zależności od potrzeby- w wersji słonej lub słodkiej. Dzisiaj miałam ogromną chęć na słodką i do tego kakaową wersję Grzybka :) Zapraszam więc na smaczną propozycję pod postacią grzybka czekoladowego polanego gorącymi owocami- idealnego na leniwe śniadanie (kiedy to czas Nas nie goni), tudzież słodki podwieczorek, podany dodatkowo np. z kleksem bitej śmietany czy jogurtu naturalnego. Pyszności!!! :))) 2-3 porcje Omlet(...)czekoladowy: * jajka- 3 szt. (żółtka i białka oddzielnie) * cukier trzcinowy- 1 czubata łyżka * kakao- 1 czubata łyżka * mąka pszenna- 1 czubata łyżka * sól- szczypta * masło klarowane- do smażenia Gorące owoce: * mix czerwonych owoców- około 300 g (poza sezonem polecam mrożone) * cukier trzcinowy- 1 czubata łyżka * sok z limonki- 1 łyżeczka Omlet czekoladowy: Mąkę wymieszać z kakao. Żółtka utrzeć z cukrem
Kraina Miodem Płynącapracochłonnych. Jest jednak bardzo smaczne, a pracę przy niemu spokojnie można sobie rozłożyć na dwa a nawet trzy dni :) Kakaowy biszkopt, masa jabłkowa z cytrynową galaretką, krem budyniowy i czekoladowa polewa, to musi smakować pysznie! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię(...)rozsmarować na nim tężejącą galaretkę z jabłkami. Na galaretce rozsmarować krem budyniowy, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować polewą czekoladową.* Smacznego :) Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 1 łyżka mleka Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej, rozsmarować na wierzchu ciasta
Domowa cukiernia Ewydość często na śniadanie lub kolację. Dzisiaj mam dla Was placki z serka ricotta bez jajek. Są bardzo mięciutkie pulchne i smaczne. Można oprószyć je cukrem pudrem, posypką czekoladową. Do tego szklanka kakao lub mleka i pyszne śniadanie nie tylko dla dzieci. Jeśli macie ochotę na inne placki to zapraszam tutaj Składniki 250 g sera ricotta 2 szklanki mleka(...)cukier według własnego smaku 1 łyżka cukru waniliowego 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia posypka czekoladowa Wszystkie składniki umieścić w miseczce i zmiksować na gładko. Na patelni rozgrzać olej i nakładać ciasto na patelnię łyżką. Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub posypką czekoladową. placki z serem ricotta bez jajek
O kuchni z uczuciemBlok czekoladowy czyli kakaowa pychotka z herbatnikami i bakaliami. To przysmak z mojej młodości idealny na deser dla najmłodszych. Bloku czekoladowego nie da się zjeść dużo na raz, ale smakuje świetnie i przygotowuje się go bardzo szybko. Składniki na keksówkę 30 cm -10 cm : 250 g masła 3/4 szklanki cukru kryształu 4-5 łyżek kakao 400 g mleka(...)oraz orzechy i całość dokładnie mieszamy łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy przekładamy masę i dokładnie ją rozprowadzamy, po czym wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Artykuł Blok czekoladowy czyli kakaowa pychotka + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniaczekolady? A jeszcze w ciepłym deserze? Ja uwielbiam! A płynny środek, oklejający łyżeczkę! Wszystkim smakoszom czekolady i tym, którzy po prostu lubią słodycze ;) Albo chcą kogoś zaskoczyć ciekawym deserem... Czekoladowa pychotka Składniki: 60 g masła 60 g gorzkiej czekolady max. 60 % 60 g cukru 2 jajka 25 g mąki pszennej Przygotowanie: W kąpieli wodnej trzeba roztopić masło(...)czekoladą i podgrzać, aż nasza masa stanie się jednolita. Jajka ubijamy z cukrem, aż się lekko spienią ;) Ciągle mieszając dodaję masę czekoladową i na samym końcu wsypuję przesianą mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę. Przygotowujemy dwie kokilki, mocno je natłuszczając. Do tak przygotowanych foremek wlewamy masę czekoladową. Zostawiamy ok. 5 mm od góry (by mogło nam wyrosnąć ciasto ;) Pieczemy
