porze. Naleśniki, omlety i owsianki odpadają w przedbiegach, bo za dużo czasu trzeba im poświęcić. Granola za to jest słodka, chrupiąca, szybka i pyszna. Ideał! Ta akurat jest obłędnie czekoladowa. Kakao, ciemna czekolada i malutkie, chrupiące kawałeczki ziaren kakaowca. Osłodzona (według C. za mało) syropem klonowym i lekko dymnym cukrem muscovado. Do tego słodko-kwaśne kawałki suszonych wiśni, i już(...)więcej nie potrzeba do szczęścia. Intensywnie czekoladowa, niemal wytrawna w smaku (dla dzieci proponuję pominąć ziarna kakaowca, i przynajmniej część czekolady zamienić na mleczną), dla mnie idealna. Rozpoczęty nią dzień, nawet taki w środku nocy, po prostu musi być dobry. Przepis znalazłam u Doroty . Zamiast pekanów, jeśli ich nie macie, proponuję użyć orzechów laskowych. Też jest boska! Granola czekoladowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOzdobić tort możecie również dowolnie. U mnie wierzch to masa kajmakowa, boki krem z mascarpone plus na wierzchu orzechy i podprażone płatki migdałów. Równie dobrze możecie tort polać polewą czekoladową. Co prawda tort pieczony jest w okrągłej formie, ale myślę, że spokojnie możecie upiec w tradycyjnej blaszce, otrzymując po prostu przekładany placek. W cieście znajduje się sporo mielonych orzechów(...)niewielka ilość mąki. Chałwę w kremie możecie pominąć zupełnie, lub zastąpić ulubionymi czekoladowymi cukierkami. Ważnym elementem każdego ciasta z kremem jest poncz do nasączania. To on wraz z kremem robi ciasto. Nie bójmy się zatem nasączać porządnie blatów ciasta. Nie ma nic gorszego od suchego ciasta z kremem Tort piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. U nas bez problemu
Mieszam w Garnkuczasie przygotować nadzienie. Do metalowego garnuszka wlać ajerkoniak, dodać białą polewę, mieszając nad parą wodną, doprowadzić do rozpuszczenia polewy i połączenia składników, ostudzić. Następnie nadzienie nałożyć w czekoladowe wgłębienie, wstawić do lodówki. Rozpuścić pozostałą czekoladę, ostudzić, zalać wierzch czekoladek, odstawić do całkowitego stężenia. Ostrożnie wyjmować czekoladki z foremek. Ja nie miałam sylikonowych foremek, więc zrobiłam je w plastikowej foremce(...)dekoracji, fondue, oraz robienia pralin. Bardzo smaczna, w 100 % orginalna, nadaje się również do zrobienia czekolady gorącej po dodaniu mleka. Polecam wszystkim tą czekoladę, bo można wyczarować z niej czekoladowe cudeńka. Czekolada Callebaut posiada status kuwertury czekoladowej co oznacza, iż zawiera więcej masła kakaowego (min. 32-39%), co w połączeniu z obróbką termiczną nadaje kuwerturze połysk, łagodny i długo
Kuchnia Danusimleko - 800 ml budyń waniliowy - 1 op budyń czekoladowy - 1 op masło - 300 g alkohol - 1 kieliszek cukier - 10 łyżek z 400 ml mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z 5 łyżkami cukru, a w szklance rozmieszać budyń waniliowy, wlać do gotującego się mleka i mieszać do zgęstnienia, odstawić do przestygnięcia. Tak samo postąpić z budyniem czekoladowym. Masło(...)podzielić na pół, i wrzucić do dwóch misek, zmiksować je na pulchną masę i dodawać po łyżce budyniu waniliowego, na koniec dodać alkohol.Tak samo postąpić z kremem czekoladowym. Gotowe kremy nakładamy w miseczki waflowe i od razu podajemy
Camilla w kuchniMazurek czekoladowo wiśniowy Mazurki to nie są moje ulubione wypieki. Aczkolwiek czasami i u mnie goszczą na stole, z reguły w okolicy Świąt Wielkiej Nocy. Ten mazurek przypadł do gustu wielu moim gościom, więc chyba częściej zagości w repertuarze moich ciast. Robi się go niezwykle prosto. Potrzebne są wiśnie z nalewki, których u mnie jest zawsze nadmiar, w wersji(...)pominięcie tego składnika w ogóle, też będzie smacznie. Składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody masa czekoladowa: 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) 200 g miękkiego masła 100 ml mleka 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 2 czubate łyżki masy kajmakowej wiśnie z nalewki płatki migdałowe Sposób przygotowania
