Wspaniałe, jesienne ciasteczka dyniowo-czekoladowe, na które powinniście się skusić w sezonie dyniowym :) Nie są to typowe kruche ciastka, lecz mięciutkie i lekko wilgotne w środku. Przygotowane z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i aromatycznych przypraw, takich jak kurkuma, cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. Czekoladowy akcent zawdzięczają dodatkowi czekoladowych groszków, które śmiało możecie zastąpić posiekaną w drobną kosteczkę czekoladę. Ja użyłam mlecznych(...)gałki muszkatołowej szczypta soli 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka puree z dyni * 1/3 szklanki rozpuszczonego masła DODATKOWO: 100 g czekoladowych groszków lub czekolady (użyłam mlecznej,a le może być tez gorzka lub biała) WYKONANIE: * Puree z dyni: 1-1,2 kg-ową dynię obierz ze skórki (odmianę hokkaido -małą czerwono
Słodko-Słony Świat IlonyPełnoziarniste ciasto czekoladowe na białkach 2016-10-05 11:33:27 Porcje 12 Zostały Wam białka po wypiekach? U mnie zostały po ajerkoniaku, który co jakiś czas robię. Uwielbiam ajerkoniak szczególnie w połączeniu z lodami. Ale powracając do przepisu - mam pyszny pomysł na wykorzystanie pozostałych białek. Zapisujcie i róbcie, bo to ciasto jest przyjemne w smaku i robi się(...)prawdę szybko. Nie byłam pewna, czy ciasto na białkach udźwignie mąkę pełnoziarnistą, ale udało się - a efekt zupełnie mnie zaskoczył. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i cudowne w smaku. Zapraszam. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 55 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 55 min Ingredients
Wędrówki po kuchniPodwójnie* czekoladowa owsianka z mieszanką ziaren z malinami Verival, bananem, prażonymi orzechami włoskimi i pestkami granatu PRZEPIS ----> * gotowana na czekoladowym mleku sojowym z paskiem mlecznej czekolady PODWÓJNIE CZEKOLADOWA OWSIANKA /przepis własny/ 55 g płatków owsianych (u mnie mocno chłonne) 10 g mieszanki ziaren z malinami 450 ml czekoladowego mleka czekoladowego (mniej, jeśli macie np. płatki górskie) szczypta soli
Poranek na słodkochałki Waniliowy sernik z kuskusem z pszenicy kamut Ciasto knedlowe Placuszki z kamutu Potrójnie kokosowe placuszki Sernik z ricotty Makaron c onchiglioni zapiekany w serniczku Twarogowy suflet z tortilli Czekoladowy muffin z ananasem Drożdżowe pierożki z truskawkami Piernikowe babeczki dyniowe Batatowe pancakes Podwójnie czekoladowy omlet z ricotty Omlet z serka wiejskiego Sernikowa zapiekanka makaronow a Parfait z truskawkami Piernik(...)cukinią Sernik jęczmienny Bananowy sernik sojowy bez sera Czekoladowe muffinki z soczewicy Pieczona quinoa po wiedeńsku Smażone knedle z ricotty Czekoladowe ciasto w 100% z mąki kokosowej nadziane mango Zapiekanka z kaszy z kremem krówkowym Sernik gryczany z daktylami Ciasto owsiane z jagodami Chałwowy sernik z migdałami i czekoladą Jęczmienne serduszka nadziane czekoladą Wegański suflet naleśnikowy Korzenne bułeczki bez spulchniaczy
Poranek na słodkoTarta z delikatnym musem czekoladowym. Mus ma idealną konsystencję i pyszny, mocno czekoladowy smak. Polecam zrobić w formie z wyjmowanym dnem, bo spód jest dość twardy i kruszy się przy wyjmowaniu z normalnej formy. Spód: 3/4 szklanki cukru pudru 220 g miękkiego masła 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli Mus czekoladowy: 150 g masła 100 g mlecznej czekolady(...)najlepiej użyć formy z wyjmowanym dnem). Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. W czasie kiedy ciasto się chłodzi, przygotować mus czekoladowy. Masło rozpuścić w garnku z czekoladą (mleczną i gorzką). Odstawić do przestudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać cukier. Odstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić
BullioMyślę, że można okrzyknąć tę czekoladową rozpustę najzdrowszą ( przynajmniej najzdrowszą słodyczą o względnie stałej konsystencji, jaką zrobiłam) ale na pewno nie zdobędzie pierwszego miejsca w kategorii na niską kaloryczność. Co prawda nie zawiera ani śmietany, ani masła, ponieważ jedynym tłuszczem jest ten zawarty w awokado i to właśnie ono wnosi tutaj najwięcej kalorii ( w 100g owocu- 160kcal). Ale uwierzcie(...)kremie! Poza tym jednym mankamentem deser jest bombą witaminową! Tłuszcz z awokado jest absolutnie zdrowy dla naszego organizmu: obniża zły cholesterol, przeciwdziała nowotworom i chroni serce. Dodatkowo ten czekoladowy krem zawiera mnóstwo witamin i minerałów z owoców, magnez z kakao i miodową odporność. ( Czy ktoś jeszcze pamięta o kaloriach?) Aksamitnie gładki i pysznie czekoladowy dopełni niedzielne popołudnie i resztę
Kuchnia w Słońcu Skąpanaocno czekoladowe, wilgotne , wyjątkowe w smaku ciasto z chrupiącymi kawałkami orzechów laskowych . Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a smak po prostu urzekaj ący. Brownies z orzechami laskowymi polane mleczną czekolad ą to wyjątkowy deser - idealny dla fanów czekola d owych cias t. Ciasto Czekoladowe z Orzechami Laskowymi (Brownies z Orzechami La skow ymi ) - Składniki: Ciasto: 170 g masła(...)mielonych orzechów laskowych 1/2 łyżeczki soli Polewa: 1 20 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 30 % łyżka wódki ok. 1 5 0 g orzechów laskowych Ciasto Czekoladowe z Orzechami Laskowymi (Brownies z Orzechami La skow ymi ) - Sposób przygotowania: Masło oraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie łączymy
Słodka StronaOpis: Jak mus, to mus! Najlepszy deser dla każdego smakosza czekolady. Mus czekoladowy jest puszysty, delikatny i oczywiście niesamowicie czekoladowy. Składniki: 220 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%) 125 ml śmietany kremówki 36% 3 jajka 50 g cukru lub cukru pudru 30 g masła 3 łyżki brandy 4 łyżki wody Sposób przygotowania: Do miseczki wrzucamy połamaną czekoladę. Dodajemy do tego wodę(...)masa stanie się gładka. Do gotowej masy dodajemy masło i wszystko ze sobą ubijamy. Następnie ubijamy białka na sztywno. W trakcie ubijania dodajemy powoli, stopniowo cukier. Do wcześniej przygotowanej czekoladowej masy dodajemy po kolei żółtka oraz białko i wszystko ubijamy ze sobą, aż powstanie jednolita konsystencja. W innej miseczce ubijamy śmietanę. Odrobinę ubitej śmietany możemy odstawić do dekoracji, natomiast pozostałą
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneskładniki na czekoladowy spód: 85 g czekolady gorzkiej 50 g cukru 20 g kakao 55 g masła, w temperaturze pokojowej 1 jajko 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Czekoladę, masło oraz kawę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu ubijamy jajko z cukrem oraz kakao następnie dodajemy do masy czekoladowej i miksujemy. Mi wyszła dość gęsta konsystencja. Przekładamy(...)Dodajemy stopniowo jajka za każdym razem miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia się z masą. 1/3 masy odlewamy do innego naczynia, dodajemy do niej masę czekoladową i energicznie mieszamy, aż masy połączą się. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego. Masę jasną przelewamy na czekoladowy spód i wciskamy w nią masę czekoladową tworząc kule, a w każdą kulę
Domowy Smak Jedzeniaoraz ZPC Wisła w Grudziądzu (marka Pom-pon). Ten amerykański klasyczny deser jest bardzo łatwy do wykonania: przygotować należy krakersy / ciasteczka ostre/słodkie typu graham jedną stronę natrzeć kremem czekoladowym świeżo grillowane / pieczone pianki należy wyłożyć na ciasteczko natarte kremem czekoladowym docisnąć drugim ciasteczkiem, to pozwoli stopić lekko krem czekoladowy i nadać całość odpowiedniej lepkości Pianki Marshmallow zapiekane w Bananie(...)pianki Marshamallow i posypać startą czekoladą Tak przygotowanego banana zawinąć w folię i i grillować w temperaturze 150ºC 10-15 minut. Grillowane pianki Marshmallow z Nutellą 2 łyżki kremu czekoladowego Nutella 4 kromki chleba tostowego 1 szklanka małych pianek marshmallow Nutellą nacieramy równomiernie dwie kromki chleba. Rozmieszczamy na nich równomiernie pianki Marshmallow umieszczamy na nich dwie pozostałe kromki chleba tworząc
