„ Moja druga propozycja w konkursie Monini „Z oliwą z oliwek można…” to chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią. Jest bardzo delikatny , puszysty i lekki. Smakuje doskonale
Wiem co jempodobno narodową potrawę Węgier, kojarzoną również z francuskim, prowansalskim ratatouille. Moje leczo jest dość zmodyfikowane i przywodzi mi na myśl dzieciństwo :) Składniki (2 porcje): 1 cukinia 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki groszku z marchewką 1 cebula 5 pieczarek zielona fasolka (miałam dosłownie resztki) 4 parówki* 1 x pomidory z puszki 1 łyżka oleju 1 łyżka pikantnego ketchupu(...)spożycia. Uwielbiam szybkie, rozgrzewające dania jednogarnkowe, ponieważ są łatwe w przygotowaniu, a zasada, która mówi, że najlepsze dania powstają z "resztek" jak najbardziej się sprawdza. :) Jemy z ryżem, chlebem, ziemniakami, makaronem lub... bez :) Smacznego
Kitchens Alphabetsmaku do złudzenia przypomina fasolkę po bretońsku. Nie jestem pewna co nadaje ten charakterystyczny smak, chyba połączenie wędzonego tofu z chilli (?) Jest pycha i przyjemnie rozgrzewa :) Składniki: 850 g czerwonej papryki 250 g pieczarek 3 ząbki czosnku 200 g koncentratu pomidorowego 3/4 słoiczka suszonych pomidorów w oleju 350 g wędzonego tofu łyżeczka kozieradki mielonej łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego garść świeżych(...)około 15 - 20 minut (aż papryka będzie al dente) Dodać pokrojone pomidory razem z olejem oraz tofu pokrojone w kostkę oraz syrop Dusić do miękkości Podawać z ryżem, chlebem, jak kto lubi (ja podałam z ryżem), można dodać też ugotowana fasolkę, podawałam z fasolka i bez, jedna i druga wersja jest pyszna Smacznego
pyszne zdrowościkropki pełnoziarnistego pieczywa tostowego 1 jajko 1 łyżeczka oleju 2 plastry pomidora garść rukoli 1/4 czerwonej cebuli szczypiorek 1 łyżeczka majonezu sól świeżo zmielony czarny pieprz Dzisiaj kolejna kanapka do kolekcji śniadaniowej. Połączenie miękkiego jajka sadzonego z chrupką cebulką, delikatnym pomidorem i liśćmi rukoli, sprawdziło się wyśmienicie. Kanapka wprost rozpływa się w ustach. Och... jaka szkoda(...)Teraz jedną z kromek posmarować łyżeczką majonezu, ułożyć listki rukoli, krążki cebuli, plastry pomidora (można posypać solą i pieprzem) oraz jajko sadzone. Posypać posiekanym szczypiorkiem i przykryć drugą kromką chleba. Podawać od razu po przygotowaniu, ponieważ najświeższa jest najlepsza :) Inspiracja: kuchniaszerokootwarta linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniTapenada to przepyszna i prosta pasta, której głównymi składnikami są oliwki i kapary. Obok nich, w zależności od wersji, w składzie mogą znaleźć się
potrawyregionalnemomentu zaczął się prawdziwy jej rozkwit. Jako aperitif podano świeże, delikatne, o owocowych aromatach wino Casillero del Diablo Sauvignon Blanc. Naszą Kulinarną podróż rozpoczęliśmy od przystawek - Mule w marynacie / chleb churrasca - Roladka z awokado i kraba królewskiego / pszenica mote (1) z chili merquen(2) / puree cytrynowe / - Sopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote i awokado Do nich podano(...)liście botwiny / pszenica mote / suszone grzyby Do nich zaproponowano nam wino Marques De Casa Cabernet Sauvignon. Typowy, bardzo przyjemny przykład chilijskiego Cabernet Sauvignon z Maipo Valley. O pięknym głębokim czerwonym kolorze i aromacie wiśni, czarnej porzeczki, jeżyny, czekolady i dymu z ładnie schowanymi jedwabistymi taninami. Desery: Panacotta z oliwą z oliwek / winogrona / borówki amerykańskie Gruszki / rodzynki / orzechy włoskie / sopaipillas pasadas
królestwo garównotatnik cioci-babci Wiesi. Znalazłam tam między innymi kilka przepisów na chleb i bułki. I od tego zaczęła się moja przygoda z wypiekami :) Okazało się, ze upieczenie chleba to nie jest wiedza tajemna, lecz coś prostego :) Teraz nie tylko sama wymyślam jak urozmaicić receptury, ale też zaglądam jak inni pieką. Inspiracją do dzisiejszego(...)Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Składniki farszu:ok. 150 g. twardego sera - ja użyłam Grana Padano,1 średnia czerwona cebula,1 łyżeczka suszonego tymianku.Najlepiej jest użyć świeżego tymianku - należy go drobno posiekać. Ja akurat nie miałam świeżego, więc zastąpiłam go suszonym.Ser utrzeć na drobnej tarce. Cebulę pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennapopołudniem ,jak i późnym wieczorem. Nie wymagają gorączkowej krzątaniny w kuchni podczas samej uroczystości. Żółte.1 jajko 10 dag mąki ½ szklanki wody 1 łyżeczka kurkumy lub parę nitek szafranu Czerwone. 1 jajko 10dag maki ½ szklanki wody 4 łyżki keczupu Zielone.1jajko 10 dag mąki ½ szklanki wody 4 łyżki ugotowanego szpinaku lub świeże posiekane zioła Dodatki. Olej do smażenia, sól, pieprz. Wykałaczki(...)składniki ,tworząc ciekawą kompozycję smakową i wizualną. Brzegi naleśniczków spiąć wykałaczką, przekłuwając składniki znajdujące się w środku. Naleśnikowe przekąski możemy pojedynczo umieścić na jabłku ,cytrusach czy kostkach chleba. Można też kilka wbić w arbuza albo w małą główkę kapusty. Aby nasza konstrukcja była stabilna ścinamy spód arbuza, czy kapusty. Zdj zbiorcze na chlebie…. Życzę wspaniałych inspiracji
Kulinarny karnet ChristopheraMogłabym zalać blożka przepisami świątecznymi,które chcąc czy nie chcąc-robiło się w domu rodzinnym:pierogami,ciastami, pieczeniami, bigosem, domowym chlebem i sałatkami rodzinnymi. Tak,tak! Zrobiłam sama pierogi-duma rozpiera choć ta zasmażka średnio wyszła chyba...tak sądzę. Biegał kot, latała sowa...eee to nie ta opowieść! Biegał kot,a za nim reszta, rozrabiał w klatce jeż(...)większość składników znajdziesz w dobrze zaopatrzonej szafce kuchennej Składniki puszka pomidorów krojonych- oczywiście wskaane są świeże pomidory,ale jak student...mi wypada korzystać z puszek puszka ciecierzycy soczewica czerwona(filiżanka) dwie marchewki mała papryka/pół dużej cebulka Przyprawy sól pieprz cynamon liść laurowy ziele angielskie papryczka chili sproszkowana łyżka vegety/kostka rosołowa oliwa Ilość zabrudzonych garnków garnek naczelny
Fiolka w kuchniwarzyw. Każda grządka równiutka, starannie wypielęgnowana i zadbana. Czasem mam wrażenie, że Mamie pomagają krasnoludki… Wokół ogrodu rosną różne gatunki drzew owocowych i krzewów. Wiśnie, aronia, agrest, porzeczki czerwone i czarne i jeden jedyny krzak z moją ulubioną białą porzeczką. Czuję zapach najlepszego ciasta ze śliwkami…tak, to jeden z tych silnych zapachów, który przywołuje wspomnienia wielkiej, starej(...)zjedzenie jak największej ilości cukru. Wakacyjną, wieczorową porą, tuż po godzinie 22 biegniemy z rodzeństwem do pobliskiej piekarni. Już kilka przecznic wcześniej czuć unoszący się w powietrzu zapach chleba. Do piekarni wchodzi się od zaplecza, ale przed nami długa kolejka. Wszędzie unosi się biały pył z mąki. Na drewnianych regałach leżą już pierwsze, ogromne bochenki pachnącego chleba. Kupujemy dwa bochenki
Wędrówki po kuchnicenię za gościnną atmosferę. W My Corner z pewnością da się ją odczuć. Mimo że na tasting nie musieliśmy specjalnie czekać, to już na dzień dobry podano nam świeży chleb z oliwą i zamkniętą w słoiczku morską solą z chili. Niby nic, a jednak cieszy. Prawdziwe polskie powitanie i od razu człowiek czuje swojski klimat. Staje się rozluźniony i przestaje(...)był prawie tak dobry, jak przez nas ugotowany (choć tak naprawdę mnie chyba nawet bardziej smakował). Następnie dobrałem się do zupy krem z moich ukochanych buraków. Te czerwone bulwy darzę niezmierną miłością, więc jeśli ktokolwiek wyrządziłby im krzywdę, przyrządzając je w niewłaściwy sposób, miałby ze mną do czynienia. Na szczęście szef kuchni spisał się znakomicie. Ukoronowaniem pysznego i aromatycznego
Food SquareZapach pieczonego pasztetu kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi
potrawyregionalnekumplom "zadymiaczom" z forum Wędzarniczej Braci nie tylko zgłębiam techniki wędliniarskie, ale również zdobywam coraz to nowe fajne przepisy obiadowe ;) Tutaj inspirowałam się przepisem Małgoś na paszteciki do barszczyku czerwonego. Oczywiście, po pierwsze, okazało się, że nie mam tych samych produktów, których używała koleżanka, a po drugie nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła :) Obecnie jestem w trakcie kiszenia kapusty(...)drugiej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę. Wszystko przekładamy do miski i porządnie rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Do wyrobienia ciasta możemy użyć maszyny do chleba bądź zagnieść je ręcznie na stolnicy. Masło rozpuszczamy i studzimy, łączymy je z resztą składników na ciasto i porządnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na podłużne prostokąty. Smarujemy
Marder&Marder Manufacturegorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki suszonej bazylii + kilka szczypt do posypania sól świeżo mielony pieprz 2 kromki razowego chleba Kromki razowego chleba pieczemy w tosterze lub na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Ostawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie cebulę kroimy(...)talerzach. Posypujemy suszoną bazylią i układamy razowe serca. Pomidory są niskokalorycznymi warzywami. 100 g to 15 kalorii. W ponad 90 proc. składają się w wody. Likopen, czyli naturalny czerwony barwnik pomidorów, to silny przeciwutleniacz. Pomidory pozytywnie działają na serce i wątrobę. Zawarte w nich pektyny mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Pomidory poprawiają pracę układu pokarmowego, ponieważ zawierają błonnik. Działają
My Chcemy JeśćDanie skomponowane pod dzieci. Ciekawy sposób podania ma zachęcić najmłodszych do jedzenia warzyw i mięsa. Składniki: patyczki do szaszłyków karkówka żółta papryka czerwona papryka różyczki brokuła cebulka dowolne ulubione warzywa Mięso kroimy na kawałki ok. 2-3 cm. Obsmażamy na rozgrzanej patelni prawie do miękkości i doprawiamy solą, pieprzem.Papryki kroimy w kwadraty ok. 2 cm, z brokuła odcinamy(...)jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy do chleba lub do pieczonych ziemniaków i surówki
prawdziwe jedzenie