czerwony chleb - 500 przepisów (strona:26/34)

Pity z grillowaną rybą po marokańsku 202

Chowanie przeróżnych składników do kieszonek z chleba to znany w całym rejonie śródziemnomorskim sposób na szybką przekąskę. Gyros, falafel, souvlaki to tylko kilka znanych przykładów. Ja do kieszonek z chlebów pita włożyłam kawałki grillowanej ryby. Nie jest to oryginalny śródziemnomorski przepis, ale moja wariacja na temat szybkiej kanapki inspirowanej smakami i zapachami Maroka. Egzotyczne przyprawy, surówka z marchewki i kopru(...)porcjeczas przygotowania: 30 min + czas marynowania rybySkładniki: 600 g ryby o białym, zwartym mięsie, np. halibuta marynata do ryby: po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, mielonego imbiru, kurkumy i mielonej czerwonej papryki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz do smaku surówka: 4 marchewki, 1 koper włoski, 1 pęczek koperku sos jogurtowy z kiszonymi cytrynami (jeżeli nie masz kiszonych cytryn, możesz zamiast nich

Chilli Czosnek i Oliwa
Zwykły-niezwykły krem z ziemniaków 198

stwierdziłam, że koniecznie muszę coś zjeść. Coś więcej, niż kawałek, swoją drogą całkiem niezłego, ciasta. Problem pojawił się, kiedy odkryłam, że w domu nie ma nic. Naprawdę nic. Nawet chleba tostowego! Chodziłam w te i z powrotem, od kuchni do kanapy, aż nagle mnie oświeciło - przecież w domu są ziemniaki! Już od dawna miałam ochotę przygotować krem z ziemniaków(...)więcej bulionu, żeby w razie czego można ją było rozrzedzić.Krem z ziemniaków z chilli, czosnkiem i chrzanemSkładniki:(na 4 porcje)1 kg ziemniaków50 g masła1 szalotka2 ząbki czosnku1/2 czerwonej papryczki chilli1 łyżeczka tartego chrzanu1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka suszonego estragonu1,5 l bulionusólpieprzdodatkowo:sos sojowyW garnku rozgrzać masło. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zezłocić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szaszłyki z pieca w cieście francuskim z dodatkiem ananasa 156

pewno! Składniki gotowa ( rolka ) ciasta francuskiego parówki Na Dzień Dobry De Luxe z szynki Henryk Kania  (zawartość mięsa wieprzowego z szynki to 93% ) żółta cukinia zielona cukinia czerwona papryka świeży ananas sól i pieprz do smaku Karahi Chicken Masala ,przyprawa bez chemii  Skworcu patyczki na szaszłyki Ananasa obierz i pokrój w dużą kostkę. Pozostałe składniki umyj, pokrój(...)wyciągnąć bez uszkodzenia innych szaszłyków. Stąd pomysł na półmisek bądź szklaną miskę . Taka banalna przekąska sprawdza się idealnie sama, lub jako dodatek np.do leczo bez mięsa. Nie wymaga chleba, gdyż dodatek chrupiącego ciasta francuskiego doskonale nam go zastąpi. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Boeuf Bourguignon 140

Składniki: 8 plastrów wędzonego boczku (plus skórka z boczku) 1,5 kg dobrej jakości wołowiny (polędwica, antrykot lub ewentualnie na pieczeń) 2 marchewki 1 duża cebula 0,7 litra czerwonego wina (Julia sugeruje Burgunda lub Beaujolais) 0,5 litra treściwego bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 zmiażdżone ząbki czosnku pół łyżeczki tymianku dwa liście laurowe 24 małe perłowe cebulki(...)wołowina dochodzi, szykujemy cebulki i pieczarki. Cebulki gotujemy w pozostałym bulionie. Pieczarki rumienimy na maśle. Dodajemy do mięsa pół godziny przed końcem i dokładnie mieszamy. Gotową wołowinę podajemy z chlebem, ziemniakami lub jak sugeruje Julia z kluskami i zielonym groszkiem. Post Boeuf Bourguignon pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Raita ogórkowa 432

Białe i różowe kwiecie obsypało drzewa, niebo już drugi dzień błękitne i bez chmurki, ludzie jacyś tacy radośniejsi, aż chce się żyć! I mnie się więcej chce, znów piekę chleby na zakwasie, staram się chociaż co drugi dzień coś gotować, biegam prawie codziennie, nareszcie ciepło, słońce i rower! :) Czuję, że moje życie powoli wraca na spokojniejsze tory. No, może tylko(...)creme double, zawiera ona on 40% do 55% tłuszczu, ale można użyć i tej 36%) 1/2 pęczka świeżej kolendry 1/2 pęczka świeżej mięty 2 zielone papryczki chili 1 czerwona papryczka chili sól, pieprz do smaku po 1 płaskiej łyżce przypraw: kminu rzymskiego, gorczycy, kolendry i czarnuszki kilka listków zielonej kolendry, mięty i łyżeczka siekanej czerwonej chili do przybrania 1. Ogórka