Lawendowe Niebokojarzy mi się z dzieciństwem i ukochaną babcią! Zawsze w sobotę wysyłała mnie do pobliskiego sklepu, gdzie była dostawa świeżutkich eklerek prosto z cukierni. Nieziemsko słodkie, oblane dużą ilością czekoladowej polewy i wypełnione po brzegi słodkim kremem śmietanowym – na samo wspomnienie cieknie ślinka! Ja postawiłam dziś na bardziej delikatne, lżejsze, a słodki, tłusty krem śmietanowy zamieniłam na fantastyczny francuski(...)żółtko – 6 szt * cukier – 100 g * mąka pszenna – 40 g * mąka ziemniaczana – 40 g * laska wanilii – 1 szt POLEWA CZEKOLADOWA: * dobrej jakości czekolada – 50 g * masło – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO PTYSIOWE: W garnku gotujemy wodę z masłem, na gotującą wsypujemy mąkę i cały czas ucieramy drewnianą łyżką. Ucieramy do momentu aż ciasto
Ostra na Słodkowrzątku 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki cukru warstwa kakaowa 300 ml śmietany 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka kakao 50 ml wrzątku 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka wiórek czekoladowych Delecta bita śmietana Truskawki blendujemy, we wrzątku rozpuszczamy cukier i żelatynę, mieszamy i wlewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem, żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. dodajemy kakao(...)żelatynę , mieszamy, i dodajemy trochę wiórek czekoladowych kiedy masa już jest chłodna, wylewamy drugą warstwę , Ponownie wstawiamy do zastygnięcia. Na koniec dekorujemy bitą śmietaną i odrobią wiórek czekoladowych
Gotowanie jest łatweDzisiejsza propozycja to nieco zmodyfikowany przepis na prosty domowy sernik – na spodzie z ciasteczek czekoladowych (świetnie nadadzą się Oreo, ja użyłam czekoladowej wersji Neo z Lidla), z domowymi wiśniami ze słoika. Moja blaszka ma średnicę 16 cm jeśli pieczecie sernik w większej tortownicy składniki trzeba pomnożyć przez dwa. Składniki: 500 g sera na sernik (może być z wiaderka(...)szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka budyniu waniliowego 1 limonka 50 g masła + ok. 120 g ciasteczek czekoladowych typu markizy, ok. 300 ml wiśni ze słoika wraz z zalewą, 1 łyżka żelatyny Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ser i jajka warto wyciągnąć wcześniej z lodówki. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia
CiastkozercyMocno czekoladowe ciasto zwane „Brookliński Blackout”. Gęste, z dużą ilością kakao. Dla przełamania smaku czekolady można posmarować ciasto kwaskowatym dżemem lub na krem położyć świeże owoce. Przygotowałam je na 12 kwietnia, na dzień czekolady :). Podobno w latach 40-50-tych blackouty były codziennością nowojorczyków, były bardzo popularne na Brooklynie, gdzie przygotowywała je piekarnika „Ebinger Baking Company”, która słynęła(...)tego ciasta. Polecam… (z modyfikowany przepis z gazety „goodfood” 3/2016). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn . Czekoladowe ciasto „Brookliński Blackout” Składniki: Ciasto: 140g masła 100ml oleju roślinnego 140g maślanki 100ml zaparzonej kawy 2 duże jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 170g jasnego brązowego cukru 80g ciemnego cukru dark muscovado 250g mąki pszennej
Mała CukierenkaWięc uwierzcie, że jak tylko znalazłam ten przepis, to od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Ciasto jest przepyszne. Delikatny, lekki biszkopt, brzoskwinie w aromatycznej galaretce i puszysta pianka czekoladowa... Poezja :) W orginalnym przepisie zmieniłam tylko czekoladę z gorzkiej na mleczną, bo akurat taką wolę - ale to już można dobrać wg uznania. Składniki na biszkopt: 5 jajek (w temp. pokojowej(...)łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Warstwa brzoskwiniowa: 1 duża puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml gorącej wody Warstwa czekoladowa: 120 g mlecznej czekolady 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Polewa czekoladowa: 70 ml śmietanki kremówki 30% 70 g mlecznej
