Składniki: (na 12 sztuk) 100 g margaryny / masła 2 czubate łyżki masła orzechowego 1 łyżka cukru 90 g herbatników Stokłoski Cukry Nyskie* Do obtoczenia: około 60 herbatników o smaku czekoladowym bez cukru (u mnie z serii fit&free od Cukry Nyskie) *polecam te herbatniki, nadają wspaniałego smaku kuleczką Przygotowanie: W misie blendera z nożami rozdrabniamy 90 g herbatników(...)ostygnie wkładamy ją na parę minut do zamrażalnika (lub na dłuższy czas do lodówki), aby była mniej lepiąca i łatwiej formowało się kuleczki. W misie blendera z nożami rozdrabniamy czekoladowe herbatniki. Z masy formujemy w dłoniach małe kuleczki (maksymalnie wielkości orzecha włoskiego). Kuleczki obtaczamy w rozdrobnionych czekoladowych herbatnikach. Tak przygotowane orzechowe kuleczki deserowe wkładamy do lodówki, aby stwardniały. Jeśli
Słodkie okruszkiroku był już sernik dyniowy i pyszna, pikantna zupa dyniowa . Sernik choć osobiście na kolana mnie nie powalił, to jednak miał w sobie to coś. W połączeniu z czekoladowym spodem i polewą ze słodkich czekolad, stworzył bardzo fajne, arcyciekawe doświadczenie kulinarne. Myślę, że zauroczy swym smakiem wszystkich wielbicieli dyni. Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr.26cm. Przepis znaleziony na Kwestii(...)odstawić do lekkiego przestudzenia. Wydrążyć pestki i miękki miąższ, pozostałą część dokładnie zmiksować, używam ręczny blender. Dynie hokkaido możemy blendować razem ze skórką. Z pozostałych skórkę usuwamy. Ciastka czekoladowe dokładnie rozdrobnić, dodać do nich stopione masło i wymieszać. Gotową masą wykleić spód i boki tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia). W misie miksera umieścić odważoną, dokładnie zblendowaną dynię, dodać
Smaczne Zdrowewieku dynia trafiła do nowożytnej Europy. Bardzo szybko zyskała fanów w Polsce. Oto przepis na pyszne ciasto dyniowe z jabłkami, którego idealnym dopełnieniem jest kakao i płatki czekoladowe. Składniki 150 g mąki owsianej 1/2 dyni hokkaido 2 jabłka 100 ml mleka 100 ml wody 1 łyżka oleju 1 jajko 2 łyżki płatków czekoladowych gorzkich 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka(...)kilka minut miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Całość przelewamy do formy na tartę, posypujemy kakao i płatkami czekoladowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 40 minut. Ciasto dyniowe z jabłkami i czekoladą podajemy jako deser na ciepło lub na zimno. Warto wiedzieć, że dynia jest
My Chcemy Jeśćgłowie różne przepisy. Jeden już od dawna chciałem wypróbować tym bardziej, że po treningach potrzebowałem coś na szybko zjeść, a ile można jeść banany…? Dlatego dzisiaj proponuję batony czekoladowe z quinoa i zdrową granolą Przygotowujemy je jak granole, czyli wszystkie składniki mieszamy, blendujemy, wrzucamy na chwilkę do piekarnika – proste i szybkie. Quinoa czyli kosmosa ryżowa uprawiana była w Ameryce(...)jagody goji – czyli dość spora dawka zdrowych rzeczy.. Składniki: 1 szklanka zmielonych migdałów ⅓ szklanki nasion dyni ½ szklanki kosmosy ryżowej 1 szklanka jagód goji ¼ szklanki wiórków kokosowych Polewa czekoladowa: ¾ szklanki kakao ¼ szklanki miodu ¾ łyżki oleju kokosowego taką polewę można zastąpić kupną, gorzką czekoladą – najlepiej 90%. Przygotowanie: Mieszamy ze sobą: migdały, nasiona, wiórki kokosowe. Kosmosę wypłukaną i odsączoną wrzucamy