Kuchnia Prezydentowej
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 197

gotowana horta). Taka ciepła sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji(...)dziki szczaw (lapatho) na Krecie zawiera dwa razy więcej kwercetyny niż cebula. Zaś dwa kawałki kreteńskiej tarty (100 g) zawierają ok. 12 razy więcej kwercetyny niż kieliszek czerwonego wina (100 ml) oraz 3 razy więcej tego związku niż filiżanka czarnej herbaty (200 ml) /cebula, wino oraz herbata są w północnej Europie głównymi źródłami kwercetyny/. Wniosek – horta jest potencjalnie ważnym źródłem

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasztet z cukinii i soczewicy 173

jednolity, ale taki był mój zamiar :) Aaaa… na dnie keksówki ułożyłam podgotowaną fasolkę szparagową – taką miałam fantazję – ale nie jest niezbędna :) Składniki: 3 średniej wielkości cukinie 250 g czerwonej soczewicy   3 jajka ½ szklanki bułki tartej 1 marchewka 1 cebula (może być razem ze szczypiorkiem) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Soczewicę zalać 2 szklankami wody, posolić(...)góry i piec kolejne 10 minut. Polecam również inne warzywne "pasztety" Pasztet z cukinii i pieczarek Pasztet z cukinii i kalafiora Pasztet z selera Pasztet z kapusty i chleba

Trzeci talerz
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na Święta”, Beata Pawlikowska - recenzja 180

absolutnie żadnego pojęcia, jak wygląda w wersji wyjątkowej. Zbiór przepisów format ma niewielki, nieco więcej niż połowa kartki a4. Okładka jest sztywna i lśniąca w pięknym, zielonym kolorze z czerwonymi dodatkami – iście świątecznie. Nieszablonowo prezentuje się w tym otoczeniu fotografia autorki nad krystalicznie czystą wodą. Wnętrze zbioru jest dopracowane – całe zadrukowane stronice, czytelne instrukcje i fotografie proponowanych posiłków. W kwestii(...)składników w osiedlowym sklepiku. Najciekawszym dla mnie okazał się fakt, że pomimo ogromnej odległości przekonań, co do filozofii jedzenia między mną a Beatą Pawlikowską, w bardzo podobny sposób przygotowujemy chleby – korzystając z zakwasu, nasion i pozwalając, by miał potrzebny mu czas. Największym zaskoczeniem fakt umieszczenia pośród przepisów jabłka, gdzie przepisem są wskazówki jak się nim delektować w okresie świąt

Życie zamknięte w smaku
Pierogi z ogononami wołowymi 145

wołowych, tłuszcz do smażenia, 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 2 cebule, 3 listki laurowe, 3 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, 8 ziaren pieprzu, 4 jagody ziela angielskiego, 400 ml czerwonego wytrawnego wina Proponuję pierogi z ogonów wołowych w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Ogony umyć, osuszyć, pokroić na kawałki długości około 5 cm. Ogony(...)Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oleju – 2-3 łyżki. Gotować 5-6 minut. *Mąka włoska „00″ – mąka nie określana zawartością białka, ciężka, stosowana do wypieku chleba i makaronu zastawa

królestwo garów
Zimna miska według Duńczyka 170

proszę - kilka pojemniczków stoi sobie równiutko i tylko czekają, aż po któryś sięgnę. Nie oparłam się, dodatkowo zachęcana przez C., któremu udzieliła się nagła i nieodparta ochota na te czerwone kuleczki. Będzie więc ciasto czekoladowe z porzeczkowym kremem - już niedługo Wam je pokażę. Tymczasem jednak wróćmy do rabarbaru - mojego kwaśnego, ulubionego. Mam ogromną słabość do tych zielono-różowych łodyg, więc(...)jednak na nieco słodszą wersję, za to w musie z rabarbaru cukru oszczędziłam, dzięki czemu przyjemnie ze sobą kontrastują. Do tego - obowiązkowo - coś chrupiącego. W tym wypadku podpieczony ciemny chleb żytni z dodatkiem orzechów laskowych - ta kruszonka jest tak pyszna, że musiałam się mocno powstrzymywać, żeby nie wyjeść wszystkiego z miseczki. Porcja jest słuszna, ale gwarantuję - nic się nie zmarnuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Polenta 165