Świat Ciastasernik używamy jedynie serka mascarpone, śmietany 18%, śmietany kremówki i masła orzechowego :) Polecam bardzo ten przepis. Nam smakował wyśmienicie ...niezwykle delikatny, pyszny orzechowy smak, polany polewą kajmakową i czekoladową.....pychota <3 Piekłam po raz pierwszy...ale jedno jest pewne :) nie po raz ostatni ;) Wymiary tortownicy : średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 60 minut Przepis zaczerpnięty z Magazynu "Pyszne" Składniki(...)piekarniczej, nalałam wodę, foremkę z ciastem włożyłam do wody ( należy zwrócić uwagę na to, aby woda nie wlała się pod formę - ja mam z odpinanym dnem). Polewa kajmakowa i czekoladowa 80 g kremówki podgrzewamy w garnku. Czekoladę łamiemy na małe kosteczki i wrzucamy do kremówki. Mieszamy aby powstał, gładki sos. Przelewamy do małej miseczki. 50 g cukru karmelizujemy w garnuszku
Słodkości i nie tylkobezglutenowy ideał. Tort, który swoim smakiem przypomina prawdziwy, no może nawet i jest lepszy. Koncepcję na biszkopt zaczerpnęłam od Weroniki Madejskiej, reszta to moje próby i błędy. ;-) Biszkopt czekoladowy: 20 jajek przepiórczych (6 zwykłych) 170 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soda 200 g cukru 5 łyżeczek kakao Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i po jednym jajku(...)oczywiście, jeżeli dla kogoś jest mało słodkie proszę dodać odrobinę cukru pudru. Biszkopt przekroić na dwie części. Obie obficie nasączyć nalewką wiśniową. Przełożyć kremem. Wiśnie wcisnąć w krem czekoladowy. Wierzch i boki tortu przystroić kremem. Przed podaniem włożyć do lodówki na kilka godzin
Humanistka w kuchnicukier wanilinowy Delecta 1 margaryna Dodatkowo: 1 białko mak niebieski kolorowe posypki (użyłam posypek z linii Decorada od Delecty: posypka smak owocowy, maczek smak truskawkowy, maczek smak mango, płatki czekoladowe) polewa smak mlecznej czekolady Delecta Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kawałki margaryny i śmietanę, całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (gdyby nie chciało(...)pieczemy do zrumienienia (20-23 minuty, bo są grubsze). Wszystkie elementy studzimy. Kapelusze smarujemy polewą o smaku mlecznej czekolady (przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu). Posmarowałam nie wszystkie, bo czekoladowe miały wyglądać jak podgrzybki, a te bez polewy jak prawdziwki :D KREM: Z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w nim obie mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i wlewamy zawartość
Kolorowy Przepisownikdlatego tak bardzo lubimy desery, które czekolada uświetnia swą obecnością. Przy czym nalegam – po co wymyślać skomplikowane wyszukane słodkości, skoro tak po prostu można przygotować te wspaniałe i bezpretensjonalne czekoladowe ciasteczka? I mam propozycję – przygotuj je koniecznie dla kogoś, kogo właśnie się spodziewasz się u progu swych drzwi. Obłędny zapach wydobywający się z piekarnika sprawi , że każdy gość poczuje się(...)dowolny) 100g wegańskiej margaryny (u mnie zawsze ALSAN-bio) 50g górskich płatków owsianych 1-2 łyżki roślinnego mleka 30-40g ciemnej czekolady (pokrojonej w drobne kawałki) lub łezek czekoladowych Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, przesiane kakao oraz cukier, całość zamieszaj. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę
Roślinna - blog wegańskimasła - użyłam margaryny. W tym przypadku - zamiast ciastek miałabym roztopiony placek... W porę zauważyłam swój błąd i ratując sytuację dodałam kilka składników, a później wraz z rodziną zajadaliśmy się czekoladowym deserem. Do dziś nie mam pojęcia jak "to" nazwać: ciasto, deser? W każdym razie "to coś" jest przeeepyszne zaraz po upieczeniu oraz po schłodzeniu w lodówce. Konsystencja deseru początkowo(...)upieczeniu, ostudzonego) - przypomina miękki, puszysty i wilgotny sernik. Zimny kojarzy mi się z blokiem czekoladowym (ale nie twardym), czy ciastem na bazie kaszy. Ten czekoladowy smak jest po prostu nie do opisania! Sami spróbujcie, bo naprawdę warto - jestem dumna z tego przepisu. Od dawna lubię motto: "nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło". (Tortownica o średnicy
Di gotuje