planach mam obłędnie zielone ciasto, ale dzisiaj będzie szybkie, proste i genialne w smaku guacamole. Potrzebujemy: 3 sztuki awokado Hass sok z jednej małej limonki pół posiekanej drobno cebuli czerwonej jeden średni pomidor, pozbawiony pestek ząbek czosnku ½ pęczka posiekanej kolendry kawałek papryczki chilli – jak ktoś nie lubi ostrego, to można pominąć sól, pieprz. Awokado przekrawamy i nożem wyciągamy pestkę. Łyżką(...)mają być kawałki awokado. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, pomidora, kolendrę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz i pozostały sok z limonki. Mieszamy. Można do tego podać krakersy, chipsy, nachosy, dobry chleb, wyjeść łyżką, zawinąć w tortillę… Wszystko można. Post Guacamole pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenpodsmażyć na oliwie z oliwek, następnie przerzucić do garnka i na tej samej patelni podsmażyć mięso. Następnie dodać sprasowany czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki, przy czym zawartość drugiej puszki czerwonej fasoli rozgnieść na papkę, żeby zagęściła sos. Pomidory można przecisnąć przez sitko, jeśli ktoś nie przepada za pestkami/szypułkami. Papryczki chili należy przed dodaniem posiekać na drobno i dodać(...)ogień i dusić w ten sposób przez ~1 godzinę. W zasadzie im dłużej, tym lepiej przyprawy wgryzą się w sos. Podawać z ryżem, tortillą, nachos, a nawet samo z chlebem, tak też jest bardzo smaczne, sycące i dobrze przeczyszcza zatoki ;) Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkonatka pietruszki do posypania zupysól, pieprz do smakuoliwaPrzygotowanie:Rozgrzej oliwę w garnku z grubym dnem. Wrzuć na nią cebulę, czosnek i łodygi selera i smaż chwilę, aż zmiękną. Dodaj czerwoną paprykę, passatę pomidorową, bulion, suszone pepperoncino i listki laurowe. Dopraw do smaku solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i duś ok. 20 min.Dodaj fasolę i gotuj(...)jeszcze ok. minutę, aż staną się różowe. Wszystkie małże powinny być otwarte, wszystkie zamknięte należy wyrzucić. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj np. z opieczonym chlebem. ***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwanaprawdę zaskakujący - pikantny, z delikatną nutą kuminu, a zarazem lekko słodki i kremowy. Razem z domowymi nachosami tworzy duet idealny. Po prostu musicie tego spróbować! :) SKŁADNIKI 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 300g) 2 ząbki czosnku 1/2 papryczka chilli (z pestkami jeśli lubimy mocno pikantne) 1/4 łyżeczki kuminu 2 łyżki słodkiego sosu sojowego 1 łyżka oleju ryżowego lub innego(...)olej ryżowy i blendujemy aż do uzyskania gładkiej pasty. Podajemy z nachosami, jako dodatek to tacos, tortilli lub jako dip do warzyw. Świetnie sprawdza się również jako smarowidło do chleba. Smacznego
DefinicjaSmakuZachciało mi się chleba. Znaczy się zrobić mi się zachciało. No i tak myślę jaki zrobić, myślę, szafki przeglądam żeby zobaczyć co mam. No i widzę, że wciąż mam całkiem pokaźną ilość dziwnych produktów z naturo.pl . Tak patrzę na nie i widzę, że co jeden to dziwniejszy. A tak mi wysłali, bo chcieli sprawdzić jaki twardziel jestem(...)sami nie wiedzieli co zrobić, hie hie. No nic, zakasałem rękawy, założyłem fartuszek i z miną filmowego twardziela niskim głosem stwierdziłem: OK, CHALLENGE ACCEPTED. Zatem z paczki oznaczonej wielkim czerwonym napisem: "Mąka quinoa, płatki quinoa, mąka z ciecierzycy... Co to k**wa jest?! No to cię, Paweł, ziomy z naturo.pl załatwiły :)" wyjąłem mąkę ryżową , mąkę sojową , mąkę pszenną pełnoziarnistą
Marder&Marder ManufactureLubię mięso ale nie zawsze mam na nie chęć. Tak było w ubiegłym tygodniu. I dzisiaj zapraszam Was na pyszne i aromatyczne kotleciki rodem z