PaleoLifeIdealne na chłodne wieczory – rozgrzewające korzenne kakao zwieńczone porcją słodkiej bitej śmietany i czekoladowymi kropelkami. Przepis w sam raz na jesień lub mroźną zimę. Takie kakao nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale też wybornie smakuje. U mnie podane z dużą porcją bitej śmietany, ale możecie je wypić również bez słodkich dodatków. Do tego ulubiona książka, ciepły koc (lub ramie ukochanej(...)udany Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję) 1 szklanka mleka 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej* 1 łyżka ciemnego naturalnego kakao (u mnie z eSłoneczko ) dodatkowo: bita śmietana i czekoladowe groszki *u mnie przyprawa korzenna sporządzona z: 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu. Przygotowanie
Słodkie okruszkiłyżki z małym czubkiem mąki pszennej 5 łyżek z małym czubkiem mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią, pół laski wanilii lub opakowanie cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 150 ml śmietanki 30% 10dkg gorzkiej czekolady Wykonanie: Ciasto: Masło zagotować z wodą i szczyptą soli. Gotować aż masło się rozpuści. Dodać mąkę i energicznie mieszać do momentu powstania gładkiej(...)powstanie gładki krem. Pozostawić do ostudzenia. Przed napełnianiem eklerów krem można jeszcze raz zmiksować żeby był bardziej aksamitny. Eklery napełniać kremem przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego. Polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: Śmietankę mocno podgrzać ale nie zagotować. Rozpuścić w niej połamaną czekoladę. * szklanka o pojemności
Maślane ciasteczkoPyszny owocowy torcik z dodatkiem czekoladowych rurek i krokantu orzechowego. Nie wszyscy domownicy lubią torty z kremami maślanymi, więc zrobiłam z masą owocową. Torcik winogronowy Składniki: Biszkopt jajka-6 szt cukier(...)maliny - 1,5 szkl cukier - 3/4 szkl mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l żelatyna - 10 płaskich łyżeczek woda do żelatyny - 6 łyżek Dodatkowo ; krokant z orzecha laskowego - CUKIETERIA czekoladowe rurki pokruszone - CUKIETERIA mięta do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, dobrze ubić. Następnie dodawać po jednym
Kuchnia DanusiUwielbiam kruche tarty, tym razem przygotowałam ją z pysznym kremem z serka mascarpone i jogurtu z dodatkiem wiórków czekoladowych. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 100 gram masła 70 gram cukru pudru 3 żółtka Krem: 250 gram serka mascarpone 100 gram jogurtu naturalnego 50 gram wiórek czekoladowych 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 250 gram(...)piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski przekładamy serek mascarpone, jogurt, dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy, wszystko razem miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki czekoladowe, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ostudzone ciasto kruche, na wierzch układamy jeżyny
Bajeczna Kuchniamąki ziemniaczanej, szczypta soli, Uwaga ! bez proszku do pieczenia! Potrzebne składniki na warstwę brzoskwiniową : 800 ml wody, 2 galaretki brzoskwiniowe Winiary, 1 duża puszka brzoskwiń. Potrzebne składniki na czekoladową warstwę : 500 g śmietany kremówki Gostyń , 130 g.czekolady gorzkiej Wedel , ( 1 cała tabliczka + 2 rządki całej czekolady ) 1/4 szklanki gorącej wody, 1 łyżeczka żelatyny. 2 łyżki cukru pudru. Potrzebne składniki(...)polewę czekoladową : 70 ml śmietany kremówki 30 %, 70 g. czekolady gorzkiej Wedel . Sposób przygotowania placka : Najpierw przygotowujemy biszkopt. UWAGA : do przygotowania biszkoptu nie używa się metalowej łyżki , tylko drewnianej, plastykowej , silikonowej itp. Oddzielamy białka jajek od żółtek. 2. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno i dodajemy po trochę cukru kryształu i waniliowego. 3. Do ubitych białek dodajemy