na moim stole...pomarańczowa kandyzowana 100 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 1 łyżka, aromat pomarańczowy Delecta 4 krople, twaróg 1 kg/wiaderko, olej rzepakowy 5 łyżek, biszkopty okrągłe 1 opakowanie, polewa czekoladowa 1 opakowanie, kolorowa posypka Decorada Delecta kolorowy maczek - ile potrzeba, kolorowa posypka Decorada Delecta płatki czekoladowe - ile potrzeba, kolorowa posypka Decorada Delecta karmelowe chrupki - ile potrzeba jajka, cukier, przyprawę(...)sprawdzic patyczkiem czy środek jest uieczony, jeśli patyczek nie jest suchy to dopiec na termoobiegu w 160 C z 10 minut, zostawić sernik do wystudzenia sernik polać stopioną polewą czekoladową i posypać kolorowymi posypkami Decorada Delecta - sernik jest bardzo delikatny, aromatyczny i pyszny.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczekoladowe blaty , solidna warstwa słodkiej karmelowej masy i pewien dodatkowy składnik , który charakteryzuje to ciasto. Prażony , lekko skarmelizowany słonecznik. To dzięki niemu ciasto przyjemnie chrupie. Składniki : Blaty czekoladowe : 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka ) 1 szklanka cukru 3 łyki oleju 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Karmelizowany słonecznik: 30 dkg pestek słonecznika (już(...)rozetrzeć ,aż nabierze nieco puszystości .Ucierając cały czas dodawać po łyżce zimny budyń i karmel. Na końcu wsypać 1/3 porcji prażonego słonecznika. Wymieszać. W formie układamy jeden blat czekoladowego ciasta , na nim rozsmarowujemy 2/3 masy karmelowej , przykrywamy drugim blatem ciasta , smarujemy pozostałą masą . Wierzch obsypujemy pozostałym słonecznikiem. Ciasto przed spożyciem najlepiej kilka godzin schłodzić w lodówce ,żeby masa zastygła
Malinowa Kawiarenkawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: gotujemy rodzinnie . Muffinki są pyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno czekoladowe. Robi się je bardzo łatwo i niezwykle szybko - nie ma opcji, aby nie wyszły. Wierzch można udekorować polewą czekoladową, lukrem lub posypać drobinkami czekoladowymi. (6-7 sztuk) 3/4 mąki pszennej 2/3 szklanki cukru (użyłam brzozowego) 2 łyżki kakao
Di gotujeDelecta opakowanie przyprawy do sernika Delecta jajko do posmarowania bułek Nadzienie: 1 dowolny budyń firmy Delecta lub po: 16 gram budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecta, 16 gram budyniu czekoladowego z belgijską czekoladą Delecta i 16 gram budyniu waniliowego z prawdziwą wanilią Delecta 500 gram mleka 35 gram cukru trzcinowego/ksylitolu dżem malinowy 100% owoców Do posypania: karmel Delecta(...)maczek truskawkowy Delecta kamyczki czekoladowe Delecta Przygotowanie: Pomieszaj ze sobą wszystkie suche składniki na ciasto (mąkę orkiszową, drożdże, cukier trzcinowy/ksylitol, cukier cytrynowy, przyprawę do sernika) Dodaj rozpuszczony, przestudzony olej kokosowy, jajka, kefir i rozgnieciony twaróg. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na min.1 godz. W tym czasie ugotuj budynie: w szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe i cukier trzcinowy/ksylitol, resztę mleka
Smiling ShrimpSmaczne i lekkie ciasto z kawałkami ananasa w masie budyniowej z bitą śmietaną i czekoladowymi bezami. Ciasto nie wymaga pieczenia, a dzięki dodatkowi soku z limonki i mięty, jest orzeźwiające ;) SPÓD: 150 g biszkoptów 1 łyżeczka kakao 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka miodu 100 g daktyli MASA ANANASOWA: 1 puszka ananasa (340g) 1 1/2 szklanki napoju (jabłko, limonka, mięta(...)budyniu śmietankowego 50 g masła KREM ŚMIETANKOWY: 1 szklanka śmietanki 30-36 % 1 łyżka cukru pudru bezy czekoladowe Daktyle zalać wrzątkiem, tak aby znalazły się pod wodą i odstawić do wystudzenia. Biszkopty rozkruszyć w rozdrabniaczu na proszek i wymieszać z kakao oraz wiórkami kokosowymi. Daktyle odsączyć z wody i zmiksować blenderem razem z miodem do uzyskania gładkiego kremu. Połączyć razem
