czerwona fasola - 4592 przepisów (strona:37/307)

Sałatka z fasolą, selerem i kukurydzą 156

odkręcić słoiczek, dodać przyprawy i gotowe. Proponuję dodać więcej marchewki. Będzie bardziej kolorowa. Smak niesamowity. Spróbujcie! Składniki: puszka czerwonej fasoli puszka białej fasoli puszka kukurydzy słoiczek selera konserwowanego z marchewką majonez (ilość według uznania) sól pieprz Białą i czerwoną fasolę odsączamy na sicie, przelewając zimną wodą. Seler i kukurydzę również odsączamy z zalewy. Przygotowane składniki przekładamy do salaterki

Salonik smaków
Zapiekane naleśniki po meksykańsku 127

jemy w Polsce to tylko namiastka prawdziwego meksykańskiego jedzenia. Więc chyba raczej można powiedzieć a' la meksykańskie:) Mam swój sposób na tego typu dania - czerwona fasola, kmin, chilli, mięso, pomidory, ser żółty - tak nadziewam tortille, naleśniki, robię zapiekanki, zupy, potrawki etc. Do tego też opcjonalnie guacamole albo kwaśna śmietana. Tym razem zrobiłam zapiekane naleśniki, właśnie z farszem mięsno-fasolowym(...)szklanka mleka ½ szklanka wody gazowanej 2 łyżki masła trochę soli olej do smażenia Nadzienie: 2 łyżki oleju 1 marchewka 1 cebula 500 g mięsa mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki chilli 1 szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz do smaku 100 g sera żółtego Sałatka 3 pomidory ½ czerwonej cebuli 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Smaczny zeszyt
Klasyczne chili con carne 160

dość pikantne, ale w taki sposób, żeby je zjeść ze smakiem. Chili con carne: Składniki Ilość porcji: 4 Mielona wołowina – 500 g Bulion wołowy – 100 ml Czerwona fasola z puszki – 250 g Krojone pomidory z puszki – 400 g Kukurydza z puszki – 150 g 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 czerwona cebula(...)minut. Dodajemy pokrojoną paprykę, papryczkę chilli z pestkami i gotujemy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu około 20 minut, aż papryka zmięknie. Na koniec wrzucamy odsączoną czerwoną fasolę, kukurydzę, posiekaną kolendrę i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki przejdą smakami. Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem. Smacznego!   Sprawdź również ten przepis – zapiekanka z ryżem

ale Pysznie
Kurczak z czerwoną fasolą 74

odrobinę kakao, ale ostatecznie zrezygnowałam. Tak czy siak kurczak wyszedł zacnie. Zjedliśmy go z ryżem. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 chili puszka czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów 3 gałązki natki pietruszki 1 łyżeczka mielonej kolendry ćwierć łyżeczki mielonego kuminu szczypta cynamonu pół łyżeczki cukru sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Piersi(...)minut. Do mięsa wlewamy pomidory, a także fasolę z zalewą, dodajemy cukier. Całość gotujemy na średnim ogniu około 15 minut. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką. Artykuł Kurczak z czerwoną fasolą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Warzywna zupa meksykańska 122

Warzywna zupa meksykańska jest pełna smaków, delikatnie ostra i bardzo wyrazista! Zróbcie ją w weekend i cieszcie się smakiem w ciągu tygodnia. Uwielbiam meksykańskie dania, czerwoną fasolę, kukurydzę i to w wersji wegetariańskiej! Porządna porcja warzyw, która jest niezbędna każdemu z nas. Zima nie odpuszcza, więc to idealny czas na rozgrzewające zupy. Ta jest bardzo prosta w przygotowaniu, można(...)sztuki papryczka chili wg uznania czosnek 2 ząbki kminek, oregano, pieprz, sól do smaku pomidory krojone 2 puszki bulion warzywny lub bulion 800 ml kukurydza konserwowa 170 g fasola czerwona 230 g cukinia 2 sztuki do podania: awokado 1/2 sztuki tortilla 2 sztuki (domowe lub kupione) ser gorgonzola ok. 60 g pietruszka świeża Wykonanie: Papryki kroimy na pół

rabarbarowo
Chili sin carne 165

pomińcie. Do przyprawienia użyłam wystarczająco dużo aromatycznych przypraw, aby potrawa bez chili była nadal pyszna.  Chili najbardziej smakowało z ryżem i kubkiem jogurtu naturalnego. Składniki:  puszka czerwonej fasoli (400 g) 1 puszka krojonych pomidorów bez skórek (400 g) 1 mała puszka kukurydzy (200 g) 1 duża cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 marchew(...)minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Jeśli sos pomidorowy zbytnio się zredukuje, dodać 1/2 filiżanki wody. Gdy warzywa będą miękkie, a z pomidorów powstanie sos, dodać kukurydzę, czerwoną fasolę i wszystkie przyprawy wymienione w przepisie i posolić do smaku. Potrawę gotowac jeszcze 10 minut na wolnym ogniu, aby aromaty i smaki przypraw połączyły się z warzywami. Chili podawać

Codziennik Kuchenny
Chili sin carne - wegetariańskie 121

Pomysł na wykorzystanie spożywczych zapasów - chili sin carne, czyli fasola czerwona, papryka i kukurydza w sosie pomidorowym. Jest to wegetariańska wersja popularnego dania chili con carne, czyli mięsa mielonego duszonego z warzywami. Warto dodać, że z języka hiszpańskiego słowo "con" oznacza "z", a "sin" - "bez". Poniższe danie jest szybkie do przygotowania i bardzo pożywne. Polecam wykorzystać pikantny przecier pomidorowy(...)ostrej papryki), aby danie było wyraziste w smaku.  Składniki na porcję dla 4 osób: 2 średniej wielkości czerwone papryki 2 średniej wielkości cebule 2-3 ząbki czosnku 1/2 puszka kukurydzy (po odsączeniu 100 g) 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 240 g) 500 g pikantnego przecieru pomidorowego 1 szklanka wody odrobina oliwy z oliwek przyprawy sól