naRuszciePasta śliwkowo-czekoladowa Zabrałem się za „małe” porządki w kuchni. Przetrzebiłem wszystkie półki, szafki, pudełka na lodówce… oj sporo się tego zebrało. Począwszy od paczek, które dostałem od różnych firm, skończywszy na, po prostu, swoim zbieractwie. Nagle okazało się, że w mieszkaniu mam praktycznie wszystkie popularniejsze kasze, ryże, mąki bezglutenowe, strączki… Gdyby nadeszła wojna, zapewne pół(...)już jakiś czas temu od Dobrej Kalorii. Od razu wiedziałem co z tym fantem trzeba zrobić… zblendować! Dodałem tylko tych kilka pozostałych składników i powstała pyszna pasta śliwkowo-czekoladowa , gdzie słonecznik jest nie tylko wypełnieniem, ale dzięki uprażeniu dodatkowo dodaje smaczku. Dzięki dodatkowi mleka pasta jest smarowna i ma bardziej kremową konsystencję, natomiast tłuszcz, jak to tłuszcz, po prostu
BlendmanDzisiejszy tort to prezent urodzinowy dla mojej Babci, która niedawno skończyła 80! lat. Czekoladowe biszkopty przełożyłam prostym kremem czekoladowym, domowym dżemem jagodowym i udekorowałam świeżo zebranymi jeżynami :) Tortownica, w której piekłam biszkopty ma 20 cm średnicy. Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 2) 3 jajka 6 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao (płaskie(...)łyżki mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru Składniki na krem czekoladowy: 800 g śmietany kremówki 300 g gorzkiej czekolady 3 śmietanFixy lub inny utrwalacz do bitej śmietany (warto dodać je jeśli na dworze jest bardzo gorąco lub/i jeśli tort musi dość długo czekać na gości) +kawa rozpuszczalna na poncz (można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci
Ciastkozercypyszne, mocno czekoladowe ciasto, przełożone masą czekoladową z dodatkiem jagód, a wszystko to wykończone białą czekoladą i czekoladowymi kuleczkami SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka, 2 budynie czekoladowe, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 ml śmietany 30%, 1 gorzka czekolada, ½ tabliczki mlecznej czekolady, 1 śmietan-fix Dodatkowo: jagody, czekoladowe kuleczki , biała czekolada WYKONANIE Biszkopt: Budyń, proszek
słodki bratekSernik na zimno w nowym wydaniu, podany w czekoladowych pucharkach, więc cały do zjedzenia, o lekko kokosowej nucie z borówką amerykańską okraszony wiórkami z czekolady, najsmaczniejszy dobrze schłodzony, nie jest sztywny ma lekką aksamitną konsystencję, szybki w przygotowaniu dla niedzielnych gości. Będą zachwyceni pomysłem podania. Składniki: 8 Czekoladowych pucharków 30 dag twarogu chudego 25 dag mascarpone(...)śmietanki 30% 2 listki żelatyny 2 łyżki wiórków kokosowych białych 2 łyżki tartej gorzkiej czekolady 80 ml likieru kokosowego 100 g cukru pudru 25 dag świeżej borówki Wiórki czekoladowe do posypania Sposób przygotowania: Czekoladowe pucharki na czas przygotowania serniczków włożyć do lodówki. Śmietankę kremówkę ubić na pianę, ale nie bardzo sztywną. Ser twarogowy i mascarpone połączyć ze sobą, dodać
Wanilia i KardamonCzekoladowa pasta sezamowa Przedwczoraj popołudniu dostałem niezwykle wzruszający list od Pani Darii. Nie przytoczę Wam teraz jego treści, ponieważ nie wiem czy autorka by sobie tego życzyła, ale naprawdę, łza się w oku zakręciła. Żadna inna wiadomość aż tak na mnie nie wpłynęła. Dostawałem już od Was nie raz oznaki szacunku, informacje, że motywuję Was lub, że przepisy umieszczane(...)sobie coś z niej. Pani Daria wspominała, że jej jak i córeczce bardzo smakują m.in. moje pasty (w tym się zresztą najlepiej czuję w kuchni), dlatego ta dzisiejsza czekoladowa pasta sezamowa jest z dedykacją dla nich. Mam nadzieję, że chociaż na chwilę sprawi, że zawita na ich twarzach uśmiech, tak jak było to zawsze u mnie. Mam też olbrzymią nadzieję
Blendman