czekoladowe - 14735 przepisów (strona:200/983)

Sernik pieczony z mascarpone i masłem orzechowym 509

sernik używamy jedynie serka mascarpone, śmietany 18%, śmietany kremówki i masła orzechowego :) Polecam bardzo ten przepis. Nam smakował wyśmienicie ...niezwykle delikatny, pyszny orzechowy smak, polany polewą kajmakową i czekoladową.....pychota <3 Piekłam po raz pierwszy...ale jedno jest pewne :) nie po raz ostatni ;) Wymiary tortownicy : średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 60 minut Przepis zaczerpnięty z Magazynu "Pyszne" Składniki(...)piekarniczej, nalałam wodę, foremkę z ciastem włożyłam do wody ( należy zwrócić uwagę na to, aby woda nie wlała się pod formę - ja mam z odpinanym dnem). Polewa kajmakowa i czekoladowa 80 g kremówki podgrzewamy w garnku. Czekoladę łamiemy na małe kosteczki i wrzucamy do kremówki. Mieszamy aby powstał, gładki sos. Przelewamy do małej miseczki. 50 g cukru karmelizujemy w garnuszku

Słodkości i nie tylko
Tort bezglutenowy czekoladowy z wiśniami 195

bezglutenowy ideał. Tort, który swoim smakiem przypomina prawdziwy, no może nawet i jest lepszy.  Koncepcję na biszkopt zaczerpnęłam od Weroniki Madejskiej, reszta to moje próby i błędy. ;-) Biszkopt czekoladowy: 20 jajek przepiórczych (6 zwykłych) 170 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soda 200 g cukru 5 łyżeczek kakao Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i po jednym jajku(...)oczywiście, jeżeli dla kogoś jest mało słodkie proszę dodać odrobinę cukru pudru. Biszkopt przekroić na dwie części. Obie obficie nasączyć nalewką wiśniową. Przełożyć kremem. Wiśnie wcisnąć w krem czekoladowy. Wierzch i boki tortu przystroić kremem. Przed podaniem włożyć do lodówki na kilka godzin

Humanistka w kuchni
Ciastka/babeczki "grzybki" 214

cukier wanilinowy Delecta 1 margaryna Dodatkowo: 1 białko mak niebieski kolorowe posypki (użyłam posypek z linii Decorada od Delecty: posypka smak owocowy, maczek smak truskawkowy, maczek smak mango, płatki czekoladowe) polewa smak mlecznej czekolady Delecta Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kawałki margaryny i śmietanę, całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (gdyby nie chciało(...)pieczemy do zrumienienia (20-23 minuty, bo są grubsze). Wszystkie elementy studzimy. Kapelusze smarujemy polewą o smaku mlecznej czekolady (przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu). Posmarowałam nie wszystkie, bo czekoladowe miały wyglądać jak podgrzybki, a te bez polewy jak prawdziwki :D KREM: Z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w nim obie mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i wlewamy zawartość

Kolorowy Przepisownik
Proste wegańskie czekoladowe ciasteczka 197

dlatego tak bardzo lubimy desery, które czekolada uświetnia swą obecnością. Przy czym nalegam – po co wymyślać skomplikowane wyszukane słodkości, skoro tak po prostu można przygotować te wspaniałe i bezpretensjonalne czekoladowe ciasteczka? I mam propozycję – przygotuj je koniecznie dla kogoś, kogo właśnie się spodziewasz się u progu swych drzwi. Obłędny zapach wydobywający się z piekarnika sprawi , że każdy gość poczuje się(...)dowolny) 100g wegańskiej margaryny (u mnie zawsze ALSAN-bio) 50g górskich płatków owsianych 1-2 łyżki roślinnego mleka 30-40g ciemnej czekolady (pokrojonej w drobne kawałki) lub łezek czekoladowych Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.  Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, przesiane kakao oraz cukier, całość zamieszaj. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę

Roślinna - blog wegański
Czekoladowa bomba (z bananem, żurawiną i płatkami owsianymi) 177

masła - użyłam margaryny. W tym przypadku - zamiast ciastek miałabym roztopiony placek... W porę zauważyłam swój błąd i ratując sytuację dodałam kilka składników, a później wraz z rodziną zajadaliśmy się czekoladowym deserem. Do dziś nie mam pojęcia jak "to" nazwać: ciasto, deser?  W każdym razie "to coś" jest przeeepyszne zaraz po upieczeniu oraz po schłodzeniu w lodówce. Konsystencja deseru początkowo(...)upieczeniu, ostudzonego) - przypomina miękki, puszysty i wilgotny sernik. Zimny kojarzy mi się z blokiem czekoladowym (ale nie twardym), czy ciastem na bazie kaszy. Ten czekoladowy smak jest po prostu nie do opisania! Sami spróbujcie, bo naprawdę warto - jestem dumna z tego przepisu. Od dawna lubię motto: "nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło". (Tortownica o średnicy

