świetnie i polecam go naprawdę szczerze, nie tylko roczniakom :) Tort nr 2 był dla odmiany mega-tortem z prawdziwego zdarzenia, z przepisu Olgi Smile, konkretnie tego , obłędnie czekoladowo-pomarańczowy, chociaż trzeba przyznać, że nieco "ciężki", tort, którego nie da rady zjeść więcej, niż jeden kawałek, a i ten jeden wystarcza za deser i prawie kolację. Gości było dużo(...)więc ciasta potrzebowałam 2 sztuki, narobiłam się przy nich okrutnie, ale efekt był faktycznie powalający! Jedyne co zmieniłam w stosunku do oryginalnego przepisu to użyłam gotowego kremu czekoladowego z Rossmanna zamiast czekolady i masła orzechowego, o czym zresztą można przeczytać w komentarzach pod tortem Olgi :) Tort dobrze się trzymał, dojadaliśmy resztki przez tydzień i nic się nie psuło, jedyne, przed
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPyszny, intensywnie czekoladowy budyń, przykryty puszystą chmurką kakaowej, bitej śmietany... Mmm... Jeśli istnieje gdzieś czekoladowe niebo to ten deser jest furtką do niego. Polecam!!! Składniki na deser czekoladowy 0,5 l mleka 1 budyń czekoladowy 80 g czekolady gorzkiej 100 ml schłodzonej śmietany 30% 1 łyżeczka słodzonego kakao czekolada lub sos czekoladowy do dekoracji Budyń gotujemy
Rozpustne gotowanieCzekoladowe ciasto z czereśniami "chodziło za mną" odkąd na straganach zobaczyłam moje ulubione owoce... Początkowo miała powstać tarta czekoladowa z czereśniami, ale kiedy nabrałam ochoty na dodatek budyniu, ciasto nieco urosło. Powstało zatem kruche czekoladowe z budyniem czekoladowym, czereśniami i bezą. Nie będę się rozpisywać jak bardzo mi smakowało, sami się przekonajcie! Przepis poniżej :) Ciasto(...)mąki, 1/2 szklanki kakao, 200 g masła, 4 żółtka, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli Budyń: 2 budynie czekoladowe z cukrem, 400 ml mleka Owoce: 600 g czereśni Beza: 4 białka, niepełna szklanka cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać nieco kwaśnej śmietany. Uformować
Czerwień i błękitPrzepyszny torcik lodowy o smaku czekoladowo - śmietankowym, idealny na panujące obecnie upały. Jest banalny w przygotowaniu, bo nie wymaga użycia maszynki do lodów. Po prostu mieszamy wszystkie składniki, wstawiamy do zamrażalnika i - jak nazwa 'semifreddo' wskazuje - podajemy na wpół zmrożony. Prawda, że łatwe? No to do dzieła :) Deser ten idealnie komponuje się z bezami kakaowo-cynamonowymi . Polecam! Składniki(...)podłużnych biszkoptów pół szklanki zaparzonej kawy (ostudzonej) wymieszanej z 50 ml likieru amaretto - do maczania biszkoptów bezy do dekoracji (ok. 20 małych sztuk). Można zamienić na wiórki czekoladowe. Przygotowanie: Tortownicę o śr. 22 cm dokładnie wyłożyć folią spożywczą (dno i boki). W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę razem
Domowa Cookierenka Agitemperatura...Aż za wysoka, ale po to lato wszak żeby ciepło było ;) Na taką pogodę najlepszym deserem oczywiście serniczek na zimno. Dzisiaj u mnie brzoskwiniowa pokusa. Ciasto ozdobiłam dekoracjami czekoladowymi ze sklepu SŁODKI ŚWIAT Deser mojej rodzinie podałam na talerzu TAMARA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 600 g serka waniliowego 3 brzoskwinie 4 łyżki żelatyny pół szklanki czekoladowych(...)wiórek ze sklepu Słodki Świat czekoladowe kóleczka w kolorze pomarańczowym kilkanaście sztuk ze sklepu Słodki Świat Wykonanie: Żelatynę zalewamy wodą, kiedy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia, ale nie zagotowujemy. Brzoskwinie obieramy, kroimy w kosteczkę. Serki miksujemy z przestudzoną żelatyną, dodajemy kawałki brzoskwiń, mieszamy. Na dno tortownicy wykładamy wiórki czekoladowe, na nie wylewamy masę. Po bokach wtykamy czekoladowe krążki.Odstawiamy do lodówki
