czasie gotowania i nie ma potrzeby miksować zupy, chyba że lubicie gładką konsystencję. Mi podobało się, że zupa jest gęsta i grudkowata, a kawałki soczewicy były wyczuwalne. Dużym atutem czerwonej soczewicy jest fakt, że nie trzeba jej wcześniej namaczać, a i gotuje się stosunkowo szybko w stosunku do innych warzyw strączkowych. Zatem z jej udziałem możecie szybko przygotować pokrzepiający posiłek(...)pokrojona 1,5 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku, rozdrobnione 3/4 łyżeczki mielonego kminu 3/4 łyżeczki mielonej kolendry 150 g czerwonej soczewicy 1 i 1/4 l wywaru drobiowego (ja użyłam warzywnego) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do podania: cząstki cytryny, chleb Przygotowanie: W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, aż zmięknie. Następnie
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: ok 1 kg mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków bulion (tak, żeby przykrył wszystkie składniki) 2 kromki chleba razowego 3 liście laurowe majeranek lubczyk ostra papryka, wędzona papryka sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę (w przypadku
e-PrzepisyKulinarneokoło 5-7 dni przed gotowaniem barszczu, przyznam że jako jedyna w mojej rodzinie nie przepadam za czerwonym barszczem, ale raz w roku z uszkami jakoś daję rade zjeść tradycja zobowiązuje. 1,5 kg buraków kromka razowego chleba ząbek czosnku 2 litry przegotowanej ciepłej wody (tyle wody aby przykryła
RAROSSAprzygotowałam menu dla kibiców - smaczne i znane Wam już dania, które uprzyjemnią ten wyjątkowy wieczór. Francuska zupa cebulowa 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo(...)mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec je w piekarniku. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje
My Chcemy Jeśćspędziły pewien czas w wędzarni. Polecam, gdyż ta mięsna kanapka jest smaczna i sycąca, zamiast tradycyjnej buły wykorzystałam żytni chleb ze słonecznikiem. 250 g mielonej wołowiny 1 cebula pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku szczypta pieprz cayenne 1/3 łyżeczki czerwonej papryki w proszku 1/3 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka majeranku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka nasion kminku 2-3 łyżki słodkiej węgierskiej wędzonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej węgierskiej wędzonej papryki w proszku 500 ml bulionu wołowego 2 czerwone papryki, opieczone ze skórki i zmiksowane (lub kilka łyżek paprykowej pasty) sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 kg kapusty kiszonej Do podania: gęsta kwaśna śmietana słodka węgierska(...)kleksem śmietany, oprószony słodką papryką w proszku. Pasuje do ziemniaków, różnego rodzaju klusków, ale można go też podać po prostu z chlebem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na smaczne gulasze: Kavarma - bułgarski gulasz wieprzowy na czerwonym winie Gulasz cielęcy z pieczarkami Podkarpacki gulasz z kurczaka z dynią Czulent z kaszą i fasolą
Trzeci talerzPolecam! składniki (2 mini torciki) 8 kromek chleba tostowego z tego przepisu lub gotowych Żółty ser w cieniutkich plastrach - użyłam goudy mierzwionej farsz pomidorowy 140 g ricotty 2 - 3 łyżki suszonych pomidorów - zmiksowanych, lub pasty z suszonych pomidorów 1 łyżka majonezu 1 - 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku 1/2 czerwonej cebuli pokrojona w drobną kostkę sól pieprz(...)papryka w płatkach farsz tuńczykowy 1 puszka (ok 185 g z olejem) tuńczyka w oleju 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżeczki musztardy z estragonem 1 łyżka majonezu łyżeczka pieprzu 1 łyżka szczypiorku pieprz, sól do smaku przygotowanie Z chleba obciąć skórkę . Przygotować farsze. W jednej misce wymieszać składniki farszu tuńczykowego, w drugiej pomidorowego.Spróbować, doprawić, każdy podzielić
Stare Garywywodzącej się z kuchni tureckiej prostej sałatce na bazie białej fasoli, pomidorów, natki pietruszki i cebuli, z pysznym sosem z oliwy i czerwonego octu winnego. Choć w Turcji piyaz stanowi najczęściej dodatek do kofte (mięsnych klopsików), z chlebem może stanowić satysfakcjonujący i sycący posiłek. Gdy macie ugotowaną fasolę, jego przygotowanie zajmie Wam tylko kilka chwil.Smak i wygląd piyaz stanowi(...)które przygotowałam w ramach poprzednich odsłon wirtualnej kuchni:Havuc plakisi - duszona marchewka Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorachUwagi techniczne:Nie martwcie się obecnością cebuli w sałatce - używamy czerwonej cebuli, która dzięki marynowaniu w sosie winegret traci na swojej ostrości.Sumak to przyprawa wytwarzana z owoców krzewu o tej samej nazwie. Ma lekko kwaskowy smak, dlatego używa się
