Torcik Wielkanocny Pyszny torcik z bitą śmietaną i gorzką czekoladą, przełożony dżemem. Bardzo smakowicie wygląda na Wielkanocnym stole . Rurki czekoladowe i posypkę waflową otrzymałam od Cukieteria.pl Składniki : 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól -szczypta Krem 1 - szkl śmietany kremówki 36% 80 g gorzkiej(...)czekolady masło -2 łyżki dżem wiśniowy Dodatkowo : rurki czekoladowo - cytrynowe posypka waflowa - niebieska jajka cukiernicze baranek wielkanocny Przygotowanie : Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, żółtka dalej ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do białek, delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem , mini tortownicy o średnicy 10 cm. Piec
Kuchnia Danusiwykałaczką. Smarujemy jajkiem zmieszanym z mlekiem, posypujemy cynamonem zmieszanym z cukrem trzcinowym. Pieczemy 12-15 minut w temp. 180 C Podobnie możemy zrobić płatki czekoladowe. Składniki i proporcje te same, tylko zamiast […] Artykuł Domowe płatki – cini minis lub czekoladowe pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek
NiuniokiJeśli tęsknicie za latem, tak bardzo jak ja, dzisiejszy przepis jest dedykowany właśnie Wam. Moja propozycja to t ruskawkowa tarta bez pieczenia . Czekoladowy ciasteczkowy spód i puszysta truskawkowa pianka, przygotowana na bazie owoców mrożonych. Fakt, truskawki pojawiają się już w marketach, ale polecam ich użyć jedynie do dekoracji. Do pianki truskawkowej użyjcie owoców mrożonych. Mają one więcej smaku i aromatu(...)gdyż są to owoce zbierane w sezonie. Przygotowanie truskawkowej tarty nie powinno sprawić Wam trudności. Jest to przepis prosty, nieskomplikowany. Czekoladowy spód do tarty przygotować możecie na bazie różnych ciastek. Poszperajcie w szafkach i wykorzystajcie "resztki" kruchych ciastek i biszkoptów. Polecam Wam też mój sposób. Jeśli tylko zostają mi okrawki lub ostatnie kawałki ciast ( biszkopt, babka, ciasto piaskowe ) suszę
kolorowotorcikowoTaką roladę piecze się dość szybko i sprawnie. Krem czekoladowy zakupcie jaki lubicie, ja dodałam krem czekoladowy Jogo gdyż jest on na bazie sera i dla mnie jest dużo smaczniejszy niż inne ale to kwestia gustu. Rolada jest smakowita, idealna do kawy czy herbaty, polecam. Rolada biszkoptowa z kremem czekoladowym i orzechami laskowymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZresztą… ja i reszta dorosłej części rodziny też je uwielbiamy Dziś zapraszam Was na pyszne połączenie waniliowych naleśników z masłem bananowym. Ja dziś każdy naleśnik polałam dodatkowo sosem czekoladowym, ale spokojnie możecie zrezygnować z tego elementu i cieszyć się naturalną słodyczą masła bananowego. Polecam Wam ten produkt. Eterno stworzyło coś wspaniałego Takie masło bananowe smakuje idealnie z naleśnikami, placuszkami(...)szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka masło bananowe Eterno opcjonalnie: sos czekoladowy Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i wstępnie mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy mąkę z 2 płaskimi łyżkami budyniu waniliowego (proszek), i wodą gazowaną. Całość dokładnie mieszamy rózgą, aż uzyskamy jednolitą masę
Słodkie okruszkipracochłonny i trudny do wykonania, ale było warto. Dominuje smak orzechowy z nutą gorzkiej czekolady, która nadaje mu wytrawnego charakteru. Całość uzupełnia krem karmelowy, który świetnie współgra z orzechowo - czekoladowym smakiem. Drukuj Czas przygotowania 3 hr 30 min Czas gotowania 1 hr 30 min Czas przygotowania 5 hr Czas przygotowania 3 hr 30 min Czas gotowania(...)Czas przygotowania 5 hr Biszkopt x 2 4 jajek 100 g mąki tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru szczypta soli Krem czekoladowo - orzechowy 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 120 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 2,5 łyżki cukru pudru Krem kajmakowy 200 g schłodzonej masy kajmakowej 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 schłodzonego