Dzieje kuchennej Wiewióryzieloną soczewicą, była równie dobra ale nie wyglądała już tak dobrze jak ta z czerwonej soczewicy. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 por ½ małego selera 1 szklanka czerwonej soczewicy ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kurkumy 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Wykonanie: Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie przełożyć je do garnka i zalać(...)warzywa nie zmiękną, odlać wodę. Do warzyw dodać soczewicę i przyprawy. Gotować jeszcze przez około 15 minut. Jak zupa będzie gotowa zmiksować blenderem i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Chleb lub bułkę pokroić w kostkę i smażyć na suchej patelni, lub z odrobiną masła by powstały grzanki. Zupę podawać z grzankami
Mama Gotujeorganizm może uzyskać ponad 4 kilokalorie energii), jest niezbędna do utrzymywania ciepłoty ciała, pracy organów wewnętrznych i mięśni, podczas pracy fizycznej. W związku z faktem, że komórki mózgu i czerwone krwinki jako jedyne -źródło energii traktować mogą właśnie glukozę, podczas gdy inne tkanki swoje potrzeby energetyczne mogą zaspokajać np. związkami lipidowymi, konieczny jest mechanizm utrzymania stałego stężenia glukozy we krwi(...)stanie wolnym występuje w miodzie, owcach (np. winogrona) i sokach owocowych. Glukoza dodana do domowego wina przyśpiesza fermentację. Drożdże z dodatkiem glukozy lepiej wyrosną. Glukoza dodana do domowego chleba przyśpiesza brązowienie skórki. Glukozą można słodzić herbatę, będziemy wtedy mieć dużo energii i nie będziemy czuć się osłabieni, np. na wiosnę. Warto ją mieć w swojej kuchni
Przepisy i porady kulinarneśredni ogórek kiszony garść suszonych grzybów ( krojonych -tak ok 10 dużych kapeluszy ) 4 płaskie łyżeczki ostrej musztardy sól pieprz mielony papryka mielona słodka majeranek 1 cebula biała 1 cebula czerwona 1 cebula cukrowa sos sojowy grzybowy sos Teriyaki 4 łyżeczki oleju 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu 2 szt. ,, Kostka do mięs pieczeniowa ,, ( opcjonalnie -jeśli ktoś nie lubi -nie używa(...)olejem i zostawić na 15 minut. Każdy płat posypać pieprzem , papryka i majerankiem. posmarować musztardą . Układać na środku każdego płata kawałek boczku, ćwiartkę kiszonego ogórka, pasek cebuli, skórki od chleba , grzybek suszony . Zwinąć zrazy . Obwiązać nicią jak roladę . Posypać z wierzchu papryka mieloną , majerankiem .Skropić sosem Teriyaki i sosem sojowym . Na patelni rozgrzać smalec z masłem . Smażyć zrazy
Buniabaje w kuchniKanapki nie muszą być nudne! Kto powiedział, że kanapka to rozkrojona na pół bułka, czy kromka chleba z dodatkami? Dzisiaj proponuję Wam odejście do klasyki i spróbowanie kanapki w oryginalniejszej wersji ;) Wygląda ciekawie, a smakuje pysznie ;) Czasami taka odmiana jest potrzebna ;) Kanapka w dodatku jest w wersji wegańskiej ;) Musimy tylko upewnić się, że bułka nie zawiera składników odzwierzęcych. ZAPIEKANA CIABATTA(...)autorski // 1 porcja ~1 duża bułka ciabatta, ok. 100g ~70g tofu wędzonego + sól (opcjonalnie, bo ten rodzaj tofu jest już lekko słony), czosnek granulowany, pieprz cytrynowy ~5 kawałków papryki czerwonej ~10 listków świeżej bazylii Tofu owinąć w kilka warstw ręcznika papierowego, obciążyć i wstawić na noc do lodówki (lub na min. 1-2h). Bułkę pokroić wszerz pięć razy (uważając
chili & sugarwspomnienie sprzed tygodnia. Dzisiaj też będzie ale w bardziej tradycyjnej dla nas formie :) Pieczenie mi nie straszne mimo upałów. Chleb i sobotnia pizza to domowa tradycja :) Przepis na nałożenie do pizzy znalazłam w książce "What Katie Ate. Weekend". Musze przyznać, że mimo, iż ani Małżon ani Córcia nie lubią zazwyczaj ananasa i sosu barbecue te pizze zjedli w oka mgnieniu(...)ciasta stosuję tę samą od dawna, każdy może wykorzystać swoje ulubione ciasto. Proporcja sosu i nałożenia jest na dwie duże pizze. sos barbecue: 2 łyżki oliwy 1 mała, posiekana, czerwona cebulka 4 posiekane ząbki czosnku 3 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka sosu worcestershire 500 ml przecieru pomidorowego Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy
Dzieje kuchennej Wiewiórykilka razy do roku. Zuuuzaaaa słychac było w naszym dmu kilkanascie razy dziennie...byłam tak nazywana kiedy coś zbroiłam. Pewnego zimowego poranka postanowiłam nauczyc sie szyć na moich nowiutkich czerwonych rajstopkach,zalozylam je na siebie na kolanach wycielam ogromne dziury i zaczelam szyc.Bo przecież Mamusia mówiła" jak zszyjemy nie bedzie nic widać"Nie udało sie..:P Kazde wakacje spedzałam(...)musialam sie soba zajac bo wszyscy pomagali.I tak było także tego dnia..och jak ja czekalam az oniwszyscy pojda w pole..;),Zapakowałam do plecaka kawałek pasztetowej,ulubionego misia,kawalek chleba i nalam kompotu do butelki a do najwiekszej kieszeni wlozylam recznik.Poszłam nad staw ktory byl okolo kilometra od domu dziadkow z zamiarem nauczenia sie plywac!.Staw był stary gesto
bistro mamaśniadanie. Tak też powstały "Wiosenne tosty francuskie". Proste, smaczne i przywołujące wiosnę. Świetnie również będą pasowały na śniadanie np. w Lany Poniedziałek. Idealnie komponują się z sokiem 100% Tymbark Czerwony Grejpfrut. Takie tosty są nie tylko dobre na weekendowe śniadanie, ale również w oka mgnieniu możemy je zrobić w ciągu tygodnia :) Tosty idealne!Serek wiosenny:250 g twarogu1/2 ogórka(...)kosteczki, a szczypiorek siekamy. Wrzucamy do serka i przyprawiamy.Serka jest dużo więc spokojnie wystarczy i na tosty, i na kanapkę i na cokolwiek innego :)Tosty francuskie: 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistegoJajko4 łyżki mlekaSól i pieprz1 łyżeczka masłaSłoik/WałekPrzygotowanie:Jajko z mlekiem i przyprawami mieszamy w talerzu do zupy. Odcinamy skórkę od chleba tostowego i wałkujemy (ja robiłam
Czarnawisienkaswojej winnej kultury. Wino daje się tam nawet dzieciom, a motyw winogron pojawia się chyba w każdej legendzie. W Gruzji uprawia ponad 500 szczepów winogron. Najpopularniejszym z nich jest czerwone saperavi, z którego wina można już kupić na całym świecie (oczywiście w Polsce także) – bo gruzińskie wina są po prostu smaczne. Wino pijemy na komendę – gospodarz wznosi toast(...)trunek trzeba było zawsze od razu wypić do dna.Tradycyjne naczynie do picia wina - róg, którego nie można odstawićPrzystanek na NazukiW miejscowości Chaszuri stragany z ceramiką zastępują stragany ze słodkim chlebem. Zatrzymujemy się na drodze, bo przewodniczka mówi, że naprawdę chlebek jest warty spróbowania. Okazuje się on ogromną, słodką drożdżówką za 2 lari. Nazuki – bo tak się nazywa drożdżówka, jest
Poezja smakuwpisać w wyszukiwarkę "french guy", aby zobaczyć serię zdjęć takiegoż właśnie gentlemana i kilka wariacji, gdzie zamiast lampki wina pojawia się cała butelka, a beret nie jest czarny tylko czerwony albo niebieski. Zawsze jednak pojawia się bagietka, słynna francuska bagietka, lekko nacięta na wierzchu z rumianą, chrupiącą skórką. Widząc takie cudo piekarskie nie jestem w stanie się powstrzymać, muszę dziubnąć(...)jakości bagietki. Znalazłam kilka różnych przepisów na bagietkę, mniej i bardziej skomplikowanych, wybrałam najprostszy, żeby najpierw wypróbować własne możliwości i powiem, że jestem zadowolona. Choć z wyglądu bardziej przypomina chleb niż francuską bułeczkę, to jest ten smak! Następnym razem dodam nieco więcej mąki, żeby ciasto nie rozpływało mi się na boki i będzie perfekcyjnie. Jest to przepis zaproponowany na blogu
Przepysznik - BLW i nie tylko