jabłka - to błyskawiczna przekąska, idealna na podróż czy szybkie drugie śniadanie przed zwiedzaniem. Serek wiejski - otwierasz wieczko i możesz jeść prosto z opakowania, do tego np. 2 kromki chleba razowego i śniadanie mamy z głowy. Płatki owsiane - zalej ja wieczorem mlekiem, rano tylko dodaj owoce i gotowe - nie musisz gotować Bakalie - kup paczkę mieszanki studenckiej i podjadaj w ramach przekąski(...)zapiekanka - takich miejsc najlepiej w ogóle nie odwiedzać, szczerze wątpię w świeżość używanych tam produktów, czystość kuchni czy pochodzenie mięsa. Jeśli planujesz pić alkohol, najlepiej żeby było to wytrawne, czerwone wino - zawiera najmniej cukru i wykazuje najwięcej właściwości prozdrowotnych. Jego indeks glikemiczny wynosi 0, nie mamy więc niepotrzebnych wahań poziomu glukozy we krwi, jak to ma miejsce np. po piwie
Powiedz dietom niewątróbki drobiowej, 200 g pieczarek, 1,5 szklanka płatków owsianych, 3 jaja, 4 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 dużego selera, 1 por, 2 czerwone chili, 4 ząbków czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 2 gwiazdki anyżu, 2 liście laurowe, 2 czarne kardamony, 4 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka majeranku, ostra papryka(...)nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka godzin do wystudzenia. Znakomitym dodatkiem do pasztetu będzie pikantna konfitura z papryki ( tu przepis ), oraz domowy chleb z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie ( tu przepis
SzczyptaSmaQdeszczem. Moja wersja tego dania, jest lżejsza od oryginału. Jedyny tłuszczyk to ten jaki wytopi się z kiełbaski:) Składniki: -200 g wędzonej kiełbasy -2 papryki (jedna czerwona, druga żółta) -1 średnia cebula -1 duża średnia cukinia, lub 2 małe -4 pomidory -ząbek czosnku -100ml wody -sól, pieprz -2 listki laurowe -łyżeczka(...)kiełbasa może być wystarczajaco słona). Dusimy pod przykryciem aż płyn odparuje a warzywa bedą takie jak lubimy (ja lubię miękka paprykę i lekko chrupka cukinie :)) Podajemy z chlebem. Smacznego! Ps. Witajcie kochane głodomorki
Smakuj życie!jako dziecko , mniej , chociaż teraz chętniej po niego sięgam . W tym bigosie lądują pyszne kiełbasy , skwarki i boczuś wędzony . Ta potrawa ma specyficzny smaczek , zupełnie inny niż zwykły czerwony . Warto czasem sięgnąć do starego gara , po nowe przepisy Składniki : 1,5 kg kiszonej kapusty ( najlepiej swojskiej – przekiszonej , ale sklepowa też ujdzie ) 0,4 kg wędzonego boczku(...)chrupiące skwarki . Normalnie , babcia wlewała całą zawartość patelni , razem z wytopionym smalcem , ale ja zdejmuję skwarki łyżką cedzakową , a smalec zlewam do miseczki ( zostawiam do smażenia lub na chleb ) , żeby wątroba mi nie wyła " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżypapryki w sumie -pomiędzy czerwoną, żółtą, zieloną. Ja nie dawałam zielonej, gdyż jest lekko gorzka. 6 łyżek oliwy z oliwek 300 g czerwone cebuli z Tropea, lub innej czerwonej 4 ząbki czosnku sól pieprz ziołowy Skworcu Zioła Małgorzaty Skworcu 400 g salsy pomidorowej- ja użyłam moje własnej, którą wyciągnęłam z zamrażalnika Najpierw kroimy cebulę na pióra szerokości około pół(...)skurczyło się" i nadmiar wody odparował. Może to potrwać nawet godzinę. To nie ma być wodniste, ale przyjemnie gęste, tak by można było jeść peperonata widelcem i za pomocą chleba! To moja ulubiona wersja. Spróbujcie, warto. Jest smaczna. Można ją mrozić! Warto przygotować więcej, a potem , gdy nadejdą szare dni, cieszyć się nią do polenty, makaronu , czy jako dodatek
