czekoladowe - 14235 przepisów (strona:196/949)

Czekolada do picia słodzona buraczaną melasą 167

Dzisiaj jest Dzień Czekolady. Musiałam zatem zaprosić Was na coś czekoladowego. Swoim zwyczajem, coś prostego i szybkiego, ale bardzo smacznego. Czekolada jest znakomitym przysmakiem poprawiającym nastrój. Dobra, prawdziwa czekolada zawiera sporo magnezu, który bierze udział w większości procesów zachodzących w każdym organizmie.  Jeśli jesteście zmęczeni całym dniem, rozdrażnieni i ogólnie zniechęceni, to sięgnijcie po czekoladę. Musi to jednak być(...)kostek czekolady na szklankę mleka i niewielkiej ilości melasy lub na przykład miodu. W taki sposób, smakując, możecie stworzyć za każdym razem inne napoje, smakujące pozornie tak samo (bo czekoladowo), ale mające swoje własne smakowe nuty. Ja kiedyś pokusiłam się nawet o dodaniu do ziemnego czekoladowego napoju łyżki ulubionych konfitur. Wyszło wybornie. Pamiętajcie jednak o jednym: użyta czekolada musi być

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mus czekoladowy z miętą i ciasteczkami 190

Światowy Dzień Czekolady to można, bez wyrzutów objadać się tym smakołykiem. Czekolada wprost z opakowania czy w formie "przetworzonej" ? Ja lubię zarówno tą jedzoną w kosteczkach, jak i wszelkie czekoladowe wariacje: ciasta, desery, lody.... Dziś częstuję musem czekoladowym z miętą, podanym na ciasteczkowym spodzie. Inne czekoladowe przepisy znajdziecie tutaj Składniki: 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 170 g śmietanki słodkiej

kolorowotorcikowo
Bajaderki 139

całe zjedliśmy :) Powstaje pytanie co wtedy? Wyrzucić? NIE!! W bardzo łatwy sposób możemy zmienić je w pyszne małe ciacha :) Wystarczy zmielić takie ciasto, wymieszać z dżemem lub kremem czekoladowym, uformować kulki, polać czekoladą i wcinać :D Zapewniam, że mało kto się zorientuje, że to słodkości z "odpadków" ;) Składniki: (podane proporcje są przykładowe, najlepiej jest dodawać wszystkie składniki(...)dodatków typu żelatyna, krem, owoce, bita śmietana)  100 ml mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 50 g masła łyżka alkoholu do smaku marmolada/dżem owocowy/powidła/krem czekoladowy typu Nutella  bakalie: rodzynki/morele/żurawina itp. (opcjonalnie) Dodatkowo: wiórki kokosowe/siekane orzechy włoskie 200 g czekolady mlecznej/gorzkiej 2 łyżki masła Przygotowanie: Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie/herbacie/alkoholu. Ciasto pokruszyć/zmieli

Malinowo w kuchni
O tym, jak kupiliśmy dom. I różowy sernik pomarańczowy 179

smakuje pomarańczami, ale kolor ma... Różowy! Jak to zrobiłam? Bardzo prosto - użyłam czerwonych pomarańczy. Nadały ciastu śliczną, pastelową barwę, która świetnie skomponowała się z rubinowymi ziarenkami granatu i głęboko czekoladową granolą.  Spód chrupie, tak jak i małe niespodzianki w postaci granatu; masa serowa jest kremowa i delikatna, a plasterki pomarańczy na wierzchu cudownie soczyste. Całość nie tylko pięknie wygląda(...)doskonale smakuje. Idealny deser na tak wyjątkową okazję. Sernik z czerwonymi pomarańczami i granatem na spodzie z granoli Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 150 g granoli czekoladowej 30 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 225 ml soku z czerwonych pomarańczy (4-5 owoców) 5 listków żelatyny 200 ml śmietany kremówki (38%) 125 g słodzonego mleka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
rolada czekoladowa z wiśniami i alkoholem 173

sprawą nowej maty do pieczenia, która niedawno pojawiła się w mojej kuchni. Rolada ta to deser, któremu nie oprze się żaden wielbiciel czekolady. Jest lekka, puszysta, mocno czekoladowa, czuć w niej lekką nutkę alkoholu a kakaowy smak przełamują soczyste wiśnie. Jej dużym atutem jest to, że nie zawiera ani grama masła. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku.  Składniki(...)szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 300 ml śmietanki kremówki   150 g czekolady deserowej 1/2 szklanki wiśni namoczonych w alkoholu dodatkowo:  4 łyżki wiórek czekoladowych wisienki koktajlowe Przygotować biszkopt: mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem, następnie z żółtkami. Dodać mieszankę z mąką i delikatnie wymieszać. Przełożyć na matę silikonową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
TORT KORA ORZECHOWA 203

