czerwony - 5718 przepisów (strona:210/382)

Pstrąg wędzony z bobem na sałacie 184

warzywem, ponieważ w czasie zimy dostarcza związków mineralnych, żelaza, a także witamin A i C. Składniki: 1 pstrąg wędzony bób mrożony 400g 1 papryka żółta 1 pomidor 1 cebula czerwona mix sałat, u nas rukola z roszponką oliwa sól, pieprz Wykonanie: Bób wrzucić na wrzątek i  ugotować  bez rozmrażania. Ostudzić i obrać ze skórki. Sałatę opłukać, rozłożyć

Anioły w kuchni
Sałatka jarzynowa 230

Najbardziej zapamiętana z dzieciństwa, królowa wszystkich imprez...... Składniki: puszka groszku puszka kukurydzy 2 ziemniaki 4 marchewki 1 pietruszka ½ selera korzeniowego 4 jajka 1 cebula czerwona jabłko ogórki kiszone lub konserwowe 3 łyżki majonezu 3 łyżki  śmietany lub jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy sól , pieprz  Wykonanie: Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy . Warzywa korzeniowe gotujemy w skórkach, następnie

Anioły w kuchni
Risotto z dynią, soczewicą i porem 134

spore, więc przygotowałyśmy risotto dyniowe z dodatkiem pora i soczewicy.   Składniki: 1,5 szkl. ryżu do risotto 400g dyni obranej ok 1 litr bulionu warzywnego 0,5 szkl. czerwonej lub żółtej soczewicy 2 pory, tylko biała część oliwa curry, sól, pieprz Wykonanie: Dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pora i lekko przesmażyć

Anioły w kuchni
Pasztet z soczewicy 160

powinno się jeść codziennie. Jak spróbujecie go raz, zobaczycie, że będziecie go robić częściej. Ma dużo mniej kalorii niż normalny pasztet. Polecany dla osób na diecie:) Składniki; 500 g czerwonej soczewicy, 2 marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 cm świeżego imbiru, 2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry, 2 łyżeczki garam masali, 1/2 łyżeczki płatków chili, 2 jajka, sól, 1 łyżka

Anioły w kuchni
Sałatka grecka inaczej 148

Greckie klimaty w naszej kuchni, choć nieco inaczej... Składniki; 1 czerwona cebula, 1 ogórek świeży, 100 g sera fety, 1 pomidor, 1 limonka lub cytryna, 1 sałata rzymska mini, prażone migdały, oliwki, oliwa z oliwek, Wykonanie; Cebulę pokrój w cienkie piórka, ogórka w plastry. Wymieszaj.Zalej sokiem z cytryny. Pokrój fetę, sałatę i pomidora. Upraż migdały. Na talerz wyłóż sałatę

Anioły w kuchni
Zapiekanka z cukinią, bakłażanem i ziemniakami 237

piszę ten przepis. Danie przygotował mój T. wczoraj na obiad. Bardzo sycąca. Polecamy:) Składniki; cukinia, bakłażan, ziemniaki, papryka, pomidor, 150 g sera żółtego, oliwa z oliwek, sól, pieprz czosnek, czerwona cebula, Wykonanie; Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu kroimy na plastry. Cukinie, bakłażan i pomidory kroimy w plastry. Paprykę w paseczki.Cebule w krążki. Do oliwy wyciskamy czosnek, dodajemy sól

Anioły w kuchni
Sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zimę 4137

Szybka, zdrowa i tania sałatka do zamknięcia w słoiku na zimę. Potem tylko otwieramy i gotowe do obiadku:) Składniki; główka czerwonej kapusty, 5 jabłek, 3 cebule, sól, Zalewa; 4 łyżki oleju, 1,5 l wody, 1/2 szklanki octu, 6 łyżek cukru, łyżka soli, ziarenka pieprzu, liść laurowy Wykonanie; Główkę kapusty poszatkuj, sparz i odcedź. Cebulę kroimy na plastry, zasypujemy solą