Wędrówki po kuchniOpis: Świeże owoce i pyszna czekolada to połączenie doskonałe, a naczynie z czekoladowym fondue łączy ludzi! Fondue czekoladowe to deser, do którego idealnie pasują truskawki, maliny, borówki amerykańskie, melon lub arbuz. Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 200 gram śmietany kremówki Świeże owoce Sposób przygotowania: Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem naczynia do fondue wykorzystaj je! Czekoladę musimy połamać(...)śmietanę. Całość dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dolej trochę śmietanki, jeśli zbyt rzadka, dodaj czekoladę. Kiedy uzyskasz już pożądaną konsystencję, przelej otrzymaną czekoladową masę do ceramicznego naczynia i ustaw je nad podgrzewaczem aby czekolada nie zastygała. Umyj, oczyść i pokrój owoce na kawałki układając je na kilku półmiskach
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePyszne czekoladowe ciasto z bananami bez pieczenia. Do ciasta można dodać dowolną ciemną czekoladę. Jak ktoś woli bardziej słodkie może dać mleczną natomiast gdy ktoś woli mniej słodkie może dać gorzką. Ciasto jest proste i przepyszne, po prostu rozpływa się w ustach. składniki: masa serowo-czekoladowa 750 g zmielonego sera 250 g serka mascarpone 100 g ciemnej czekolady, dałam gorzką(...)pył. Następnie do zmielonych herbatników dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Masa wylepić dno blaszki, u mnie blaszka prostokątna 25x28. Blaszkę wstawić do lodówki. Składniki na masę serowo-czekoladową przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlać mleko, dodać żelatynę i odstawić na chwilę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzać ale nie gotować i rozpuścić dokładnie żelatynę. Odstawić
Monia miesza i gotujeUwielbiam szybkie desery. Ich przygotowanie, to sama przyjemność, a jedzenie… jeszcze większa Dziś zapraszam Was na czekoladowo-karmelową chwilę, czyli mały deser który swoim smakiem i słodyczą od razu uprzyjemni każdą chwilę. Spróbujcie. Czasem warto zatopić łyżeczkę i oddać się słodkiej przyjemności. Składniki: 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego* 2 czubate łyżki mascarpone* 1 płaska łyżka trzcinowego cukru pudru(...)łyżki syropu karmelowego do kawy i deserów garść krakersów orzechy ziemne prażone u mnie od ZdrowyMarket24 sos czekoladowy *dodajemy mniej więcej taką samą ilość obu składników Przygotowanie: W miseczce mieszamy mascarpone z gęstym jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Następnie dodajemy powoli syrop karmelowy, znów mieszamy i próbujemy w trakcie czy masa nabrała delikatnie karmelowego smaku (Wszystko zależy od rodzaju używanego
Słodkie okruszkiczasu. Upieczcie już dziś! A przy okazji - najlepszy życzenia imieninowe dla mojego Taty! Nic zielonego nie mam, ale Tata nie Patryk, więc się nie obrazi... Babka bananowa z budyniem czekoladowym Składniki: (na formę do babki o pojemności 2,5 l) 3 banany 320 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g cukru(...)trzcinowego 100 ml oleju rzepakowego 60 ml jogurtu naturalnego dodatkowo: 42 g budyniu czekoladowego (proszek) 350 ml mleka polewa: 70 g ciemnej czekolady (57%) 40 g masła suszone banany 300 ml mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń, wlać do gotującego się mleka. Gotować jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Ostudzić. Banany zmiksować blenderem na gładką masę. Mąkę przesiać z proszkiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzefolią spożywczą tak żeby folia dotykała budyniu. Zapobiega to powstawaniu kożucha i odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie smażę naleśniki na odrobinie oleju. Usmażyłam po 10 sztuk jasnych i czekoladowych naleśników o średnicy 19 cm. Do miski przekładam serek mascarpone, dodaję śmietanę i mieszam delikatnie mikserem na wolnych obrotach. dodaję stopniowo budyń i dalej ucieram ale wolno. Nie chcemy żeby(...)kremu zrobiło się masło. Naleśniki smaruję na przemian kremem raz jasny jaz czekoladowy i układam jeden na drugim. Czekoladę gorzką, masło, śmietanę rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam torcik.Dekoruję owocami, naleśnikiem, czekoladowym motylem. Torcik wstawiam do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypuję czekoladą startą