Z Kuchni Do Kuchnikoziego sera 2 garście endywii 4 pomidorki koktajlowe Sos. 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwki z orzechów ziemnych 1 łyżka soku z pomarańczy pieprz, sól Wykonanie. Z chleba wykroić 6 kwadratów i grillować grzanki około 6minut. Na grzance ułożyć plaster sera koziego i piec na rozgrzanym grillu, aż na serze pojawią się bąble, około 5 minut. Na talerzu ułożyć(...)Sosem polać sałatkę i posypać uprażonym sezamem. Rada. Groszek śnieżny można zastąpić bardzo młodym groszkiem cukrowym. Sałatka Alicji-co babcia ma w lodówce Składniki. sałata lodowa papryka żółta i czerwona pomidory ogórek zielony rzodkiewka szczypiorek jogurt sól, pieprz chilli Wykonanie. Ogórek pokroić w półplasterki. Papryki i pomidory w kostkę. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Sałatę pokroić na małe kawałki Warzywa układać
Kulinarny karnet ChristopheraMimo niezbyt sprzyjających okoliczności postanowiłam zrobić torcik. Okazji kilka by się znalazło miedzy innymi taka, że MAMY TRUSKAWKI w rozsądnej cenie i już takie nasze
Dzieje kuchennej Wiewiórytego stopnia, że z niechęcią myślę nawet o takich zajęciach, które częściej stanowią moją radość i rozrywkę. Dość powiedzieć, że od minionego tygodnia upiekłam ledwie jedno ciasto. Jedynie chleb wytrwale i regularnie ląduje w piekarniku. Wszystko to sprawia, że skupiam się wyłącznie na takich obiadach, jakie nie wymagają wielu zabiegów i zbyt długiego czekania. Do takich należy nasza domowa(...)dania. Dzisiaj wersja z rybą, ale może być też pierś kurczaka lub schab. Przygotowuję krojąc na kostkę: - ok. 400g dorsza - 0,5 cukinii - 1 sporą cebulę - pół puszki czerwonej fasoli - ok. 400g pomidorów z kartonika - mały kubek jogurtu naturalnego - duży pęczek zielonej pietruszki - duża łyżeczka przyprawy curry - pół łyżeczki garam-masala - sól, pieprz - łyżka masła Rozgrzewam mocno głęboką patelnię
I tu będę miała takie tepaczkę to niewielki wydatek, więc nawet jak nie posmakują nie będzie dużej straty. 3. Jagody goi - należą do grona tzw. super żywności, regulują pracę serca i ciśnienie krwi. Nazywane czerwonymi diamentami Wschodu, bez wątpienia warto chociaż raz ich spróbować. Poprawiają nie tylko walory zdrowotne, ale i estetyczne potraw - fajnie prezentują się jeśli posypiemy nimi musli czy koktajl. Niestety te konkretne(...)idealny, ale nie ma co popadać w paranoje . Polecam, ale nie w hurtowych ilościach. No i wiadomo, że do pięt nie dorasta temu domowemu. ***** Produkty sypkie i mączne ***** 1. Chleby bezglutenowe 3,99 zł; 4,99 zł - chyba jeden z gorszych kitów, wciskanych przez producentów "zdrowej żywności" . Bezglutenowe nie znaczy zdrowsze, skład takich gotowców woła o pomstę do nieba. Zdecydowanie
Powiedz dietom nieDanie, które pojawia się u nas "od zawsze". Jest to tradycja, którą przejęłam od mojej Mamy: na Wielkanoc co roku pojawia się szynka pieczona w chlebie, a na Boże Narodzenie jest indyk z nadzieniem. Przygotowuję go już od kilku lat a dopiero w tym roku dowiedziałam się, że tradycja ta sięga jeszcze kilku pokoleń wstecz. A mianowicie przepis ten pochodzi(...)biała część- 1-2 czerstwe bułki ( namoczone w wodzie)- 3-4 wątróbki drobiowe- 2 jajka- sól , pieprz,+ cała tuszka: indyczki, kaczki lub gęsiDodatkowo: -ok 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina, do podlania - kilka ząbków czosnku ( daję także mielony w młynku