Anioły w kuchni
Sos kubański 284

octu, 5 dkg cebuli, 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i pieprzu, 2 ząbki czosnku, łyżeczka mielonych goździków /proponujemy znacznie mniej dać/, łyżeczka cynamonu,gorczycy, chili,pieprzu cayenne 1 czerwona papryka Wykonanie; Pomidory sparzmy wrzątkiem, obieramy, kroimy na kosteczki i gotujemy.Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dusimy około 1.5 godziny. Gdy sos gęstnieje dodajemy ocet i przyprawy. Jeszcze przez kilka

Anioły w kuchni
Leczo 120

Macie już dość przetworów? Ja jeszcze nie ale :)Dzisiaj leczo do słoików.. Składniki:   0,5 kg pieczarków, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1/2 kg pomidorów, cukinia, sól, pieprz, papryka w proszku, Po przyprawy zapraszam na SKWORCU Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu   HanuśZZ Wykonanie: Pieczarki kroimy w kostkę, z papryki i cukinią ,wyjmujemy gniazda nasienne

Anioły w kuchni
Zupa paprykowa z jabłkiem i pestkami 127

Zachwyciła nas smakiem...zupełna odmiana.Polecamy:) Składniki; 5 czerwonych papryk, marchewka, cebula, 2 łyżki oliwy, 800 ml bulionu, pestki słonecznika, jabłko, sól, pieprz, miód, ocet jabłkowy, Po pestki słonecznika i przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Paprykę marchew i cebulę oczyszczone kroimy drobno. W garnku rozgrzewamy olej i chwilę smażymy warzywa.Wlewamy bulion i od zawrzenia gotujemy15 minut. Pestki słonecznika prażymy na patelni.Obrane

Anioły w kuchni
Sałatka z tortellini 403

Prosta, szybka a taka dobra! Najlepiej smakuje na drugi dzień, dlatego warto zawsze zrobić więcej. Smacznego! Składniki : * pół opakowania tortellini z ulubionym nadzieniem * 3 ogórki kiszone  *  papryka czerwona * mały jogurt grecki * łyżka majonezu * sól, pieprz do smaku * ząbek czosnku * koperek Przygotowanie : Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Ugotować tortellini, wystudzić. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać czosnek i koperek

Magiczne Życie Marty
Spaghetti po maltańsku na Światowy Dzień Makaronu 290

Śródziemnym. Choć położony w samym centrum cywilizacji śródziemnomorskiej (pomiędzy Sycylią a Tunezją), w Polsce wiemy o nim tak niewiele. Kojarzymy z Anglikami, Kawalerami Maltańskimi i podobną do naszej biało-czerwoną flagą. Ale czy wiemy coś o jego kuchni? Jakiś czas temu natrafiłam na program Roberta Makłowicza nakręcony na maltańskiej wyspie Gozo i wreszcie miałam okazję uzupełnić swoją wiedzę

Chilli Czosnek i Oliwa
Kanapka z Wieprzem i Cebulką 196

Węglowodany 224.96 g Białko 154.87 g Tłuszcze 47.70 g Skład : mięso mielone z szynki 500 g bagietka 400 g mozzarella light 125 g keczup Kotlin light 100 g Czerwona cebula 100 g Przepis

Sylwetka Od Kuchni
Drożdżowe pierogi z indykiem 212

Dzisiaj trochę inna odsłona bo drożdżowa z piekarnika. Na obiad idealna, sycąca do tego barszcz czerwony i mamy niebo w gębie. Nie ma co tu dużo pisać, należy tego spróbować :) Składniki: ciasto 560 g mąki łyżeczka cukru 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 100 g masła farsz 200 g  piersi indyka 5 dużych pieczarek 1 puszka pomidorów pokrojonych

Niezły Młynek
Bakłażan po sycylijsku 154

kawalerska" - H.W.A. Schoeller Danie jest  naprawdę smaczne, a  przy tym proste do wykonania, dlatego je zamieszczam :) Składniki : 2 małe bakłażany 2 średnie cebule 1 duży strąk papryki czerwonej 2 pomidory 2-3 ząbki czosnku olej, sól, pieprz Przygotowanie : Umyte bakłażany kroimy w plastry o grubości 1 cm, cebule drobniej Na oleju pod przykryciem przesmażyć je razem, często mieszać

Proste Potrawy