Z Majeczką w kuchniWitajcie Grudzień zaczyna się mroźni i szaro, a na taką aurę najlepsze jest pyszne ciacho czekoladowo kokosowe. Lekko gorzkawy biszkopt jest przełamany słodyczą masy kokosowej, a całość idealnie wieńczy polewa czekoladowa. Nie ma co się rozpisywać, trzeba wypróbować. Biszkopt 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka(...)niego po łyżce masy kokosowej cały czas ucierając. Nasączenie: 1/2 szkl. gorzkiej herbaty ok. 50 wódki Zimny biszkopt nasączamy herbatą z alkoholem i rozsmarowujemy masę kokosową. Całość polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej ok. 5 łyżek mleka Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej dolewamy mleko i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji
Cynamonowe szczęściełyżki kakao - gorzkiego ½ szkl. cukru 1 mały cukier wanilinowy 2 jajka 1/3 szkl. oleju ¾ szkl. mleka ½ szkl. wiśni drążonych z kompotu - lub innych owoców czy bakalii płatki czekoladowe - do posypania na wierzchu na jeszcze ciepłe muffinki opcjonalnie polewa czekoladowa - do polania na wierzch - własnej roboty do znalezienia TU Piekarnik ustawić na 180C - kratka na środkowym poziomie piekarnika; grzałka(...)minuty - czas pieczenia dostosować do ilości nałożonego do papilotek ciasta i wielkości muffinek - te o "standardowych" rozmiarach należy piec co najmniej 20-23 minuty. Jeszcze ciepłe muffinki posypać płatkami czekoladowymi - wtedy czekolada przylgnie do wierzchu u nie będzie opadać. Ewentualnie można wykorzystać własnej roboty polewę czekoladową - przepis idealny, wypracowany m etodą wielu prób, rozczarowań i błędów. Inne moje wariacje
Grunt to przepis!Niebo w gębie-czekoladowe wilgotne ciasto przygotowane na oleju Kujawskim, dzięki temu nie wymaga dodatkowego nasączenia, w połączeniu z aksamitną masą śmietanowo jagodową, ta kompozycja pozytywnie zaskakuje a delektowanie się tym ciastem to może być receptura na szczęśliwy dzień. Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Teraz w sezonie warte wypróbowania! Tortownica śr 24 cm Ciasto: 3 jajka ½ szklanki oleju(...)pieczenia Masa jagodowa: 330 ml śmietany kremowej 30% 250 g serka mascarpone 40 dag świeżych jagód ½ szklanki wody 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Wykończenie: Bita śmietana Ażurki czekoladowe Kuleczki czekoladowe Liście melisy cytrynowej Sposób przygotowania: Ciasto: Olej, wodę, i pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić
Wanilia i Kardamonsernik czekał bardzo długo na swoją publikację. Robiłam go mnóstwo razy, ale raczej nie dla siebie, bo sama wolę inne np. warszawski, waniliowy czy choćby wiedeński... Niestety, właśnie czekoladowy za każdym razem znikał właściwie natychmiast po wystygnięciu, dlatego ciężko było go sfotografować w większym kawałku. Jest to sernik, o który można się bić, którym wszyscy się zachwycają i którego nikt(...)odmówi, możecie mi wierzyć. Sernik czekoladowy pewnego razu podarowałam pewnej znajomej, która przychodziła codziennie do kafejki, w której pracowałam kilka lat temu. Nie znałam jej, ani ona nie znała mnie, ale codziennie obdarowywała mnie tak promiennym uśmiechem, że było to wręcz zaraźliwe :). A ja wtedy przeżywałam jedne z cięższych chwil w moim życiu i chyba bardzo tego potrzebowałam; życzliwości
Kuchnia PrezydentowejSłynny włoski deser w nieco innej odsłonie. Z dodatkiem czekolady, a właściwie dwóch jej rodzajów: gorzkiej i pomarańczowej. Po raz pierwszy zetknęłam się z pomarańczową czekoladą na warsztatach czekoladowych w Akademii Czekolady Barry Callebaut. Urzekła mnie swoim wyrazistym smakiem. Doskonała do przygotowywania różnych deserów. Na Cafe Amaretto można znaleźć kilka przepisów z jej udziałem. Dostępna jest w profesjonalnych sklepach cukierniczych(...)Sprzedawana jest niestety w dość dużych opakowaniach. Zamiast niej możecie użyć białej czekolady i wzbogacić ją dodatkiem likieru pomarańczowego. A do dekoracji użyć smażonej skórki pomarańczowej.” Panna cotta czekoladowo-pomarańczowa (przepis własny) Składniki na 3 porcje: Warstwa czekoladowa 125ml mleka 125ml śmietanki kremowej 40g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka żelatyny Warstwa pomarańczowa 100ml mleka 100ml śmietanki kremowej 25g czekolady pomarańczowej