Smaczne Zdrowesklepu - wyjęcie z lodówek tego, co zostało z dnia poprzedniego, ułożenie na nowych tacach, uzupełnienie ciastami z zamrażarki. Gdy butik kusił już wszelkiego rodzaju słodkościami, pomagałam przy robieniu chleba - nauczyłam się składać bochenki, formować bułeczki, układać je ekonomicznie na blachach. Na końcu przygotowywałyśmy ciasta na zapas , czyli na przykład biszkopt i kremy do dziewięćdziesięciu tortów Othello (duńska klasyka - dwa biszkopty(...)stresował, nie denerwował się, gdy zrobiłam coś nie tak. Chwalono za to za najmniejsze drobiazgi, więc codziennie szłam tam z dużą dawką optymizmu. Na koniec nawet dostałam małego, czerwonego Hoptymistę - ludzika na sprężynie, którego Duńczycy wprost uwielbiają. Aż mi się łezka w oku zakręciła ostatniego dnia. A to przecież był tylko tydzień! W domu w tym czasie piekłam niewiele
Pożeraczka, czyli raz adobrzeznalazło wiele szczepów winogron. Uprawia się tu ponad 110 odmian co jest kolejnym powodem że wina z stąd są bardzo różnorodne i pasują do wielu potraw. Najwięcej uprawia się czerwonych odmian: Cabernet Sauvignon , Zinfandel , Merlot , Pinot Noir i Syrah. Z białych odmian: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio , Moscato/Muscat oraz Chenin Blanc. Większość kalifornijskich win bardzo dobrze komponuje się z daniami(...)bazie pomidorów czy z owocami morza. Pinot Gris / Pinot Grigio Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem. Sauvignon Blanc Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs. Riesling Do kurczaka z mango, marokańsko-korzennego halibuta lub dyni z kokosowym curry. Viognier Do owoców
królestwo garówcukinią i kiełbasą. ... ja uwielbiam leczo, a Wy? Składniki: 1 cukinia 2 świeże pomidory 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego + 1 1/2 dodatkowo (opcjonalnie) 1 duża czerwona cebula 2 papryki (czerwona i żółta) kiełbasa (u mnie 1 1/2 kiełbasy śląskiej) 1 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek około 1/3 łyżeczki ziół włoskich (u mnie 4-5 przekręceń młynka z przyprawami(...)ostrą papryką oraz włoskimi przyprawami, dodajemy stopniowo pozostałą część przecieru próbując smak. Dusimy jeszcze kolejne 5-8 minut. Odstawiamy na parę minut. Podajemy same lub np. z kromką chleba. ... ach jak ja uwielbiam takie wspaniałe kolorowe składniki Smacznego
Słodkie okruszkigęś (ok. 4 kg) 1/2 kg mandarynek garść suszonych śliwek 50 g masła goździki cynamon kardamon imbir ziele angielskie pieprz anyż gałka muszkatołowa sól sos kilka węgierek kilka mandarynek czerwone wino przyprawy jak wyżej Gęś rozmrażacie, wyjmujecie z niej woreczek z podrobami i nacieracie ją od zewnątrz solą. Przyprawy mieszacie (lub rozdrabniacie w moździerzu i mieszacie) i też nacieracie nimi(...)dookoła gęsi). Możecie ją też tym tłuszczem wtedy delikatnie polać po wierzchu – wystarczy 2-3 łyżki. Tłuszcz przyprawiacie solą, pieprzem, ziołami i przerabiacie na smalec! Możecie zjeść z chlebem albo wykorzystać do smażenia. W kuchni staropolskiej nic się nie marnowało… Podobnie z podrobami – zróbcie z nich farsz do pierogów i na drugi dzień zapraszacie przyjaciół na wspólne
GRUBY WAŁEKzisiaj zabieram Was w podróż do Gruzji, a dokładniej do górzystej Adżarii. Chaczapuri to wolnym tłumaczeniu "chleb z twarogiem" i duma każdej gruzińskiej gospodyni. Ten prosty wypiek o długiej historii w rejonie Kaukazu doczekał się wielu wersji oraz odmian, różniących się kształtem, rodzajem ciasta i dodatkami. Moja ulubiona adżarska odmiana ma kształt łódki i jest zapiekana z żółtkiem na wierzchu(...)żółtka 1 łyżeczka soli 600 g sera imeruli lub 200 g fety, 200 g bryndzy i 200 g mozzarelli Adżapsandali: 3 jędrne bakłażany 4 duże ziemniaki 2 czerwone cebule 1 czerwona papryka 4 mięsiste pomidory 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/4 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka
Food Square