -1 szt przyprawa curry cebula czerwona - 0,5 szt sól i pieprz tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Kurczaka pokroić w grubszą kostkę, przełożyć na patelnię, dobrze obsypać przyprawą curry, usmażyć
Kuchnia Danusi
Sałatka warzywna z ciecierzycą 262Sałatka warzywna z ciecierzycą Skladniki jajka - 3 szt pomidor - 2 szt papryka żółta - 1 szt papryka czerwona - 1 szt ciecierzyca - 0,5 szkl sól i pieprz sałata -1 główka oliwa z oliwek ocet balsamiczny bazylia do dekoracji Przygotowanie Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne. Pomidory umyć, osączyć, pokroić w paski
Kuchnia Danusi
Sałatka z jarmużu 243Zdrowa i pyszna sałatka warzywna Sałatka z jarmużu SKŁADNIKI: jarmuż - 1 torebka ( 200 g) papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1 szt kalafior - 0,5 szt brokuł - 0,5 szt sól i pieprz oliwa z oliwek sok z cytryny musztarda - 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE Papryki umyć, osączyć, pozbawić gniazd nasiennych
Kuchnia Danusi
Leczo z papryki i kiełbasy 229Pracuje w szkole jako kucharka, gotuje dla męża , córki i syna Leczo z papryki i kiełbasy SKŁADNIKI: papryka czerwona - 3 szt papryka żółta - 3 szt cebula - 2 szt duże pomidor - 2 szt duże sól pieprz wegeta papryka ostra do smaku kiełbasa cienka - 450 g tłuszcz do smażenia listki bazylii do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pomidory sparzyć, zdjąć
Kuchnia Danusi
Patisony faszerowane 208patisony faszerowane, nie wiedziałam że mogą być takie smaczne. Dodam że młode patisony można jeść ze skórką, natomiast starsze mają twardą skórę. Patisony faszerowane SKŁADNIKI: patison - 6 szt papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1 szt mięso mielone - 250 g pomidor większy - 1 szt bazylia suszona keczup pikantny - 2 łyżki sól i pieprz wegeta tłuszcz cebula - 1 szt PRZYGOTOWANIE
Kuchnia Danusi
Smaczna rybka w warzywach 211Smaczna rybka w warzywach Ryba w warzywach SKŁADNIKI: 0,5 kg mrożone filety z morszczuka 2 jajka sól i pieprz mąka 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 cebule tłuszcz do smażenia 1 puszka groszku konserwowanego PRZYGOTOWANIE: Filety na noc wyjąć z zamrażalki, by się rozmroziły. Następnie pokroić morszczuka na większe kawałki. Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić
Kuchnia Danusi
Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 241wieprzowinę Vindaloo. Nazwa ta pochodzi z języka portugalskiego i przypisywana jest głównie do długo duszonych potraw z winem i dużą zawartością czosnku. W przeszłości potrawę dusiło się na winie czerwonym, jednak z biegiem czasu zostało ono zastąpione winem ryżowym lub białym octem winnym. Danie można podać z ryżem jaśminowym lub chlebkami naan i owocowym chutney'em lub sambalem. Można również
Tajskie smaki
Kurczak z brokułami po chińsku 625Kolorowe danie inspirowane kuchnią azjatycką. Pierś z kurczaka, brokuły, orzeszki ziemne, papryka i ryż. Bardzo łatwe do wykonania i trochę pikantne. Smacznego! Składniki: 1 pierś kurczaka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka lub 2 małe garść orzeszków ziemnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1/2 łyżki sosu sojowego 1 mała biała cebula chili kolendra mielona 1/2 szklanki bulionu Wykonanie: Pierś
Pasja Smaku
Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili / Chilli tomato mussels 306pikantnym sosie pomidorowym z chili (2 porcje) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki 400 g krojonych pomidorów w puszce 1 kg małż, oczyszczonych 1 szklanka białego wytrawnego wina mała garść natki pietruszki, posiekanej do podania Przygotowanie
karmelowy
Restauracja Filmowa – recenzja 214początku chciałam pierś z gęsi, jednak okazało się, że nie było jej na stanie więc zmieniłam zamówienie na kaczkę pieczoną w miodzie z jabłkami, podaną z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą w sosie pomarańczowym (49 zł) . Kaczka była obłędna, sos do niej także był powalający. Jedynie kluski śląskie aż za bardzo rozpływały się w ustach Mój partner zamówił z kolei polędwiczki
karmelowy
Jesienna sałatka warzywna 388ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 1/2 małego kalafiora 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 ząbki czosnku 2 małe cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki w mundurkach i fasolkę szparagową gotujemy
Kulinarne przygody Gatity
Przez "Różowe Okulary", czyli Owsianka Buraczano- kokosowa 178panującej wkoło smutnej, jesiennej atmosferze postanowiłam spojrzeć na świat przez "różowe okulary" i zrobić śniadanie w pozytywnym, żywym kolorku. Może zdziwić was produkt, którego użyłam, aby nadać słoiczkowi różowo- czerwonej barwy(buraka), ale zapewniam was, że było przepysznie. Pewnie większość z was kojarzy to warzywo tylko z wytrawnymi daniami, dlatego postanowiłam obalić ten stereotyp i nadać buraczkowi nowe oblicze
Kuchenny Skrawek Nieba
Mini sałatki 190Składniki: 1 garść kapusty pekińskiej, kapary Ole, ser solankowy Ole, oliwki zielone Ole, oliwki czarne Ole, papryka czerwona konserwowa, kukurydza, sos vinegrette. Przygotowanie: Na każdą łyżeczkę do przystawek nakładamy trochę posiekanej kapusty pekińskiej. Następnie układamy oliwki zielone i czarne. Paprykę konserwową kroimy w cienkie paseczki, nakładamy odsączoną kukurydzę i dekorujemy kaparami. Taką sałatkę polewamy sosem vinegrette. Takie sałatki idealnie
Aga w kuchni
Kolorowe kuleczki 179Składniki: 250 g sera twarogowego, 1/2 brie, 200 g kremowego serka śmietankowego, 4 łyżki mleka, przyprawy: pieprz, sól, płatki migdałowe, sezam, czerwona papryka słodka, bazylia, tyminek, pieprz kolorowy. Przygotowanie: Wszystkie trzy sery rozgniatamy widelcem, dodając mleko. Przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie wkładamy do lodówki na 15 min. Po wyjęciu z lodówki formujemy kuleczki i obtaczamy po 3 kuleczki
Aga w kuchni
Kochanie śniadanie... 199miło dostać do łóżka śniadanie ;) Taka mała rzecz, a jak cieszy ;) Składniki: 1 jajko 0,5 papryki czerwonej 5 pomidorków koktajlowych rukola 5 małych kulek mozzarelli 5 oliwek zielonych 1 łyżka oliwy z oliwek tymianek chleb masło pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Warzywa dokładnie myjemy pod zimną wodą. Następnie kroimy pomidorki koktajlowe na połówki, dodajemy rukolę, odsączone kulki mozzarelli, kilka oliwek
Aga w kuchni