kroi się ją na dowolne kawałki, a następnie grilluje z każdej strony.       Składniki: - 2 szklanki kaszy kukurydzianej* - 6 szklanek wody * - sól morska - 1 łyżka masła - papryka czerwona i zielona - 1 cebula - szczypiorek - 1 łyżeczka oregano - chilli w płatkach - 3 – 4 ząbki czosnku - olej lub oliwa do smażenia * szklanka – miarka o pojemności 250ml Na rozgrzanym oleju podsmażamy(...)rozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem wyjściowym do przygotowania ciekawych i smacznych potraw. O jej smaku decydują użyte dodatki

mojewypiekiinietylko
Przepiśniki idą do.... 161

porcji, dla rodziny swojego brata i naszej. Gdy nagle zmarła Mama, zaczęła się improwizacja. Improwizuje moja ciocia, improwizuję ja. NACZYNKA to taki pasztet pieczeniowy, który zastępuje nam w Święta chleb. W Wielki Czwartek piecze się placki, w Wielki Piątek gotuje się podgardle, boczek, a w wywarze zamacza pokruszone placki. W Wielką Sobotę miesza się to ze zmielonym boczkiem, przyprawia(...)jedna z moich dwóch starszych sióstr. I specjalnie dla niej, mama wymyśliła (choć nie tak do końca) inny. Wszystko pozostało bez zmian, oprócz tego, że bazą stał się barszcz czerwony, zabielany śmietaną. Ktoś kto je go po raz pierwszy zupełnie nie wie, że to barszcz czerwony. Każdy jest mocno zdziwiony i zawsze mówi: "Nigdy czegoś podobnego nie jadłem." :-) P.S. Pamiętam

bistro mama
Kurczak teściowej... (który żył na wolności) 184

czosnek -bazylia -ostre czerwone papryczki w oleju- produkt teściowej – piekielnie ostre-na całość wystarczy niecała łyżeczka. Pomaga w trawieniu, poprawia krążenie,pomaga pozbyć się złego cholesterolu -ocet winny z czerwonego wina 6% Umyj mięso z kurczka, pozbaw go skóry. Wgnieć czosnek, polej oliwą z oliwek, dodaj przyprawy- kuchmiastrza i karahi chicken masala oraz dodaj oregano. Całość wymieszaj ładnie rękami. Następnie(...)dekoracja...to co lubisz. Byle szybko, bo kurczak lubi stygnąć.  Jeszcze listek bazylii i..zasiadz z nami do gwarnego stołu, pełengo aromatycznego lokalnego wina Nero d'Avola, z chlebem o wdzięcznej nazwie panuzzeddo. Przełam chleb rękami i... zjedz ze smakiem kurczaka teściowej ,hodowanego na wolności... A na drugi dzień? Jeśli zostanie mięsa i ziemniaków w brytfannie- odgrzej na kuchence

Z Kuchni Do Kuchni
Shakshuka – jajka w pomidorach. Smaczny bałagan 189

daniem zarówno na śniadanie, podana z chlebem, jak na obiad- jeśli dodacie do niej boczek lub kiełbaski i podacie ją z chlebkami lafa, pitą lub po prostu ze świeżym chlebem.   To potrawa, z którą można poszaleć – spokojnie możecie użyć do niej wędlin, które zalegają w lodówce, świeżych warzyw wedle wyboru i własnego smaku. Bazą potrawy jest sos pomidorowy(...)porcja podana z pieczywem i jogurtem naturalnym to obiad dla 4 osób. SKŁADNIKI 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 ładna czerwona papryka 1 papryczka chili lub ½ łyżeczki suszonych płatków chili 1 łyżeczka papryki w proszku, słodkiej lub wędzonej 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka soli 1 szklanka szpinaku (baby, lub szpinak świeży pozbawiony

Karo in the Kitchen
Teść też RAZ ugotować potrafił.... 157

leżala sobie spokojnie w szpitalu w Auguście, na oddziale ortopedycznym, i to była jedyna możliwość aby sobie po prostu odpoczęła. Leżała już 2 dni, a teść jadł, salami, szynki, chleb, oliwki, sery, wino. Aż porządnie zatęsknił za makaronem. Akurat nikogo nie było z rodziny , kto by mógł mu przynieść ten makaron. Nawet jakby był to..by się nie odważył(...)drugich nie można było użyć samodzielnie , gdyż ich było za mało i tak sobie czekały. Aż mi pamięć wróci ..do tego co zrobił teść. Masło koperek, seler naciowy,kawałek czerwonej papryki parmezan lub grana padano . A znając teścia dodałby i pecorino, co nie jest błędem, gdyż pecorino...ach..kto jadł wie o co chodzi...A kto nie jadł, spróbować musi

Z Kuchni Do Kuchni