Ugotować
Pasta z czerwonej fasoli z pistacjami 171

bezglutenowego, najczęściej pieczonego samodzielnie) chleba. Pasty kanapkowe to coś, co bardzo lubię. Są proste i szybkie w przygotowaniu i można nieźle eksperymentować z ich smakiem. Pasta z czerwonej fasoli to świetne źródło białka (zawiera więcej białka niż mięso) oraz witamin z grupy B.  Składniki: - 200 g czerwonej fasoli (waga przed ugotowaniem) - 1 cebula - garść pistacji

Smakuje zdrowo
GULASZ MEKSYKAŃSKI. 152

cisza, a ja, pochłonięta myślami, stoję po środku ulicy i czekam. Czekam, aż w końcu doznam olśnienia, co zrobić na obiad. GULASZ MEKSYKAŃSKI . /autorski;/ 2-3 porcje puszka czerwonej fasoli puszka zielonego groszku puszka marchewki  300g dobrej kiełbasy (ewentualnie parówki) 3 duże cebule 200g koncentratu pomidorowego 2 czerwone papryki 1 papryczka chili Cebulę drobno siekam, szklę(...)wrzucam do cebuli, smażę razem na złoty kolor.  Paprykę i chili pozbawiam gniazd nasiennych i drobno kroję. Dodaję do kiełbasy, przesmażam. Następnie wrzucam osączoną z zalewy czerwoną fasolę i marchewkę. Groszek dodaję wraz z połową zalewy. Całość duszę około 10 minut, po czym dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuję na wolnym gazie jeszcze 5-10 minut. Podaję na ciepło

W kuchni Karmel-itki
Chili con carne 191

mielonej wołowiny 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku  2 duże pomidory lub puszka pomidorów lima 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy (opcjonalnie) papryczki chili-według uznania (ja daję 2-3 ale można dać więcej) 1 czerwona papryka 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka czerwonej papryki(...)pomidorów odparuje, jakieś 15-20 minut na małym ogniu-mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodaj, czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kostkę, czerwoną fasolę, kukurydzę (jeżeli używasz), zamieszaj wszystko i powoli dodawaj bulion-tak aby powstał gęsty sos. Gotowe!  WSKAZÓWKI: Można podać z ryżem na sypko, tortillą, na sałacie lub samoistne danie

Kopystką po garach
Podkarpacki kociołek zbójnicki 324

proponuję danie jednogarnkowe – podkarpacki kociołek zbójnicki, czyli malutkie klopsiki z mięsa mielonego w towarzystwie duszonych warzyw – ziemniaków, pieczarek, papryki, marchewki, pietruszki i cebuli. Typowym podkarpackim dodatkiem jest tutaj czerwona fasola i majeranek. Składniki: 1 litr bulionu (może być z kostki) 4 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 2 czerwone papryki 500 g pieczarek 1 duża cebula(...)puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżki majeranku sól i pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Mięso: 500 g mięsa mielonego, najlepiej wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku 1⁄2 łyżki majeranku 1 jajko sól i pieprz 4 łyżki mąki do obtaczania Mięso mielone solimy (około 1/2 łyżeczki), dodajemy pieprz, , przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i jajko. Wyrabiamy gładką masę

Trzeci talerz
ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą, kruszonką... 109

jajka 3 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 3 krople, fasola czerwona 1 puszka, burak czerwony średni 1 sztuka, jabłka szara reneta 4 sztuki, cynamon 1 łyżeczka KRUSZONKA: 100 gram miękkie masło, 100 gram cukier, 150 gram mąka tortowa, puder cukier do posypania ciasta fasolę czerwoną wylać na sito i do rozdrabniacza, dodać burak obrany i pokrojony(...)mąki i dokładnie rozmieszać, misę przykryć talerzem na 30 minut w ciepłym miejscu do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli, wbić jajka, wlać resztę letniego mleka, dodać fasolę z burakiem i hakiem robota wyrabiać ciasta, po 3 minutach wyrabiania wlać letnie masło i wyrabiać z 8 minut misę nakryć talerzem i do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, u mnie

W Mojej Kuchni Lubię
Ziemniaki podsmażone z pieczarkami, papryką i fasolą 116

Ziemniaki to bez wątpienia nasz ulubiony zimowy składnik. Dania z nimi rozgrzewają i sycą. Dawno jednak nie jadłam podsmażanych ziemniaków i postanowiłam to zmienić. Z pieczarkami, papryką, czerwoną fasolą i całą masą aromatycznych przypraw obiad smakował wyśmienicie :) 5-6 średnich ziemniaków 200 g pieczarek żółta papryka 100 g czerwonej fasoli z puszki łyżka masła klarowanego łyżka oliwy

Mienta blog
Sałatka jajeczna z selerem, cieciorką i czerwoną fasolą 116

wszelkie imprezy. Moja sałatka jajeczna , którą przedstawiałam dawno temu na blogu tak, Wam się spodobała, że powstają nowe propozycje na sałatki jajeczne. Sałatka jajeczna z selerem, cieciorką i czerwoną fasolą / 3 porcje Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki selera konserwowego 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki 1 mała cebula

Moja smaczna kuchnia