czerwony chleb - 500 przepisów (strona:20/34)

Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 210

anginie a u Syncia było dzień rodzinny w placówce).  Musiałam przygotować obiad na dwa dni (jak się okazało nawet na trzy :), upiec chleb no i popełniłam ciasto, o którym pisałam Wam wczoraj . Powstało ragu z długo pieczonej wieprzowiny. Zastosowałam się do wskazówek zawartych " What Katie Ate. Weekend",   jedynie czasy pieczenia zmniejszyłam(...)pomidorów .   Do czego podacie ten mięsny pachnący sos zależy od Was.  Ragu z długo pieczona wieprzowina 2 cebule pokrojone na ćwiartki 4 ząbki czosnku, obrane 750 ml czerwonego, wytrawnego wina 1,5 kg łopatki wieprzowej oliwa, sól, pieprz 8 dużych gałązkowych pomidorów, przekrojonych na pół duża garść listków bazylii 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cevapčići - chorwackie kotleciki grillowane 238

mieszanki wołowiny i jagnięciny, ewentualnie cielęciny (ale z każdego rodzaju mięsa są pyszne!), podaje się z jasnym chlebem, przypominającym naszą bułkę wrocławską (ja uwielbiam je z tureckim chlebem), do tego obowiązkowo ajvar i sos typu tzatziki, często sałatkę z pomidorów i cebuli. Przynajmniej tak jadłam je wiele razy w Chorwacji i tak podawało się je w moim domu. Koniecznie spróbujcie(...)łopatkę lub karkówkę, to ważne!!! 3 łyżki ajvaru pikantnego (miałam oryginalny, domowy, prosto z serbskiej wioski!) 1 duża łyżka ostrej musztardy 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona 4-5 ząbków czosnku 1-2 łyżki vegety (ważne!) 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżka papryki mielonej ostrej lub słodkiej 1 łyżka majeranku 1 mała suszona papryczka chili (opcjonalnie

Kuchnia Prezydentowej
Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 213

bardziej warzywnym smaku (trochę jak tzw. leczo). Warzyw nie miksowałam tylko posiekałam je drobno, dzięki czemu konsystencja pasty jest dużo ciekawsza.Taką pastę możecie podać do mięsa, do chleba, a nawet zmieszać z ugotowanym makaronem i zjeść na obiad. Ja z lubością zjadam ją na kanapkach razem z serem Pecorino przywiezionym z Toskanii. Pasować będzie zresztą do wielu serów(...)Razem ze mną w akcji udział wzięły: Martynosia i Mirabelka.  Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów przepis własnyczas przygotowania: 2 godz.Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 kg bakłażana 1,5 kg pomidorów lima* 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 papryczki chilli 2 łyżki octu z czerwonej wina szczypta cukru sól oliwa Przygotowanie: Papryki i bakłażany

Chilli Czosnek i Oliwa
Parmizaano’s w Hotelu Marriott 149

nowego menu. Do dań podane zostały wina, które dobrał i przedstawił Tomasz Józefik (kierownik ds Kluczowych Klientów Gastronomii / HORECA Key Account). Na dobry początek otrzymaliśmy wypiekany w restauracyjnej kuchni chleb focaccia wraz z szynką parmeńską i oliwą z oliwek, którą można wybrać z bogatej oferty.    W Parmizaano’s wybór oliw jest naprawdę duży. Na przystawkę otrzymaliśmy tatar wołowy(...)Tatar potrzebuje wina tęgiego, dlatego też mile widziane były szczepy bardziej pełne niż Sangiovese- bardziej mięsne. Pierwszym daniem mięsnym było tagliatelle, oczywiście własnego wyrobu, z kaczką z sosem z czerwonego wina. Tu niestety żal mi było kaczki, która została zmielona.... wolałabym kawałki mięsa. Wiem, że danie ma wymogi, że mięso zmielone... ale … pozostanę przy swoim. A i lepiej by się

królestwo garów
Winestone - wino i kamienna deska 168

podawanych na „les planches” – kamiennych deskach (stone) rodem z najmodniejszych francuskich restauracji. Tak powstała nazwa Winestone. W restauracji goście znajdą zdrowe jedzenie, regionalne specjalności, wino, a także świeżo pieczony chleb na zakwasie z rodzynek. Zgodnie z nowoczesnymi trendami koncepcja Winestone ma otwartą kuchnię.  W prostej i minimalistycznej aranżacji przestrzeni dominuje połączenie fioletowego i czarnego koloru z drewnianymi, dużymi stołami(...)wybrać danie główne już od około 20 zł. A cena najtańszej przekąski z kieliszkiem wina to 9,90 zł. W menu między innymi dania z ryb, pieczona kaczka na czerwonej kapuście, stek "Black Angus",  trylogia polskich zup, burgery z wołowiny angus (pochodzącej z krów hodowanych na białostocczyźnie), makaron Trofie białe w truflowym sosie śmietankowym z pieczonymi pomidorami

królestwo garów
Testowanie produktów producenta Agros Nova 188

właśnie okolice w których produkuje się dżemy :) Dżem z czerwonych i czarnych porzeczek- Łowicz sporządzono go z 38 g owoców na 100 g produktu. W składzie ma 22 % czerwonej porzeczki i 16 % czarnej porzeczki, wodę, syrop glukozowo- fruktozowy i ten sam jak w poprzednim dżemie składnik żelujący i zagęszczający. Słoik ma  poj. 280 g.Wszystkie te dżemy są edycją(...)zdrowie :) Choć zdaje sobie sprawę, że byłby pewnie wtedy droższy.Obecna barwa pochodzi zapewne od intensywności skórek porzeczek czarnych, zapach też jest bardzo przyjemny. Chętnie rozsmarowałam go na świeżym chlebie z masłem :) Dżem z Agrestu i Kiwi - Łowicz sporządzono go z agrestu- 20 % i owoców kiwi - 15 %. Substancją zagęszczającą jest  guma guar, żelującą  pektyna. Patrząc

