Składniki: cukinia papryka czerwona 3 ząbki czosnku mała cebula 2 pomidory 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie z oliwek podsmażamy ząbki czosnku pokrojone na plasterki i obraną i pokrojoną w piórka cebulę, gdy zacznie pachnieć, dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną
Moja smaczna kuchniasłodkiej marynacie w towarzystwie żółtej fasolki i zielonego groszku. Dacie się namówić? Składniki: 2 gniazdka makaronu wstążki garść mrożonego zielonego groszku garść mrożonej mieszanki papryk lub 1/2 świeżej papryki czerwonej garść żółtej fasolki szparagowej 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 filet z łososia 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego Wykonanie: Obciąć
Pasja Smakuskoro zjadł ze smakiem, a wiem, że klusek nie lubi, to musiało być niezłe. Składniki : * porcja makaronu * 300g mięsa mielonego - u mnie karkówka * mała cebula * ząbek czosnku * papryka czerwona * biała papryka * 2 pomidory * mała cukinia * łyżka koncentratu pomidorowego * łyżka oliwy z oliwek * garść świeżej bazylii * sól, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno
Magiczne Życie MartySkładniki: - mieszanka sałat (ja miałam 4 różne ) - 1 mały słoiczek oliwek czarnych - 2 ogórki gruntowe - 100 g sera białego - 50 g sera niebieski lazur - 4 pomidory - 1 papryka czerwona - 100 g orzechów włoskich - 1/2 szklanki oliwy z oliwek - 2 łyżki octu balsamicznego - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Sałaty myjemy i rwiemy na małe kawałki, przekładamy do salaterki. Pozostałe
Zainspirowana w kuchniśrodka i na wierzch, sól i pieprz, wszystko zmiksowane i miód malina , Gazpacho andaluzyjski chłodnik: Składniki na 1 porcję: 1 duży, dojrzały pomidor 1 mała dymka kawałek marynowanej, czerwonej papryki i ciut octu z zalewy 1 ogórek gruntowy 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki zimnej gazowanej wody 1 łyżka grzanek czosnkowych + trochę do dekoracji sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzas przygotowania: 65 minut Składniki: 4 średnie czerwone papryki 4 łyżki oliwy 230g ryżu basmati 400ml wrzącej wody 2 posiekane cebule (średniej wielkości) 2 roztarte ząbki czosnku 400g mielonego mięsa pół łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki otartego majeranku (ja dałam świeży majeranek) 3 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz Wykonanie: W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić ryż
Gorący kąsekSałatka, którą przygotowałam na niedzielne śniadanie. Kolorowa, chrupiąca i pożywna. Składniki: 1 słoik selera w zalewie octowej po 1 puszce kukurydzy i czerwonej fasoli 2 papryki w różnych kolorach 150 g żółtego sera - Złoty Mazur, Gouda, Edamski, Morski 1/2 młodego pora kilka łyżek majonezu (można wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym) sól, pieprz, sok z cytryny do smaku natka
Czerwień i błękitRolady ustrzyckiej lub innego miękkiego sera wędzonego opakowanie kulek mozzarelli,odcedzonej przed zapiekaniem 1 trójkątny ser pleśniowy - camembert lub brie - pokrojony w grubsze plastry kilka ząbków czosnku 1 mała czerwona cebula 2 gałązki natki pietruszki lub innych ulubionych ziół suszone zioła do pizzy przyprawa warzywna do zup (używam bez glutaminianu sodu) oliwa do smażenia Ziemniaki namoczyć, obrać ze skórki
Czerwień i błękitfrytek w towarzystwie kotletów i zestawu surówek, przygotowałam makaron z kurczakiem i warzywami na pomidorowo. Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 2 filety z kurczaka 1 młoda cukinia 1 czerwona papryka 2 pomidory malinowe 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju 1 płaska łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18% 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyża słodkiej papryki łyża
Czerwień i błękitpaprykę, wspomnianą rukolę, koperek i natkę. Wszystkie składniki łączy lekki winegret. Składniki: 1 młoda, niezbyt zwarta kapusta 1 bardzo młoda cukinia (20 cm) garść rukoli 2 młode marchwie pół czerwonej papryki po 2 gałązki koperku i natki pietruszki Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól
Czerwień i błękitgrilla. Można różnie mieszać składniki. Ważne by grzanki zrobić bardzo chrupiące, wtedy nie namokną nam od sosu. Smacznego! Składniki : * sałata lodowa * ogórek * pomidor * ser feta * rzodkiewki * papryka czerwona * 2 kromki chleba * 2 łyżki oleju z pestek dyni * 2 łyżki wody * opakowanie sosu sałatkowego greckiego Prymat Przygotowanie : Warzywa pokroić w dowolna kostkę. Dodać rozdrobniony ser feta. Na suchej patelni przygotować
Magiczne Życie Martyduszone w kapuście kiszonej z papryką. Wspaniale smakują z dodatkiem młodych ziemniaczków i koperku. Polecam... Składniki: 700g schabu bez kości, 500g kiszonej kapusty, 2 cebule, 1/2 czerwonej papryki, 1 i 1/2 szklanki bulionu, łyżka miodu, 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 3 ziarna czarnego pieprzu (użyłam Kamis
Z miłości do słodkościpolecam takie zakupy. Jedną z sałatek podałam w słoiczkach weck ozdobionych różowym sznureczkiem. Przepis na sałatkę z papryką i avocado znajdziecie tu —>KLIK Zrobiłam też surówkę z czerwonej kapusty. Nie załapała się na zdjęcie ale zapraszam po przepis :) —>KLIK Rollsy z tortilli zrobiłam z kukurydzą, tuńczykiem i serkiem twarogowym o smaku pomidorowym. Zmodyfikowałam trochę przepis dostępny
Mienta blogpracy, który możecie przygotować rano przed pracą. Nie zajmie to Wam więcej niż 10 minut. SKŁADNIKI: - 3 łyżki kaszy kuskus - 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym - 10 pomidorków czerwonych daktylowych - zioła toskańskie - świeże liście bazylii - sól himalajska - kilka kropel oliwy z oliwek - 1/2 łyżeczki soku z cytryny Kaszę wsyp do szklanki zalej wrzątkiem przykryj talerzykiem na 7 minut. Gotową przełóż
SMYKWKUCHNIsię na upalne dni. Ja wykorzystałam chwilowe ochłodzenie, w przeciwnym wypadku nie byłabym w stanie spędzić tyle czasu w gorącej kuchni przy rozgrzanej patelni ;-) Zapiekany bakłażan i cukinia z czerwonym pesto składniki; 2 średnie cukinie 2 bakłażany 2-3 kulki mozzarelli tarty parmezan oliwa do smażenia sól, pieprz składniki na pesto: 1,5 słoika suszonych pomidorów świeża bazylia
Przysmaki Karolki