moje urodziny postanowiłam zrobić tort w moich ulubionych smakach: orzechowy biszkopt, krem kawowy, wierzch ozdobiony liśćmi czekoladowymi, a całość przełamana smakiem różanej konfitury, pychotka!!!   SKŁADNIKI Biszkopt orzechowy: tortownica średnica 18 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem kawowy: 1 szkl. mleka(...)kremie, smarujemy 1/3 kremu. Drugi blat biszkoptowy smarujemy cienki od wewnętrznej strony marmoladą, układamy na kremie, dociskamy. Wierzch i boki smarujemy resztą masy, boki obsypujemy orzechami, wierzch dekorujemy liśćmi czekoladowymi. Tort udekorałam liśćmi czekoladowymi, które możecie kupić w sklepie internetowym  http://www.cukieteria.pl/ zachęcam do zakupów, mają tam wielki wybór produktów i ozdób niezbędnych do słodkich wypieków i deserów. POLECAM

słodki bratek
Makaroniki pistacjowe z kremem czekoladowym 194

pistacji 150 g cukru pudru  60 g  + 60 g białek  190 g cukru  cukier wanilinowy Delecta 50 g wody  zielony barwnik spożywczy  krem czekoladowy Decorada Delecta czekoladowe płatki  60 g masła w temp pokojowej 1 szkl cukru pudru opcjonalnie barwniki spożywcze  Wykonanie: Łączymy zmielone pistacje i cukier puder. Przesiewamy je przez sitko(...)Kiedy tak się dzieje należy zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia.  Gotowe ciastka wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.  Kiedy są zimne zdejmujemy z blaszki i przekładamy kremem czekoladowym.  masło ucieramy z cukrem pudrem i łyżką cukru wanilinowego Delecta na puszystą masę. Opcjonalnie barwimy na dowolny kolor i dekorujemy nasze makaroniki masą maślaną i posypką Decorada

Malinowe Pocałunki
Cudaczek serowo wisniowy z kremem 2926

choć pracochłonne to wspaniałe w smaku, spód na gorzkim biszkopcie genueńskim, puszysty maślany krem z  dodatkiem likieru waniliowego, warstwa serowa i wiśniowa, całość zwieńczona jasnym biszkoptem oraz polewą czekoladową. Efekt wielu kombinacji, smaki idealnie się uzupełniają nie może go zabraknąć na wielu uroczystościach, na długi czas potrafi zaspokoić ochotę na słodkości. Blacha 25/30 –ciasto jest dość wysokie, można zrobić(...)drylowanych z syropu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 1 łyżeczka żelatyny Poncz: ¾ szklanki wody ¼ szklanki likieru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo : Polewa czekoladowa Posypka białej czekolady Słoiczek dżemu wiśniowego Sposób wykonania: Biszkopt ciemny: Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukry i miksować do uzyskania puszystej białej masy, masło rozpuścić w miseczce

Wanilia i Kardamon
Hawanka wg Aleex 133

jajka • ¾ szklanki drobnego cukru w tym cukier waniliowy • 4 łyżki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżka kakao • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 szczypta soli Krem czekoladowy: • 2 szklanki mleka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki drobnego cukru • 2 żółtka • 200 g masła • 5-6 łyżek nutelli Masa śmietanowa: • 500 ml śmietany kremówki(...)stopni C w opcji dół + termoobieg. Piec 25 -30 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kratce. 5. Przygotować poncz: ostudzoną kawę wymieszać z alkoholem. Odstawić. 6. Przygotować krem czekoladowy: 1 i 1/3 szklanki mleka zagotować. 7. W 2/3 szklanki mleka rozmieszać żółtka, cukier i oba rodzaje mąki. 8. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszając, ugotować budyń

W mojej kuchni
Babka – po prostu – wg Aleex 144

zrobienie czegoś dobrego dla chłopaków. Skorzystałam z przepisu Krystyny911 i postanowiłam upiec babkę. Receptura jest banalna, składniki powszechnie dostępne, więc cóż łatwiejszego? Szybciutko rozmieszałam ciasto, dodałam mąkę, dosypałam płatki czekoladowe. Przygotowałam foremkę i z ciastem wsadziłam ją do piekarnika. I co? I okazało się, że popełniłam błąd. Nie wiedziałam, że ciasto naprawdę sporo rośnie podczas pieczenia. I urosło. SPORO(...)cukru białego • ¼ szklanki cukru brązowego • 1 cukier wanilinowy • 1 szklanka mąki tortowej • 2 pełne łyżki budyniu waniliowego • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 szklanki oleju • 50 g płatków czekoladowych Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z budyniem oraz z proszkiem do pieczenia. 2. Całe jajka ubijać z cukrem i cukrem wanilinowym dotąd, aż powstanie gęsta i puszysta, kremowa