Pysznosci Babci Basidomu? Gotuje ;) Niestety szalejące wirusy nie ominęły mojej rodzinki i to one są sprawcą owego uziemienia. Dogadzam jak mogę, w tym także kulinarnie, moim kochanym "pacjentom". Na deser przygotowałam czekoladowe muffinki z ciemnym piwem, które nadaje im niezwykłej puszystości. Są intensywnie czekoladowe, słowem pyszne. Dzięki dodatkowi ciemnego piwa zyskują delikatną, kawową nutę. Posmakują wszystkim wielbicielom ciasta czekoladowego. Wierzch można udekorować
zadanie-gotowanieWilgotne, bardzo czekoladowe ciasto z niesamowitym zapachem wędzonych śliwek. Ciężkie, mokre jak typowe brownies. Bezglutenowe. Wzorowałam się na przepisie od Dorotuś, ale zmodyfikowałam nieco przepis. Najlepsze z całego ciasta są wędzone śliwki, ale zwykłe kalifornijskie tez mogą być. Dla czekoladoholików idealne :) SKŁADNIKI: 250 g wędzonych śliwek (można użyć suszonych kalifornijskich) 5-6 łyżek amaretto (można zastąpić brandy) 25 g kakao(...)rozpuszczenia składników i wymieszaj. Lekko przestudź. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj resztę cukru. Doda mielone migdały i cynamon. Bardzo delikatnie wymieszaj szpatułką. Następnie dodaj przestygniętą masę czekoladową i równie delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy o średnicy ok. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu rozłóż śliwki i skrop ciasto resztą likieru. Piecz
Kuchnia bezglutenowaSerniczki z jagodami i pyszną czekoladową polewą w ekspresowej wersji - w szklaneczkach. Idealny, pyszny letni deser. Przygotowałam z dodatkiem pełnoziarnistych ciastek, które stanowiły spód serniczków. Deser wprost rozpływa się w ustach... Zachwycali się nim wszyscy bez wyjątku :) SKŁADNIKI na 4 małe szklaneczki: 80 g ciastek pełnoziarnistych Multicereale Nutrifree (ok.6 sztuk ) - pokruszonych 200 g serka twarogowego waniliowego 200 g śmietanki(...)łyżeczki cukru pudru Sos jagodowy: 200 g jagód 1 łyżka cukru 4 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 120 g śmietanki 30% 25 g masła Pokruszone ciastka umieść na dnie szklaneczek. Serek zmiksuj ze śmietanką i cukrem pudrem. Jagody umieść w garnuszku z wodą, cukrem i mąką ziemniaczaną. Zagotuj. Wystudź. Śmietankę na polewę
Kuchnia bezglutenowajajka 500g mielonego twarogu 16 ciasteczek oreo lub innych (np. bezglutenowych) 200 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady 6 łyżek mleka 100 g cukru 40 g niesłodzonego budyniu czekoladowego (proszek) 1 łyżka kakao Śmietanę razem z czekoladą rozpuszczamy , nie dopuszczając do gotowania. Dodajemy mleko, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Jajka miksujemy z cukrem(...)dodajemy budyń i kakao. Dodajemy masę serową i masę czekoladową. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do papilotek wkładamy po ciasteczku i nakładamy masę serowo- czekoladową (do 3/4 wysokości). Pieczemy około 30 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika
WYSPA SZCZĘSLIWAmasę i na wierzch wykładam pokrojone śliwki , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 40 minut . Po naszym czasie wykładam ciasto , wyjmuję z tortownicy i zaczynam robić polewę czekoladową . Polewa czekoladowa 4 łyżki masła ( dobrej jakości bez dodatku soli) 5 łyżek ksylitolu 3 łyżki kakao Wykonanie Do rondelka dodaję masło , rozgrzewam(...)czekolada , zdejmuję z ognia , mieszam kilka minutek i gotowa polewa do ciasta . Kiedy polewę mamy gotową , nasze ciasto kładę na paterze bądź ładnym talerzu i polewam całe ciasto polewą czekoladową , odstawiam na 3 godzinki aby czekolada się troszkę troszkę zastygła. Po trzech godzinkach mamy przepyszne ciasto do kawy
Mój Smak