suszone owoce (50g) - Aronia suszone owoce (50g) - Suszone owoce Morwy Białej (50g) - Cytryniec schisandra (50g) - Gruszki z Miodem - herbata czarna aromatyzowana (50g) - Pu-Erh Wiśnie w Rumie - herbata czerwona (50g) - Anielskie Łąki - herbata zielona i biała aromatyzowana (50g) - Miodowo-Karmelowa - napar Yerba Mate (50g) Moim głównym obszarem zainteresowania są nietypowe przyprawy - już zacieram ręce na myśl
Grunt to przepis!mleka suszone drożdże łyżeczka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Nadzienie: opakowanie szpinaku mrożonego pół kostki sera typu feta ostra papryka chili pieprz cayenne sól, pieprz Sałata: - rukola - pomidor czerwony - pomidor czarny - papryka -żółta ostra papryczka - ząbek czosnku - oregano - sól, pieprz - oliwa Sos czosnkowy: - jogurt naturalny 150 g - łyżka majonezu - ząbek czosnku - świeżo siekany koperek - sól, pieprz Ciasto zagniatamy
Sajkofanka smakuJabłuszka z żurawiną i cebulką 100g masła 2 jabłka kwaśne najlepiej szara reneta 3 cebule Garść suszonej żurawiny Sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu Pieprz, sól 200ml półwytrawnego czerwonego wina Łyżka octu balsamicznego Wątróbkę opłukać, oczyścić, pokroić na paseczki, po czym wymoczyć w mleku około pół godziny. W tym czasie obrać cebulę i pokroić w piórka, jabłka oczyścić
Sajkofanka smakudowolnej porze dnia, który stworzyłam nieco spontanicznie któregoś popołudnia ;) Omlecik jajeczny z sałatką z brukselki Przepis na dwie porcje: - 4 jaja - 1 żółta papryczka chilli - 1 czerwona papryczka chilli - 4 plastry konserwowej papryki jalapeno - świeżo siekana pietruszka - pieprz świeżo mielony, sól ziołowa - ząbek czosnku - kilka listków rukoli - 3 łyżki mleka Na sałatkę z brukselką
Sajkofanka smakuAgar Agar, bo tak właściwie mówimy na agar, to naturalna substancja, która jest wytwarzana z czerwonych alg wydobywanych w Japonii. Występuje pod różnym postaciami, jednak zdecydowanie najłatwiejszym w użyciu jest proszek. Agar nie ma żadnego smaku i idealnie nadaje się do żelowania, możemy go użyć przygotowując m.in. galaretki, kremy, musy, konfitury. Stanowi świetną alternatywę dla żelatyny. Chętnie używany przez wegetarian
Sajkofanka smakudrobiowa z jabłkiem i malinami - 500g wątróbki drobiowej - 2 cebule - 4 kwaśne jabłka (najlepiej szara reneta) - słoiczek malin - 200g ryżu 3 kolory - 100 ml octu balsamicznego - 100 ml czerwonego wina wytrawnego - świeżo mielony pieprz - sól - łyżka cząbru suszonego Wątróbkę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem, w którym przechowujemy około godziny. Po godzinie wylewamy mleko, wątróbkę osuszamy
Sajkofanka smakuopakowanie marokańskich truskawek. Tak, wiem, że ich smak ni jak ma się do naszych, jednak zapach i kolor tak bardzo mnie skusiły, że nie potrafiłam ich sobie odmówić :) Słodkie, czerwone owoce połączyłam z miodem, octem balsamicznym i sosem sojowym - dzięki temu stały się bardziej wytrawne i doskonale wpasowały się jako dodatek do mojego dzisiejszego obiadu. Delikatne mięso z dorsza
Sajkofanka smakutwarogiem wędzonym Składniki na 2 porcje: -200 g makaronu spaghetti Om nom nom - 400g szpinaku mrożonego (może być brykiet) - 2 ząbki czosnku - 100g sera gorgonzola picante - 100g twarogu wędzonego - czerwona papryczka chili świeża - świeżo mielony pieprz - sól - oliwa z oliwek do smażenia Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 10 minut - tak, żeby był al dente. Ugotowany makaron
Sajkofanka smakucimnoczerwony, nawet lekko fioletowy. Dojrzewanie odbywa się w optymalnych warunkach temperatury i wilgoci. Podczas dojrzewania zazwyczaj naciera się ją ziołami, kminkiem czy też kolendrą. Idealna do zamaczania w czerwonym wytrawnym winie np. Chianti - po zanurzeniu staje się krucha i miękka. Szynka ta ma delikatny smak, lekko słony. Jest wędliną chudą i lekkostrawną. Pokrojona na bardzo cienkie plasterki idealnie nadaje się
Sajkofanka smakukoszyk truskawek. Upiekłam wytrawną tartę (już od dawna za mną chodziła!) - niezawodna - sprawdzi się zarówno na przekąskę, jak i na danie główne. Na popołudniową ucztę zostawiłam sobie czerwone i słodkie truskawki z listkami świeżej mięty - mniam! Zapraszam i życzę smacznego :) Wytrawna tarta z botwinką i serem korycińskim Kruche ciasto: - 1 jajo rozmiar L - 200g mąki
Sajkofanka smakuSkładniki: pierś z indyka 700 g papryka żółta kawałek papryka czerwona kawałek papryka zielona kawałek marchewki bobaski z puszki 2 łyżki mozzarella 1 kulka pietruszka zielona krojona 1 łyżka Marynata: sól 0,5 łyżeczki pieprz ziołowy 0,5 łyżeczki marynata do kurczaka z rozmarynem i pieprzem cayenne 1 łyżeczka czosnek 3 ząbki olej 3 łyżki musztarda francuska 1 łyżka
Ala piecze i gotujeproponuję zrobić takie oto kurczaczki. Składniki: jajka 4 szt ser żółty 10 dag majonez 2 łyżki sól,biały pieprz do smaku ziele angielskie małe kuleczki na oczy papryka czerwona na dzióbki i do ozdoby sałata zielona i listki bazylii do dekoracji żółty barwnik spożywczy Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo,obrać z skorupki,przekroić na pół i wyjąć żółtko
Ala piecze i gotujeporadzę jak lubię rabarbar.Jak się sezon skończy to już nie będzie przepisów z rabarbarem.Deser Eton Mess z bezami uwielbiamy więc zrobiłam z musem rabarbarowym.Palce lizać. Składniki: 200 g rabarbar czerwony cukier do smaku 250 ml zimnej kremówki 30 % bezy truskawki do dekoracji Przygotowanie: Rabarbar oczyści ,obrać z skórki i pokroić w małe kawałki.Do rondelka wlać trochę wody dodać
Ala piecze i gotujestole. Składniki: Biszkopt 4 jajka 1/2 szk cukru 3/4 szk mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa galaretkowa 2 szt galaretka truskawkowa 0,5 kg truskawki truskawki,czerwona porzeczka do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier oraz żółtka i dalej ubijać aż uzyskamy sztywną masę.Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Ala piecze i gotujedodatkiem limonki. W sklepach mamy jeszcze pyszne i soczyste arbuzy więc warto się pośpieszyć i zrobić. Najlepiej smakuje gdy arbuz jest mocno schłodzony. Składniki: 0,5 kg arbuza czerwonego 2 łyżki soku z limonki 10 kostek lodu limonka i maliny do dekoracji ewentualnie cukier puder do smaku Przygotowanie: Wybieramy bardzo dojrzałego arbuza. Wyciągamy wszystkie pestki i kroimy miąższ
Ala piecze i gotuje