https:KKuchniaMniampozostałej kruszonki, którą wykorzystałam do crumble z owocami leśnymi , przygotowałam mocno czekoladowe, wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz, babeczki z bananem. Resztę kruszonki można śmiało zamrozić. Z podanego przepisu wychodzi 12 wyrośniętych, ślicznych babeczek. Dodatek oliwy z oliwek dodatkowo sprawił, że babeczki są doskonałe w smaku. Idealne na śniadanie lub imprezowe słodkości. Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Składniki(...)jednej misce łączymy ze sobą suche składniki, w drugiej mokre razem z dokładnie rozdrobnionym bananem. Mokre składniki przekładamy do suchych i starannie mieszamy, aż powstanie jednolita masa bananowo - czekoladowa. Do foremek na muffinki przelewamy ciasto na 3/4 wysokości, posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze
Moja smaczna kuchniałyżka masła 1 łyżka miodu składniki na masę malinową: 2 garście malin mrożonych 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka żelatyny składniki na masę czekoladową: 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao) 1 łyżka masła 1 łyżka serka mascarpone do dekoracji: maliny migdały w płatkach wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem na gładkie ciasto. Formujemy(...)ognia i rozpuszczamy w tej miksturze żelatynę. Gdy mikstura lekko przestygnie wykładamy ją na spód mazurka i równomiernie rozprowadzamy. Gdy masa malinowa lekko się zetnie wykładamy na nią masę czekoladową. Czekoladę wraz z masłem i mascarpone roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotową masę czekoladową rozprowadzamy na malinach. Gdy jest jeszcze świeża dekorujemy za pomocą malin i migdałów
Przysmaki Karolkimazurek Czas przygotowania: Składniki: Ciasto 100 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 100 g schłodzonego masła 50 g cukru trzcinowego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy 150 g schłodzonego serka mascarpone 100 g białej czekolady 100 ml śmietany 36% 5 0 ml syropu z kwiatów czarnego bzu sok z połowy limonki 1 łyżka herbaty matcha(...)odetnij nadmiar ciasta, nakłuj dno widelcem, wstaw do lodówki na 15 minut. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180'C na 15-18 minut, wystudź w foremce. Krem czekoladowy z matcha Herbatę matcha wymieszaj z syropem z kwiatów czarnego bzu i sokiem z limonki. W małym rondlu zagotuj śmietanę i agar, dodaj połamaną białą czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia czekolady
SzczyptaSmaQdziś to numer jeden wśród serników. Sernik o zniewalającym słodkim smaku chałwy, gdzie przełamaniem są czerwone porzeczki. Całość otulona kruchym czekoladowym ciastem i udekorowana kajmakiem. Po prostu rewelacyjne i obłędne ciasto. Kruche ciasto: 150 g maki pszennej 100 g masła 82% 50 g cukru pudru 1,5 łyżeczki kakao 1 duże jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)duże jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g chałwy waniliowej 50 g chałwy waniliowo – kakowej 1 szklanka czerwonych porzeczek Dekoracja: 200 g kajmaku HELIO Czekoladowe kuleczki do dekoracji 50 g chałwy do posypania Kruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie wylepiamy
VioletoweKucharzenieWitam serdecznie Propozycja na pyszną babkę cytrynową udekorowaną lukrem, babkę możemy również udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Babka jest bardzo pyszna, puszysta, prosta i szybka w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie zdecydował się jaki przepis wybrać aby upiec babkę cytrynową to może się skusi na mój przepis i go wypróbuje. Będziemy potrzebować: użyłam foremki z kominkiem o średnicy(...)patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona. Upieczoną babkę wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia – zimną babkę udekoruję lukrem lub polewą czekoladową, można również oprószyć cukrem pudrem. Jeżeli przygotowujemy polewę czekoladową to wystarczy przygotować z połowy porcji podanej w przepisie na pewno wystarczy do udekorowania babki. Po udekorowaniu babkę odstawiam aby polewa
Uwaga Babcia Gotuje