Wiem co jembudyniu śmietankowego z cukrem 150 ml mleka (lub 150 ml ostudzonego kompotu z truskawek) 250 ml kompotu z truskawek (potrzeba ok. 200 g mrożonych truskawek do jego ugotowania) Polewa czekoladowa: 150 ml śmietany 30% do ubijania 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Opaska czekoladowa: 80 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić(...)energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje - rozprowadzić na przestudzonym biszkopcie i odstawić do wystygnięcia. Gdy masa budyniowa przestygnie - wyłożyć na nią drugi blat biszkoptowy. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić polewę
Domowa Cookierenka Agiczekoladę cały czas mieszając, do momentu aż składniki się połączą i powstanie gładki "sos". Lekko studzimy. Jajko ubijamy z cukrem na puszystą, jasną pianę. Stopniowo, ciągle ubijając dodajemy "sos czekoladowy" (może być ciepły), miksując do połączenia składników. Przesiewamy mąkę i miksujemy. Spód tortownicy 22-26cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wylewamy do tortownicy ciasto(...)czekoladowe i pieczemy 12-15min w 170*C. W trakcie pieczenia spodu przygotowujemy masę serową. Po wyjęciu formy z piekarnika owijamy ją dwukrotnie folią aluminiową. wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ~1kg zmielonego trzykrotnie twarogu ~3 duże jajka ~100g gorzkiej czekolady, roztopionej i przestudzonej (użyłam 70% kakao) ~szklanka cukru ~łyżka proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego ~łyżeczka ekstraktu
chili & sugarBiszkopt 5 dużych jaj 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 50 g kropelek czekoladowych lub posypki do ciast Masa: 1/2 litra śmietany kremówki 2 śmietan fiksy 3 łyżki cukru pudru 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 słoik wiśni drylowanych w syropie -900 ml Galaretka wiśniowa(...)żelfiks 2:1 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Poncz: 1 szklanka przegotowanej wody 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka rumu Dekoracja: polewa czekoladowa wisienki kandyzowane bita śmietana czekoladowe serduszka Sposób przygotowania: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę wsypując w trakcie miksowania cukry, ubijać do uzyskania białej lśniącej masy. Dodać żółtka
Wanilia i Kardamonnaparem z owocowej herbaty RED HOT GINGER Basilur i rumu, warstwa śliwkowa-choć jeszcze nie sezon na śliwki można wykorzystać te ze słoika, całość dopełniona pysznym czekoladowym kremem , ma gładką kremową konsystencję jest nieprzesłodzony a śliwki nadają mu charakteru. Wspaniały deser na różne okazje.Jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Składniki: Ciasto: 5 jajek 10 dag cukru pudru(...)śliwkowa: 1 słoik śliwek węgierek w syropie-800 ml 1 torebka żelfiks 3:1 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego Szczypta mielonego cynamonu Szczypta mielonych goździków Szczypta mielonego kardamonu Masa czekoladowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g sera mascarpone 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 czubata łyżka cukru pudru Dekoracja: Płatki czekoladowe Sposób przygotowania: Ciasto: Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem
Wanilia i KardamonJakiś czas temu dotarły do mnie czekoladowe różności. Gwiazdki, serduszka, pałeczki, kwiatki, miseczki i to wszystko z czekolady. Wszystko to, a nawet więcej w swojej ofercie posiada Słodki Świat . Sklep internetowy oferujący takie czekoladowe cuda. Dla cukiernika, czy kogoś kto piecze torty na zamówienie to raj, ale i dla takich osób jak ja to też fantastyczna skarbnica. Wyobraźmy sobie(...)albo masz zrobić imprezę, a nie chce Ci się piec, tak po prostu, czasami tak jest. Nie chce Ci się, a chcesz zrobić efekt "WOW". Ja z lodówki wyciągnęłam czekoladowe miseczki, jak widzicie w różnych kształtach i zalałam je wymyśloną przeze mnie masą sernikowo-jogurtową. Po prostu zerknęłam do lodówki i powyciągałam co mam. Zmiksowałam i oto powstały miętowe serniczki
Blondynka Gotuje