W mojej kuchni
Najczekoladowsza. Granola. I nasza codzienność 198

porze. Naleśniki, omlety i owsianki odpadają w przedbiegach, bo za dużo czasu trzeba im poświęcić. Granola za to jest słodka, chrupiąca, szybka i pyszna. Ideał! Ta akurat jest obłędnie czekoladowa. Kakao, ciemna czekolada i malutkie, chrupiące kawałeczki ziaren kakaowca. Osłodzona (według C. za mało) syropem klonowym i lekko dymnym cukrem muscovado. Do tego słodko-kwaśne kawałki suszonych wiśni, i już(...)więcej nie potrzeba do szczęścia. Intensywnie czekoladowa, niemal wytrawna w smaku (dla dzieci proponuję pominąć ziarna kakaowca, i przynajmniej część czekolady zamienić na mleczną), dla mnie idealna. Rozpoczęty nią dzień, nawet taki w środku nocy, po prostu musi być dobry. Przepis znalazłam u Doroty .  Zamiast pekanów, jeśli ich nie macie, proponuję użyć orzechów laskowych. Też jest boska! Granola czekoladowa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort orzechowy z kremem na bazie mascarpone i chałwy 256

Ozdobić tort możecie również dowolnie. U mnie wierzch to masa kajmakowa, boki krem z mascarpone plus na wierzchu orzechy i podprażone płatki migdałów. Równie dobrze możecie tort polać polewą czekoladową. Co prawda tort pieczony jest w okrągłej formie, ale myślę, że spokojnie możecie upiec w tradycyjnej blaszce, otrzymując po prostu przekładany placek. W cieście znajduje się sporo mielonych orzechów(...)niewielka ilość mąki. Chałwę w kremie możecie pominąć zupełnie, lub zastąpić ulubionymi czekoladowymi cukierkami. Ważnym elementem każdego ciasta z kremem jest poncz do nasączania. To on wraz z kremem robi ciasto. Nie bójmy się zatem nasączać porządnie blatów ciasta. Nie ma nic gorszego od suchego ciasta z kremem Tort piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. U nas bez problemu

Mieszam w Garnku
Czekoladki z nadzieniem ajerkoniakowym 179

czasie przygotować nadzienie. Do metalowego garnuszka wlać ajerkoniak, dodać białą polewę, mieszając nad parą wodną, doprowadzić do rozpuszczenia polewy i połączenia składników, ostudzić. Następnie nadzienie nałożyć w czekoladowe wgłębienie, wstawić do lodówki. Rozpuścić pozostałą czekoladę, ostudzić, zalać wierzch czekoladek, odstawić do całkowitego stężenia. Ostrożnie wyjmować czekoladki z foremek. Ja nie miałam sylikonowych foremek, więc zrobiłam je w plastikowej foremce(...)dekoracji, fondue, oraz robienia pralin. Bardzo smaczna, w 100 % orginalna, nadaje się również do zrobienia czekolady gorącej po dodaniu mleka. Polecam wszystkim tą czekoladę, bo można wyczarować z niej czekoladowe cudeńka.  Czekolada Callebaut posiada status kuwertury czekoladowej co oznacza, iż zawiera więcej masła kakaowego (min. 32-39%), co w połączeniu z obróbką termiczną nadaje kuwerturze połysk, łagodny i długo

Kuchnia Danusi
Miseczki z kremem budyniowym 196

mleko - 800 ml budyń waniliowy - 1 op budyń czekoladowy - 1 op masło - 300 g alkohol  - 1 kieliszek cukier - 10 łyżek z 400 ml mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować  z 5 łyżkami cukru, a w szklance rozmieszać budyń waniliowy, wlać do gotującego się mleka i mieszać do zgęstnienia, odstawić do przestygnięcia. Tak samo postąpić z budyniem czekoladowym. Masło(...)podzielić na pół, i wrzucić do dwóch misek, zmiksować je na pulchną masę i dodawać po łyżce budyniu waniliowego, na koniec dodać alkohol.Tak samo postąpić z kremem czekoladowym. Gotowe kremy nakładamy w miseczki waflowe i od razu podajemy

Camilla w kuchni

Proponowane wyszukiwania