Proste Potrawy
Pasta na kanapki z wędzoną rybą i warzywami. 200

     Dziś na śniadanie przygotowałam pyszną pastę na kanapki z wędzonego łososia. Jako, że staram się urozmaicać posiłki i cięgle wymyślam nowe dania

Rozpustne gotowanie
Gulasz 107

porcji : około 1 kg polędwiczki wieprzowej 1 duża cebula 0,5 l bulionu warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy  500 g pieczarek 1 papryka czerwona 250 g ogórków konserwowych sól 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki Wykonanie : Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie dobrze rozgrzanego tłuszczu.Pod koniec(...)tłuszczu poddusić pieczarki, dodać paprykę i ogórki i razem dusić. Następnie zawartość patelni dołożyć do garnka z prawie miękkim mięsem, przyprawić i dusić do miękkości. Podawać z chlebem lub makaronem jak kto lubi

cucinare
Kwas buraczany - wiosenna odnowa 147

niewielką cenę za całe to dobro :). Kwas buraczany można przechowywać klika miesięcy w lodówce. Jedna szklanka surowego kwasu wypita dziennie może zdziałać cuda. Jest też znakomitym produktem do przygotowania czerwonego barszczu bez gotowania, tzn. dodajemy go do wcześniej przygotowanego wywaru/zupy i serwujemy. Z ukiszonych buraków można wycisnąć sok w sokowirówce, są też świetnym dodatkiem do sałatek, i mają znacznie więcej(...)kostkę, czosnek obrać.  Sól rozpuścić  w przegotowanej wodzie i wystudzić, zalać buraki i czosnek, ewentualnie dodać inne dodatki.  Dla przyśpieszenia fermentacji można dodać kawałek czerstwego chleba, który trzeba usunąć po 3 dniach żeby zakwas nie spleśniał (ja nie dodaję chleba). Odstawić w ciepłe miejsce na 6-7 dni, codziennie mieszając drewnianą łyżką. Kwas przelać do butelki

SzczyptaSmaQ
Makaron z brokulami, ziolami i orzechami 193

Marzę o naładowaniu akumulatorów!!! Po ostatnim tygodniu spędzonym w domu z dziećmi, chorymi dziećmi, chcę wyjść na świeże powietrze. Dzisiaj nasze pierwsze koty za płoty czyli

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wolowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 214

Wszyscy dzisiaj publikują smakowite i tłuściutkie pączki nadziane marmolada albo chrupiące faworki. Ja tego nie zrobię.  I wcale nie dlatego, że sama nie robiłam pączków

Dzieje kuchennej Wiewióry
Co Lila jadła w środę? 5 150

Śniadanie Lila dała się namówić na jajko. Wiesz dlaczego? Bo obiecałam, że później zje owsiankę, a dokładnie granolę z jogurtem i owocami. Tak więc na śniadanie grzanki z chleba żytniego ze słonecznikiem i jajko sadzone przyprawione ziołami ze szczypiorkiem.  II śniadanie Domowa granola. Uwielbiana - zawsze musi być w słoiku, aby w razie zachcianki ...... otworzyć i pochrupać :) Tym razem(...)tego potrzebny jest jakiś specjalny sprzęt. W iesz jaki? zdradzę Ci -  patelnia ) to często robimy tortille. Tym razem jedliśmy po meksykańsku, czyli mięso mielone, czerwona fasola, kukurydza, sos pomidorowy i duuuuuuużo pietruchy. Takie nasze smaki. Lila zjadła 2 sztuki.  Podwieczorek Chipsy z jarmużu. Kolacja Ze względu na to, że jarmużu mieliśmy w tym dniu bardzo dużo

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
DORADA PO LIBAŃSKU – PIECZONA DORADA Z PAPRYKĄ W MARYNACIE ZIOŁOWEJ 244

bardzo aromatyczne. Jest świetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad. Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * dorada – 1 szt * zielona papryka – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * żółta papryka – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * sok cytrynowy – 2 łyżki * suszone oregano – 1 łyżeczka * suszony tymianek – 1 łyżeczka * mielona kolendra(...)pokrojonymi paprykami, a następnie przykrywamy rybę. Zamykamy folię pozostawiając mały otwór i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut. Podajemy gorące np. ze świeżym, chrupiącym chlebem. Dodatkowo możemy posypać świeżym szczypiorkiem. Smacznego

Ostra na Słodko
Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze 153

Poszukuję. Nowych smaków i zapachów, odkrywczych połączeń. W niedzielne przedpołudnie postanowiłam zrobić coś do tzw. kotleta. Wybór padł na kapustę, a czemu nie połączyć jej z

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania