czerwony chleb - 500 przepisów (strona:13/34)

Kuchnia gruzińska 318

słonawy, przypomiający mozzarellę. Jest podstawą narodowego gruzińskiego dania – chaczapuri.Sery i tradycyjna sałatka gruzińska zawsze muszą być na stoleChaczapuri i inne przekąskiChaczapuri (Khachapuri) to placek nadziewany serem (puri – chleb, chaczo – ser). Jedzony o każdej porze jako przekąska. To gruzińska pizza – w każdym mieście znajdziemy bary specjalizujące się w tym przysmaku. Chaczapuri różnią się smakiem w zależności(...)danie jest wyjątkowo sycące.Aczma - gruzińska wersja lasagneLobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani. To „chaczapuri” z rozgniecioną czerwoną fasolą, przyprawioną cebulą, czosnkiem i kolendrą. Zajadałam się lobiani – to zdecydowanie mój smak, za którym już tęsknię.Lobiani - puri z czerwoną fasolą i przyprawamiLobio – danie z fasoliW Gruzji

Poezja smaku
Akademia na Różanej 86

Voveti Prosecco Brut DOC, Moet &   Chandon Brut Imperial po   Moet & Chandon Grand Vintage 2004. Wina białe to między innymi Australijskie Chardonnay oraz Chablis.   Czerwone to hiszpańskie Tempranillo, chilijskie Cabernet Sauvignon oraz portugalskie Callabriga Douro 2009.Na deser słodkie Porto LBV Taylor’s 2007. Również karta mocnych alkoholi prezentuje się bardzo dobrze, jest przemyślana i kompletna. Przy(...)sprawdzić. My do picia zamówiliśmy lemoniady: truskawkowo- żurawinową     oraz pomarańczową z imbirem i kardamonem. Obie bardzo smaczne i ładnie podane. Jako czekadełko w Akademii podawany jest chleb pieczony na zamówienie, z żurawiną (bez żurawiny też był) oraz oliwa z Hiszpanii. Chleb i oliwa bardzo smaczne. Ponieważ zamawialiśmy jedno danie na dwoje otrzymywaliśmy dodatkowe talerze abyśmy nie musieli jeść

królestwo garów
Buraczany dip z jogurtem i za'atarem 206

podać jako dip do moczenia w nim chleba lub warzyw, można, moim zdaniem,  podać jako dodatek do mięsa lub wędlin. W każdym wydaniu będzie smacznie.  Przepis z książki "Jerozolima" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi składniki 500 g upieczonych buraków* 2 ząbki czosnku starte lub przeciśnięte przez praskę 1 mała czerwona chili, bez pestek, posiekana 250 g greckiego jogurtu

Stare Gary
Wytrawne drożdżówki z jabłkiem, cebulą i gorgonzolą 187

ekspresowo :) Przepis pochodzi z książki „O chlebie” Elizy Mórawskiej (recenzja na blogu już jutro). Podaję go z moimi małymi zmianami. 15 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej 200 ml wody 50 g twarożku 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli   pół niewielkiego jabłka pół czerwonej cebuli gorgonzola do smaku duża gałązka rozmarynu pieprz

Mienta blog
Gulasz warzywny 184

wodą i poddusić. Dorzucić cukinię, oberżynę, pieczarki i czerwoną fasolę. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem dodać kukurydzę. Odstawić do ostygnięcia i schować na noc do lodówki, żeby się przegryzło. Podawać po podgrzaniu następnego dnia. Smakuje wybornie ze świeżym chrupiącym chlebem. Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Pasta jajeczno-chrzanowa 166

Uwielbiam wszelkie domowe pasty do chleba, na Wielkanoc robiłam jajka faszerowane z chrzanem i bardzo przypasowało mi połączenie jajek z chrzanem dlatego postanowiłam zrobić pastę jajeczną z dodatkiem chrzanu:) Składniki: 6 jajek, 1-2 łyżeczki chrzanu Develey, 2 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz czarny, sól, szczypiorek i pieprz czerwony.   Przygotowanie:      Jajka gotujemy na twardo. Studzimy