Chilli Czosnek i Oliwakrólować na francuskich stołach. Zupa cebulowa trafiła także do Polski, a jej smakoszem był król Stanisław Leszczyński. Składniki 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo
My Chcemy Jeśćkiełbaskę, pierś z kurczaka czy parówki ( bo są i tacy co jadają leczo z parówką), ugotować ryż, kaszę, makaron a nawet nie gotować i zjeść po prostu leczo z chlebem. W lato, leczo ma u mnie nieco inną konsystencję, jest bardziej gęste. Takie do słoika, robię bardziej rzadkie, tak aby po przełożeniu do garnka, dodaniu kiełbaski i wspólnym duszeniu(...)swoich upodobań. U nas, nie ukrywam, leczo jest zwykle z makaronem. U męża w domu jadło się je z chlebem. A Wy jak jadacie leczo? Drukuj Leczo z papryki i cukinii do słoika window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 papryki czerwone 1 spora cukinia 2 papryki zielone 2 papryki żółte 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 mały słoiczek koncentratu
Mieszam w Garnkusalçası to popularna w tureckim regionie Anatolia pasta z czerwonych papryczek chilli lub długich słodkich czerwonych papryk oraz soli. Gęsta i aromatyczna, swoją konsystencją przypomina przecier pomidorowy. Dodaje aromatom wielu potrawom, takim jak pide czy börek. Można stosować ją również jako smarowidło do chleba. Tradycyjna metoda przygotowania Biber salçası jest praco- i czasochłonna. Pozbawione pestek papryki miażdży się
Chilli Czosnek i OliwaPolski, więc będę wdzięczny za Wasze recenzje :) Składniki 1 kg żeberek ziemniaki do pieczenia (dobre są firmy McCain z Kauflandu) lub chleb pita - tutaj przepis Marynata 5 papryczek chili (najlepiej z gatunku Thai Dragon - czyli małe, podłużne, czerwone papryczki) lub 9 papryczek jalapeno 2 średniej wielkości cebule 2 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru starty na tarce(...)umieścić pod mięsem, żeby wytopiony tłuszcz nabrał ostrości, a cebula i papryczki się nie przypaliły podczas pieczenia. Wytopiony podczas pieczenia tłuszcz można później wykorzystać jako smarowidło do chleba. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni około 70 minut, po czym rozciąć rękaw i pozwolić im zbrązowieć Podawać z pieczonymi ziemniakami lub chlebem pita. Uwaga - nie popijać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasycąca, bo z kurczakiem i grzankami, na pewno zaspokoi nasz apetyt na całą noc. ;-) (składniki na 2 porcje) 2 kromki chleba razowego 1/2 główki sałaty lodowej 8 pomidorków koktajlowych 1 duży ogórek gruntowy lub 1/2 szklarniowego 1 mała czerwona cebula 1/4 czerwonej papryki 1 filet z kurczaka olej sól, pieprz, ostra papryka Sos tysiąca wysp: 8 łyżek jogurtu naturalnego(...)plastry. 2. Fileta kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, obsypujemy solą, pieprzem, papryką i podsmażamy do zarumienienia. 3. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą. 4. Chleb kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Podsmażamy na małym ogniu do momentu aż grzanki zrobią się chrupiące. 5. Na talerzach układamy sałatę. Polewamy
Szefowa kuchniporcje) Składniki: 4 plastry boczku 90 g startego ulubionego sera żółtego 90 g sera brie, bez skórki i z grubsza pokrojonego 1/4 czerwonej cebuli, startej na tarce (opcjonalnie) miękkie masło do posmarowania kromek 4 spore kromki ulubionego chleba 2 łyżki konfitury cebulowej (opcjonalnie) 2 figi, z odciętymi końcami, pokrojone w grube plastry Przygotowanie: Umieść boczek na rozgrzanej patelni, podsmaż
karmelowystraganach jest mnóstwo bakłażanów, pomidorów, cukinii, papryki. Drugi powód: że można na zimno, na ciepło, w kanapkę z grzanką, bułką, chlebem, z ryżem. Więc danie jest uniwersalne. po 2 pokrojone w kostkę bakłażany, cukinie, cebule, czerwone papryki 4 duże pomidory pokrojone na ćwiartki puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1/2 łyżki nasion kolendry sól
AZgotuj!