Gładki, aksamitny mus czekoladowo-kawowy to zdrowa propozycja na deser lub podwieczorek. Bardzo trudno jest odgadnąć, co stanowi bazę deseru, bo zmiksowana kasza przejęła smak czekolady i kawy. Prawdziwą kawę można zastąpić kawą zbożową, np. Inką. Składniki: • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej • 150 ml kawy • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej • 1 banan • 4 cukierki czekoladowe(...)pucharków i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. • Przed podaniem położyć na wierzchu plasterki banana, ja wycięłam ozdobne listki. Można dodać czekoladowe cukierki
To co kochamniech tak zostanie ;) Inspirowałam się przepisem z "Kwestii Smaku". Biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/3 szkl gorzkiego kakao Mus czekoladowy: 2 gorzkie czekolady (200g) 500 g mascarpone 600 ml śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 1/3 szkl mocnej, słodkiej herbaty słoik konfitury z wiśni Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą(...)mieszając łyżką. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę. Biszkopt piec ok 30-35 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu ostudzić i przekroić na 3 blaty. Mus czekoladowy: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodawać po 1 łyżce mascarpone, za każdym razem dokładnie mieszając masę. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem, wymieszać łyżką z rozpuszczona czekoladą
Smakołyki Asipieczenia, 1 łyżka oleju Krem kawowy: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masła, 3 łyżeczki kawy mielonej, 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: dżem wiśniowy, perełki cukrowe, czekoladowe ozdoby, wiórki czekoladowe WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, delikatnie mieszamy(...)następnie dokładamy do niego drugi kawałek biszkoptu z kremem i następny, aż powstanie ślimak (zdj. nr 4). Wierzch i boki smarujemy resztą kremu, ozdabiamy perełkami i wiórkami czekoladowymi (zdj. nr 5). zdjęcie nr 1 zdjęcie nr 2 zdjęcie nr 3 zdjęcie nr 4 zdjęcie
słodki bratekBardzo prosty i pyszny tort czekoladowy z migdałami, z książki „praktyczny kucharz warszawski” z 1878 roku. Mam oryginał wydania VII, niestety roku wydania nie znam. W 1889 roku ukazało się VIII wydanie. Czyli przepis jest bardzo stary, a zaskakujący smakiem, prostotą i, co teraz bardzo modne, bezglutenowy. Podaję przepis na połowę porcji. 200 g migdałów (nie zdejmujemy skórki(...)zmiksować. Czekoladę zetrzeć. Migdały ucierać z cukrem i żółtkami, dodając je po jednym. Do utartej masy dodać czekoladę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pianę do masy migdałowo czekoladowej i delikatnie, dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy ( 24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na godzinę. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i odstawić
królestwo garówNiesamowicie pyszne, intensywnie czekoladowe ciasto, które z całą pewnością przypadnie do gustu wielbicielom czekoladowych wypieków. Naprawdę trudno zorientować się, jaki tajemniczy składnik zawiera. A tym składnikiem jest burak, który dołącza do grona warzyw, które doskonale sprawdzają się w ciastach. To dzięki niemu ciasto ma idealnie wilgotną konsystencję i fantastycznie podkręca jego głęboko czekoladowy smak. Ciasto pokryłam delikatnym kremem przygotowanym
Smakowity Blog KulinarnyKupiłam znów paczkę makaronu czekoladowego do dań wytrawnych i słodkich. Ten rodzaj makaronu bardzo przypadł nam do gustu. Pokazywałam już tutaj sałatkę , makaron z zielonym sosem i makaron ze szparagami i szynką . Dziś wreszcie postanowiłam przygotować danie z makaronu czekoladowego na słodko. Uprażyłam jabłka w miodzie, dodałam cynamon i ser; proste, szybkie i smaczne danie na ciepłą kolację. składniki(...)makaronu czekoladowego 2 jabłka 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g sera twarogowego Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka, smażyć mieszając do czasu aż lekko zmiękną. Dodać miód i cynamon. Mieszać do chwili aż miód się rozpuści i ładnie
6nieboDzisiaj zapraszam na ciasto czekoladowe ze słodko – słoną masą krówkową. Szybkie w przygotowaniu i bez pieczenia, o ciekawym smaku. Mnie ciasto smakuje, lubię takie połączenie gorzka czekolada i delikatnie słodko- słony karmel. Podczas krojenia masa wypływa, wyglądając bardzo apetycznie. Ciasto słodkie, intensywne w smaku, takie dekadenckie (przepis ze strony BBC good food). Ciasto czekoladowe ze słodko – słoną masą krówkową Składniki