Di gotuje
Czekolada do picia słodzona buraczaną melasą 188

Dzisiaj jest Dzień Czekolady. Musiałam zatem zaprosić Was na coś czekoladowego. Swoim zwyczajem, coś prostego i szybkiego, ale bardzo smacznego. Czekolada jest znakomitym przysmakiem poprawiającym nastrój. Dobra, prawdziwa czekolada zawiera sporo magnezu, który bierze udział w większości procesów zachodzących w każdym organizmie.  Jeśli jesteście zmęczeni całym dniem, rozdrażnieni i ogólnie zniechęceni, to sięgnijcie po czekoladę. Musi to jednak być(...)kostek czekolady na szklankę mleka i niewielkiej ilości melasy lub na przykład miodu. W taki sposób, smakując, możecie stworzyć za każdym razem inne napoje, smakujące pozornie tak samo (bo czekoladowo), ale mające swoje własne smakowe nuty. Ja kiedyś pokusiłam się nawet o dodaniu do ziemnego czekoladowego napoju łyżki ulubionych konfitur. Wyszło wybornie. Pamiętajcie jednak o jednym: użyta czekolada musi być

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mus czekoladowy z miętą i ciasteczkami 201

Światowy Dzień Czekolady to można, bez wyrzutów objadać się tym smakołykiem. Czekolada wprost z opakowania czy w formie "przetworzonej" ? Ja lubię zarówno tą jedzoną w kosteczkach, jak i wszelkie czekoladowe wariacje: ciasta, desery, lody.... Dziś częstuję musem czekoladowym z miętą, podanym na ciasteczkowym spodzie. Inne czekoladowe przepisy znajdziecie tutaj Składniki: 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 170 g śmietanki słodkiej

kolorowotorcikowo
Bajaderki 156

całe zjedliśmy :) Powstaje pytanie co wtedy? Wyrzucić? NIE!! W bardzo łatwy sposób możemy zmienić je w pyszne małe ciacha :) Wystarczy zmielić takie ciasto, wymieszać z dżemem lub kremem czekoladowym, uformować kulki, polać czekoladą i wcinać :D Zapewniam, że mało kto się zorientuje, że to słodkości z "odpadków" ;) Składniki: (podane proporcje są przykładowe, najlepiej jest dodawać wszystkie składniki(...)dodatków typu żelatyna, krem, owoce, bita śmietana)  100 ml mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 50 g masła łyżka alkoholu do smaku marmolada/dżem owocowy/powidła/krem czekoladowy typu Nutella  bakalie: rodzynki/morele/żurawina itp. (opcjonalnie) Dodatkowo: wiórki kokosowe/siekane orzechy włoskie 200 g czekolady mlecznej/gorzkiej 2 łyżki masła Przygotowanie: Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie/herbacie/alkoholu. Ciasto pokruszyć/zmieli

Malinowo w kuchni
O tym, jak kupiliśmy dom. I różowy sernik pomarańczowy 194

smakuje pomarańczami, ale kolor ma... Różowy! Jak to zrobiłam? Bardzo prosto - użyłam czerwonych pomarańczy. Nadały ciastu śliczną, pastelową barwę, która świetnie skomponowała się z rubinowymi ziarenkami granatu i głęboko czekoladową granolą.  Spód chrupie, tak jak i małe niespodzianki w postaci granatu; masa serowa jest kremowa i delikatna, a plasterki pomarańczy na wierzchu cudownie soczyste. Całość nie tylko pięknie wygląda(...)doskonale smakuje. Idealny deser na tak wyjątkową okazję. Sernik z czerwonymi pomarańczami i granatem na spodzie z granoli Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 150 g granoli czekoladowej 30 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 225 ml soku z czerwonych pomarańczy (4-5 owoców) 5 listków żelatyny 200 ml śmietany kremówki (38%) 125 g słodzonego mleka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
rolada czekoladowa z wiśniami i alkoholem 189

sprawą nowej maty do pieczenia, która niedawno pojawiła się w mojej kuchni. Rolada ta to deser, któremu nie oprze się żaden wielbiciel czekolady. Jest lekka, puszysta, mocno czekoladowa, czuć w niej lekką nutkę alkoholu a kakaowy smak przełamują soczyste wiśnie. Jej dużym atutem jest to, że nie zawiera ani grama masła. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku.  Składniki(...)szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 300 ml śmietanki kremówki   150 g czekolady deserowej 1/2 szklanki wiśni namoczonych w alkoholu dodatkowo:  4 łyżki wiórek czekoladowych wisienki koktajlowe Przygotować biszkopt: mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem, następnie z żółtkami. Dodać mieszankę z mąką i delikatnie wymieszać. Przełożyć na matę silikonową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
TORT KORA ORZECHOWA 220

