pudrem buraczanym :) Przepis znalazłamna blogu Makóweczki —>KLIK, tu dodałam z moimi zmianami. A po więcej przepisów na bazie fasoli zapraszam tu—>KLIK. 2 puszki czerwonej fasoli (po 400 g) 3 dojrzałe banany (najlepiej z czarną skórką) 4 jajka 3 kopiaste łyżki surowego kakao 1/3 szklanki cukru kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody(...)innym malakserze kilka minut dłużej. Masę wylewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 50-60 minut (do suchego patyczka). Kroimy ostudzone. Smacznego :) Artykuł Brownie z czerwonej fasoli pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogZupa fasolowa ; blog: Co w kredensie piszczy Fasolka po bretońsku ; blog: Czerwień i błękit Sałata rzymska z boczkiem, fasolą i fetą ; blog: Czerwień i błękit Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli ; blog: Hajduczek naturalnie Fasolka po bretońsku ; blog: To i owo stokrotki Fasolowe curry z morszczukiem(...)blog: U stóp Benbulbena Sałatka z buraków i czerwonej fasoli ; blog: Mops w kuchni Minestrone z fasolką i makaronem ; blog: lejdi of the house Biała fasola z pietruszką i papryką ; blog: teczasmakow SOCZEWICA Krem z marchwi z pomarańczową soczewicą ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zupa z czerwonej soczewicy z batatem i wędzoną papryką ; blog: Twins Pot Soczewica
Weekendy w domu i ogrodziepóki co używam kupnych. MEKSYKAŃSKIE BURRITO (składniki na 6 tortilli) - 6 placków tortilli - 300 gram mięsa mielonego wołowego - duża cebula - ząbek czosnku - czerwona papryka - papryczka chili - pół puszki fasoli czerwonej - pół puszki kukurydzy - około 200 gram przecieru pomidorowego - sól, pieprz, papryka słodka, oregano - oliwa z oliwek do smażenia Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z dodatkiem(...)mięso będzie usmażone, na patelnie wlać przecier pomidorowy. Ja robię to stopniowo, ponieważ farsz nie może być zbyt rzadki (nie chcemy żeby wyciekał bokami z tortilli). Do farszu dodać fasolę czerwoną, kukurydzę oraz oregano. W razie potrzeby doprawić do smaku. Placki tortilli skropić lekko wodą i podgrzać na patelni lub w mikrofali. Ułożyć farsz, zawinąć. Burrito można podawać
Zgrabne Gotowaniemeksykańsku. W tym przepisie korzystam z gotowych półproduktów, mam na myśli to, że nie będę gotował ani fasoli, ani kukurydzy. Dostaniecie ją w dowolnym markecie. Składniki 100g czerwonej fasoli z puszki 50g kukurydzy z puszki 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki odrobina oregano sól pieprz 2 łyżki oleju(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy słodką i ostrą paprykę, odrobinę soli, pieprzu i oregano oraz koncentrat pomidorowy. Następnie wszystko przekładamy do blendera, dodajemy połowę odsączonej z zalewy kukurydzy i fasoli. Całość blendujemy do połączenia się składników. Nie musimy blendować zbyt długo, kawałki poszczególnych składników mogą być wyczuwalne w środku. Do zblendowanej pasty dodajemy pozostałą część fasoli i kukurydzy i wszystko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka dobra na każdą okazję. Z czerwona fasolą, papryką, kukurydzą, żółtym serem i majonezem, dziś także z dodatkiem zielonego groszku. Sałatka, do której czasem wrzucam kawałki wędliny lub parówek, jajko na twardo lub oliwki, urozmaicam jak się da, każda wersja wygrywa. Sałatka meksykańska z zielonym groszkiem SKŁADNIKI: puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka ananasa w kostce
Zasmakuj KuchniJest to danie idealne na dni gdy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie, gdyż robi się praktycznie samo. Nazwałam je kurczak po meksykańsku, gdyż ma kukurydzę i czerwoną fasolę, ale pewnie na tym powiązania się kończą. Jednak nie zmienia to faktu, że jest to bardzo pyszne i pożywne danie ;) Kurczak po meksykańsku składniki: 2 piersi z kurczaka(...)mała puszka kukurydzy 1 mała puszka czerwonej fasolo około 200 ml bulionu 1/2 szklanki ryżu (u mnie brązowy) 1 zielona papryka 1 czerwona cebula 1 mała puszka pulpy pomidorowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak po meksykańsku wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy ostrą i słodką papryką, mielonym imbirem. Smażymy przez około 3 minuty na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojoną
Delusional Trinesmakuje i zapewnia prawidłowe odżywianie. KASZA QUINOA PO MEKSYKAŃSKU /własny;/ 4 porcje 1 szklanka kaszy quinoa 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 papryczka chili 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki dobrej jakości koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki chili w płatkach sól, pieprz olej do smażenia do podania: świeża kolendra(...)minut, od chwili zawrzenia płynu w garnku. Kasza powinna wchłonąć większość lub nawet całość wody (bulionu). Cebulę, czosnek obieram, siekam wraz papryczką i podsmażam na kilku łyżkach oleju.Kukurydzę, fasolę czerwoną i białą odcedzam na sicie. Wrzucam do rondla z cebulą, dodaję komosę ryżową i podmsażam całość. Na końcu dodaję przyprawy, koncentrat, podgrzewam 2 minuty, ciągle mieszając. Podaję
W kuchni Karmel-itkitakie eksperymenty :) Składniki: makaron ( ja użyłam tagliatelle z dodatkiem czosnku niedźwiedziego) 300 gram 500 gram mięsa mielonego ćwierć papryki czerwonej czerwona cebulka ząbek czosnku pół puszki fasoli czerwonej opakowanie szynki parmeńskiej- 8 plasterków 300 gramów sera żółtego tartego cztery łyżki passaty pomidorowej sól pieprz oregano papryczki chili chili w płatkach oliwa z oliwek opcjonalnie łyżeczka cukru(...)makaronu, na rozgrzanej oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę, ząbek czosnku i papryczkę chili. Dodaję mięso mielone i chwilę smażę całość. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i fasolę czerwoną z puszki. Smażę całość przez około 6 minut. Przyprawiam solą, pieprzem, oregano, papryczką chili w płatkach. Dodaję passatę pomidorową i całość duszę jeszcze przez 10 minut. Opcjonalnie możemy dodać
Mango PapajaTreściwa zupa z dodatkiem czerwonej fasoli na chłodne dni, jak ten dzisiejszy - doskonale rozgrzewa a przy tym rewelacyjnie smakuje. W wersji na szybko można użyć fasoli z puszki. SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka, 300 g fasoli czerwonej , 1 l bulionu warzywnego, 1 cebula, 1 papryka czerwona, ½ puszki kukurydzy, 1 puszka pomidorów krojonych, 2 papryczki chilli , ½ łyżeczki(...)paprykę kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie podsmażamy cebulę, dodajemy kurczaka oraz rozdrobnione papryczki chilli, smażymy 10 minut. Następnie dodajemy paprykę czerwoną i pomidory podsmażamy 5 minut, podlewamy bulionem, dodajemy fasolę i kukurydzę – gotujemy 10 minut pod przykryciem, dodajemy paprykę słodką, przyprawę meksykańską oraz sól i pieprz, zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie – zagotowujemy
słodki bratekSkładniki: Filet z kurczaka 2 pojedyncze Nachos 150 g Papryka czerwona Ogórki konserwowe 5 Kukurydza konserwowa Fasola czerwona z puszki Kapusta pekińska mała ok 1 kg Pomidory malinowe 2 duże Jogurt naturalny 170 g Majonez 3 łyżki pełne czosnek ząbek Sól Pieprz Przyprawa do gyrosa łyżka Przygotowanie: Na początku przygotujemy sos. Przeciskamy przez praskę ząbek czosnku, dodajemy jogurt(...)majonez, sól oraz pieprz. Na koniec wszystko razem mieszamy i sos jest gotowy. Sałatkę układamy warstwowo: Połowa kapusty pekińskiej poszatkowanej, puszkę czerwonej fasoli, paprykę pokrojoną w kosteczkę, fileta z kurczaka, Całość polewamy połową przygotowanego sosu. Kolejna warstwa to kukurydza z puszki, ogórki konserwowe pokrojone w większą kostkę, pomidory pokrojone w większą kostkę, pozostałą kapustę pekińską poszatkowaną. Całość polewamy pozostałym