Mała Cukierenkabudyniu waniliowego 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 kostka miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Słoik powideł śliwkowych , lub innego ulubionego dżemu Lśniąca polewa czekoladowa: 125 g masła 5 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 12% lub mleka 1 łyżka żelatyny 4 łyżki gorącej wody Wykonanie : Ciasto piernikowe: Jajka ubijamy(...)mleko wlać mleko z budyniem . Gotować ciągle mieszając , aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Masło rozetrzeć z cukrem pudrem, a następnie ciągle miksując dodawać łyżkami wystudzony budyń Polewa czekoladowa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie . Masło , cukier, kakao i śmietanę włożyć do małego garnka i podgrzewać ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą . Zdjąć garnek
Malinowa Kawiarenkaprzepis na szybkie muffiny . Moje dzieci takie uwielbiają. Przepis jest do zapamiętania bez zaglądania do przepisownika! Składniki 100 g czekoladowych kropel do wypieków 4 jaja szklanka cukru 4 łyżki oleju kokosowego lub pół margaryny- rozpuść i wystudź łyżeczka proszku do pieczenia półtorej szklanki mąki Ubij jaja na puch. Dodaj do masy mąkę, miksuj. Dodaj proszek do pieczenia oraz rozpuszczony tłuszcz(...)Miksuj. Następnie wsyp krople czekoladowe , ja swoje zakupiłam w Lidl'u i jestem z nich zadowolona. Mają głęboki czekoladowy smak i nie topnieją podczas pieczenia. Napełniaj papierowe lub inne kokilki masą do połowy i piecz do suchego patyczka w około 160 stopniach. Posyp cukrem pudrem, ot i gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniTorty oraz torciki, które udało mi się uwiecznić na zdjęciach, zebrane w jednym pości ;) do wyboru do koloru :D podpisane wraz z odnośnikami do poszczególnych wpisów ;) Pyszności :) Tort Czekoladowy z Owocową Nutą Tort Mocno Czekoladowy AL'A Tiramisu Tort OREO Zawijany Tort z Powidłem Śliwkowym Tort Napoleon Tort Czekoladowo-Owocowy Tort z Frużeliną Wiśniową Tort Orzechowy Brzoskwiniowy Puch Truskawkowa Bomba
Kulinarna (nie)codziennośćCzekoladowe babeczki z budyniem w środku. Do tej pory wspominam ten smak. "Niebo w gębie". Znikają natychmiastowo. Bardzo lubię różne babeczki, bo są łatwe do zrobienia, szybkie i smaczne. Idealne na wszelkie imprezy. Na blogu w zakładce Ciastka znajdziecie inne przepisy na pyszne babeczki. Kto się skusi na jedną słodką czekoladową babeczkę? Ciasto (około 22 szt babeczek) 3 jajka(...)ciasto do jej połowy wysokości, a nastepnie łyżeczkę budyniu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż babeczki będą rumiane. (do tzw suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić babeczki czekoladowe z budyniem
O kuchni z uczuciemprzygotowania takich pysznych rogali świetnie nadadzą się resztki z obiadu:) Przygotowuje się je bardzo szybko, równie szybko znikają:) Do nadzienia użyłam kremu przygotowanego z orzechów włoskich i kremu czekoladowego, myślę, że smakowałyby równie wspaniale z marmoladą. Wierzch można posypać cukrem pudrem. Przepis wyszperany w broszurce "Potrawy z ziemniaków. Wydanie specjalne Przyślij Przepis" składniki: ciasto: 250 g gotowanych ziemniaków(...)mąki pszennej 100 g cukru jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju nadzienie: 150 g orzechów włoskich 2 łyżki kremu czekoladowego typu nutella Orzechy zmielić, połączyć z kremem czekoladowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki, cukier i jajko; wyrobić gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm, kroić w trójkąty, na każdy nakładać
6nieboWykonanie: 1. Mleko, cukier, kakao, aromat migdałowy i masło zagotować w rondelku do całkowitego połączenia się składników. Odlać około 0,5 szklanki polewy (to będzie nasza polewa) Polewę czekoladową odstawić do wystygnięcia. 2. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika przesiać do miski dodać żółtka całość wymieszać z ostudzoną polewą czekoladową. 3. Ubić białka i lekko szpatułką(...)Ciasto wylać do tortownicy 5. Pieczemy około 45 min, do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni C. 6. Ciasto pozostawić do ostygnięcia, kiedy wystygnie polewamy pozostawioną polewą czekoladową i dekorujemy płatkami migdałów. Smacznego
Mój pomysł naspotyka się on z pozytywnymi opiniami. Po pierwsze zaskoczył mnie kolor. Byłam pewna, że będzie zielony, albo chociaż zbliżony do tej barwy. Jednak był ciemny, niczym napój czekoladowy. Pewnie to sprawa, syropu daktylowego, a zbyt mała ilość dodanej matchy nie mogła przebić się przez jego intensywną barwę. Zdecydowanym minusem będą pływające w płynie "frędzle", jakby grudki jakiegoś składnika. Mimo wielokrotnemu(...)obecność bardzo dużej ilości drobnych "fusków" (zdjęcie poniżej). Jest to prawdopodobnie oddzielone mleko kokosowe. Mimo dokładnego i długiego wstrząśnięcia problem nie znika. Smak jest bardzo dobry, przypominający kakao, shake czekoladowy. Bardzo mleczny, idealnie słodki, kremowy. Wszystko psują wspomniane wcześniej grudki czegoś :( Szkoda, bo mogło to być na prawdę coś pysznego. CHAI woda źródlana * mleko kokosowe
Zdrowie na języku :P