Aga w kuchni
Mit żelaza i rzeszowska Alternatywa 144

grozi anemią. Unikniesz jej, jeśli będziesz jeść dużo chleba razowego, płatków owsianych, warzyw strączkowych, orzechów i ziaren, łącząc je z produktami bogatymi w witaminę C, która ułatwia wchłaniania żelaza. Duża ilość żelaza znajduje się również w: pietruszce, pestkach dyni, szpinaku, burakach, pokrzywie. W witaminę C bogate są natomiast: zielona i czerwona papryka, czarna porzeczka, brukselka, kalafior, szpinak, kiwi, pomarańcze, biała

Qlinarnie i Qlinarnie
Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 171

Dodaj okolo łyżeczki, nie więcej octu winnego z czerwonego wina 6%... ...wymieszaj, przykryj pokrywą i duś jeszcze pod przykryciem około 15 minut, nie mieszaj aby nic się nie rozleciało. I baza gotowa. Możesz z nią robić co zechcesz. Już niebawem pomysły z bazą. U mnie trochę bazy zostalo zjedzone...z chlebem na zimno i na ciepło. Mając taką bazę

Z Kuchni Do Kuchni
Kanapka z jajkiem sadzonym i szynką 211

drobiowej szynki 1 plaster pomidora 2 plastry czerwonej cebuli kilka listków sałaty szczypiorek świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jajko smażymy tak, aby białko było ścięte, a żółtko płynne.  Układamy kolejno: pieczywo, sałata, szynka, pomidor, cebula, jajko, posiekany szczypiorek, świeżozmielony pieprz, pieczywo. Aby kanapka wyglądała efektowniej użyłam metalowej obręczy do nadania kromkom chleba oraz jajku okrągłego kształtu. Smacznego

DefinicjaSmaku
Piernik kawowy czyli poWeekendowe Łakocie odc.105 190

Zaskoczył mnie nocny deszcz walący o szybę, obudziłam się nie wiedząc co się dzieje, wszystko trzęsło mi się w środku. Kaszlące dziecko zawtórowało deszczowi. Znów zrobiło

Dzieje kuchennej Wiewióry
Aromatyczna oliwa (rozmaryn, tamaryndowiec, chili, kolorowy pieprz) 158

berliński wyjazd pokrzyżował żywieniowe "zdrowe"plany. Wypiekanie chleba w zimne wrześniowe poranki przypomniały mi o lipcowym porządnym i oszczędnym gotowaniu we flamingowej komunie. A może po prostu tęsknię za gdańską oliwą? To co - robimy oliwę?  A raczej ją aromatyzujemy! Składniki: oliwa z oliwek (extra virgin) ulubione dodatki,np: chili liść tamaryndowca czerwony pieprz gałązka rozmarynu odpowiednie naczynie (najlepiej

Fiolka w kuchni
Kurczak curry w wolnowarze 167

zmielony czarny pieprz 500 g  czerwonych ziemniaków, pokrojone na mniejsze kawałki (połówki lub ćwiartki) 4 uda z kurczaka , można usunąć skórę 1 łyżeczka przyprawy Garam masala + więcej do posypania 1 łyżeczka curry w proszku 100- 125 g szpinaku  1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry, oraz dodatkowo do dekoracji  ryż jaśminowy, chleb naan  ostry sos lub jogurt grecki

Stare Gary
Kurczak w sosie pomidorowym 116

można też podać do niego chleb. Danie przygotowałam razem  Edytką , która znalazła ten przepis.      Składniki: 8 kawałków kurczaka (u mnie ćwiartki kurczaka) 1/2 kg marchewki 600-800 g fasoli z puszki 50 g boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 500 g przecieru pomidorowego lub przetartych pomidorów sól, pieprz, słodka czerwona papryka, cukier olej   Wykonanie: Umytego

Sto kolorów kuchni
Chłodnik idealny na upały 155

Gotujmy razem! :) Składniki: 1/2 butelki koncentratu barszczu czerwonego 1 litr maślanki 1 litr kefiru 2 długie ogórki świeże 1 pęczek botwinki 1 mały pęczek rzodkiewek 5 ząbków czosnku kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek szczypiorku kilka kiełków słonecznika 1 cytryna 4 jajka 1 łyżka stołowa cukru sól i pieprz do smaku 1/2 chleba pszennego (może być tostowy) oliwa z oliwek

Garniec Magalie