wesoła kuchniaprzygotowania tego przepisu zainspirowało mnie czekoladowe ciasto z pomidorami według Classy Flavors . Smak jest po prostu obłędny. Nie sądziłam, że mój syn aż tak je polubi. Ciasto jest bardzo wilgotne, delikatne i zwyczajnie uzależniające. Moją wersję wzbogaciłam szafranem i przełożyłam czekoladową śmietaną z dodatkiem wiśni. Składniki ciasto 250 g przecieru pomidorowego (nie koncentratu!) 3 jajka 150 g cukru(...)tyle czasu możemy podczas ubijania samej śmietany dodać kakao i cukier puder lub czekoladę w proszku.) Dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno. 5. Ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden smarujemy czekoladową bitą śmietaną. Układamy wiśnie z soku. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch możemy posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. Smacznego! Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: bita śmietana , czekolada , kakao , pomidory , przecier , szafran , wiśnie
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty150g zimnego masła szczypta pieprzu cayenne szczypta soli 2 łyżki wódki :) 3 tabliczki białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki ok. 130g mascarpone - pół opakowania maliny Zaczynamy od ciasta czekoladowego Mieszamy w misce suche składniki, czyli mąkę, kakao, cukier, sól i pieprz cayenne. Dodajemy pokrojone masło i wódkę i wyrabiamy ciasto. Następnie, owijamy folią i hyc do lodówki(...)Dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się. Gdy się rozpuści dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Krem z białej czekolady przekładamy na czekoladowy spód dopiero wtedy, gdy wystygnie. Ciasto wkładamy do lodówki, ze względu na krem najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy malinami, u mnie ze względu na porę roku, maliny były
Pora na poraWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na cudowny, intensywnie czekoladowy tort Paganini. Orzechowo-bezowe blaty przełożone aksamitnym kremem, udekorowane czekoladowym ganache, czyż może być coś pyszniejszego? Jak dla mnie numer jeden wśród tortów! Trochę pracochłonny, ale wyjątkowe okazje zasługują na odrobinę więcej pracy. Baaardzo polecam! Składniki na tort Paganini: na klasyczną formę z wyposażenia piekarnika CIASTO: 17 białek(...)minut), po tym czasie dodajemy czekoladę, dokładnie miksujemy i studzimy do temperatury pokojowej. Masło ubijamy, dodajemy do chłodnej masy i miksujemy na puszysty krem. Blaty przekładamy masą czekoladową i chłodzimy. GANACHE: (ja przygotowałam do dekoracji dodatkowo białe ganache z połowy składników) 200 g gorzkiej czekolady 250 ml śmietanki kremówki (30-36%) Śmietankę zagotowujemy, wyłączamy grzanie, dodajemy połamaną
Rozpustne gotowanieEfektowny, pyszny deser a do tego bardzo szybki w przygotowaniu ;) Składniki (ok. 10 sztuk): 2 budynie waniliowe 800 ml śmietany kremówki 1 galaretka (o dowolnym smaku) cukier puder krem czekoladowy biszkopty Wykonanie: Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Przygotuj pucharki. Udekoruj brzegi kremem czekoladowym a na spodzie ułóż biszkopty. Ugotuj budyń według instrukcji na opakowaniu(...)rozlej do pucharków. Opcjonalnie możesz posypać kakao, ułożyć biszkopty lub krem czekoladowy. Odłóż do przestudzenia. Jeśli galaretka jest już zimna ale wciąż płynna, ubij śmietanę kremówkę na najwyższych obrotach miksera dodając cukru pudru w zależności od preferencji. Pod koniec ubijania wlej cienkim strużkiem galaretkę cały czas ubijając. Powstałą piankę przełóż do pucharków za pomocą rękawa cukierniczego (albo zwyczajnie łyżką
Kulinarna (nie)codzienność