moje urodziny postanowiłam zrobić tort w moich ulubionych smakach: orzechowy biszkopt, krem kawowy, wierzch ozdobiony liśćmi czekoladowymi, a całość przełamana smakiem różanej konfitury, pychotka!!!   SKŁADNIKI Biszkopt orzechowy: tortownica średnica 18 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem kawowy: 1 szkl. mleka(...)kremie, smarujemy 1/3 kremu. Drugi blat biszkoptowy smarujemy cienki od wewnętrznej strony marmoladą, układamy na kremie, dociskamy. Wierzch i boki smarujemy resztą masy, boki obsypujemy orzechami, wierzch dekorujemy liśćmi czekoladowymi. Tort udekorałam liśćmi czekoladowymi, które możecie kupić w sklepie internetowym  http://www.cukieteria.pl/ zachęcam do zakupów, mają tam wielki wybór produktów i ozdób niezbędnych do słodkich wypieków i deserów. POLECAM

słodki bratek
Makaroniki pistacjowe z kremem czekoladowym 212

pistacji 150 g cukru pudru  60 g  + 60 g białek  190 g cukru  cukier wanilinowy Delecta 50 g wody  zielony barwnik spożywczy  krem czekoladowy Decorada Delecta czekoladowe płatki  60 g masła w temp pokojowej 1 szkl cukru pudru opcjonalnie barwniki spożywcze  Wykonanie: Łączymy zmielone pistacje i cukier puder. Przesiewamy je przez sitko(...)Kiedy tak się dzieje należy zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia.  Gotowe ciastka wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.  Kiedy są zimne zdejmujemy z blaszki i przekładamy kremem czekoladowym.  masło ucieramy z cukrem pudrem i łyżką cukru wanilinowego Delecta na puszystą masę. Opcjonalnie barwimy na dowolny kolor i dekorujemy nasze makaroniki masą maślaną i posypką Decorada

Malinowe Pocałunki
Cudaczek serowo wisniowy z kremem 2945

choć pracochłonne to wspaniałe w smaku, spód na gorzkim biszkopcie genueńskim, puszysty maślany krem z  dodatkiem likieru waniliowego, warstwa serowa i wiśniowa, całość zwieńczona jasnym biszkoptem oraz polewą czekoladową. Efekt wielu kombinacji, smaki idealnie się uzupełniają nie może go zabraknąć na wielu uroczystościach, na długi czas potrafi zaspokoić ochotę na słodkości. Blacha 25/30 –ciasto jest dość wysokie, można zrobić(...)drylowanych z syropu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 1 łyżeczka żelatyny Poncz: ¾ szklanki wody ¼ szklanki likieru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo : Polewa czekoladowa Posypka białej czekolady Słoiczek dżemu wiśniowego Sposób wykonania: Biszkopt ciemny: Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukry i miksować do uzyskania puszystej białej masy, masło rozpuścić w miseczce

Wanilia i Kardamon
Hawanka wg Aleex 156

jajka • ¾ szklanki drobnego cukru w tym cukier waniliowy • 4 łyżki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżka kakao • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 szczypta soli Krem czekoladowy: • 2 szklanki mleka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki drobnego cukru • 2 żółtka • 200 g masła • 5-6 łyżek nutelli Masa śmietanowa: • 500 ml śmietany kremówki(...)stopni C w opcji dół + termoobieg. Piec 25 -30 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kratce. 5. Przygotować poncz: ostudzoną kawę wymieszać z alkoholem. Odstawić. 6. Przygotować krem czekoladowy: 1 i 1/3 szklanki mleka zagotować. 7. W 2/3 szklanki mleka rozmieszać żółtka, cukier i oba rodzaje mąki. 8. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszając, ugotować budyń

W mojej kuchni
Babka – po prostu – wg Aleex 168

zrobienie czegoś dobrego dla chłopaków. Skorzystałam z przepisu Krystyny911 i postanowiłam upiec babkę. Receptura jest banalna, składniki powszechnie dostępne, więc cóż łatwiejszego? Szybciutko rozmieszałam ciasto, dodałam mąkę, dosypałam płatki czekoladowe. Przygotowałam foremkę i z ciastem wsadziłam ją do piekarnika. I co? I okazało się, że popełniłam błąd. Nie wiedziałam, że ciasto naprawdę sporo rośnie podczas pieczenia. I urosło. SPORO(...)cukru białego • ¼ szklanki cukru brązowego • 1 cukier wanilinowy • 1 szklanka mąki tortowej • 2 pełne łyżki budyniu waniliowego • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 szklanki oleju • 50 g płatków czekoladowych Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z budyniem oraz z proszkiem do pieczenia. 2. Całe jajka ubijać z cukrem i cukrem wanilinowym dotąd, aż powstanie gęsta i puszysta, kremowa

W mojej kuchni