Kulinarne przygodyskładniki dla czterech osób 4 średnie cukinie 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, lub ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 1 opakowanie camemberta 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 pomidory 6 łyżek oliwy sól, pieprz dodatkowo natka pietruszki, świeża bazylia lub szczypior(...)paski papryki, oraz pomidory obrane ze skóry i pokrojone w cząstki i smażymy dalsze 5-7 minut. Następnie do patelni dorzucamy ryz ( lub kaszę jaglaną) i czerwoną fasolę, całość doprawiamy solą, oraz pieprzem i dusimy dalsze 3-5 minut. Ciepły farsz układamy na cukiniach, a następnie warzywa wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez
Miód i pieprzSkładniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka, 2 łyżki oleju, 1 łyżka przyprawy curry, 220g zielonej fasolki szparagowej, puszka kukurydzy (po odsączeniu 285g), puszka czerwonej fasoli ( po odsączeniu 240g), 1 świeża czerwona papryka, 1 świeży ogórek , 4-5 łyżek majonezu, sól, pieprz, garść posiekanej natki pietruszki, 1 szklanka o pojemności 250ml makaronu. Przygotowanie: Piersi kurczaka pokroić w kostkę, dodać(...)przywarł do dna garnka. Gdy makaron jest już miękki wyłożyć go na durszlak, przelać zimną wodą i pozostawić na kilka minut. Z kukurydzy odlać wodę. Z czerwonej fasoli również odlać wodę, ale dodatkowo przelać ją zimną wodą, odsączyć. Paprykę przekroić na pół, oczyścić i pokroić w kostkę. ogórek obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski
W kuchni u Monikinawet w najbardziej mroźne dni. Potrzebne nam (na 4 porcje): - 500 g mielonej wołowiny - 2 cebule czosnkowe - 4 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego - puszka czerwonej fasoli - mała puszka kukurydzy - 1 spora czerwona papryka - 1 średnia żółta papryka -150 ml bulionu warzywnego - oliwa z oliwek lub olej rzepakowy - 2-3 papryczki chili marynowane - ostra papryka(...)czas mieszając. Papryki pokroić w sporą kostkę, chili (po uprzednim usunięciu pestek) drobno poszatkować i dodać razem z kukurydzą do mięsa. Po około 5-7 minutach dodać osączoną czerwoną fasolę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jeśli jest za mało pikantne dodać ostrej mielonej papryki. Gotować jeszcze 5 minut, tak żeby papryka była miękka. Podawać z ryżem, makaronem
W poszukiwaniu inspiracjiKolejne udane połączenie granatu z fasolą. Tarta na kruchym spodzie faszerowana szpinakiem, czerwoną fasolą i granatem, w sosie z gorgonzoli i parmezanu. Czas przygotowania: 40 minut + chłodzenie ciasta Porcje: 8 Składniki: Ciasto: 125 g mąki pszennej, 75 g schłodzonego masła w kawałkach, szczypta soli, zimna woda, oliwa do posmarowania formy. Nadzienie: 200 g liści szpinaku, 1 puszka(...)odsączonej czerwonej fasoli, 250 g kremowej gorgonzoli, 4 łyżki tartego parmezanu, 3 jaja, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, Sól i pieprz do saku, Granat, Oliwa truflowa. Przygotowanie: W malakserze zmiksować „na okruchy” mąkę, sól i masło (lub posiekać składniki nożem na stolnicy). Szybko zagnieść ciasto z niewielką ilością zimnej wody, r ozwałkować na stolnicy, wyłożyć
SzczyptaSmaQBURGERY WEGETARIAŃSKIE Z FASOLI CZERWONEJ I CIECIERZYCY - KOTLETY MIELONE BEZ MIĘSA Burgery z fasoli i ciecierzycy to fajna alternatywa dla mięsnych kotletów mielonych. Te są delikatniejsze w smaku, mocno doprawione, z wyraźną nutą orientalną. Do tego sos jogurtowy a’la tzatziki i mamy super przekąskę dla gości, lunch do pracy lub samodzielny obiad dla całej rodziny. Doskonała propozycja(...)tradycyjnych mięsnych kotletów, to proponuję właśnie te burgery z fasoli i ciecierzycy jako ich zamiennik. Smacznego! J SKŁADNIKI NA BURGERY (ok. 16 kotletów średniej wielkości) 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 200 g ugotowanej ciecierzycy 1 jajo posiekany pęczek pietruszki płaska łyżeczka soli 2 łyżki mąki jaglanej ( ja zmieliłam w młynku do kawy kaszę jaglaną. Można też użyć zwykłej mąki
Calzonella.com